Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 538
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 2 152
Дядо Хаджия, отварата от лайка също оцветява леко (на времето са я ползвали като естествен оцветител на прежди), както и люспите на стария лук (сварени).

............че даже и суха е оценена. Доволна съм естествено, това ме мотивира да продължавам с експериментите, докато намеря нашата рецепта с нашето месо Simple Smile

Точно така - това мотивира и се явява най-добрия стимул ...
А за другото - ще подготвя една публикация ...[/color]

# 166
  • Мнения: 133
Здравейте и благодаря за прекрасната тема и изчерпателната информация!   bouquet
Сдобихме се с метален шунковар и се отчетохме с нещо като свински пастет с парченца. Стана чудесен за нашия вкус. Рецептата е сборна от темата, малко импровизация също.
Сега имам въпрос - прегледах блога на Батето и забелязах, че пише, че месото вътре се готви на 72 градуса, които се постигат при външна Т на водата от 85 градуса. Нашият термометър се пъха в месото в шунковара, а не е отвън като при тези на Тескома. За мен логично е Т да се изравни вън и вътре, но май не става така, защото получихме пастет, макар и вкусен, а не шункоподобие. И освен това си имаше моменти на леко варене - бълбукаше си от под шунковара. Чудя се дали сега да не опитам да го държа на водна баня, когато термометърът ми отчете 72 градуса вътрешна Т? Дали ще остане сурово и опасничко?

# 167
  • София
  • Мнения: 8 502
Здравейте и благодаря за прекрасната тема и изчерпателната информация!   bouquet
Сдобихме се с метален шунковар и се отчетохме с нещо като свински пастет с парченца. Стана чудесен за нашия вкус. Рецептата е сборна от темата, малко импровизация също.
Сега имам въпрос - прегледах блога на Батето и забелязах, че пише, че месото вътре се готви на 72 градуса, които се постигат при външна Т на водата от 85 градуса. Нашият термометър се пъха в месото в шунковара, а не е отвън като при тези на Тескома. За мен логично е Т да се изравни вън и вътре, но май не става така, защото получихме пастет, макар и вкусен, а не шункоподобие. И освен това си имаше моменти на леко варене - бълбукаше си от под шунковара. Чудя се дали сега да не опитам да го държа на водна баня, когато термометърът ми отчете 72 градуса вътрешна Т? Дали ще остане сурово и опасничко?

Нещо такова и при мен се получи (72 градуса) и шунката беше страхотна.

# 168
  • Мнения: 133
Благодаря на Дядо Хаджия! Запрятам ръкави за шунка  и ще информирам за резултата.

# 169
  • Мнения: 2 152
Чудя се дали сега да не опитам да го държа на водна баня, когато термометърът ми отчете 72 градуса вътрешна Т? Дали ще остане сурово и опасничко?

Температурата на месото вътре е оптимална на 72С. Дори при печене на месо във фурна (примерно на 180-200С) за добре изпечено се приема парчето месо, на което температурата е 75-80 С.
Външната и вътрешната температура няма как да се изравнят - просто физика. При 72С варене 2 часа няма как да остане сурово и опасно - ще е приготвено идеално.
А за да ти стане на "пастет" възможно е да е останала повече течност, да не е било добре пресовано и разни подобни дреболии ...

# 170
  • Мнения: 133
Благодаря на Батето за отговора! Всъщност ще зареждам плешка по твоята рецепта. Дано стане. А за пастета, да, имаше повечко вода и понеже месото не беше много като количество, не беше добре затегнато вътре. Но все пак виновна беше Т най-вече. Обаче като пастет стана екстра.  И мисля пак да направя, но само със смляно месо, за да се маже съвсем лесно. Даже се чудех дали да не сложа малко картофено брашно, гледам има в лидълския пастет. Детето много ме торомози за него, пък аз не давам и  знаете...Пък може картофа да поеме от отделящата се вода. Как мислите?

# 171
  • Мнения: 7 779
не схващам  newsm78  -  слагаш месо (несмляно) и получаваш пастет ли ?

# 172
  • Мнения: 2 152
Пробвай. По рускити сайнове слагат и сухо мляко,но не съм пробвал...

# 173
  • Мнения: 133
Сложих смляно месо с малки късчета цяло месо, 50 на 50 някъде като съотношение.  Смлях част от месото в блендер с вода и подправки докато стана на пухкава смес. И на Т 85 градуса готвих, но на месото вътре. Стана за мазане с късчета месо.

# 174
  • Мнения: 7 779
И на Т 85 градуса готвих, но на месото вътре. Стана за мазане с късчета месо.
за това си получила нещо като "бълбукане под шунковара". при 85 градуса вътре в месото околната вода  е с 10-на градуса повечко

# 175
  • Мнения: 1 432
Иска ми се да си намеря метален шунковар (не пластмасов). Много интересно ми стана от темата Simple Smile
Откъде мога да се сдобия, търсих в ebay, но не намерих...

# 176
  • София
  • Мнения: 8 502
Иска ми се да си намеря метален шунковар (не пластмасов). Много интересно ми стана от темата Simple Smile
Откъде мога да се сдобия, търсих в ebay, но не намерих...

От амазона. По напред в темата (може би в първата част) сме писали по въпроса.

# 177
  • Мнения: 13
Иска ми се да си намеря метален шунковар (не пластмасов). Много интересно ми стана от темата Simple Smile
Откъде мога да се сдобия, търсих в ebay, но не намерих...
имам познат  на когото му донесоха 2 бр ,яко искаш такъв мога да ви дам номера му и да се разберете

# 178
  • Мнения: 2 152
Сложих смляно месо с малки късчета цяло месо, 50 на 50 някъде като съотношение.  Смлях част от месото в блендер с вода и подправки докато стана на пухкава смес. И на Т 85 градуса готвих, но на месото вътре. Стана за мазане с късчета месо.

За това е станало така - заради изключително високата температура - 85 С на месото е страшно много. Оптималната температура на варене на колбасите (кремвирши, шунка и др.п.) е 72С - максимум 75С
След като термометъра ти е за Т на месото - гледай да не превишаваш 72 С и ще имаш по-добър резултат ... Peace

# 179
  • София
  • Мнения: 10 221
Здравейте!
С голям интерес прочетох темите, признавам- не на 100 процента, но и това ще направя при първа възможност.
Решила съм да си купя шунковар. Старая се максимално да приготвям храната за семейството си у дома и купуването на колбаси от магазина ми е голяма мъка заради всички гадости, с които са натъпкани.
Имам няколко неща, които искам да си доизясня и ще съм благодарна за отговор.
Кои са предимствата на металните пред пластмасовите шунковари или обратното? Доколкото прочетох пластмасовите са направени от материал, който не е вреден. И имат вграден термометър, нали така? А при металните няма?
Нещо друго като предимство или недостатък на двата вида бихте ли посочили?
Може би подобна информация би било добре да се сложи и в началото на темата- само като предложение е това.

Последна редакция: ср, 12 авг 2015, 22:56 от bubanka

Общи условия

Активация на акаунт