Отговори
# 150
Момичета, и аз вече започвам да гледам нещата необходими за бебчо и за мен, попадам на списъци които си вадя и се подготвам за голямо пазаруване, искам всичко да ми е готово преди събитието, та нещо такова прекалено ли е?
 ДРЕШКИ И ДРУГИ ТЕКСТИЛНИ ИЗДЕЛИЯ ЗА ВАШЕТО БЕБЕ
Боди  – 5-6 бр. (дълъг или къс ръкав според сезона)

Камизолка прегърни ме (някои майки не използват – те са алтернатива на бодитата) – 5-6 бр.
Памперс-гащи (нужни са, когато се използват камизолки) – 5-6 бр.
Гащеризон-пижама  – 3-4 бр.
Комплект жилетка и ританки – 3-4 бр.
Ританки  – 4-5 бр.
Гащеризон  2-3 бр.
Хавлия бебе  – 1-2 бр.
Пелени комплект  (2 бархетни и 2 тензухени) – 1-2 комплекта
Одеяло  – 1 бр.
Тънко одеало - пелена  – 1 бр.
Комплект чаршафи  – 2 комплекта (или комплект олекотена завивка с чаршафи и един комплект чаршафи за смяна)
Непромокаема подложка за преповиване 1бр. (може допълнително и една преносима за в количката)
Протектор за матрак  – 1 бр.
Лигавник – може и да не е нужен от самото начало; за предпочитане за новородено да бъде мек, т.е. без гума/найлон отдолу
Обиколник  – нужен е след третия месец
Чувал за сън  – също е необходим едва след третия месец на бебето, за това трябва да се съобрази какъв ще бъде сезонът тогава и да се избере подходяща материя
Чувал (торба ) за в количката – порт-бебе
Чорапки / терлички / буйки
Шапка за след баня – 2-3 бр. (някои майки не използват)
Шапка за разходка – 1-2 бр. според сезона
Ръкавички срещу драскане
Комплект за изписване

АКСЕСОАРИ ЗА ВАШЕТО БЕБЕ

Шишета
При кърмено бебе – едно голямо (250-260мл) и едно малко (120-150мл)
При бебе на изкуствено хранене – 2-3 големи и едно малко
(За предпочитане е шишетата и в двата случая (особено при втория) да бъдат със система срещу колики.)
  Четка за миене на шишета и биберони
Резервни биберони за шишетата с различни отвори – по-удачно е да се взимат с израстването на бебето и съобразно с неговият естествен ритъм на развитие
Залъгалка  – може да се наложи да се експериментира с различна форма, размер и материал според предпочитанието и удобството на Вашето бебе , но трябва да имате една в родилният дом, която да бъде предварително стерилизирана
Кутийка за съхранение на залъгалката  – не е от първа необходимост (някои залъгалки си имат капачета)
Термобокс или термочанта  за пренасяне на мляко и вода в шишета
Термос, за да имате винаги топла вода на разположение за млякото или чая на Вашето бебе
Стерилизатор
Нагревател
Стерилни компреси за пъпче
Термометър  – вода/въздух
Термометър за измерване температурата на бебето  - удобни са дигиталните термометри; също и термометри под формата на залъгалка
Аспиратор за нос
Анатомични клеки за уши  - с тях освен ушите ще можете да почиствате и секрети от нослето на Вашето бебе
Ножичка/нокторезчка  (според предпочитанието на майката) - ножичките трябва да са със затъпени краища, така че да не наранят бебето
Четка и гребен  или само гребен за отстраняване на бебешка кал (крусти) - за да може гребенът добре да отстранява безболезнено крустите, той трябва да бъде с топченца на върховете
Лъжичка  – за да давате водичка на Вашето бебе след хранене без да използвате биберон (с цел да не бъде отбито преждевременно)

КОЗМЕТИКА ЗА ВАШЕТО БЕБЕ
Шампоан за коса и тяло  (удобни са разфасовките с дозатор) или подходящ сапун
Бебешко олио или масажен балсам ; също може и бебешко мляко, но с него по-трудно се прави масаж на бебето
Крем срещу подсичане ,  пудра за употреба при всяка смяна на памперса  (добре е да имате и интензивен крем в случай на подсичане, зачервяване или обрив)
Гъба за баня - първите месеци може и да не използвате

ДРУГИ
Музикална игра за над легло
Дрънкалки
Други музикални играчки  – за предпочитане е да са с ярки цветове и нежна музика

ЗА МАЙКАТА
Еднократни, стерилни следродилни гащи
Помпа за кърма
Подплънки за кърма
Протектори за зърна  (ако кърмачката реши да ползва като превенция или се окаже, че има нужда от тях)
Крем, пластири или компреси за разранени зърна  (ако е нужно)
Крем за подготовка на зърната за кърмене
Крем срещу стрии
Колектори за кърма  (ако са необходими)

# 151
Здравейте, мами, аз "ни в клин, ни в ръкав" да се обадя, но искам да се похваля, че от днес официално съм в почивка вече Simple Smile Вчера ми беше последният работен ден, малко със смесени чувства приемам всичко, но е лято и се подготвям за най-хубавото нещо в живота на човек, и се надявам положителните емоции да са повече Simple Smile хубав ден на всички :*

# 152
Зо олекотените завивки- тук са забранени до две годишна възраст. Peace Иначе горе-долу....списъка е така. Може да намалиш някой бройки на дрешките докато се ориентираш кокво точно ти е удобно а и да не се окаже по-големичко беби и бързо да отеснеят или да са малки от началото. Винаги можеш да купиш допълнително дрешки.

Последна редакция: ср, 01 юли 2015, 14:29 от denise78

# 153
Мецани, щади се повече. Аз като цяло гледам всичко да правя така, че да ми е максимално лесно. Например без количка не излизам и въобще не го пускам от нея (освен на площадките). Вече започнах да не излизам преди обед заради жегите, а и да не се изморявам допълнително. И постоянно мрънкам на ММ колко ми е трудно и колко съм натоварена (въпреки че не ми е толкова трудно), че то ако не се оплачеш никой няма да ти помогне.
Стерилизатор ползвах за микровълнова. Много съм доволна. Всичко става бързо, лесно и удобно. Въобще не може да се сравни с преваряване в тенджера. А и няма защо да си го причинявам, при положение, че има и стерилизатори за 20 лв. За мен е задължителна покупка и не бих си я спестила.

# 154
Мецани, подкрепям Бисквитка, опитай да се щадиш. То и аз не успявам. и оттам и болките. Сега като си починах малко е по-добре.
Стерилизатор си взех първия път, електрически, че не ползвам микровълнова и май беше излишен. Много малко го ползвах и дано и сега е така, т.е като не ползвам АМ съм го пускала за залъгалки и лъжички и малко за чашки за замразяване на кърма.

# 155
Да се включа с мнение за стерилизатор,когато отидох в бебешкия с нагласата да купувам електрически и то по-скъп като си мислех,че има разлика от другите по-евтини,самата продавачка ме разубеди да не си давам парите за глупости и ,че най-обикновен за микровълнова ми върши същата работа.Така беше и не съжалявам,ето го моя към 13 лева е  Grinning
http://www.minimod.bg/2900/bertoni-%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B … D0%BE%D0%B2%D0%B0

# 156
И аз не мисля, че има разлика между различните стерилизатори. Всички вършат една работа. Зависи наистина дали имаш микровълнова. Ама то по-добре да си купиш микровълнова и евтин стерилизатор май  newsm78 Поне после тя ще ти остане.
Сега като се замислих наистина ако кърмиш, от стерилизатор няма чак такава нужда. Ние бяхме на смесено хранене, т.е. постоянно стерилизирах шишета. Отделно постоянно се цедях уж да си възвърна кърмата, та постоянно стерилизирах и помпата.

# 157
Меци, аз като някоя свекърва ще ти дърпам ушите. Никакви такива повече. Ема ще си има моменти на спад и възход в настроенията, но ти трябва да се щадиш, момъка всичко усеща Simple Smile Това в кръга на шегата. Дано не ти се случват повече такива работи, давай го спокойно и лежерно доколкото може.
Аз също ползвах стерилизатор за микровълнова и съм супер доволна. Вадех всичко с пара. Моят преглед мина, шийката се е вдигнала и имаме зелена светлина за морето, оправям куфарите и потегляме Simple Smile
Успях да помоля за бърз преглед на беб, растем си, седи си с главата надолу и доволно рита над пъпа Simple Smile

# 158
И да провериш колко ти е висока микровълновата вътре и колко е висок стерилизатора. Сега се сещам,че трябваше да махам отдолу въртящата се част всеки път като слагах стерилизатора, иначе не влизаше в микровълновата.

Последна редакция: ср, 01 юли 2015, 15:01 от denise78

# 159
malachika прекрасни новини! Бързо стягай багажа Flutter аз имам болежка  Cry при пишкане,по-скоро към края на пишкането,остра болка вдясно,но по-нагоре! На някоя случвало ли се е? Нямам парене или често пишкане. Доки не вдига и си се притесних Sad

# 160
И да провериш колко ти е висока микровълновата вътре и колко е висок стерилизатора. Сега се сещам,че трябваше да махам отдолу въртящата се част всеки път като слагах стерилизатора, иначе не влизаше в микровълновата.
Това е доста важна подробност Peace благодаря, за полезния коментар   bouquet

# 161
Направо съм бясна, всичко, което написах се изтри, та стискам зъби и почвам наново  #Cussing out

Днес бях на лекция и темата беше: ""Кърменето - най-добрият старт за новороденото, първи стъпки, съвети и решения. Подготовката за успешно кърмене през бременността. Хранене на кърмачката. Съхранение на кърма." Изключително ми беше итнересно, защото всичко е ново за мен и получих отговори на всичките си въпроси. Имаше и презентация на продуктите на Авент и казаха, че целия месец ще има -25% намаление, та който е фен на марката може да се възползва.

Относно обзавеждането искам да ви питам - да купим ли гардероб и/или скрин за детската стая, в който да нареждам детските неща? Знам, че на първо време и с една кошара ще се справим, но дали са ни необходими и други мебели на този етап?

Тези дето сте бременни и дечицата ви са малки, определено не ви е лесно. Мецани, дано повече няма такива инциденти.  Praynig Пази се ! И можеш ли да обясниш повече за тези течности за студена стерилизация?

Калина, много ми харесват тези колички, но и цената им е "добра", като се има предвид, че е само кош за новородено. Но всеки според бюджета си Wink

Как да разберем дали даден стерилизатор е стандартен и става за друга марка шишета? Защото знам, че някои марки стерилизатори са само за техните шишета.

И за помпата за кърма - има и много скъпи, и много евтини ръчни помпи. По-скъпите по-добри ли са? Разбрах, че трябва да си купя преди да родя и да я нося в родилния дом. Тази на Авент заслужава ли си парите? И има ли по-евтина със сходно качество?

Денис, защо не може с олекотена завивка? С одеалце ли трябва да се завиват новородените?

Нари, радвам се за добрите новини с бебчо и че добре сте си изкарали на морето   bouquet

ММ си взе отпуска и само чакаме времето да се оправи. Та другата седмица май ще е идеално за море и нямам търпение   Nature Sunny  grinning039

# 162
  • Пловдив
Papie На мен ми се случва, но не е често. Не съм му обръщала голямо внимание, защото си мисля, че бебето притиска и може би е нормално. Ама сега взех, че се зачудих. Ако някой знае от какво е, няма да ни е излишно инфо.  Rolling Eyes

# 163
С памучно одеяло. Ами смятат олекотените завивки за опасни. Така си пише и на тях- над 2 години.

# 164
Здравейте мамчета  Hug
До сега бяхме на разходка с една приятелка,ама и тя бременна та хубаво се изморих  Sunglasses сега ще похапна нещо  Laughing
За обзавеждането Ние направихме бебешка стая на бебките,но то е ясно,че ще  я използваме след доста време,и направо преместихме нашия гардероб в тяхната стая,а тяхното двойно легло в нашата  Whistling За да ни е по-удобно като се родят и да си при нас  Blush Ние за дрешките им купихме нещо като скрин,колкото да им събира на този етап дрешките  Peace
За помпата за кърма не съм купила още никаква,нямам никаква идея каква ще ми свърши работа,всеки ми казва различно и за цените се колебая,дали от по-скъпите да взема или на първо време по-обикновена  Confused Не съм везла  ooooh!
За количкитевзехме  ето такава http://www.baby.bg/product/19600/baby-monster-kombinirana-kolich … n-shampansko.html подарък от сестра ми,обаче ние това пожелахме да ни вземат,няма смисъл от излишни работи..другото ние ще си го вземем  Praynig
Мецани  Hug пази се мила  HugДано не се повтаря повече  Praynig Hug Heart Eyes
За изписването  съм в дилема дали аз да не си направя комплектите,да си взема нещата отделно  newsm78 защото целите комплекти не ми харесват,а и не съм намерила за близнаци  #Crazy трябва да взема два отделни  #Cussing out Ужас  Sick

Общи условия

Активация на акаунт