Зоополиция

• 27 926
  • 599
  •   1
Отговори
# 495
Ама ЗАЩО кучето е било пуснато от повод, още повече в училищен двор ?  Stop Да не говорим,че в града кучетата е добре,освен че ТРЯБВА да се пускат на определени места .  smile3554

# 496
Едно време си оставахме сами в къщите и по улиците на 6-7-8 години, играехме до късно пред блока или из квартала. Rolling Eyes Но сега, в пост комунистическите мутренски времена на тотално липсващо правосъдие и следствие, да си оставиш детето на тази възраст дори и за минута навън или само вкъщи, е доста опасно.  Sunglasses А ако става дума за помияролюбителите - там трябват зверски глоби и наказания. Псетата масово ходят навсякъде по градинките да си правят работите, пускани са редовно без повод, обаче законът защитава май повече тях, отколкото тези, които стават жертва на зъбките им и на безотговорните им стопани.  Sunglasses Кучето може да бъде наистина изключителен другар на човека, но си има животинската природа, която понякога може да се прояви и напълно немотивирано на пръв поглед. На един съсед овчарката го беше захапала и му беше счупила ръката ей така, а за мен лично това са най-преданите и интелигентни кучета, макар че слагат 1-2 породи пред тях. Rolling Eyes Спомням си един страхотен документален филм за това на какво са способни тези животни - по време на американо-виетнамската война.  Rolling Eyes Но животно ли е, трябва да бъде държано под контрол, а децата - по наблюдение.  Sunglasses

# 497
Вихрушка, казах че съм съгласна, че не е трябвало стопанката да го прави. Не я защитавам. Просто споделям впечатления, тъй като малко преди това бях чела темата и видях, че този случай се обсъжда.  Peace

# 498
  • Пловдив
И аз чух включването по телефона на стопанката. Жената звучеше разтреперана и много притеснена, каза че се е хвърлила върху детето за да бъде между него и кучето, и самата тя била с много рани. Искрено казано, склонна съм да й вярвам, защото детето наистина беше много спокойно като го снимаха. Но това изобщо не омаловажава безотговорността й!
Освен от зоополиция, ние определено имаме нужда от промяна в съзнанието!
И съм съгласа с El Mariachi - кучетата са прекрасни, всеотдайни и верни, но никога не трябва да забравяме животинската природа.

# 499
Безотговорните стопани, да спрат да развъждат и изхвърлят. Да си чистят лайната, и за всяко агресивно, наморник.  А това, че никога не е имало масова кастрация безплатна, имало е тук в България. Имаше акция в циганската махала преди години в София. Няма изхвърлени, няма нови палета и кучета, всички улични докато ги има кастрирани и до 4 години няма да има ни един уличен пес, без евтаназия. Порочния кръг на бебета в полето, на пътя и до кофите за боклук ако спре, и доброволците ще си отдъхнат.

Последна редакция: чт, 09 юли 2015, 11:54 от adelinda

# 500

Някакво голямо мазало е тая история. Стопанката пропуска, че има друг човек, който е помагал, бащата пропуска, че стопанката също е била там и според детето е дърпала настрани кучето...  Tired

А е толкова просто - кучето на повод и с намордник (за определени породи, конкретната задължително). Но болшинството стопани предпочитат да пуснат кучето и да кибичат на едно място, вместо да го разхождат - това е ходене заедно с кучето. В градска среда такива са възможностите, ако искаш кучето ти да тича само, излизаш извън града по поляните или в заградените площадки за кучета, където ги има.
И нека е спокойно детето, дано е така, имах съседче, което започна да заеква след подобна среща с куче. Раните заздравяха, но заекването не се оправи, също и загнездения в него страх от кучета, може и за цял живот да му остане. За мен стопанката е виновна, длъжна е да обезопаси кучето, просто един повод........... и малко съвест. Peace

# 501
Не мисля, че е до порода, има и пинчери злобни, има питбули като ангелчета. А то и да има оградени места, нали имаше бебе в количка нахапано пред блока. То и да стигне до огражденията кучето, по пътя много неща могат да се случат. Пред нашия блок има полянка, на която разхождат много кучета, има 2 огромни но много дружелюбни, нямам против да са без наморник, специално тези. Без да ме познават, веднъж скочиха да ми се радват.

# 502
Въпросът ще се реши, когато направят във всеки квартал място за разхождане САМО на кучета, където да бъде забранено за лица, които НЕ разхождат кучето си.
За съжаление в София такива градинки има на съвсем малко места, а междувременно има толкова запустели пространства и изоставени игрища, които се превръщат в нерегламентирани сметища
Така родителите ще бъдат спокойни за децата си и стопаните на кучета няма да се притесняват.

# 503
Въпросът ще се реши, когато направят във всеки квартал място за разхождане САМО на кучета, където да бъде забранено за лица, които НЕ разхождат кучето си.
За съжаление в София такива градинки има на съвсем малко места, а междувременно има толкова запустели пространства и изоставени игрища, които се превръщат в нерегламентирани сметища
Така родителите ще бъдат спокойни за децата си и стопаните на кучета няма да се притесняват.

Подкрепям идеята напълно, но за жалост няма да се направи, поне в близките 10-15г.

# 504
  • София

Вярно е, че тия ти градинки ще решат ужасно много проблеми, но не мисля, че пак ще стане. Аз живея до парк и в него има такава площадка. Не е най-хубавата, но е площадка и е оградена (поне от 3 страни ) и е специално за кучета. Ами болшинството си разкарват кучетата пуснати навсякъде другаде, но не и там. Голяма част от хората в близките до мен блокове ги мързи дори да стигнат в парка и си пускат кучетата в междублоковите пространства. Лично преди известно време бях участник в следната ситуация.: преминавам през парка и виждам как едно дете излиза от мястото, където са катерушките, и започва да тича из тревните площи около това място. В момента, в който детето е на 2-3 крачки от мен, забелязвам как едно едро куче приближава бързо към двама ни. Родителите също хукнаха към детето, но аз бях по-близо и го вдигнах.  Кучето дойде да ни се радва, но силата , с която подскочи към нас, беше голяма. 100% щеше да събори детето и да го уплаши ако не друго.  Собствениците на кучето бяха едни младежи насядали встрани от детската площадка да пият бирички с приятели. Кучето беше оставено "да си се разхожда". С цялата си наглост ми подвикваха от пейката " Не се притеснявайте, той си играе. Радва ви се" . Кучешката градинка е на 50-100 метра от мястото, където се разиграва това занятие. Всичко можеше да бъде избегнато ако го бяха извървели това разстояние и бяха пуснали кучето там. Съгласна съм, че трябват още много площадки за кучета ама и хората трябва да почнат да ги ползват.

# 505
Това с ползването на площадките трябва да бъде въведено със закон:
1.Пускаш кучето без повод на специалната площадка: както е в цивилизованите страни
2.Водиш кучето на повод извън площадката

По този начин всички ще са спокойни и доволни. Аз също пускам кучето си без повод, но в едно игрище, което е изоставено и няма деца, или пък в парка, рано сутрин и късно вечер, но кучето ми е доста добре обучено и само с една команда идва при мен като не му позволявам да се отдалечава.
Мен също ме е страх да не събори някое дете от радост и го контролирам.
За агресивните кучета е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН намордник и душач- не само заради хората, а и заради останалите кучета.
Също така искам всеки стопанин да почиства след кучето си, да го чипира и да му плаща данък: трябва да има контролен орган, който да следи за това!!!!

Последна редакция: чт, 09 юли 2015, 14:28 от SoFarSoGood

# 506
  • София
 newsm78 На мен са ми проверявали документите на кучето няколко пъти в парка newsm78 Имаше си конни полицаи. Имам приятелка, която я глобиха, защото при проверка не е носила паспорта на кучето или фотокопие на необходимите страници Wink Иначе мисля порових малко сега из ЗЗЖ и открихследния член : "Чл. 35. (1) Собственикът на животно-компаньон взема мерки да не допуска животното само да напуска мястото на отглеждане, да навлиза в чужда собственост или на обществени места.

Да не оставя кучето - домашен любимец без надзор , да осигурява постоянен и непосредствен контрол върху поведението му."

За мен това означава, че с закон ти забраняват да си оставиш кучето да ходи, където иска, и да прави каквото си иска Naughty

Според Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на животни - домашни любимци /кучета и котки/ на територията на Столична община - "Чл.12. (1) Забранява се присъствието и разхождането на кучета - домашни любимци:
1. На територията на детски градини, ясли и училища;
2. На територията на здравни заведения;
3. На територията на обособени детски и спортни площадки;
4. На територията на градските паркове и градини, които не са определени със заповед от районния кмет за разхождане на кучета - домашни любимци;"

# 507
Досега не са ми проверявали документа, но носим паспорта с нас. Реално трябва да глобяват и хора, които не си носят документите, ама това не се получава.
За да бъде всичко наред, трябва да се спазват всички закони, а в нашата държава това е утопия!

# 508
Определянето на конкретни места,само на които кучетата да се пускат без повод, някак естествено дава да се разбере,че навсякъде другаде в градска среда,това е забранено   Rolling Eyes Или само аз го разбирам така  Rolling Eyes За това притеснението какво може да направи кучето,докато стигне до там,мисля е неоснователно,защото кучето би трябвало да е на повод.  Peace

Малко офф топик : Моя приятелка си взе кокер,но не желае да му слага чип,защото някои кучета развиват рак от това . Какви алтернативи има,защото все пак тя иска кучето да е маркирано и да присъства в регистър ?

# 509
Определянето на конкретни места,само на които кучетата да се пускат без повод, някак естествено дава да се разбере,че навсякъде другаде в градска среда,това е забранено   Rolling Eyes Или само аз го разбирам така  Rolling Eyes За това притеснението какво може да направи кучето,докато стигне до там,мисля е неоснователно,защото кучето би трябвало да е на повод.  Peace

Малко офф топик : Моя приятелка си взе кокер,но не желае да му слага чип,защото някои кучета развиват рак от това . Какви алтернативи има,защото все пак тя иска кучето да е маркирано и да присъства в регистър ?

И аз имам позната, ама няма много добра алтернатива, защото, ако кучето се изгуби, в приюта, където попадне, сканират чипа му, ако няма такъв...лошо. Да напише името и телефона си на медальон.
Има и една по-скъпа алтернатива, GPS предавател скрит в каишката на кучето, може да го проследяваш по телефона.

Общи условия

Активация на акаунт