БИО / органична и натурална козметика - 5

• 121 070
  • 759
  •   1
Отговори
# 225
bareMinerals е хубав като продукт, но има два недостатъка - кутийката (сама ще разбереш, дано не се видиш в чудо, защото е кошмарна) и това, че оксидира и жълтее повече.

Адриани, то оксидирането зависи и от кожата -  някои определяни като много оксидиращи продукти, при мен не го правят и обратното.

СI, това за силиконите е страшна заблуда и масово хората го мислят. Те и в лекарства ги слагат, ама кой се интересува
Дано нямам проблем с кутийката, че и без това тези минерални фдт свършват мнооого бавно Praynig По принцип съм свикнала с този тип кутийки от Lily Lolo. Дано и тук няма неприятни изненади.
Също така с Lily Lolo сякаш не съм имала проблем с промяна на цвета newsm78 Даже като мине половин-един час от нанасянето цветът още по-добре се слива с цвета на кожата ми и изглежда дори по-естествено. Но и аз съм с жълт подтон на кожата и може би затова нямам проблем.
Относно запушването на порите, не знам коя точно съставка води до запушване, но аз лично не понасям кремообразни фдт на лицето си. До средата на деня вече имам желание да измия всичко от лицето си, направо полудявам. Чувствам си кожата мръсна все едно съм с маска. Пробвала съм различни марки и при всички е все едно и също (не съм пробвала само най-високия клас). Не знам каква е причината, но точно затова се ориентирах към минералните фдт. С тях нямам това неприятно усещане и порите ми не се запушват. Като цяло кожата ми с тях изглежда по-чиста и свежа с ефект "без фдт".

# 226
  • София
Момичета, препоръчайте ми околоочен крем - какво ще кажете за този на Nonique в зоя? Виждам в брошурата на dm, че отново са пуснали и прословутия на BioKarite, но дали реално го има зареден не се знае.

А лосион/гел за махане на грим, подходящ за чувствителна смесена кожа? Как смятате - това ли е по-подходящо средство или мицеларната вода?

П.П. Един отрицателн отзив за слънцезащитния на Алтея SPF 50 за лице и тяло - това чудо, освен че мирише отблъскващо на розово масло и се размазва супер трудно (на лицето дори не го и пробвах), съдържа някакви бели частици като ситен пясък... Освен това супер трудно се отмива, трябва силно да се търка кожата с гъба, за да се премахне.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2015, 13:05 от Mini Rebel

# 227
Това, че съставката е синтетична не я прави веднага запушваща кожата. Всички тези масла в натуралните продукти, каквито и да са те, имат много повече шанс да запушат порите/да образуват несъвършенства/да ускорят омазняване, отколкото някой силикон, например.

Това много ме изненада newsm78
Holly, ще поясниш ли това твърдение, защото нали пък точно за  натуралните продукти се претендира, че точно поради изчистения състав се изключва това запушване на порите (не броим кокосовото масло, за което е всеизвестно как действа на мазна кожа).
Или зависи от конкретните растителни масла, защото в интерес на истината съм ползвала натурални кремове, които се оказват доста тежки в последствие и такива, с които нямам проблем, като Фитокод например.

ПП: И за да не е само размишления коментара да споделя за ето това рол-онче http://www.zoya.bg/%D0%94%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0 … %D0%B5%D0%BE-v201
Не ми допада грам, единствено аромата е приятен, но не върши никаква работа, до час не се усеща, за сметка на естествения такъв Blush не знам дали жегите не са прекалени в момента, но това е моето мнение, яд ме е че го взех и не заложих на нещо по-познато или препоръчано.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2015, 19:06 от Анонимен

# 228
Синтетичните съставки, които се влагат в кремовете, издържат тестове, както и крайния продукт - затова например много продукти си пише на тях, че не запушват порите или че не са комедогенни.
При натуралните това няма как да се докаже лесно, защото маслата по структура не са по-добрия вариант за кожата ни. Ако някой си мисли, че като се маже само с чисто масло/а и прави нещо, то няма да му се получи.
Силиконите масово се твърди, че запушват порите, което тотално не е така. Има натурални масла, които запушват повече порите и от парафина, например.
Натуралните продукти и маслата имат много по-голям шанс да запушат кожата ни.
В стандарните продукти екстрактите и маслата са в много нисък % и затова те не запушват порите така, както ще го направи чисто масло или продукт на такава база.
Повечето синтетични съставки имат страшно нисък индекс на запушване, например синтетичният глицерин е с 0, т.е. няма как да запуши порите със сигурност.

Ако на някой му е интересно, нека напише масло/съставка и ще му споделя индекса на запушване на порите

П.с. говорейки за кокосовото масло, индекса му на запушване е 4 от 5

# 229
Това, че съставката е синтетична не я прави веднага запушваща кожата. Всички тези масла в натуралните продукти, каквито и да са те, имат много повече шанс да запушат порите/да образуват несъвършенства/да ускорят омазняване, отколкото някой силикон, например.

Това много ме изненада newsm78
Holly, ще поясниш ли това твърдение, защото нали пък точно за  натуралните продукти се претендира, че точно поради изчистения състав се изключва това запушване на порите (не броим кокосовото масло, за което е всеизвестно как действа на мазна кожа).
Или зависи от конкретните растителни масла, защото в интерес на истината съм ползвала натурални кремове, които се оказват доста тежки в последствие и такива, с които нямам проблем, като Фитокод например.

ПП: И за да не е само размишления коментара да споделя за ето това рол-онче http://www.zoya.bg/%D0%94%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0 … %D0%B5%D0%BE-v201
Не ми допада грам, единствено аромата е приятен, но не върши никаква работа, до час не се усеща, за сметка на естествения такъв Blush не знам дали жегите не са прекалени в момента, но това е моето мнение, яд ме е че го взех и не заложих на нещо по-познато или препоръчано.
Тук трябват малко повече познания по физико-химия: Силиконите са полидиметилсилоксани. Какво ще каже на нормален език това - силиция има 4а валентност, все едно е в центъра на кръст; силоксаните са линейни дъъълги молекули -(Si-O-Si-O-)  и т.н. от няколко до стотици хидрофилни (обичат водата) звена, демек в тази линия хоризонталните пръчки на кръста са заети. Отгоре и отдолу има вързана по 1 метилова група (СН3) - те са много малки и хидрофобни (не обичат водата).Та тази дъълга молекула си я предтавете като един дъъгъл конец - върти се на всякъде и се гъне навсякъде. С други думи, никога не може да се образува спокойна ламинарна структура, която като плочки да се налепи една към друга и така да запуши порите на кожата.
Не така е въпросът с мазнините - те са глицерилови естери на висши мастни киселини (от С12 до С18 най-вече). А мазнините са си мазнини - и в растителните масла, и в животинските.  Туй то. Grinning

# 230
Благодаря ви за бързия отговор и на двамата, накарахте ме да си направя равносметка за месеци назад и да установя защо един крем на Микса ми беше по-любим от един силно маслен натурален, но той беше и по-скоро мехлем де, моята кожа е далеч от сухата...
Кремовете на Фитокод пък също имат масла в състава, а дори този за суха кожа ми действаше чудесно. И понеже и те са натурални и са ми любимци за момента ми се появи тази питанка за маслата, порите, натуралните продукти и т.н.
Всъщност до колкото знам има масла подходящи за мазна кожа? и такива, които не са - с оглед процентното съдържание на олеинова и линолова киселини.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2015, 15:51 от Анонимен

# 231
CI, точен както винаги  Laughing Hug Както го е казал - мазнините са си мазнини. Толкова! Дали маслото ви е БИО, дали е органик, дали не е, то си е масло - просто плащате повече за нищо. Пак си е мазнина и това е!

# 232
Какви са съставките, които започват със "CI" и цифри след това?
От както махнаха парабените в повечето продукти се появиха тези "CI".  Rolling Eyes 
Това  някакви заместители на парабени ли са?

# 233
  • Sredets/Burgas
Не, не...
Това са оцветителите в дадения продукт. Peace

# 234
  • Пловдив
Здравейте, изключително интересна тема Simple Smile. И искам да попитам Holly Pink и CI дали могат да ми обяснят защо се получава така. Принципно аз никога не съм ползвала кой знае какви кремове за моето лице, но от известно време откакто започнах да се мажа с един домашно пршготвен кожата направо ми се прероди. Това лято обаче реших да си взема един крем на Алверде, защото този домашния ми идва малко мазен за лятото. Но какво се получи бях изключително недоволна от закупеното. Първо колкото и да мажех кожата ми го попиваше и нямаше разлика, но като минеше половин час и лицето ми ставаше все едно започвах да се потя, чак си личеше малките капчици, които избиваха по лицето ми, без значение от количеството, което сложа от него. Въобще не оставяше приятно усещане. Крема от дм е този https://www.dm.de/alverde-naturkosmetik-nachtcreme-wildrose-p4010355849090.html. А домашния доколкото знам има зехтин, варова вода и пчелен восък

# 235
Здравейте, изключително интересна тема Simple Smile. И искам да попитам Holly Pink и CI дали могат да ми обяснят защо се получава така. Принципно аз никога не съм ползвала кой знае какви кремове за моето лице, но от известно време откакто започнах да се мажа с един домашно пршготвен кожата направо ми се прероди. Това лято обаче реших да си взема един крем на Алверде, защото този домашния ми идва малко мазен за лятото. Но какво се получи бях изключително недоволна от закупеното. Първо колкото и да мажех кожата ми го попиваше и нямаше разлика, но като минеше половин час и лицето ми ставаше все едно започвах да се потя, чак си личеше малките капчици, които избиваха по лицето ми, без значение от количеството, което сложа от него. Въобще не оставяше приятно усещане. Крема от дм е този https://www.dm.de/alverde-naturkosmetik-nachtcreme-wildrose-p4010355849090.html. А домашния доколкото знам има зехтин, варова вода и пчелен восък
Първо - кожата не е попивателна материя, а е основна бариерна функция - в смисъл да не пропуска нищо. Второ - този крем е нощен. Явно имате мазна кожа, и това, което описвате, се нарича синерезис - отделяне на течност от твърдо нещо. Най-горния слой на кожата е хидрофобен. Кремът филмообразува върху кожата ви, не е подходящ за вас, в смисъл не е балансиран и се отделя течност.

# 236
Какви са съставките, които започват със "CI" и цифри след това?
От както махнаха парабените в повечето продукти се появиха тези "CI".  Rolling Eyes 
Това  някакви заместители на парабени ли са?
Много дълбока вода е темата, CI= Colour index, а 5е цифрички след това показват кое точно багрило (разтворимо нещо)/пигмент (неразтворимо) е.  Отделно ако се отиде на натурално сертифицирани пигменти (най-вероятно са такива в този състав) става още по-сложно (в смисъл на примесите, които влачат със себе си).
С две думи - поддръжник съм на тезата, че колкото по-малко оцветители съдържа един козметичен продукт, толкова по-добре, а без хич - най-добре!
При всички положения синтетичните са за предпочитане, поради тяхната чистота.
Парабените въобще не са доказано вредни, ама никак. Но това също е друга тема.

# 237
  • Пловдив
Първо - кожата не е попивателна материя, а е основна бариерна функция - в смисъл да не пропуска нищо. Второ - този крем е нощен. Явно имате мазна кожа, и това, което описвате, се нарича синерезис - отделяне на течност от твърдо нещо. Най-горния слой на кожата е хидрофобен. Кремът филмообразува върху кожата ви, не е подходящ за вас, в смисъл не е балансиран и се отделя течност.

Всъщност кожата ми е доста суха, след почистване ако не я намажа с крем усещам силно опъване и дори започва да се залющва. Кремът съм наясно, че е нощен, но се случваше така, че след като съм го слагала не съм си лягала веднага.
Искам да Ви попитам нещо този процес синерзис не се ли ползва в кремовете, за да хидратира кожата. Съставките, които са в него действат на долните слоеве на кожата, за да извадят от тях водата на първия слой от кожата и по този намин да го хидратират и направят кожата да изглежда добре. Но при това положение какво се случва с долния слой, който бива дехидратиран

# 238
  • най-шареното място
За парабените пак в подобна тема четох преди години. Много съм благгодарна за разясненията.

Искам да попитам нещо във връзка с пигментите. Харесвам минералните фон дьо тени. Те са общо взето един състав - двата оксида и пигменти. Какво би било притеснително там?

# 239
  • София
За парабените пак в подобна тема четох преди години. Много съм благгодарна за разясненията.

Искам да попитам нещо във връзка с пигментите. Харесвам минералните фон дьо тени. Те са общо взето един състав - двата оксида и пигменти. Какво би било притеснително там?

Cornstarch - развъжда бактерии. Mica - дразнител за някои кожи, но почти всяка пудра го има, защото придава хубав блясък. Bismuth, Bismuth oxychloride - причинител на акне.

Общи условия

Активация на акаунт