Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 595
  • 752
  •   1
Отговори
# 495
  • варна
  • Мнения: 57
Цитат
Зузи
Вмъкни Цитат
здравейте, някой от вас ползвали такъв http://www.amazon.de/SCHINKENKOCHER-DRUCKSCHINKENKOCHER-SCHINKEN … ER+SCHINKENPRESSE и ще трябва ли да ползвам пликове, или ще мога да получа сочна шунка и без да слагам месото в плик
  Да Зузи поръчах точно този и съм крайно разочарована.Оказа се че не е 1,5кг а за 1кг и като сложих месото се оказа че трябва да махна около 200гр. за да мога да сгъна пружината и да го затворя.Преживях го, но когато трябваше да вадя готовата шунка олеле newsm61 наложи се да блъскам и да си помагам с нож за да успея да извадя шунката и половината остана полепнала по дъното на шунковара.Така че по добре е да се сложи месото в плик за по лесно вадене.Гледай когато поръчваш да е наистина 1,5кг от което да ти се поберат реални 1,3кг.И задължително в плик от тези за печене на пиле/в комплекта на шунковара има само 1 плик/

# 496
  • Мнения: 767
дядо хаджия, zlatitu благодаря! Само това и чаках, ей сега го поръчвам. Ако взема модела за 3кг. ще мога ли и по-малко количество да слагам, без това да се отрази на качеството.

# 497
  • София
  • Мнения: 8 504
Цитат
Зузи
Вмъкни Цитат
здравейте, някой от вас ползвали такъв http://www.amazon.de/SCHINKENKOCHER-DRUCKSCHINKENKOCHER-SCHINKEN … ER+SCHINKENPRESSE и ще трябва ли да ползвам пликове, или ще мога да получа сочна шунка и без да слагам месото в плик
 Да Зузи поръчах точно този и съм крайно разочарована.Оказа се че не е 1,5кг а за 1кг и като сложих месото се оказа че трябва да махна около 200гр. за да мога да сгъна пружината и да го затворя.Преживях го, но когато трябваше да вадя готовата шунка олеле newsm61 наложи се да блъскам и да си помагам с нож за да успея да извадя шунката и половината остана полепнала по дъното на шунковара.Така че по добре е да се сложи месото в плик за по лесно вадене.Гледай когато поръчваш да е наистина 1,5кг от което да ти се поберат реални 1,3кг.И задължително в плик от тези за печене на пиле/в комплекта на шунковара има само 1 плик/

Машината е за килограм и половина измерено като тегло, но обема е друго нещо. При качествена обработка месото „бухва“ и увеличава обема си. Освен това не забравяйте, че добавяте и минимум 100 мл/кг вода. Така, че с каквото и да искате да го набутвате няма да се получи нищо. И при мен от три килограма смес (защото аз съм с големия уред) ми остана смес, която после направих шункова наденица (дал съм снимки тук).

Никакви пликове не съм слагал и нямам и намерение да слагам просто защото не виждам нужда. Плик ще сложа евентуално ако бързам и ще сложа шунковара директно в силно нагрята тенджера с вода. Тогава от бързата термична обработка долу месото буквално се „запича“ и залепва. При нормална термична обработка и при шоковото изстудяване веднага след приключване на термичната обработка,  изделието рязко се свива и отлепя от стените на шунковара (това е и една от причините заради която се прави, другата е прекратяване на процеса на пресичане на белтъка в месото). След това продължава да стои в хладилника и процеса на стягане и свиване продължава до по пълно уплътняване.

... Ако взема модела за 3кг. ще мога ли и по-малко количество да слагам, без това да се отрази на качеството.

Нямам идея директно дали ще стане. Аз съм си поръчал при един приятел един цилиндър с височина 5 см и широчина 138 мм и един метален диск с диаметър еднакъв с диаметъра на диска под пружината и така намалявам обема на половина. Последната пилешка шунка която ви показах е именно приблизително около 1.300 кг

# 498
  • София
  • Мнения: 17 652
А има ли възможност за други? От тук... доста търсих - и така и не намерих от къде да си поръчам, май съкровището много иска, а не мога да намеря... Sad

# 499
  • София
  • Мнения: 8 504
А има ли възможност за други? От тук... доста търсих - и така и не намерих от къде да си поръчам, май съкровището много иска, а не мога да намеря... Sad

Какви други, че не те разбрах?

# 500
  • Испания
  • Мнения: 37 503
Здравейте!  Simple Smile

От известно време поглеждам в темата. Нямам шунковар. Не бих имала търпение да чакам узряване, престояване след варенето... Правя си шунка в кутия от мляко/натурален сок.  Wink

Вчера правих две едновременно. В едната има само пилешко, в другата - пилешко+пилешко-пуешка кайма и няколко маслини.



                              

П. П. Страхотни шунки правите.  chef

Батето, чудесна идея да създадеш тази тема.

Последна редакция: нд, 01 ное 2015, 16:46 от smileys

# 501
  • Мнения: 253
Леле, какви работи се вихрят в тази тема! Случайно надникнах и какво да видя, вие сте на професионално ниво. chef
Ще ви следя. Интересувам се от домашни колбаси, защото купешките са пълни с боклуци, но не ми е минавало през ум, че може да се стигне толкова далеч в шункоприготвянето!  bouquet

# 502
  • София
  • Мнения: 8 504
Здравейте!  Simple Smile

От известно време поглеждам в темата. Нямам шунковар. Не бих имала търпение да чакам узряване, престояване след варенето... Правя си шунка в кутия от мляко/натурален сок.  Wink

Вчера правих две едновременно. В едната има само пилешко, в другата - пилешко+пилешко-пуешка кайма и няколко маслини.

...

Споменах и преди, че срещах такава технология включително и в бутилки от минерална вода. Хайде да те помоля за малко повече подробности за начина по който ти ги правиш.

# 503
  • София
  • Мнения: 17 652
Аз пък много искам да си купя - нооо... не искам да давам повече пари от уреда за доставката, все пак, 50^ не ми се струва разумно... Моля, дайте идеи?

# 504
  • София
  • Мнения: 8 504
Аз пък много искам да си купя - нооо... не искам да давам повече пари от уреда за доставката, все пак, 50^ не ми се струва разумно... Моля, дайте идеи?

Виж дали го има в Алито с безплатна доставка.

# 505
  • Испания
  • Мнения: 37 503

Споменах и преди, че срещах такава технология включително и в бутилки от минерална вода. Хайде да те помоля за малко повече подробности за начина по който ти ги правиш.

Не съм видяла, не съм чела всички постове в двете теми.

От доста време я правя в кутия по рецепта, която съм превеждала от руски език. Ето рецептата:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=589897.msg23212778#msg23212778

Вчера експериментирах с малко изменение: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=589897.msg31904779#msg31904779

# 506
  • София
  • Мнения: 8 504
Благодаря!

# 507
  • София
  • Мнения: 17 652
Аз пък много искам да си купя - нооо... не искам да давам повече пари от уреда за доставката, все пак, 50^ не ми се струва разумно... Моля, дайте идеи?

Виж дали го има в Алито с безплатна доставка.

Там пък изобщо не мога да намеря...
Има ги в много чешки сайтове - ама не мога да се ориентирам изобщо кое е "доставка"...  Blush

# 508
  • Мнения: 2 152
Захладня и започваме да се задвижваме с мезенцетата...
Поздравления и за новото попълнение.

Дядо Хаджия, по презумпция (поне както го определят бумагите), варена шунка е или от цяло парче месо или пресовано месо. Останалото е колбас.
Ха сега да видим дали ще започнем дискусия за яйцето и кокошката?

# 509
  • Испания
  • Мнения: 37 503
Захладня и започваме да се задвижваме с мезенцетата...
Поздравления и за новото попълнение.


Ако се отнася за мен, благодаря.  Wink

Не знам дали е удачно, но ако искате, мога да ви дам рецепта и за това, което правих днес и вече опитах:



/Имам и други рецепти за мезенца  Embarassed/

Общи условия

Активация на акаунт