Искам да кажа ... (43)_29.06-05.07

  • 44 689
  • 1 068
  •   1
Отговори
# 315
  • Пловдив
  • Мнения: 27 172
Янтра, а по колко сармички правиш на ядене? Чудя се на фона на 50 чушки, не ми се мисли колко сарми завиваш. 200?
Два пъти в годината правя Simple Smile Щото ме мързи. 70-80 малки сърмички.

# 316
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Броят на сармите зависи в по-голяма степен от размера и формата на листата, с които разполагате. Има едно утвърдено мнение, според което лозовите сарми трябва да са дребни. Аз не го споделям. Разбира се, не става въпрос да се правят колкото хандбална топка, но едно палаво излизане от канона "колкото палец" не вреди никому.

Та най-добри сортове за сарми са Отел и Болгар. Те са целокрайни, а освен това при Отела е много вероятно да се намерят листа нетретирани с фунгициди. Жилав сорт е, макар и безполезен вън от добрата си сянка.

100-150 сарми в  майски листа Отел се завиват с около 1,3 кг ориз, и кайма - колкото решите. Ако няма кайма - оризът отива към кило и половина. Това са относителни числа, количествата варират - мога да свия сарма с една лъжица плънка, мога и с четири. Мога да я стегна, мога и да я оставя да поеме сос. Оризите също са стотина вида...

Аз слагам в тази плънка преобилно зелени подправки, с примат на пресния джоджен, но и с доволно количество пресни магданоз, девесил, чесън, лук.

Абе сарма или сърма се пише - кажете, да не се излагам?



# 317
  • Пловдив
  • Мнения: 27 172
Лозовите сърми са колкото палец, това е моят Закон. С кисело зеле може и да са до два палеца. Правя и с липови листа.

# 318
  • Мнения: 7 201
Абе сарма или сърма се пише - кажете, да не се излагам?
Сармата е ястие, а сърма (с ударение на първата гласна), означава:
1. Посребрени или позлатени медни жички, които се използват за шев и бродерия.
2. Материя, в която са втъкани такива нишки.
http://kaksepishe.com/sarma/

Честит имен ден на Тото! Да е жив и здрав!

# 319
  • Мнения: 5 940
Какви количества изяждате, браво, да ви е сладко Rolling Eyes
Пълнени чушки и пълнени тиквички обичам във всякакъв вариант.
Децата по това време на годината почват да се изхранват предимно с плодове и почти нищо готвено не ядат, та абсурд  да се изяде цяла тава, особено в такива размери.
За височината  - не мога да преценя дали ще пораснат много високи, засега са в горната норма за възрастта им. На големия съучениците са с по година - година и половина по-големи, а не виждам разлика, само няколко деца са по-високи. Малкото стърчи над останалите в групата му.
Ако мязат на баща си, ще са високи. Мъжете в моя род са по-скоро ниски според съвременните стандарти, аз съм 167 - като за нашето поколение жени някакъв среден вариант.
Пожелавам на всички, които имат здравословни притеснения, лични или с близки, да са напразни и всичко да минава бързо и трайно.

# 320
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Благодаря за пояснението, Milagro*, значи съм улучил! Сарми!

В липовия случай, Янтра - надявам се тайно, че ползваш листа от двата едролистни вида липи (Tilia platyphyllos ,Tilia tomentosa ). Завивиането на сарми от дреболистния подвид (Tilia cordatа) не е готвене, а средновековно мъчение, хем китайско. То тъй някой и във върбов лист сарма ще свие, току поглеж.

Оная липа, от която така зрелищно се изтърсих завчера бе от вида Tilia platyphyllos. То биваше и да се допусне, де, в края на юни дребнолистните отдавна са прецъфтели, при все всичките щуротии на времето през тая година. Цветовете са сякаш восъчни, сочни, с по-голям врастнат лист .

# 321
  • Euskal Herria
  • Мнения: 29 419
Тююю, много сте се активизирали. Аз днес го ударих на чистене, миене, пране. Добре ми дойде студената вода в тая жега  Grinning.  Обаче сега е прохладно, идеално за салата и аперитив.

Синът ни е висок, а щерката е по-скоро миньон - не е ниска, но не е и висока. Допреди няколко години децата молеха за още едно - братче или сестриче, ама можело и двете  Joy. Татко им беше върл противник на идеята  Mr. Green.

# 322
  • Пловдив
  • Мнения: 27 172
Едролистна ми е липата, да Simple Smile

# 323
  • Мнения: 9 648
Куркума,ти агроном ли си по професия или любител? На мен приятел агроном ми носи листата за сармите и той така подробно ми обяснява за сортовете и признавам си нищо не съм запомнила Blush

# 324
  • Мнения: 4 310
 Много обичам сарми всякакви, но най-много зелеви. майка ми ги свива едни миниатюрни, но пък по цяла тенджера, мога само това да ям.  От липа не съм яла никога.

Контеса, си я представях дребничка обаче, а тя не толкова.

Осмичка и  аз все си мисля че Куркума е агроном.

# 325
  • дядовата ръкавичка
  • Мнения: 3 959
Да се запиша набързо от морето. Мнооого пишете, а аз съм си дала профилактика - без ТВ (която и бездруго не гледам), без интернет. А и програмата ни е -  от 10 до 18 поне на плаж, та време не остава никакво. Преди седяхме до тъмно, но на тийновете напоследък им доскучава и се размрънкват да се прибираме. Тук е прекрасно, нищо общо със софийските студове и дъждове.
Само последната страница прочетох. За първи път чувам, че сарми се правят и от липови листа.

# 326
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Куркума,ти агроном ли си по професия или любител?...

Слухар съм, Осмичка.

Не съм документално образован в зарзаватчийството, но имам силен, хем професионален ген там, ако изобщо тия неща имат значение. Чел  съм по темата  неприлично много по днешните стандарти, а имам и практика. И собствена градина. И съм правил много повече грешки, отколкото съм успявал.  Преди време спечелих едно-две състезания по теоретично билкарство, но при съвсем символична конкуренция, та не се броят.

А приятелят-агроном да вземеш да го слушаш, що ли?

Теоретично или теоритично се пише?

Сарми може да се загънат и в лист от лапад, и в бананов лист също, ако ви се намира подръка.

# 327
  • Мнения: X
Соу, Хаха  ,дребничка не съм въобще  Hug

Куркума, липови сърми не съм яла никога ,но е идея. Сега ако намеря и липи ще е постижимо.

Айяла наслаждавай се на морето и заради нас  Hug

# 328
  • София
  • Мнения: 1 590
Чета вече втора тема, ама не се обаждам Mr. Green
Нямам нещо особено за казване
Много ми е хубаво тук, и на мен ми се приядоха чушки ... ама точно като тези на Янтра Crossing Arms
Обаче ме мързи...
Като заговорихте за сарми, мама правеше за Нова година по 400 сарми с кисело зеле в една голяма тенджера ... цял ден ги навиваше!
Тази година се опитах да направя и аз, обаче  hahaha най-долният ред бяха мънички, стегнати, като пръстчета .. следващия ред - малко по-големички, и  Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evilняма да ви казвам какви бяха на най-горния ред  и вместо да готвя с любов, аз през цялото време беснеех, че съм обещала  chef
Накратко - изложих се. bowuu

# 329
  • Мнения: 9 648
Имала съм близък контакт с агрономи в продължение на години,що информация ми е минала покрай ушите,но нищо не съм запомнила.По едно време знаех всяка седмица какви препарати се купуват,каква напаст е налазила и с какво се трепе Laughing Обаче нали са ми на една ръка разстояние и потрябва ли нещо за градината на баба ми ,веднага ми дават необходимото.Отплеснах се ,но този мой приятел агроном като говори за работата си му се появява един блясък в очите и някак  ми напомняш на него по това.

Общи условия

Активация на акаунт