Отговори
# 240
Всеки, който иска информация е малоумен тъпак и паникьор. То и Иван Искров твърдеше, че всичко с КТБ е прозрачно, ама..

# 241
Хайде да правим разлика между "иска информация" и "всява паника", а?
Информация се иска от компетентните органи, а за паниката отговорната служба е ЕЖК.

# 242
Ей царе сме на паниката! Пусне някой нещо и народа знае, не знае разсъждава и се мае. Сега да не се изчерпат йодните запаси от аптеките  newsm78. Чудя се дали повечето които се паникьосват, правят връзка с нормалния радиационен фон и завишените му евентуално стойности.
Факти от медиите : нформация за облак с потенциално радиационно замърсяване, мнения на чуждестранни еколози за опасността от разнасяне на замърсяване по този начин, прогноза на метеролог за движение на въздушните маси, които днес може да достигнат страната, онлайн карта на ветровете в реално време коетопотвърждава казаното от метереолога

Последна редакция: пт, 03 юли 2015, 15:53 от Анонимен

# 243
Евентуален облак кога най-рано и най-късно би минал над страната ни?

# 244
И аз това се питам

Последна редакция: пт, 03 юли 2015, 15:54 от Анонимен

# 245
Информация се иска от компетентните органи, а за паниката отговорната служба е ЕЖК.
Хайде да правим разлика, между адекватно изнесена от "компетентните" органи информация и закъснялото - няма място за притеснения. Какво значи паника - живота си тече, улиците са пълни с хора, не съм в мазето, всеки е на работа, децата на градина.

# 246
Хексе, щом искаш, предозирай с йод. Но после не обвинявай правителството, а себе си. Интелигентните хора не се поддават на паника, не четат жълтурски сайтове и  не вярват на ЕЖК.  Сериозните медии никога нищо не са премълчавали.  Някой да мълча за земетресението в Перник?

Само да кажа, че йод има смисъл да се взема, когато има опасност от радиоактивен йод. Сега изобщо не се говори за такова нещо, а за цезий и не-знам-си-там-какво.  Мисля, че за йод не се говори, защото става дума за елементи, излъчени от централата преди години - йодът има кратък срок на полуразпад и не е релевантен. Не претендирам за пълна коректност, който иска да си провери точно - със сигурност има ресурси.

По темата, предвид ненадеждността на медиите и интегритета на правителства и други, аз бих обмисляла всяка информация внимателно и без да се меткам в крайности като риба у мрежа.  И също така през призмата на това какви може да са последствията за мен, ако

а)приема, че има заразяване, а то няма,
и
б)ако приема, че няма никакво заразяване, а то има.

# 247
И аз това се питам

Ето снимка на облаците от вчера https://worldview.earthdata.nasa.gov/?p=geographic&l=MODIS_A … 31.0625,82.265625 от днес още не се вижда в нашия район - избирам първата снимка https://earthdata.nasa.gov/earth-observation-data/near-real-time/rapid-response Пак да уточня това е съвсем профанско ровене за информация с цел самоинформиране, което може и да е грешно
Sigurna li si che radioaktivniat oblak e sred nabliudabanite? Ili pone 4e sred nabliudavanite e oblak, formiran nad Ukraina?

Molia za izvinenie zaradi latinicata Embarassed
Не съм сигурна, просто се опитвах да намеря някъде сателитна снимка на облаците в реално време като търсех и следене на хазарти в реално време, това може да си е съвсем обикновен облак ... от снощи от днес не се вижда как е облачността още

# 248
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Хайде да правим разлика, между адекватно изнесена от "компетентните" органи информация и закъснялото - няма място за притеснения. Какво значи паника - живота си тече, улиците са пълни с хора, не съм в мазето, всеки е на работа, децата на градина.

нищо лично  Peace

компетентните (а не "компетентните") органи, за които се сещам са три: АЯР, Гражданска защита и Екоминистерството.
кое от тях си представяте да излезе и официално да заяви: "във връзка с публикации в бг-мама и постове във фейсбук, искаме да ви уверим, че ..."?

направили са това което могат. обявили са фактите, без да спекулират, украсяват или прикриват: няма официално предупреждение за трансгранично замърсяване от Украйна, няма данни за повишен фон от мониторинговите станции, няма причини за паника.

# 249
Хайде да правим разлика, между адекватно изнесена от "компетентните" органи информация и закъснялото - няма място за притеснения.

Ами закъсняло - хората откъде да знаят, че във Варна ще плъзнат слухове, които ще трябва да бъдат опровергавани? Нито има скрита информация, нито основания за безпокойство - каквото е трябвало да се знае, е казано.
Предупреждавайте ги другия път, че и те да ви успокоят предварително.  Laughing

# 250

направили са това което могат. обявили са фактите, без да спекулират, украсяват или прикриват: няма официално предупреждение за трансгранично замърсяване от Украйна, няма данни за повишен фон от мониторинговите станции, няма причини за паника.

Съгласна съм  Peace предварително нищо не може да се каже, може само да се следи, и както казват към момента няма място за притеснение според данните известни към момента.. Аз се ровя за себе си "накъде духа вятъра" и понеже леко се притеснявам от установеното без да съм специалист ми се ще някой малко по-задълбочено и компетентно да се изкаже, аджеба има ли засечена радиация над местата където вече и минал този евентуален облак и къде е той в момента. Само толкова ...

# 251
  • Cофия
Дори и да има причина за паника, да не мислите че ще излезе някой в медиите  и ще каже -  има опасност от радиация и т.н.
Има или няма облак, има или няма опасност, обикновените хора няма как да знаят със сигурност.
Реално по какъв начин можем да се предпазим?По никакъв според мен.
Всеки сам за себе си преценява, хората са различни -  едни изпадат в луд паника, други казват " това са глупости"...

# 252
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Дори и да има причина за паника, да не мислите че ще излезе някой в медиите  и ще каже -  има опасност от радиация и т.н.
Има или няма облак, има или няма опасност, обикновените хора няма как да знаят със сигурност.
Реално по какъв начин можем да се предпазим?По никакъв според мен.
Всеки сам за себе си преценява, хората са различни -  едни изпадат в луд паника, други казват " това са глупости"...

ето това мислене ми е интерсно  Confused

комунизмът мина и замина, няма никакъв шанс някой да прикрие нещо такова.
колко институции, специалисти и обикновени хора трябва да ви кажат, за да го осмислите?
няма как, в днешно време, да се прикрие нещо такова.

спаркълс, нали следиш маршрута на облаците? виж дали там, откъдето са минали има нещо.  Peace  
но според мен трябва да се тръгне от друга страна: може ли да се вдигнат тези частици? какво количество? на какво разстояние могат да се пренесат преди да паднат от собствената си тежест?

попадала ми е статия, край чернобил са правили експерименти със запалване на горски пожар и следене на количествата радиоактивни частици, издигнати в атмосферата. нямам спомен за резултата обаче.  
Blush
Скрит текст:
иска ми се да кажа, че ако е бил тревожен, съм щяла да го запомня
 Blush

# 253
  • София/Горна Оряховица
Агенцията за ядрено регулиране и здравно министерство достатъчно компетентни ли са?

http://vbox7.com/play:6b5bd38e0c&start=47

Не знам колко по-точно да кажат, че опасност няма.

# 254
  • Варна
Агенцията за ядрено регулиране и здравно министерство достатъчно компетентни ли са?
Не знам колко по-точно да кажат, че опасност няма.

Не мога сега да гледам клипа, но от това което четох те казват че ПРИ ТЯХ няма постъпили данни за повишаване на радиациония фон. Което за мен нищо не значи. Някой трябва да им подаде тези данни, може пък украинската страна да не си направи труда.. Rolling Eyes

Спомням си и че след Фукушима японския министър ядеше публично домат, защото нямало радиация. Гайгеровите броячи обаче показваха друго.

Общи условия

Активация на акаунт