Борба за равенство между половете

• 14 958
  • 461
  •   1
Отговори
Скоро попаднах на една кампания създадена от Ема Уотсън за борба за равенство между половете. Още не мога да повярвам, че се води такава борба, разбирам, че в някои страни жените нямат права, но се учудвам, че се разпространява още идеята по цял свят, какво мислите по въпроса, мислите ли, че трябва да съществува такова нещо?

# 1
Хем разбираш, че жените някъде нямат права, хем се учудваш от идеята?!

# 2
Не ми стана ясно какво не харесва на идеята авторката?

# 3
Хем разбираш, че жените някъде нямат права, хем се учудваш от идеята?!

Това е само в някои страни не е навсякъде, учудих се от обяснението на Уотсън, нейните основания, като например, че като била дете искала да стане режисьор обаче някакъв мъж й казал, че не може и се почувствала дискриминирана (нормално е при положение, че е дете), друго беше, че с някакво момче излезнали на вечеря и тя платила сметката и той се почувствал неудобно, та тя не разбирала какво толкова станало имаше и още нейни изказвания, които не ми се струват като достатъчно основание за създаването на тази кампания. Ако беше я създала с цел да защити жените, които наистина са без права, не бих се учудила толкова, но при нейните изводи разбирам, че тя се чувства ужасно дискриминирана...

# 4
Разбира се, че се чувства. За да създадеш нещо, трябва да имаш лични подбуди.

# 5
Навсякъде има дискриминация, макар  и неуловима - провери само какви пари получават мъжете и жените в Холивуд за филм, например...

# 6
Неравенството го има в почти всички държави, просто не е толкова явно като почти пълното лишаване от права на жените. Има толкова много изследвания, показващи, че все още на върховете на компаниите в държави като Германия например има предимно мъже, и най-вече, че дори жени предпочитат шефът им да е мъж. Отделно има разлика между средната заплата на жена и мъж за една и съща позиция. Това са само примери, има много форми на лека дискриминация на жените, няма какво да изреждам.
Малък пример:
Скрит текст:
Even in the 27 member countries of the EU, in April 2013 women accounted for only 16.6% of board members of large publicly listed companies.

Не е нужно като жена да нямаш никакви права и да си явно и брутално дискриминирана. Ако само потърсиш малко в Гугъл дори, ще намериш достатъчно информация по въпроса, така че не ти разбирам голямото чудене и по-скоро аз се чудя в кой свят живееш, че не си чувала за тези неща.

# 7
Да това за заплатите и аз съм против така да ги разпределят, глупаво е да оставят такива следи на дискриминация при положение, че не сме от миналия век, но аз съм в България и не ми прави впечатление с тези ниски заплати. Да има леки форми на дискриминация, но не са чак толкова фатални, че да се гледа за цял свят. Чела съм доста по въпроса и основанията на жените, които са  част от тази идея, оставам с впечатлението, че искат да са над мъжете, а не да се допълват, някак се губи ролята на мъжа, демек "аз съм като мъжа и мога да се справя по-добре от него".

# 8
Е щом като при ниски заплати е все едно дали вземаш повече или по-малко от мъж, добре…

Темата е актуална в цял свят, но щом ти я считаш за излишна това си е твое мнение. Но пак казвам - потърси малко из Интернет и ще видиш, че се дискутира много и това, че теб не те засяга, защото заплатите в България са така или иначе ниски, или че смяташ, че жените искат да са над мъжете не значи, че мнението ти е общовалидно за цял свят.

# 9
Авторката, ти искаш мъжът ти да бъде над теб и се дразниш на тези, които не споделят мисленето ти. Така ги разбирам нещата. Искаш да си бъде над теб и целият форум да разбере това  Grinning

# 10
Само фактът, че авторката на темата говори за "роля на мъжа" говори ясно за нейната нагласа, та всъщност не е странно, че тя се чуди на Ема Уотсън, ами по-скоро ние какво се обясняваме.

# 11
...че искат да са над мъжете, а не да се допълват, някак се губи ролята на мъжа, демек "аз съм като мъжа и мога да се справя по-добре от него".

Искаш да кажеш, че ролята на мъжа е да е над жената?
За мен това са крайно глупави спорове и са насадени в главите на жените от страхливи, мързеливи мъже. Жената като домашна помощница, майка и т.н. е измислена фигура, която да поема онези дейности, които са им гадни за вършене. Просто са си били подредили света така, че да си живеят лесно, но идва момент, в който робството няма как да оцелее.
Гледах един документален филм за племе, което си живее по начина от древността, въобще не видях да има някакви делене, допълване, всичко заедно опъваха каиша. Според физическите си сили, разбира се, мъжете ловяха едри животни, жените ловуваха по-дребни, например.

Тази жена не виждам да иска нещо повече от това да може да прави, каквото й харесва. Ако някой мъж го приема лично, като опит за нещо с/у мъжете, то само издава комплекс и несигурност в себе си.

# 12
Само фактът, че авторката на темата говори за "роля на мъжа" говори ясно за нейната нагласа, та всъщност не е странно, че тя се чуди на Ема Уотсън, ами по-скоро ние какво се обясняваме.

Подкрепям напълно!

# 13
  • Canada - Montreal
Аз не мисля, че жените искат да са над мъжете.Искат да имат равни възможности, за да могат да се справят според желанията и качествата си.

# 14
Понякога искат да са над мъжете, за да докажат, че не е справедливо винаги да бъдат под тях. Игра на доказване.

Общи условия

Активация на акаунт