Да преправим старите мебели с любов - тема 29

• 152 362
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Благодаря, Сонатке. Страх ме е да не се разлепи краят, ако го изрежа с макетен нож по правия ръб.

# 226
  • bad@ss
Преди няколко месеца бях показвала една секция в сиво и бяло. И при нея рязах по ръба. Отваря се ежедневно. Никъде не е тръгнало да се разлепя  Peace
А и, в крайна сметка, подмяната не е скъпа Wink

# 227
Момичета, включвам се в темата, като се надявам на съвет.
Миналата година на плажа си намерих това парче дърво.

Сега съм решила да го превърна в закачалка за ключове.
Въпросът ми е дали е подходящо да го обработя с масло за дърво? Идеята ми е да запази максимално естествения си цвят и да го защитя по някакъв начин. Дървото има доста шупли и неравности и не знам дали този продукт би бил подходящ.
Ако имате предложение за друг продукт, споделете.

# 228
  • София
Може би импрегниране?! Никога не съм обработвала дърво обаче.

# 229
Е точно от това съкровище ли закачалка? Ти си знаеш най- добре  Hug
На снимката "видях" поне 3-4 вида риби, октоподи, даже язовец и др.
Смахната работа  Embarassed  себе си имам предвид.
Имам подобни дръвца от около 5-6 години, но ги ползвам за клетката на папагала  smile3537
Гризе ги и периодично му ги подменям, но не са обработвани по разбираеми причини.
Може би с масло е най- подходящо, няма да промени цвета, няма да запуши порите,
не съм усетила да има "нашественици" - все пак е солено.
Предполагам че стават по- крехки с годините, та си имай едно на ум.

# 230
  • някъде там
Здравейте, поздравления за страхотните преобразования които видях, вдъхновихте ме и аз да предизвикам себе си с един гардероб-килер. Вратичките са от плоскости дървени с разни орнаменти. Искам да го състаря, но бих искала вашите препоръки ... Praynig

# 231
  • Варна.
По повод омасляването,
в началото на лятото ми подариха една дърворезба, стояла дълго в мазе, мухлясало дървото сериозно, опитали се да я спасят в последствие, мазали я с препарати, търкали и др. интервенции.
Накрая решили, че вече не я искат и така попадна при мен. Имаше откъртено парче дърво, но беше налично и го залепих със секундно лепило.
Леко я зашкурих по гладките части с фина шкурка, мислех да купувам масло, но нещо се отнесох и една вечер ми дойде идея, извиках детето на помощ, с четки за рисуване в продължение на три-четири дни по два пъти дневно я мазахме с масло -> бебешко олио "Бочко".
Много добре се получи, дървото се съживи, сега си го гледаме поставено на стената на лятната кухня.
Така че, за непретенциозни проекти и бебешкото олио върши работа, пък и хубаво мирише  Wink.

# 232
  • София
Diki, сигурно е станало красиво с бебешкото олио, но дали предпазва дървото? За дърворезбата това не е от такова значение, но когато става въпрос за под или мебели, не се търси само декоративна функция.

# 233
  • Варна.
Diki, сигурно е станало красиво с бебешкото олио, но дали предпазва дървото? За дърворезбата това не е от такова значение, но когато става въпрос за под или мебели, не се търси само декоративна функция.

Сакън! Не казвам на никого да пробва "метода" за сериозни и скъпи вещи, но плавея, показан по-горе може да се пробва. Това дърво е толкова изсушено, че ще гълта масло до безкрай.
Не разрешавам да се лакира Heart Eyes

# 234
  • София
Права си, на него може и да стане. Той няма да е подложен на кой знае какъв тормоз.
Скрит текст:
Научих нова дума - плавей.

# 235
  • Варна
Маслото на Лакпром е достатъчно евтино  Wink

NovaTema, паркета е станал СТРАХОТЕН, поздравления  Hug
Не се коси за останалото количество масло, да ти кажа при мен се наложи след 5-6 месеца да омаслявам пак, просто дървесината беше изпила маслото и изглеждаше сухо  Peace

# 236
Благодаря от сърце за съветите!
Значи все пак правилно съм се ориентирала - масло за дърво, защото не искам да ми е лакирано.
Ако нищо не ми грабне окото ще пробвам хрумката на Diki с бебешкото олио Simple Smile Ще видя цените как вървят и този на Лакпром ще проверя, мерси.
Пък и не е нещо много ценно, мога да експериментирам с него.
Естествените му извивки и закривявания са изключително подходящи за закачане на ключове.

Ще покажа като стане.

# 237
  • На брега
Благодаря Hug! Ще омаслявам, щом се налага. Хич да не е, имам някой и друг литър хартисало масло Mr. Green.
Крада си идеята за плавея! И на мен морето ми подари един тези дни. Моето клонче е по-право. Мислех на него да закача някаква графика, но закачалката за ключове е много добра идея.

# 238
  • София
Здравейте майсторки  Simple Smile

До скоро само ви четях и се възхищавах на сръчните ви ръце и невероятното ви въображение.
Четях и чаках да дойде и моето вдъхновение. И то се появи - под формата на изхвърлено във входа между етажите малко шкафче. Класически соц - на крачета, лакирано, на две нива - горе витрина, долу две вратички.
Погледнах в табличката от първата страница и реших, че ще го боядисвам, без да го шкуря. Довечера ще мина през Практикер за акрилатна боя Аквис на Мегахим, дано да има избор на цветове.

Но искам да ви питам нещо друго. Знаете ли къде в София мога да си поръчам стъкла за витринката?
Не само да ми ги изрежат, но и да им загладят ръбовете и евентуално да направят онези вдлъбнатинки, за които хващаш стъклото, за да го плъзнеш (надявам се, че добре го обясних  Rolling Eyes)?

# 239
Аз поръчвам стъкла и огледала в последните 10-12 години само в Криастиан Нейко - до Мол-а на бул. България. Понякога са им малко дълги сроковете, но цените им май са най-добрите, които съм виждала. По поръчка са ми правили невероятни неща, включително стъклени кръгове с 20-на дупки за лампи  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт