Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 517
  • 752
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 8 502
И така. Купих аз днес свински врат (шарен) и свински бут. И като започна едно обезципяване и обезжиляване от 3.170 кг месо близо 500 грама изрязоха разни кожи, ципи, сланини и тем ми ти подобни. От остатъка 2.670 близо 300 грама ще идат директно за каймата щото са много наситнени. Сега месото се охлажда след нарязването, марината е в камерата щото ще я правя ледена, като от време на време я разбърквам и евентуално късно тази нощ ще зареждаме шунковара.

# 76
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Поздравления, че даде старт  Peace

А защо с ледена марината?  Rolling Eyes

# 77
  • София
  • Мнения: 8 502
Поздравления, че даде старт  Peace

А защо с ледена марината?  Rolling Eyes

Ами четох там по руските форуми, че е хубаво когато се обработва месото да бъде охладено и водата да е ледена. Затова първо кипнах водата в нея разтворих необходимата сол, захар, бял и червен пипер и я оставих да се охлади. После айде у камерата демек да стане ледена. Месото пък го чистих на части за да може другите части да стоят в хладилника. Взех врат и бут и се видях в чудо докато изчистя тоя бут от ципи и жили (уверявам Ви, че втори път това няма да си го причиня никога).

Сега ...моя прословут BIOWIN szy30sn е за ... три килограма. Да ама не. Както ви писах по-горе от близо 3.2 кг  месо приблизително около 700 гр отидоха в жили, ципи, някакви кожи (или нещо такова). Та от остатъка 2.5 кг ми остана пък около 100-на грама смес дето пък не можа да влезе в уреда. Така, че според мен максималния капацитет на този уред е 2.5 кг. Хайде няма да ви описвам колко трудно се затваря (от 5 или 6 опит), но дано пък нещо стане, щото ще се съсипя от яд за загубата на време. Като резервен вариант проучвам усилено по руските сайтове как се правят пресни колбаси (вкл. и кренвирши).

# 78
  • Мнения: 7 779
измери го когато продукта е готов.  Laughing  ще видиш ,че може още да побере.
преди да сложа месото в уреда аз го изстисквам с ръце доколкото мога , навивам го стегнато. след обработката месото се свива на широчина и височина. последният път доста вода източих след варенето. явно месото доста е било надувано
ама да те пита човек защо си започнал експеримент с максималното количество ?
аз ципите не ги почиствам - само жилите.  при 2.30 ч  всичко омеква  Laughing

# 79
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Аз нищо не почиствам и после няма нещо, което да пречи  Peace

# 80
  • Мнения: 7 779
има едни жилки , доста твърдички са. предимно при бута се намират. от плешката почти нищо не изхвърлих. само изрязах някой крайчета за да придам форма. но пък крайчетата станаха мезе за биричката  Joy

# 81
  • Пловдив
  • Мнения: 735
  Hug Здравейте и от мен!
От доста време ви чета и се радвам много на темата. При първа възможност ще се сдобия и аз с шунковар. Вече говорих с моя приятелка в Прага и тя ще ми купи, но още проучвам оптималния вариант. Ще съм ви мнооого благодарна за всякакви препоръки  Hug
От сайта на Батето, който е супер  thumbsup прочетох за различните видове шунковари и за сега клоня към неговия модел на Тескома. За иноксовите не разбрах много, т.е. и при тях ли може да се работи без торбички?
Аз съм на квартира и имам само газов котлон, че ми е много тясно и се питам как ще улуча тази температура на варене?
И друго да питам  Rolling Eyes Приятелката ми каза, че имало и отделно да продават и тенджери за шунковари.
Някой от вас има ли такава или ползвате каквото е в наличност?

# 82
  • София
  • Мнения: 13 703
 И друго да питам  Rolling Eyes Приятелката ми каза, че имало и отделно да продават и тенджери за шунковари.
Някой от вас има ли такава или ползвате каквото е в наличност?
Аз ползвам тенджерата под налягане, че е висока. Обаче според мен има по евтините домакински магазини подходящи тенджери. Чак специални - не, но подходящи - да.

# 83
  • София
  • Мнения: 8 502
... За иноксовите не разбрах много, т.е. и при тях ли може да се работи без торбички?
... и се питам как ще улуча тази температура на варене?
И друго да питам  Rolling Eyes Приятелката ми каза, че имало и отделно да продават и тенджери за шунковари.
Някой от вас има ли такава или ползвате каквото е в наличност?

За руските модели като този на Белобока торбичките са задължителни. Вижте снимката:


Виждате, че те са прорязани отстрани до половината, за да се готви с различен обем. И ако сместта не е в полимерна торба после при варенето водата се смесва с нея. В руските форум често срещам информация, че те ползват пликове за печене (има и такива ръкави), които се продават и у нас почти навсякъде.

Другите иноксови модели като този, който аз ползвам и ви показвам на снимката по-долу нямат такива проблеми и могат да се ползват без полимерни пликове. На някои места пишат, че ги слагат за да изваждат по лесно изделието. Ето ви и снимка за моя модел:


За температурата. До колкото съм чел, тя е много важна и също така е важно да не се допуска водата да кипи. Има термометри и с тях може да я следите. Ако се покачва имайте до себе си готов съд с по-хладка (не студена) вода и доливате от нея в съда докато се нормализира (естествено ще ви трябва и един черпак да отлеете преди това от водата в съда).

Специална тенджера нямам и не съм мислил да взимам, шунковарите да високи около 15 - 17 см и и има високи тенджери, които могат да ги поемат.

# 84
  • Пловдив
  • Мнения: 735
Vashe, Дядо Хаджия, Благодаря ви за бързите и полезни отговори !

За сега ще продължавам да ви чета с интерес, а като започна и аз да правя вкусни мезенца като вашите, ще се похваля. Дай Боже да ми пратят уредчето по-скоро.

# 85
  • Мнения: 7 779
само с хвалене забрави да минеш  Laughing  ще трябва и да почерпиш.  а преди това има дегустация , която един убавец я извършва (този у лево). ако става за ядене чак тогава черпиш другите. hahaha
специална тенджера не ти трябва. съд с височина колкото шунковара ще ти свърши работа. по-важното е да можеш да "настроиш"  силата на котлона така ,че да поддържа изискваната температура в продължение на 2.30 ч. аз си играх 1 ден докато намеря степента на котлона , която поддържа тази температура.

пп. не ме споменаваш , но да си кажа мнението и аз  Joy  с такава и подобна на нея Био храна съм закърмен.  hahaha

# 86
  • София
  • Мнения: 8 502
...

пп. не ме споменаваш , но да си кажа мнението и аз ....[/color]

Ти няма ли да ходиш на морето бе.  Laughing

# 87
  • Мнения: 7 779
аз мога да дегустирам и на и от морето  Joy  важното е да има какво да се дегустира.

# 88
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
С газов котлон температурата най-лесно се наглася  Peace за да се поддържа, според указанието  Peace Аз ползвам висока тенджера под налягане и намалян газта минимално - после само поглеждам дали температурата е в границите  Peace

# 89
  • Мнения: 7 779
и на керамиката е доста лесно. особено пък ако имаш котлон на 3 сектора  и 8-9 степени.
направо си благинка.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт