Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 590
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 682
Здравейте! Заразих се с идеята за шунка в крок-пот. Simple Smile Заготовката зрее в хладилника. Обаче имам въпроси.
Поради липса на кутия, месото е в плик за печене, вързан като торбичка с лакомства. Отгоре е опаковано във фолио и вързано с конец, като роле.
1. Ако не вържа плика за печене, а плътно го увия около месото, и после пак вързаното фолио, ок ли ще бъде? Че така фасона нещо...
2. С капак ли го варите тези 3-4 часа? А студена вода ли слагате в началото, (щото четох, че се пуска на ниска степен)? И месото още в студената вода, или после, като се стопли?


# 616
  • София
  • Мнения: 8 504
Няма да е лошо, някой, който е работил с такъв уред да разкаже подробно

# 617
  • Мнения: 738
Крок-пота без капак не може да готви реално. И да, каква вода се очаква да му се сложи, топла ли? Слага се, затваря се, пуска се на ниската степен и 3-4 часа са равни поне на час и нещо нормално варене, но би трябвало да става по-сочно и да запазва вкуса.
И въобще, крок-потът като цяло не се отваря, докато готви, така че няма "после" - ако го отваряме (за разбъркване примерно на ядене), то се увеличава времето за готвене. В случая...
За пликовете не разбрах въпроса. Не виждам защо да не е вързан този за печене, няма да гледаме вида на заготовката я? Thinking Иначе и да се загъне плътно, а отгоре да се увие с фолио и стегне добре според мен ще е ок.

# 618
  • Мнения: 682
Крок-пота без капак не може да готви реално.
Ами ето, предишната тема,  пост на Electra, 12 юни 2015:
"Да кажа, че се оказа че нямам достатъчно дълбока тенджра, в която да варя та произведението направих в слоъ кукъра където на отворен капак и пълен до горе, водата не можа да вдигне повече от 70 градуса за около 6часа, през които беше включен уреда."

А на затворен капак моя кукър успява подгрее съдържанието дотолкова, че да заври.
Иначе особеностите на готвенето с крок са ми ясни, ама чело коте как се хващат шунки Simple Smile
За температурата на водата - не ми се вижда много смислено да слагам топла вода, пък да пускам на ниска степен.
А за връзването са подробности и дизайн:) - като го стегнеш пликчето, вързаното пречи да стане равномерно дебело руло, което може би се отразява и на готвенето - по средата е по-дебело, към краищата изтънява. А ако не го връзваш, а само го увиеш плътно, си става като салам.

# 619
  • Мнения: 738
Кукъра е различно от крок-пот: отворен крок няма да вдигне никаква температура, общо-взето - ще затопли просто водата. Затова и го казах малко... така.
Отворен кукър - да. Въпреки, че ако има "бавно готвене", аз бих си го затворила, но то вярно е въпрос на съдина и размер на салама.
Сегашния ми редмънд примерно готви "бавно" под налягане, което не мисля да експериментирам със салам в плик (поне не сега), но като се прибере другия месец тефалът ми от село, ще се пробвам с разните руски варианти на мортадели и прочие, в плик, наистина бавно - той има функция като крок-пот. Просто крока пък си го дадох на приятелка, иначе да съм провела вече този опит...
 Grinning
А иначе аз напаснах една тенджера за спагети, която тамън събира шунковара ми, към индукционния котлон, който на 400 вата тъкмо докарва в тази тенджера температура за варене... поне не му вися на главата. Там мисля да пробвам и в кутия, така де, в плик и фолио.
Експерименти да се правят Simple Smile
Сега съм заложила в шунковара пилешки бут обезкостен с марината от червени боровинки, да видим какво ще стане.

# 620
  • Мнения: 2 152
Страхотно сте подхванали идеята за крок-пота. Наскоро се сдобих с такъв и от личен опит знам, че без капак направо не подгрява, не е необходимо да му се слага топла вода, достатъчно е да се сложи студена - той ще си я загрее.
Струва ми се, че в него по-скоро могат да се правят колбаси, отколкото т.н. ни шунка, защото тя е "режим на пресоване" през цялото време, което при обикновено завиване във фолио няма как да се постигне.
Но идеята ще се пробва - нека да има разнообразие ...

# 621
  • Мнения: 738
Има много хубави рецепти за "шунки" и салами в кутии и пликове, които не са под преса. Така че са идеални за крокпота, а вкусът, който той придава... си е друг.
Имам аз идеи по темата... само да ми се прибере тефала. Едно свинско роле съм му намислила, оваляно в пипер и подправки, вързано и в плик. Ама да видим.

# 622
  • Мнения: 682
Crock-Pot® е ксероксът/памперсът на слоукукъра Wink и Electra баш за него пише. Ясно, че мултикукърът е друга бира.
Ами слагам студена вода, увитото месо и пускам на слабо, пък каквото стане.
Батето,
Месото вчера го подготвих - и баш по една твоя рецепта bouquet. Отлежа си денонощие в хладилника, и вече лежи в крока:)

Последна редакция: вт, 24 ное 2015, 18:58 от Nara

# 623
  • Мнения: 2 152

Ами слагам студена вода, увитото месо и пускам на слабо, пък каквото стане.

Е, сигурно има и малко солчица и подправчици?

# 624
  • София
  • Мнения: 17 652
[color=blue
Втори опит: пилешка шунка.


][/color]

# 625
  • Мнения: 767
Най- сетне се сдобих с термометър и Шунковар. Мисля да пробвам първо с цяло парче свинско от бут. Идеята ми е да сваря марината от вода, сол, черен пипер, дафинов лист и бахар. Вие когато е цяло парче месо къде го оставяте да зрее в шунковара или в тенджерка?

# 626
  • Мнения: 2 152
Инжектирано- в шунковара

# 627
  • Мнения: 767
Бате благодаря, засега само  с ножа  направих прорези. Нямам спринцовка.

# 628
  • София
  • Мнения: 17 652
Инжектирано- в шунковара


А то успява ли да се пресова като е цяло?

# 629
  • Мнения: 2 152
специално за това месо не ползвам шунковара с пружината, а един друг модел - който е с навиване и можеш да регулираш колко да се притиска. Щеше ми се да не е много пресовано, че по принцип си е по-сухо месо.

Общи условия

Активация на акаунт