Да преправим старите мебели с любов - тема 29

• 152 362
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте сръчковци!
Имам един въпрос на вилата имаме едни кухненски шкафове от старите белите СКШ-та искам да ги боядисам да станат по свежи че хич не ги харесвам ,някои предложения като варианти с какво мога да го направя newsm78
Благодаря предварително!

# 181
      Момичета! Старите майсторки си отидоха от тук вероятно и за това - погледнете темата, през два поста влиза някой и задава въпрос, на който е даван отговор поне 100 пъти, като в текущата тема поне 5. Прочетете първо закованото на първа страница, и последната тема поне, пък тогава питайте.
      Боядисва се всичко - след леко шкурене - с 1/Бороконтакт, 2/Боя на водна основа с валяче /не дунапреново/.

# 182
  • На брега
3ори, благодаря за снимката. Междувременно поддържала ли си паркета с масло? Изтърквания и надрасквания в определени участъци, могат да се коригират локално.
Ако не си изциклила и омаслила вече, споделям подробна информация за омасляване на под... Blush
Имах възможност да проверя две марки, които се предлагаха паркетни масла наблизо, затова мога да споделя само за тях. Затварям в скрит текст. Наистина е досадно подробно и няма смисъл да натоварвам тези, които не са на тема паркет bouquet. На другите - успех с преобразяването на пода Peace
Скрит текст:
Маслата Milesi и Osmo. Започвам с Осмо, защото от консултанта им получих по-подробна информация. В случай, че нямаш представител/консултант в твоя град, предавам дословно.
Сигурно знаеш, маслата за под са различни от маслата за мебели. Водят се твърда вакса, защото образуват твърд защитен филм върху пода, защото той е подложен на сериозно натоварване.
Маслата са безцветни и цветни, а също така и с различен ефект на покритието - гланц, сатен и мат.
Най елементарното и евтино омасляване е с безцветно масло. За да е качествено и устойчиво във времето омасляването, от безцветното се нанасят поне 2 ръце, а още по-добре 3. Първата ръка дърпа повече масло и за нея отива по-голямо количество. След нея дървесината настръхва и трябва да се заглади с фина шкурка. Второто/последното се явява финиш. При подове от мека дървесина, като чам, разхода е по-голям.
Цветните масла съдържат безцветно масло за основа и някакъв пълнител за цвят. Те са по-неустойчиви заради пълнителя и затова след/върху цветно масло се нанася безцветно. Цветното се явява основата (един вид байца, който ти дава цвета на пода). Безцветното отгоре отново се нанася на 2 ръце.
Повече ръце от цветното (или използването на повече материал) ще ти дадат по-плътно покритие с цвят върху дървесината.
За ефекта - бяло, изтъркано или бяло с прозиращи жилки на дървото се нанася първо бяло масло, изчаква се да изсъхне и се шлайфа малко. Преценяваш си колко старателно да шлайфаш за да изкараш този ефект на изтъркано. След нанасянето на масло с цвят, отгоре нанасяш безцветно. Препоръчаха ми да си е по системата за нанасяне на безцветно - поне 2 ръце.
Да обобщя - за цветен под се нанася първа ръка с избрания цвят и още две ръце с безцветно. За помещение около 30 квадрата примерния разход е 1,5 л цветно и 2,5 безцветно. Това е препоръчителния. За реалния мога да ти споделя на лични след седмица Mr. Green.
Когато омасляваш пода е добре той да не полиран идеално, а да е завършен със шкурка номер 100 или най-много 120 за по-добра адхезия/прилепване.
Трябва да се изчака добре между различните ръце и да си предвидиш поне 3-4 дни за омасляване, ако е влажно и хладно-повече. Консултанта ми показа пример на недостатъчно изчакване между първата ръка (с цвят) и втората (с безцветно). Въпреки, че изглежда изсъхнало, ако нанесеш безцветен слой върху цветна основа, тя се размазва малко в дълбочина и се получава някакъв замазан, акварелен ефект върху пода. По препоръки на консултанта и според неговия личен опит (той работи и изпълнява поръчки с тези масла) е добре да се изчакат 24 часа, а не 8-12, както го дават. Но при нас климата е влажен и може тази препоръка да е съобразена с нашите условия.
Според опита на този консултант, пода може да се оцвети с байц на водна основа и после само да се омаслява с безцветно.
Отново по негови наблюдения - омаслен паркет би могъл да бъде изциклен дълбоко и след това лакиран, ако някой не желае повече омаслен под. По-проблемно било, ако се премахне лака от стар. лакиран под и след това се омасли, защото имало вероятност лака да е проникнал неравномерно в порите и после маслото да ме прави добро покритие в някой участъци.

Консултантите на Милеси не препоръчват байцване преди омасляване с техните продукти, защото, цитирам маслото "щяло да се надигне". Техните масла също имат много хубави разцветки. Пълнителят им е повече и имат по-голям разход. Консултанта им не знаеше какъв е разхода и ми даде примерен разход 100 мл/м2... Не ми препоръча /или поне той не знаеше/ за някаква система на нанасянето, като при Осмо - цвят+безцветно. Тези масла са доста, доста по-евтини (примерно, маслото им за декинг е 16лв). Ако гониш цена и имаш интерес, можеш да пишеш и разпиташ подробно, защото консултантите им хич ги няма.
Нагоре коментирахме шлайфането на фрезовани повърхности. Има разни шлайфащи гъбички и меки ленти с които значително се улеснява труда, но пак е трудно. Mr. Green

# 183
  • София
NovaTema, изобщо не са досадни обясненията, а са много полезни. Ако днес не съм на тема паркет, то все някога ще му дойде ред. Тогава ще си спомня, че някой е писал по темата и сама или с ваша помощ ще намеря поста ти.
Хубаво е да се чете, за да не се пита за нещо обяснено преди страница-две.  Wink

И да покажеш резултатът тук, а не на лични.  Heart Eyes

# 184
  • В градината...
Нова тема и на мен ми беше доста полезна. А и не бях чувала за тези масла Милеси. Има ли при тях бяло  Thinking

# 185
  • На брега
perunika, мисля, че имат бяло. Имат хубави цветове и на лакове и на масла. Там цвета го правят с пълнител, доколкото разбрах. Коригирам и допълвам "мисля, че имат". Сега отворих сайта и погледнах, че за паркет е упоменато само безцветно, но със сигурност коментирахме оцветяването на различните масла с пълнител, аз проявих интерес и за възможността да се използва масло за декинг (така нареченото датско масло) за вътрешен под, а на снимките долу показвам, че ми е правил и проба с бяло масло върху паркетинка.

Скрит текст:
Мога да си поръчам масло за мебели, за декинг или за паркет и да избера цвета. Правят цвета чрез пълнител. Процентното съдържание на пълнителя е по-високо и са малко по-трудни за работа и с по-висок разход техните масла, но ги купуваха доста, защото са бюджетни. На мострата в магазина, бялото е точно, като варосано. Ако си спомняте преди време си блъсках главата, как да го разбирам това в описанията на маслата "с ефект на вар". Ами точно такъв е-плътен ефект. Аз си взех паркетинката и помолих консултанта на Милеси да ми направи мостра на бялото. Изумих се, когато той отля от маслото върху паркета и после взе да размазва със салфетката отгоре. Аз бях нанасяла масла само с парцалче, на тънък, контролиран и прозрачен слой. Нали точно този ефект търсим почти всички ние?! Да се вижда фладера, а отгоре да е бял, прозрачен филм... Е, оказа се, че и паркетаджиите прилагат подобни на консултанта техники. Единия нанася обилно количество, било с валяк, било с шпатула, а другия след него, друг втрива в паркета и отнема излишното с парцалче (или, ако е един работник-първо нанася, а после пастира с накрайник).  
Тъкмо сега са тук паркетаджиите и споделят, колко е трудно да се обработи под с бяло. На един клиент 3 пъти са му омаслявали пода бял, после са го изцикляли до голо дърво, после с опитвали отново. Защото е ставал чисто бял и се е губел и фладер и фаска на паркета и всичко. Клиента си е купувал всеки път бялото Осмо... Започнал е от снежно-бялото, после е купил по-убития нюанс, накрая е купил и трети вид. Накрая цялата им бригада, барабар с шефа е била на колене за да обира излишното количество.
Тук си мисля, без да съм сигурна, че, ако се нанася на по-тънък слой, с парцалче, а не с обилно напоен валяк, може би ще се получи този ефект, но който планира да работи с бяло, по-добре да си купи малка кутия и да си пробва...
Някой по-нагоре имаше проблем с паркета си при корекция с абанос. Това също е много наситен цвят и вероятно затова стои на петна корекцията. По-напоеното парцалче е оставяло по-тъмни следи.
Прилагам снимки на паркетинки мострички.
На 1-ва плочка горе /по-дългата има Осмо. Натурал, Бяло, Безцветно.
На 2-ра плочка вляво съм пробвала байц Избелен дъб на друга фирма, както и бях мазала за проба с българско масло на Лакпром за да видя, дали ще ми харесат шарките на дървото, ако си го оставя без цвят. На третата също е безцветно, само за проба. Паркета ми е 3-то качество, наистина е много пъстър и имах колебания.
На 4-тата плочка е бяло масло на Милеси. Вижда се в единия край, че е много бяло, защото консултанта изля сериозно количество там. По продължение на паркетинката цвета избледнява, защото се опитвах да го избърша.
Прилагам и втора снимка без Осмо, защото там се вижда по-добре въпросното бяло на Милеси. На горната паркетинка е. Нямам други снимки, съжалявам. Тези ги правих ги преди седмица, а паркетинките вече са на пода Laughing.

Нещо важно за маслото и особено за бялото по-наситените цветове Naughty.
Работи се върху студен под (примерно сутрин на хладно), ако се наложи на климатик до 20-21 градуса, защото ако е топла повърхността на дървото ще попива бързо маслото и ще стане на петна!

снимка 1, снимка 2

Скрит текст:
При Осмо са готови смесите. Ние избрахме цвят Натурал мат, който е безцветно масло с 3% бяло в него. Ефекта от този цвят е изглед на изциклено, пастелно, необработено с нищо дърво. Много хубаво стои. С чисто масло малко ни се струва, че жълтее дървото и не ни допадна нюанса. Консултанта сподели, че някой се пробват да си приготвят сами тази смес с изчисления на количествата. Не е невъзможно, но после, ако ти се наложат корекции на драскотинки и износвания след време, може да не уцелиш точно същия нюанс.  
Ами това е. От утре започваме да омасляваме на ръка. Тази вечер трябва да изгледаме клипчета и да съберем препоръки дали да нанасяме обилно количество, а после да втриваме или да действаме, като мебелите с малка повърхност - направо да втриваме нужното количество  newsm78.

Последна редакция: сб, 29 авг 2015, 19:01 от NovaTema

# 186
  • В градината...
Мерси за обстоятелственото инфо  Peace

# 187
Здравейте сръчковци!
Имам един въпрос на вилата имаме едни кухненски шкафове от старите белите СКШ-та искам да ги боядисам да станат по свежи че хич не ги харесвам ,някои предложения като варианти с какво мога да го направя newsm78
Благодаря предварително!

Боядисването не е препоръчително. Трудно е дори за майстори. Най-лесно и ефектно е облепване с мебелно самозалепващо фолио. Предимства - достъпно, голям избор, лесно залепване, вечно решение. Цената е съвсем прилична, като се има предвид, че това ще бъде завинаги. Успех!

# 188
Здравейте момичета!
Не съм се вясвала в темата от поне 3 год., надявам се сте добре и все така ентусиазирани. Предстои ми да си боядисам вратите, които са от онези старите. Не са дървени, не знам как се казва...По стара форумска традиция взех акрилна боя на Аквис, но все още се чудя дали ще се получи. Мисля да шкурна леко, за да надера повъртността и после да нанеса. Дайте моля мнение. Нещо ми е стрестнато. Отгоре да слагам ли лак? Да нанасям ли бороконтакт?
  bouquet

# 189
  • Варна
VK, няма нужда от бороконтакт според мен. Боядисвала съм такива врати - шкурих доста, защото бяха с няколко пласта боя и имаше напластявания и неравности, но не чак до чисто. Обикновено разреждам боята  малко повече от указанията и минавам няколко тънки слоя. Важно е да се изчаква поне 10-12 часа да изсъхне хубаво преди следващия слой. Аз лично предпочитам Сократес пред Аквис  Peace

NovaTema
благодаря за подробното и полезно инфо. Чакам с нетърпение да видя резултатът Hug

# 190
VK, няма нужда от бороконтакт според мен. Боядисвала съм такива врати - шкурих доста, защото бяха с няколко пласта боя и имаше напластявания и неравности, но не чак до чисто. Обикновено разреждам боята  малко повече от указанията и минавам няколко тънки слоя. Важно е да се изчаква поне 10-12 часа да изсъхне хубаво преди следващия слой. Аз лично предпочитам Сократес пред Аквис  Peace

NovaTema
благодаря за подробното и полезно инфо. Чакам с нетърпение да видя резултатът Hug

Благодаря  bouquet

# 191
Здравейте! По препоръки и указания, взети от вас тук, във форума, си пребоядисах кухненските шкафове с боя на водна основа ( от тази с жирафчето). Стана прекрасно, много си ги харесвам! Но сега, като гледам белия хладилник редом до зелените шкафове, взех да съжалявам, че не го боядисах и него. Вече твърдо съм решила да се захвана и с него, но искам предварително да се консултирам с вас: прочетох, че е най-добре с автоемайл лак, с което съм съгласна, но не знам дали ще улуча същия зелен цвят. А от  зелената боя имам половин кутия , а и знам каква е , ако не ми стигне:) Дали да пробвам с нея? И ако  да- трябва ли да сложа грунд преди нея? ( Според мен-не, но все пак....)
Ако на някой му се пише, ще съм благодарна на отговорите!

# 192
3ори, благодаря за снимката. Междувременно поддържала ли си паркета с масло? Изтърквания и надрасквания в определени участъци, могат да се коригират локално.....

Много полезна информация си дала, за което благодаря   bouquet. ще се възползвам обаче след някоя и друга година, защото ударих на голям камък с липсата на каквито и да е масла и хубави лакове в нашият смотан град. За кадърна консултация пък да не говорим  ooooh!, миналата седмица в тукашния Практис от мен чуха,че имало лак за паркет на водна онсова. Според тях, с такъв лак било глупост да се лакира паркет, те си зная стария смрадлив, дето не можеш да си отмиришеш къщата 1 месец след това.
Не съм го поддържала с нищо нашият, защото не съм знаела че трябва. На времето моя мъж го беше донесъл от София маслото, минах 2-3 ръце, хареса ми и така остана. Нямаше толкова инфо в нета и не съм имала и представа, че трябва да се промаслява през 2-3 години. Не помня и марката и цвета, за да го потърся сега и да мацна само на изтритите места. И понеже времето ни притиска, се спряхме на ламинат, ще го редим върху паркета, та след време като ми остане повече време и натрупам повече инфо, ще се разправям с паркета, не съм го отписала  Laughing. Тук има двама дядковци дето циклят и си записваш ден при тях за след месец, а аз до другата седмица трябва да съм готова с целия хол.

VK
, боядисвала съм врати, чамови обаче с Аквис. Първо с шкурка, отгоре с боята. При мен се наложи само 1 ръка, защото не сменявах цвета, а само ги освежих.

# 193
  • На брега
Хладилниците са прахово боядисани. Аз също бях вдигнала мерника на един ретро фризер (несломима руска машина Mr. Green), само малко ръждясала Laughing, но ММ каза, че на тези електроуреди им е малко по-сложно боядисването. Червен исках да го боядисам, естествено! Какъв може да е един съветски Мраз или Зил:))). Праховото не е много скъпо, като услуга, но е разправия разкарването и връщането на цял хладилник.
Аз нямам успех с пребоядисването на старите ми ПДЧ шкафчета. Най-вероятно не изчаках достатъчно време между различните ръце. Така, като смятам, поне една седмица е трябвало да си предвидя да стоят на двора, да си ги боядисвам и да си съхнат на воля. друга грешка е и че на едно място съм пропуснала да разнеса добре контактния грунд и се виждат 2-3 релефни капки. Ще си ги търпя така още няколко месеца, преди да си поръчам нови.

Зори, да, ще ти се запази паркета под ламината. След някоя и друга година, като имате възможност ще го реанимирате. И ние много бързаме и в началото планирахме ламинат, но у нас от двора се влиза направо в това помещение и преценихме, че паркета ще издържи по-дълго. После и ние обмисляхме лак на водна основа, точно заради мокрите стъпки. Накрая се спряхме на омасляване. Майсторите, които циклиха паркета вчера, споделиха кое заведение са омаслявали последно и това ни даде надежди, че щом омаслен под издържа на такъв човекопоток със сухи или мокри обувки ежедневно, ще издържи и у нас. Наредихме го, ще го омаслим, а на следващата отпуска, ако трябва ще изрежем паркетинки и ще "имплантираме" някакви плочки пред вратата. Аз харесвам асиметричен преход без лайсна. Нещо такова. При нас ще е още по-лесно, защото паркета е реден, като дюшеме.

# 194
    Валя, по въпроса с хладилника:
    по-напред в темата се обсъждаше, че боя на водна основа не може върху метал. За целта има добра боя Протекта - 3 в 1, наистина я ползвам къде ли не и съм доволна - от пералнята до парапети и подобни.
    Но в нашата баня направихме следния експеримент - трябваше ни цвят, който не е от тези на протекта, за тръбите за топла вода - и положихме първи слой Протекта, бяла, а следващия - цвета, който ни трябваше, но обикновена блажна боя. Понеже и двете са на една основа - акрилни. Според мен се получи доста добре и няма проблеми, но трябва да са на една основа, не смесвайте.

Последна редакция: нд, 30 авг 2015, 23:24 от Мари дьо ла Фер

Общи условия

Активация на акаунт