Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 508
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 2 152
Така ... нападайте колкото си искате то от 2 кг шунка вече почти няма нищо.

 Иначе поради липса на нитритна сол, оцветяването е постигнато с червен пипер.

Сега едно парче пробно съм го увил в свежо фолио и съм го скрил в хладилника да престои до утре.

Хитър си, Андрешко- дет имаше един такъф лаф

# 106
  • София
  • Мнения: 8 502
Ами виж сега ... възрастните ще възприемат цвета на шунката, но не и децата. Въпреки, че и двете възрастови групи се стъписаха леко от вкуса. Все пак купешките продукти ни отучиха от естествения вкус.

Сега ще правя опити със смес за кренвирши и опит за телешки салам.

# 107
  • София
  • Мнения: 8 502
И ето го и продължението.

Беше ми останало малко смес, която шунковара не побра. Оформих я ръчно като наденичка, увих я с алуминиево фолио, отгоре с домакинското фолио. Отново преседя в хладилника 48 часа, после я обработихме в гореща вода с постоянна температура 85 градуса по целзии. Оставихме я 24 часа в хладилника и ... етоооо  представям ви гола (без обвивка) домашна шункова наденица.

# 108
  • Мнения: 2 152
И ето го и продължението.

и ... етоооо  представям ви гола (без обвивка) домашна шункова наденица.


Имало да се нагледаме на вкуснотии ...
Експериментирай смело и давай
А за вида, на моите първоначално им беше трудно и непривично, но сега не искат да чуят за купешко и все чакат да направя нещо

# 109
  • София
  • Мнения: 8 502
В интерес на истината аз шунковара ще го ползвам рядко. Усилено изучавам домашната колбасарска техника, която е много по лесна и без специални прибори.

# 110
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Поздравления за успешния първи опит - тъкмо се сетих, че вчера не направих заготовка, но днес ще се заема  Heart Eyes

Ще добавя барбекю сос  Blush ММ много го обича и дано стане изненада  bowuu

# 111
  • Мнения: 2 152
В интерес на истината аз шунковара ще го ползвам рядко. Усилено изучавам домашната колбасарска техника, която е много по лесна и без специални прибори.

Този пост нещо съм ти го пропуснал, Дядо Хаджия - домашното колбасарство си е цяла наука - една хубава домашна саздърмица, суджуче ... Бях започнал с една книга на П.Славейков и се изумих,че и тогава са ползвали селитра за консервант ...
Давай смело напред - на мен там ми е болежката.
Пък и в темата има място и за такива вкуснотиики  smile3501 

# 112
  • София
  • Мнения: 8 502
В интерес на истината аз шунковара ще го ползвам рядко. Усилено изучавам домашната колбасарска техника, която е много по лесна и без специални прибори.

Този пост нещо съм ти го пропуснал, Дядо Хаджия - домашното колбасарство си е цяла наука - една хубава домашна саздърмица, суджуче ... Бях започнал с една книга на П.Славейков и се изумих,че и тогава са ползвали селитра за консервант ...
Давай смело напред - на мен там ми е болежката.
Пък и в темата има място и за такива вкуснотиики  smile3501 


Батка, първо да ти кажа че си известен вече и в този форум.

Значи, аз имам предвид пресните колбаси , от сорта на кренвиршите, малотрайните колбаси и т.н., а не суджуците, луканките, бабека и т.н. Тия последните няма къде да ги въдя тука в панелката.  Laughing

# 113
  • Мнения: 2 152
И аз харесвам такива.

# 114
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Аз направих малко по-голямо количество вчера, за да остане и за едно фитилче, завито във фолио. В момента се обработват топлинно Simple Smile

# 115
  • София
  • Мнения: 8 502
Аз направих малко по-голямо количество вчера, за да остане и за едно фитилче, завито във фолио. В момента се обработват топлинно Simple Smile

Ти по колко време ги държиш в хладилника преди топлинната обработка?

# 116
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
24 часа  Peace Като се прибера от работа - правя сместа и я залагам да отлежи, а на другия ден след работа - топлообработвам  Peace

Вчера правих новата шунка с добавен сос Барбекю Simple Smile 1 кг в шунковара и един фитил в алуминиево фолио - дълъг, колкото лионска наденица и широк, колкото шпеков салам Peace

Заготовката беше от кайма 500г и пилешка пържола от бут с кожа 550г. Пилешкото е с по-ниско отн.тегло такъв грамаш дава по-голям общ обем, затова ми остава. Варих ги заедно, но фитилът се опитваше да изплува, та го притиснах с буркан с вода. В тенджерата бяха шунковата и до него затиснатия фитил.

След варенето ги охладих, шунковара прибрах в хладилника, а фитила във фризера (предварително охладен на течаща студена вода). Ест. целта ми беше да го пробваме  Mr. Green и затова.

Превъзходен!!! вкус на пикантна (не люта) опушена наденица (барбекю сосът това дава). Сигурно съдържа нежелани екстри - ще погледна довечера бутилката, но съм доволна  Peace За разнообразие е добре  Peace

Фитилът нали не е под натиска на капака на шунквовара - стоеше рехък, пръхкав. Предполагам - продуктът в шунковара ще е по-пресован и сбит, но ще видим довечера  Peace Дано ММ не го извади да го започне, преди да се прибера да снимам  Blush

# 117
  • Варна
  • Мнения: 4 039
Големи красоти сте спретнали! Аз нямам с какво да се похваля от прекалено много гости на главата.
Но да споделя нещо, получило се случайно.
Последната шунка, само от бут накълцан, нещо не се режеше добре. Хапнахме малко, заминахме за уикенда и я оставихме ей така цялата неопакована в нищо, в една чиния в хладилника. За моя изненада колкото повече стоеше и изсъхваше в хладилника, толкова по-добра ставаше и по-лесно се режеше. За последните парчета само дето не се сбихме  Laughing
Та смятам следващата да я оставя първо една нощ както е в шунковара да се желира, а после да не я слагам в кутии или пликове, а така да си съхне.

# 118
  • София
  • Мнения: 8 502
...
Фитилът нали не е под натиска на капака на шунквовара - стоеше рехък, пръхкав. Предполагам - продуктът в шунковара ще е по-пресован и сбит, но ще видим довечера  Peace Дано ММ не го извади да го започне, преди да се прибера да снимам  Blush
Значи наденичката или колбаса аз я увивам първо стегнато в алуминиево фолио и после в свежо фолио. Руснаците даже директно в свежо  фолио. Гледал съм видеоклипове, където увиването е в хартия за печене. После ги увиват с канап, след това в три торбички, като всяка поотделно я връзват стегнато. Имаше и версии за увиване и с разрязан плик (или ръкав) за печене.

Така, че при притеснение че ще се развие пакета или ще се разхлаби, може да го увиете с канап, който да го придържа. И понеже пък няма начин да не изплува отгоре, ще трябва да го затиснете с чиния.

# 119
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
При мен рехавостта беше от каймата  Peace Не се разпадаше, беше някак меко и въздушно, а ако е с повече свинско месо и малко кайма, а не 50:50 кайма и пиле - би било по-"стегнато"  Blush

Общи условия

Активация на акаунт