Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 652
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 767
Дядо Хаджия, много благодаря, както винаги много точно и обосновано.

# 511
  • Мнения: 2 152

smileys, точно това имах предвид.
Показаното мезенце има страхотно изкушаващ вид.
Па и темата е за апетитните домашни мезенца.
Очакваме рецепти....
Можем само да сме доволни - колкото повече, толкова повече - Мечо Пух

# 512
  • Испания
  • Мнения: 37 503

smileys, точно това имах предвид.
Показаното мезенце има страхотно изкушаващ вид.
Па и темата е за апетитните домашни мезенца.
Очакваме рецепти....
Можем само да сме доволни - колкото повече, толкова повече - Мечо Пух


Аха! Любимият ми Мечо Пух.  Joy

Мезенцето е руло от шкембе. Днес го правих. Тук не намирам цели парчета шкембе, но вчера попаднах на такова в Карфур. Нямах представа колко е голямо /като размер/, само взех най-голямото /650 г/. Доста многоъгълно беше.  hahaha Но спретнах две рулца. По рецептата се вари 5 часа в обикновена тенджера. Точно затова вчера питах в темата за бързи кулинарни въпроси колко време трябва да го варя в тенджера под налягане. Отговори ми Жармен, за което много й благодаря. Все пак го варих повече /час и половина/. Следващия път ще варя половин час повече, защото сега е лееееееееееееко жилаво. Но иначе е страшно вкусно. Аз го посолих, поръсих с чесън на прах и червен пипер.

Ето рецептата /превела съм я от руски/: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=589897.msg28155055#msg28155055

Аз не сложих глава лук и дафинов лист.

# 513
  • София
  • Мнения: 8 504
Захладня и започваме да се задвижваме с мезенцетата...
Поздравления и за новото попълнение.

Дядо Хаджия, по презумпция (поне както го определят бумагите), варена шунка е или от цяло парче месо или пресовано месо. Останалото е колбас.
Ха сега да видим дали ще започнем дискусия за яйцето и кокошката?

Няма място за спор, чрез руснаците и техния докторски колбас сме приели по-широко понятие за шунка. Гледам обаче това не е само у нас.

# 514
  • ВАРНА
  • Мнения: 5 069
 Последната пилешка шунка-едро рязана.

# 515
  • Мнения: 12 382
иланг-иланг, супер е. И аз установих, че пилешкото може да е и на по-едри парчета, по-крехко е и не се разпада при рязане. Със свинското вече имах неуспешен опит със шунка само на парчета и вече задължително гледам да има поне малко смляно месо за спойка. Но при пилешкото не е нужно на всяка цена, спокойно шунката може да е от месо само на късове.
Точно съм заредила и аз да се маринова само пилешко - гърди, с кисели краставички (мислех, че имам каперси, бях си наумила да сложа, но се оказа, че са свършили и реших да пробвам).

# 516
  • София
  • Мнения: 17 652
Аз мислех, че шунките си стават като от магазина - в смисъл, хомогенни / плътни?..

# 517
  • Мнения: 738
Не, зависи много от продукта, а и "шунка" е малко подвеждащо название. Шунките се правят по друг начин по принцип (особено в промишлени условия). Оригиналната шунка въобще се прави от цял свински бут, съответно си е цяла като структура.
Това, което се прави в шунковара, са де факто различни домашни колбаси. Могат да се обработват и цели парчета месо, разбира се.
Същественото е, че резултатът НЕ Е равнозначен на магазинска шунка (ако очакванията на клиента са такива), а е всъщност обработен месен продукт - зависи от вкуса, получава се нещо близо до мортаделата, до консервираното месо, до пилешките шунки... такива неща.
Вкусът е наситен до степен на непривичност за свикналите с магазинските мръвки, плътен, но НЕ Е шунков (ако подразбираме варена или пушена шунка като в магазина). Да речем, че се свиква бързо Simple Smile и след това магазинските... неща... предизвикват лека изненада и недоумение.
На мен лично ми допадат вкусовите и структурните качества на продуктите, и ще си експериментирам още, също и в саламена насока - мортадели и "камчии", искам да докарам и оригиналния кренвиршов вкус. Запретнала съм се и за други... инструменти за месообработка, но засега чета и зяпам.
И да не съм само лекторно-поучителна, заложих да зрее джоланче обезкостено с малко кайма, с горчица в притурка. Да видим какво ще узрее, ще го оставя пълни 48 часа да си кибичи в хладилника.

# 518
  • София
  • Мнения: 8 504
Аз мислех, че шунките си стават като от магазина - в смисъл, хомогенни / плътни?..

Ами поне в моят шунковар стават. Сега ... ако пасирам цялата смес ще я докарам хептем като купешките, но моите държат да има цели парченце месо.

# 519
  • Мнения: 738
Е няма как да станат като купешката - тя се цепи на конци, защото е от цял бут.
Друг е въпросът какво смятаме за шунка, с малко напън ще го докарам на структура и най-вече цвят на онези желираните клатещи се неща, дето са много розови и с жилки вътре, и са действително от пресовани гадости, а не цяло месо. На вкус няма да го докарам, защото не ща...
Ако се направи само от кайма, ще се получи нещо като мортадела. Ще е плътно и хомогенно, да.
Аз също си ги харесвам с парчета месо или големи парчета месо, така че не съм пробвала с изцяло каймяна смес, но мисля да опитам следващата порция, искам точно мортадела да докарам.


# 520
  • София
  • Мнения: 8 504
Е няма как да станат като купешката - тя се цепи на конци, защото е от цял бут.
...

Не говоря за истинската шунка от бут. Нито имам бут, нито пък условия къде да го направя в моята панелка. А пък и как си го представяте да го наблюдават моите там не знам колко си месеца и да го чакат да стане.  Laughing

# 521
  • Мнения: 738
Според мен нещо не се доразбираме.
Както и да е.

# 522
  • София
  • Мнения: 17 652
Не, зависи много от продукта, а и "шунка" е малко подвеждащо название. Шунките се правят по друг начин по принцип (особено в промишлени условия). Оригиналната шунка въобще се прави от цял свински бут, съответно си е цяла като структура.
Това, което се прави в шунковара, са де факто различни домашни колбаси. Могат да се обработват и цели парчета месо, разбира се.
Същественото е, че резултатът НЕ Е равнозначен на магазинска шунка (ако очакванията на клиента са такива), а е всъщност обработен месен продукт - зависи от вкуса, получава се нещо близо до мортаделата, до консервираното месо, до пилешките шунки... такива неща.
Вкусът е наситен до степен на непривичност за свикналите с магазинските мръвки, плътен, но НЕ Е шунков (ако подразбираме варена или пушена шунка като в магазина). Да речем, че се свиква бързо Simple Smile и след това магазинските... неща... предизвикват лека изненада и недоумение.
На мен лично ми допадат вкусовите и структурните качества на продуктите, и ще си експериментирам още, също и в саламена насока - мортадели и "камчии", искам да докарам и оригиналния кренвиршов вкус. Запретнала съм се и за други... инструменти за месообработка, но засега чета и зяпам.
И да не съм само лекторно-поучителна, заложих да зрее джоланче обезкостено с малко кайма, с горчица в притурка. Да видим какво ще узрее, ще го оставя пълни 48 часа да си кибичи в хладилника.

Мислех, че става като формуваната шунка - и може да се реже на тънко на машината за хляб и колбаси. Не е ли така?

# 523
  • Мнения: 2 152
Съгласен съм с цитата от Камиче - това, което правим е по-скоро домашен колбас, на който си му казваме ШУНКА, защото ...

За тези по магазините съм направил една публикация, която е твърде мека в оценката си за това, което ни слагат в този продукт Варена ШУНКА.

На който е интересно може да прочете Как се прави шунка?

В момента експериментирам с цяло парче месо, но нещо засега не ми се получава ... Защото варена шунка се прави от цяло парче месо (виж истинската Пражка шунка), но нещо с инжектирането и овкусяването ... newsm78

Па и Дядо Хаджия е прав - кой ще я чака няколко месеца да съхне и да преглъща около нея?!

# 524
  • София
  • Мнения: 17 652
Ние бихме я чакали - ама как се прави в домашни условия по безопасен начин?..

Общи условия

Активация на акаунт