Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

• 110 465
  • 752
  •   1
Отговори
# 330
Благодаря ти, Шоши за труда  bouquet

За улеснение на всички съм ги сложил с линк на първа страница.

Звучат любопитно и ще се пробват вероятно - само още малко да позахлади ...

# 331
Заредила съм шунка от св. джолан, да е по-сочно, ще видим какво ще излезе. Довечера ще я варя Peace

# 332
Заредила съм шунка от св. джолан, да е по-сочно, ще видим какво ще излезе. Довечера ще я варя Peace

е, и утре се похвали  bowuu

# 333

Да се похваля  Laughing Това за сега ми е най-успешната шунка. Както казах от св. обезкостен джолан. Посмлях го на робота, но за в бъдеще ще си го поръчвам смлян - в Метро например смилат от него. Най-червена е от всички, които съм правила до сега, НЕ я пресолих, та чак мъжът ми казва - абе малко е безсолна  Stop Много ни хареса, стегната е, синът ми я определи като малотрайните колбаси, само че много вкусна. Сложих в робота месото - около 1,300 гр., вода - около 180 мл, 3 каф. лъжички захар и сол на вкус - около 2 каф. лъжички, но пълни, черен пипер - 1 кафена лъжичка. Пуснах го да се мели и разбърква с ножовете около 10 минути, след това го прехвърлих в шунковара. Престоя 24 + 8 часа, сварена и охладена почина около 5-6 часа. От сместа ми хартиса около 300 гр. Със солта съм доста внимателна, след като бях взела един пакет с който нямах непресолена манжда.
Вкусна е, мирише на месо, въпреки че месото ми е от голям супермаркет, а не от месарница. Мотивирана съм Blush
Ето и коригиран линк към част от закуската ни  Simple Smile: http://www.img-share.eu/main/image_view/IMG_1099JPGn6SLftl.jpg.htm

Редактирам се, да попитам - шунковарите миете ли ги в миялна машина, тялото го сложих, но капака с пружината не посмях и измих на ръка, но е много досадно, нали не е гладък и се навира в ъгълчетата, та го чистя с клечка за зъби и общо взето ми е много досадно. Не го сложих, т.к. тази пружина ми се струва, че може и да потъмнее от препарата, по принцип ползвам Финиш.

Последна редакция: чт, 01 окт 2015, 09:46 от blackcat6

# 334
  • Варна
Да, от обезкостен джолан е хит № 1 и у нас.
За съдомиялната имам предубеждения, въпреки че на кутията пише, че става. Тези таблетки са ужасно агресивни, една кафеварка замина така - оцвети се във всички цветове на дъгата, та шунковара ще си го мия на ръка.

# 335

разкошна снимка

защо си я заключила, щях да я турна да стои тука. Направо съм очарован от резултата.
Браво   bouquet
Впрочем, мий спокойно в миялната - пружината е неръждавейка и нищо й няма. Тескома бяха писали, че става и за миялна машина.

П.П. Редактирай поста си с малко по-точни количества - рецептата вече е на първа страница, та да могат хората да не бъркат.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 11:33 от Батето

# 336
разкошна снимка
защо си я заключила, щях да я турна да стои тука. Направо съм очарован от резултата.
Браво   bouquet
Защото толкова разбирам Blush, мотаеше ме браузера и кой знае какво съм кликнала. Аз не съм и разбрала, че е заключена... Ще се опитам да оправя линковете Simple Smile Направо съм поласкана  Hug

# 337
  • в 1001-та нощ
blackcat6  Hug поздравления  Heart Eyes

Бих те посъветвала да пробваш и 2/3 от месото на малки кубчета със страни от 1,5см и 1/3 смляно  Peace

Мисля, че повече ще Ви допадне  Blush

Моят шунковар е на Тескома - мия го само в съдомиялната, като имаш предвид, че винаги я пускам на най-силната програма - при 70 гр и 3 часа продължителност. До скоро ползвах таблетки, напоследък предпочитам гел - проблеми не е имало  Blush

# 338
  • София

Да се похваля  Laughing Това за сега ми е най-успешната шунка. Както казах от св. обезкостен джолан. Посмлях го на робота, но за в бъдеще ще си го поръчвам смлян - в Метро например смилат от него. Най-червена е от всички, които съм правила до сега, НЕ я пресолих, та чак мъжът ми казва - абе малко е безсолна  Stop Много ни хареса, стегната е, синът ми я определи като малотрайните колбаси, само че много вкусна. Сложих месото, вода, 3 каф. лъжички захар и сол на вкус, черен пипер на око. Престоя 24 + 8 часа, сварена и охладена около 5-6 часа. Вкусна е, мирише на месо, въпреки че месото ми е от голям супермаркет, а не от месарница. Мотивирана съм Blush
Ето и линк към част от закуската ни  Simple Smile: http://prikachi.com/images.php?images/145/8384145b.jpg

Редактирам се, да попитам - шунковарите миете ли ги в миялна машина, тялото го сложих, но капака с пружината не посмях и измих на ръка, но е много досадно, нали не е гладък и се навира в ъгълчетата, та го чистя с клечка за зъби и общо взето ми е много досадно. Не го сложих, т.к. тази пружина ми се струва, че може и да потъмнее от препарата, по принцип ползвам Финиш.

Не разбрах сто процента ли е смляно месото?

# 339
Много ви благодаря за милите думи. Аз да се консултирам. Виждам един леко по-тъмен кръг отстрани, дали е от по-висока температура точно на 75 градуса се случваше варенето, та си мислех да не е от това.
п.с. Снимките ще оправя, ще оправя и пропорциите, доколкото мога с точност, малко по-късно обаче, че пак я качих и пак се оказа, че е заключена. Явно нещо по пордразбиране е кликнато.
Алена, аз я правих онзи ден сутринта и то само защото мъжът ми беше сложил в пазарската количка шпек, който аз извадих и му казах, че ще правя шунка Naughty. Та сутринта, докато той закара синът на училище пуснах месото в робота да се бърка докато тичах наоколо Laughing

Да, дядо хаджия, 100% го сложих да се мели/реже, но като тръгнах да го вадя и слагам в шунковара имаше едно парче най-отгоре останало не смляно. Рязано е с робот, не смляно на машина в магазина като кайма Peace

# 340
  • София
Много ви благодаря за милите думи. Аз да се консултирам. Виждам един леко по-тъмен кръг отстрани, дали е от по-висока температура точно на 75 градуса се случваше варенето, та си мислех да не е от това.
п.с. Снимките ще оправя, ще оправя и пропорциите, доколкото мога с точност, малко по-късно обаче, че пак я качих и пак се оказа, че е заключена. Явно нещо по пордразбиране е кликнато.
Алена, аз я правих онзи ден сутринта и то само защото мъжът ми беше сложил в пазарската количка шпек, който аз извадих и му казах, че ще правя шунка Naughty. Та сутринта, докато той закара синът на училище пуснах месото в робота да се бърка докато тичах наоколо Laughing

Да, дядо хаджия, 100% го сложих да се мели/реже, но като тръгнах да го вадя и слагам в шунковара имаше едно парче най-отгоре останало не смляно. Рязано е с робот, не смляно на машина в магазина като кайма Peace

Тъмния кръг може да е от естественото поведение на месото при термична обработка, а може да и от по-висока температура или по-дълга термична обработка. Интересно, че в твоята технология вариш на 75 градуса, докато аз варя между 80 и 85 градуса. Така, че според мен не е висока температурата.

# 341
дядо хаджия , обаче имаш право, аз го държах повече от 2,3 часа, защото реших, че на джолана, му трябва повече време, т.к. е мускул и сигурно от това се е получило така. Иначе вода не изтече много, колкото бях сложила, толкова изтече, но сутринта като го извадих имаше желе около него, повече от колкото при предишните ми опити, обяснимо е - от джолана Peace

# 342
  • София
дядо хаджия , обаче имаш право, аз го държах повече от 2,3 часа, защото реших, че на джолана, му трябва повече време, т.к. е мускул и сигурно от това се е получило така. Иначе вода не изтече много, колкото бях сложила, толкова изтече, но сутринта като го извадих имаше желе около него, повече от колкото при предишните ми опити, обяснимо е - от джолана Peace

Руснаците предлагат независимо от месото, термичната обработка да трае по минута на милиметър от диаметъра на изделието. По това време приблизително се ориентирайте.

# 343
  • в 1001-та нощ
Звучи логично  Peace А сухото мляко за сочност ли го слагаха?

# 344
Да, наистина го слагат за сочност. Както слагат и витамин В за регулиране на вкуса

Общи условия

Активация на акаунт