Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

• 110 485
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
bongo_2007 ®, мерси, разбрах, и аз вече го забелязах с мляното месо. Иначе тя всъщност си е вкусна и може да се остави да се желира, няма да се отрази особено на крайния резултат, пък после пак да се отдели и използва за нещо друго (сос за пържоли примерно Laughing, въпреки че самите пържоли също си пускат такава течност) или да се изяде от евентуални желаещи в комбинация с шунката.. Свиди ми някак си да я хвърлям, затова и питам и си разсъждавам, макар че аз досега също я изхвърлях, но последния път не я изцедих напълно и констатирах, че си е вкусна, малко по-солена от самата шунка, но това е нормално..

# 286
вкуса идва от подправките , а не от водата  Laughing
а те се поглъщат от месото докато зрее. сиреч времето престояло в хладилника

# 287
  • София
Според мен натиска в шунковара не е за да се изцедят течностите, а за да се запази цялостта на шунката и да не се разпадне по време на топлинната обработка. В тази връзка нишестето и желето (което си е чисто лепило) се добавят затова. В някои рецепти има дори и белтък от яйце (особено при пресните колбаси и кренвиршите). Млякото и сметаната се добавят пък за сочност на изделието. При колбасите и кренвиршите то е задължително.

# 288
вкуса идва от подправките , а не от водата  Laughing

Разбира се.  Grinning

Според мен натиска в шунковара не е за да се изцедят течностите, а за да се запази цялостта на шунката и да не се разпадне по време на топлинната обработка.
По-скоро и за двете! Peace

Някой да знае чешки? В книжката на моя шунковар има 10 рецепти, които изглеждат доста апетитно, определени съставки ги различавам на снимките, други разбирам в текста, но не е достатъчно.. мога да я снимам и пратя.

# 289
  • София
вкуса идва от подправките , а не от водата  Laughing

Разбира се.  Grinning

Според мен натиска в шунковара не е за да се изцедят течностите, а за да се запази цялостта на шунката и да не се разпадне по време на топлинната обработка.
По-скоро и за двете! Peace

Някой да знае чешки? В книжката на моя шунковар има 10 рецепти, които изглеждат доста апетитно, определени съставки ги различавам на снимките, други разбирам в текста, но не е достатъчно.. мога да я снимам и пратя.

Добре де когато искаме една шунка да е сочна, от къв зор ще и изцеждаме умишлено течностите?

Тая книжка нямаш ли я в пидиеф формат?

# 290
има и сушена шунка.
въпрос на вкус е какво искаме да постигнем.  сушената шунка няма как да бъде сочна като варената.  и обратното е вярно  Laughing

# 291
  • София

Това вече съм ви го показвал. Шунковата наденица. Направена е от смес, която ми остана и не можа да се побере в шунковара. Увих я плътно и здраво в алуминиево фолио, после в свежо фолио и след това престоя така 48 часа в хладилника. След това я сварих за около 45 минути извън шунковара.

Вкус и консистенция напълно еднакви с шунковара. Мога ли да попитам каква точно течност и по какъв начин съм извлякъл от тази наденица, като никъде не е имало притискащи уреди.

# 292
предполагам ,че влагата е останала в наденицата.

# 293
  • София
предполагам ,че влагата е останала в наденицата.

Аз повтарям. Тя по никакъв начин не се различаваше от шунката.

# 294
Добро утро!
Днес  закусихме с:

Това е третата ми шунка и може би най-добрата до момента. Определено ще я повторя и ще пробвам и с други меса. Вкъщи обичаме люто, но то може и да се увеличи, защото в случая е по-скоро пикантен вкуса, децата също могат да я хапват (но нашите понасят лютичко). Стана и „най-червената“ ми шунка. Ето какво сложих:

Пикантна шунка
800 гр. пилешки гърди на парченца
200 гр. мляно свинско месо (шарено)
10 бр. сушени доматчета, предварително накиснати в 100 мл. вода (можеше и още 5-6 доматчета да поеме)
2 ч.л. лют червен пипер (едро смлян)
2 ч. л. хималайска сол
1 ч. л. захар
2 ч. л. сух розмарин
черен пипер
1 с. л. домашен ябълков оцет
водата от доматчетата

И още две снимки, едната е много светната, но показва друг разрез, с повече доматчета:
Скрит текст:

П.П. Сега като сравнявам със снимките на първата ми шунка, вече ми е смешно как изглежда и какви дебели първи парчета съм отрязала.. Simple Smile Специализираме се.. Wink След три опита вече си направих много констатации и съм доволна. Този път използвах торбичка и мисля и занапред да слагам - много по-удобно, лесно и чисто. Peace

Последна редакция: чт, 10 сеп 2015, 18:47 от Сиси ♥♥

# 295
  • София
... Специализираме се.. Wink След три опита вече си направих много констатации и съм доволна. ...

Ами сподели ги тези констатации и с нас де.  Wink

# 296
дядо хаджия, чисто практични и вкусови, до които вероятно всеки от вас отдавна е стигнал сам за себе си - използване на торбичка, нагласяне на температурата, повече сол, подправки, ябълковият оцет беше удачен опит също.. И други подобни изводи и констатации си направих. Защото аз започнах опитите без конкретна рецепта (четох само малко обща информация, за да се ориентирам като съотношения и възможни съставки), така продължавам и досега, по усет и лични предпочитания.

Мога да я снимам?!

# 297
  • София
дядо хаджия, чисто практични и вкусови, до които вероятно всеки от вас отдавна е стигнал сам за себе си - използване на торбичка, нагласяне на температурата, повече сол, подправки, ябълковият оцет беше удачен опит също.. И други подобни изводи и констатации си направих. Защото аз започнах опитите без конкретна рецепта (четох само малко обща информация, за да се ориентирам като съотношения и възможни съставки), така продължавам и досега, по усет и лични предпочитания.

Мога да я снимам?!

Значи снимай я и ще намерим начин да я преведем. А ако искаш преди това напиши тук марка и модел и може би ще я намерим в пидиеф и онлайн. Аз така съм си свалил на няколко марки упътванията.

За ябълковия оцет не бях чувал - той каква роля има и кога го слагаш. Тамън да те попитам и теб дали спазваш 48 часовото „зреене“ преди топлинна обработка.

А да ... торбички от къде намираш. Щото аз за иноксовия купих от амазона, ама мисля да видя тия пликовете за печене дали няма да станат.

# 298
Ето, снимах на бързо чешките рецепти към моя шунковар, моделът е Orion:
Скрит текст:

дядо хаджия, досега не съм спазила 48 ч. зреене, даже първия път от нетърпение само 3 ч., но тогава сложих единствено черен пипер и сол, след това другите ми два опита държах около 13-14 часа. Не знам и дали някога ще пробвам за по-дълго, както казах и преди, малко ме е страх за месото, но за мен е удобно и чисто технически да мариновам за приблизително това време. Или вечер преди да си легна и на другия ден варя по някое време, изстудявам и имам готова шунка за вечеря, или мариновам сутрин, стои целия ден, вечер варя, слагам в хладилника и има шунка за закуска. Wink
За ябълковия оцет и аз не бях чувала. Simple Smile Просто ми хрумна, защото на предните две шунки вкуса им беше повече като на обикновено варено месо с подправки, липсваше ми киселеещ момент, затова и следващата проба планирам да е със зелени маслини.
Торбичка - ползвах най-обикновена, от тези, които са на рула в магазините за самообслужване. Пасна идеално и отгоре свободно се затвори, после лесно извадих. Но имам леки притеснения да ползвам такива торбички, въпреки че нагряването не е голямо, и ще купя такива за печене, просто в момента нямах, по спомен, мисля, че ще станат.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2015, 11:21 от Сиси ♥♥

# 299
  • София
Ето, снимах на бързо чешките рецепти към моя шунковар, моделът е Orion:

дядо хаджия, досега не съм спазила 48 ч. зреене, даже първия път от нетърпение само 3 ч., но тогава сложих единствено черен пипер и сол, след това другите ми два опита държах около 13-14 часа. Не знам и дали някога ще пробвам за по-дълго, както казах и преди, малко ме е страх за месото, но за мен е удобно и чисто технически да мариновам за приблизително това време. Или вечер преди да си легна и на другия ден варя по някое време, изстудявам и имам готова шунка за вечеря, или мариновам сутрин, стои целия ден, вечер варя, слагам в хладилника и има шунка за закуска. Wink
За ябълковия оцет и аз не бях чувала. Simple Smile Просто ми хрумна, защото на предните две шунки вкуса им беше повече като на обикновено варено месо с подправки, липсваше ми киселеещ момент, затова и следващата проба планирам да е със зелени маслини.
Торбичка - ползвах най-обикновена, от тези, които са на рула в магазините за самообслужване. Пасна идеално и отгоре свободно се затвори, после лесно извадих. Но имам леки притеснения да ползвам такива торбички, въпреки че нагряването не е голямо, и ще купя такива за печене, просто в момента нямах, по спомен, мисля, че ще станат.

Така. Ако имаш браузър Chrome влизаш тук и ще ги видиш всичките тези рецепти. После избираш функцията за превод на браузъра и той що годе ще ти ги преведе разбрано.

За полиетиленовите пликове ти писах на лични, но да споделя и тук. Продават се пликове за печене и ръкави за печене и аз препоръчвам да не се рискува с други варианти. Когато се ползват металните шунковари (без руския модел с външните пружини) полиетиленовите торби според мен не са необходими.

За ябълковия оцет - ами прочети рецептите там от линка дето съм ти го дал и ще видиш, че в някои от тях се препоръчва дори зреене 3 дни. Ферментиралия вкус няма как да се придобие без ферментиране. Затова може да не го добавяш, а просто да оставиш сместа да зрее колкото се може повече.

Общи условия

Активация на акаунт