Колко от вас си броят рестото което ви връщат ?

• 13 669
  • 161
  •   1
Отговори
# 105
В нас аз съм тази, която проверява и ресто и бележки.
Съпругът ми купува обикновено само хляб и кафе,мляно.
Забелязал обаче, че когато се държи ларж и не гледа кантара почти винаги сложеното да се мери е точно. Веднъж го проверил на търговска везна и от тогава вече винаги наблюдавал кантара и винаги му допълвали до определеното количество.
А една възрастна жена ми сподели, че тя не виждала везната добре, но винаги насочвала поглед натам, да си мислят, че вижда какво и се мери и маркира.

# 106
Броя ресто само, ако са ми върнали по-голяма сума на дребни банкноти и монети. Рядко, но ми се е случвало. Иначе докато ми връщат преценям дали всичко е наред. Wink
Случвало ми се е с надписана сметка да ми спори касиерка. Явно беше нова, защото и при маркирането имаше проблеми, та я карах и да отмаркира някакви бройки. Имаше промоция на кисели млека, та бяхме взели няколко. И изведнъж се оказа на касата, че промоция не е включена в касовия бон (приключи го, след това ми обяви сметката и аз веднага си погледнах бона, защото усетих, че е повече). Обяснявам й аз два пъти, че на табелата на няколко метра от нея пише, че има промоция. Ей, голямо кършене на пръсти, докато ми се върнат парите.  Rolling Eyes
Но ми се е случвало в кварталните магазинчета да не ми достигат стотинки или пък директно да ми кажат да не търся повече (защото примерно ровя за останалите 5ст. от сметката). Друг път аз оставям по няколко стотинки ресто, защото ми харесва обслужването от продавачката.
Всеки има право да си изисква парите, но никой няма право да решава, че стотинките са си за него.  Wink

# 107
Всеки има право да си изисква парите, но никой няма право да решава, че стотинките са си за него.  Wink
По нагоре някой беше споменал  в групата на задължителен бакшиш за куриерските фирми. Те наистина очакват, но когато пратката е служебна няма как или пък на  шефа. Човекът оставя някакви пари и след това си прибира стотинките и левчетата, ако има и хич не пита що не съм му  дала бакшиш.

Последна редакция: пт, 03 юли 2015, 23:53 от vasq_5

# 108
Плащаме с карта в 99% от магазините.
Останалият 1% е за 1-2-3 малки магазина около нас и не се брои рестото.
Касовата бележка я проверявам винаги.

# 109
  • Ямбол
При плащането с карта се получава бакшиш за банката. В повечето случаи има такса. Не е голяма, но само мисълта, че ще оставя нещо за банката, което не заслужава, ме дразни.

# 110
При плащането с карта се получава бакшиш за банката. В повечето случаи има такса. Не е голяма, но само мисълта, че ще оставя нещо за банката, което не заслужава, ме дразни.
Аз и като тегля от банкомат (дори техен, тяхната кожа... #Cussing out), пак ми иска такса, затова съм си решила въпроса - всеки месец плащам на банката фиксирана сума, която ми покрива таксичките от теглене през банкомат и плащане през ПОС-терминал.
По темата - като ми връщат стотинки не броя. А може би трябва, кой знае колко са ме метнали ooooh!. Но винаги си гледам какво ми маркират, още преди да са ми дали касовата бележка. Така преди време в Пикадили бяха пуснали авокадо на 0,99лв, взимам 3 бр, касиерката ги маркира като манго, което беше 2 и нещо. Реагирах си на момента.

# 111
Той не е ли за сметка на търговеца?

# 112
  • Ямбол
Би трябвало, но досега не ми се е случвало да пазарувам в някоя верига с карта и да не са ми сложили такса. Кауфланд, Била и Лидл със сигурност оставят таксата да е за сметка на клиентите си.

# 113
  • София-Младост
Би трябвало, но досега не ми се е случвало да пазарувам в някоя верига с карта и да не са ми сложили такса. Кауфланд, Била и Лидл със сигурност оставят таксата да е за сметка на клиентите си.
За каква такса става въпрос?  newsm78 Ако има такса, то тя  е банкова комисионна, а не бакшиш за банката. И се удържа на база Тарифата на банката издател на съответната карта.
Ако правилно съм разбрала коментарите.

# 114
Лиляна, как така бакшиш за банката? Rolling Eyes
С VISA на ПИБ няма такса при плащане на пос терминал.
Ако сметката ми в Лидл е 72.43лв, точно толкова ми показва и в извлечението.

# 115
  • София/Горна Оряховица
Абсолютно никога, когато съм плащала с карта не е имало такса за превода през ПОС терминала.
Плащала съм с картата, която е в евро и в България, и в чужбина - никога не съм имала такса. Плащала съм и с картата си в лева в Чехия, в Словакия - пак не е имало такса. Сметката ми е 20 Е - 20Е ми теглят. Ако е от сметката в лв - по съответния курс. Имам си онлайн банкиране в реално време, следя всичко, почти всеки ден.

Картата ми е такава, че от банкомат на банката ми теглят само 10 или 20 стотинки.

# 116
  • София
При плащане с карта никога не са ми начислявали такса. Нали това е едно от удобствата да плащаш с нея?!

# 117
  • Ямбол
...
За каква такса става въпрос?  newsm78 Ако има такса, то тя  е банкова комисионна, а не бакшиш за банката. И се удържа на база Тарифата на банката издател на съответната карта.
Ако правилно съм разбрала коментарите.
Е, комисионна или бакшиш, зависи от гледната точка.
В интернет банкирането ми излиза като осчетоводена сума от Борика.
Така че аз нямам сметка да плащам с карта, а по-добре да изтегля по-голяма сума, за която таксата ще е една и после да плащам в брой, отколкото да платя няколко пъти в магазин и да ми тръснат няколко такси, които за мен са си бакшиши, които ми е неприятно и дразнещо да ми удържат.
....
Ако сметката ми в Лидл е 72.43лв, точно толкова ми показва и в извлечението.
И на мен ми показва толкова, колкото ми е сметката, а под нея има отделно сума, която се води осчетоводена сума от Борика.

Ето за какво говоря:
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 04 юли 2015, 11:37 от Лилянa

# 118

Това е от картата и банката, не от веригата.

Последна редакция: нд, 05 юли 2015, 02:17 от Nickkie

# 119
Зависи от договорът и от Банката. Аз нямам отчисляване при пазаруване и при теглене от банкомат на моята банка. Плащам такса, ако трябва да тегля от друг банкомат.  За кредитната карта нямам такса обслужване, но някои магазини и фирми имат такса, за която ме предупреждават. Обикновено е между 1 и 2%. Мен ме дразнят разплащанията в институциите, които те карат да им преведеш 2 лв. примерно по банков път, в определена банка, а таксата на банката е 5 лв. Сега с електронното банкиране може и да са се подобрили нещата, но се съмнявам.

Общи условия

Активация на акаунт