Добре дошли в ЛЮЛИН! Тема 28

• 87 217
  • 736
  •   1
Отговори
# 225
Може от градината да са решили да пробват системата за постепенно приемане, поне по обясненията така ми звучи. Ние бяхме в друга градина, но 1 група приемаха през първата половина на септември на "дозички" по 2-3 деца.

# 226
Вълшебство, всеки ден до към 17.30 - 18.00 /то е ателие , не е магазин/

# 227
  • София
Така се получи, че в последна сметка ще сме в градината до блока ми - "Ран Босилек". Логопедът, между другото, доколкото разбрах е бивш възпитател от ''Ябълкова градина'' - Евгения..не запомних фамилията. Притеснено ми е, но дано поне в нашия случай, направения избор е за добро Peace

Логопед се "полага" само 3 и 4 група (предучилищна). И е платен - беше 8 лв./уч. час последно. За сравнение, англ. и подобни за 3, а приложни изкуства - 3,50. Информацията ми е към предната уч. година, за тази не знам ако има промяна.
П.С. Хъ, аз не знам в коя група е разпределен все още... Утре пускам големите и ще питам и за него.

Beeps, забранени са шишетатаза вода, защото има диспенсъри. Освен туй често са еднакви, децата лапат чуждо шише и т.н. причини. Относно самостоятелното хранене се оказа, че в групата на момата имаше 2 + г. дете, на което никога не му е позволявано да се храни само... Но който не може, го хранят, разбира се. Нашият проблем беше (с каката) и се очертава пак да е (с Лимонката) наопаки - не дават да бъдат хранени моите и това си е  Mr. Green

# 228
  • София
Tottó, моята щерка е доволна и щастлива от градината си, аз също (и как не, като живея в жълтия блок до градината и мога да я пускам през балкона  Mr. Green ). Нямам забележки. Малко им е странна храната, но... така е във всичките градини и свикнахме  Simple Smile

В първа група моето дете започна на 15 септември и не е ставало въпрос за сборна група. Чак накрая на годината ги пратиха в сборни групи...  А сега какво има предвид директорката не знам. Не ми се вярва новопостъпващи деца да съберат с по-големите. Може да са се организирали отделно от цялата система за мъничките, знам ли... newsm78

# 229
Зелено човече, лично директорката госпожа Василева ми се обади да ми каже, че с детето ще се занимава логопед, при това ежедневно. Също така при нужда консултации с психолог, ресурсен, понеже е зле и с моториката разбрах че има възпитател завършил НСА, та и той ще й помага и упражнява при нужда.

# 230
  • София
Зелено човече, лично директорката госпожа Василева ми се обади да ми каже, че с детето ще се занимава логопед, при това ежедневно. Също така при нужда консултации с психолог, ресурсен, понеже е зле и с моториката разбрах че има възпитател завършил НСА, та и той ще й помага и упражнява при нужда.

Разбирам. Явно вашият случай е по-различен. Страхотно е, че са намерили възможност да стане най-доброто за детето! В някои градини няма никакви варианти и се налага да се ходи на външен логопед, което понякога е доста сложно за работещите родители. Може би трябваше да уточня в поста си, че се отнася за масовия случай, в който няма някакви специални показания. Аз лично бях питала за батко от втора група и ми казаха което съм написала. Намерих начин да ходим другаде, но се оказа, че няма нужда от занимания. Затова когато обмислях за момата, дори не съм питала в градината, направо намерихме друг вариант... Имахме страхотен късмет, да видим тази учебна година.

И понеже са много постовете за ОДЗ 68, да ви кажа само, че документите за намаляване на таксата при 2 и повече деца в семейство (независимо дали са в градината или не) се приемали до 15-ти, а не до 4-ти, както ме спеши една майка. Документите са актове за раждане на децата + акт за брак (ако има) - по фотокопие от всичко за всяко дете. На място се получават заявление и декларация за попълване. Ако бързате за работа, може само да си вземете бланките и да ги предадете на другия ден, вече попълнени.
За тези, които продължават (не новоприети), медицинските документи (контактна бележка, здравно-профил. карта, евент. паразити, ако са над 2 мес. отсъствията) може да се оставят при сестрата или в групата на учителката. Рапорт даден!

# 231
Много съм зле, май не съм споменала най-важното - детето ми е със СОП и имаме решение от РИО за целта. Иначе проблемът с късното проговаряне се масовизира за жалост и идеята е към всяка градина да бъде зачислен на щат логопед, дано се реализира в обозримо бъдеще! Успех и лесна адаптация на всички деца Hug

# 232
  • София
Даааа, има промени в ОДЗ 68 от тази учебна година. Директорката се е преборила и ще има и психолог дори, освен логопеда и още един специалист, но забравих точно какъв беше. Радвам се - не мисля, че децата със СОП имат по-малка нужда от градини и че трябва да се изолират.

Julia_21, пожелавам ви успех с адаптацията и ще се радвам да споделяш как върви.

Някой да е правил вече изследванията за първо започване на ясла или градина? Опитвам се да си сметна датите, че нали всяка бумажка е с различна "годност", но не мога да се сетя паразитните за колко време ставаха...

Междувременно се опитвам да осмисля факта, че догодина по това време ще има и ученик у дома. Как се разбира кои учители ще поемат първокласниците в дадено училище? Тези, които тази учебна година водят 4 клас, нали така? Ходи се и се пита, така ли  newsm78

# 233
Човече, да - госпожа Василева е издействала психолог, специален педагог и логопед, който май е и зам. директор. Похвално!
Аз ще ползвам изследванията ни от яслата, не са минали повече от 2 мес. в отсъствие, та няма да изкарваме нови. Иначе трябва да ида до ЛЛ, но ще е в края на другата седмица за да не са минали повече от 3 дни. Ще споделям, разбира се  bouquet

# 234
  • София
Зелено човече, питай родители на четвъртокласниците в момента (ако познаваш естествено), отзивите от деца и родители от съответните учители са много важни. И все пак е много относително, защото всеки има различни критерии за добър учител, а и не можеш да бъдеш сигурна, че училището ще допусне да си избереш учител. И при нас в молбата си пишехме кой учител сме избрали за детето, а като излязоха списъците, желанията на повечето родители изобщо не бяха удовлетворени  Hug

# 235
  • София
Зелено човече, питай родители на четвъртокласниците в момента (ако познаваш естествено), отзивите от деца и родители от съответните учители са много важни. И все пак е много относително, защото всеки има различни критерии за добър учител, а и не можеш да бъдеш сигурна, че училището ще допусне да си избереш учител. И при нас в молбата си пишехме кой учител сме избрали за детето, а като излязоха списъците, желанията на повечето родители изобщо не бяха удовлетворени  Hug

И да кажа, че понякога и най-хваления учител всъщност не това, за което го представят. Пиша го от личен опит.

# 236
Здравейте, разбрах, че някъде срещу входа на бившето районно в люлин 1 имало ателие за смяна на всякакъв вид копчета. Някой знае ли къде се намира това, защото имам едно много специфично копче на ботуш, което се оказа, че никой обущар не оже да ми намери.

# 237
Може би е това.
Скрит текст:
Кажи после дали са ти свършили работа.

# 238
  • В Космоса
Здравейте!

Обущар в или близо до Люлин 8 да ми препоръчате?

# 239
Има в подлеза на метростанция Западен парк... ако те устройва

Общи условия

Активация на акаунт