Бъдещи осмокласници- тема 70

• 74 741
  • 866
  •   1
Отговори
# 585
Моето дете е много зле със спорта, до 6 клас не можеше да играе физическо, дори на пешеходни разходки из града не го водиха от училище, после направихме операции за удължаване  сухожилията на краката и вече всичко е наред, но е тромав, стъпва тежко, на баскета целта на тренера беше да го научи да бяга, но става трудно, сега на фитнеса работи върху краката, от време на време ходи и на плуване, но не очаквам чудо. Но и на това съм доволна, но повече от 4-5 по физическо няма как да изкара.
Понякога ми мрънка да го освободим отново и макар, че има възможност не ми се иска.

# 586
  • нейде там, където ....
Честит празник, dundi! liani, да ти е живо и здраво порасналото чедо!

Надничайки в темата след дълга почивка, изпадам в размисъл за пушенето, тревата и подобни неща в седми-осми клас. Не се сещам и да познавам седмокласник/чка, която да пуши. Освен, може би, едно дете, завъртяло се за кратко в класа, повтаряйки седми клас за н-ти път.
Никога няма да го приема за нормално, още повече на тази възраст. Може и да съм консерва, но смятам, че в тези неща няма безопасни дози. Разчитам, че децата са наясно с вредите от тях, а и на личния пример - все по-бързо намаляващите пушачи в родАта (останали са само двама  Laughing) и приятелите ни.

Физическото тепърва ще го мисля. До сега нямаше проблем, но беше и в отбора по шахмат на училището. В половината часове тренираше това  Laughing

# 587

Никога няма да го приема за нормално, още повече на тази възраст. Може и да съм консерва, но смятам, че в тези неща няма безопасни дози.
И аз така, и затова го казах.
Четох тук-там, пишат, че рискът е основно да минат от трева на по-тежки дроги с по-голяма физическа и психическа зависимост.
Поставя се акцент върху т.нар. дисфункционално семейство /признавам си, за пръв път чувам този термин/, не толкова върху наличната или не токсикомания в семейството. Но пък алкохолик напр. в семейството автоматично води до неговата дисфункционалност. Говоря за алкохолизъм, а не за наркомании, защото на възрастта, на която сме ние в ролята на реализирани родители, % вероятно е много нисък. Но битовият алкохолизъм не е толкова рядък и в доста случаи дори не се признава, че има проблем с пиенето.

Последна редакция: пн, 17 авг 2015, 08:21 от ra2

# 588
Значи според някои от вас е нормално, ако на детето му се допуши трева мама да му намери качествена? Ами ако поиска да пробва по- твърди наркоти мама пак ли ще му намери? Не би трябвало да допускате чак такава свободия. Всичко си е до възпитание и до средата.

# 589
  • Варна
Не е нормално и според мен. И бях изумена преди месец като говорих на тази тема с мъж живеещ отдавна във Виена. Твърдеше, че тревата е масово ползвана за разлика от тютюна. Било нормално, евтино и ... полезно едва ли не. Говоря за хора с образование и професии. Не знам как стоят нещата тук. Никой от моите познати не пуши, никога в моите компании не е имало каквато и да е дрога. Знам, че сина ми е пушил. Пипнах ги в гимназията.
Знам за случай на познати, за отключена шизофрения от пушене на трева.
Не искам да имам допир с подобни неща.Sad

# 590
Тя шизофренията си е наследствена болест, дискутира се отдавна. Намерих същото твърдение и за алкохолизма. Вероятно е в сила за всички токсикомании. Пушач съм, дете на двама пушачи, личен опит с други вещества нямам. Е, пия чаша вино по повод.
"Бай, бабо, да те не среща мечка!"

# 591
  • София
Общо взето две неща са много важни на тази възраст - доверието, това е детето да не се притеснява да сподели, когато е свършило някоя глупост или когато има проблеми. Друго много важно е да се чувства добре в къщи и да се чувства значимо - т.е. да има и отговорности, и подкрепа, а останалите членове на семейството да го уважават като възрастен.

За мен доверието май е по-важното от двете. Говорим много за рисковете и евентуалните ползи от тревата. Ползи може би има за някои възрастни, но за тийновете със сигурност не е полезна. Все пак, ако му представя нещата само черни, едва ли ще ми повярва, за това обяснявам и за плюсовете.

Ето извадка от проучване проведено преди 5 години. Едва ли нещата са се променили в положителна посока от тогава:
"73% от родителите са сигурни, че децата им никога не са опитвали наркотици, докато едва 27% от тинейджърите заявяват, че действително не са опитвали какъвто и да е било наркотик."

На мен горното ми говори, че вероятността точно моето дете да опита трева е доста голяма, ето защо залагам на разговорите и на доверието - искам да увелича вероятността той да сподели с мен.

# 592
  • София
ra2, стана ми интересно и прочетох какво  е това дисфункционално семейство. Или нещо не разбирам, или излиза, че това е "проблемно семейство" с проблеми от всякакво общество.

# 593
Да, и аз така го разбрах, различни проблеми, но всички водят до повтаряне на един и същ ролеви модел на следване от всеки член на семейството. Т.е. всеки си играе ролята в семейството, казва си репликите и няма никаква възможност да се излезе от сценария и да се дискутира нещо наистина различно и ново. И в такава обстановка нещо ново просто бива отхвърлено и не се разглежда изобщо. "Те такова животно нЕма" и край. Нещата са зациклили и няма възможност за пластична промяна в нова обстановка.
И на едно друго място пък намерих, че почти няма не дисфункционални семейства, в едно или друго отношение, което ме порази и възмути.

# 594
  • София
Абе и е така и не е така. Аз например пия бира от бебе, от края на гимназията си сядах всяка вечер с нашите на масата за по едно питие преди вечеря (те и до ден днешен си имат този табиет), но сега, въпреки че този модел се пренесе и у нас, много често не пия нищо, а ако пия ще е чаша бира или вино.
Мъж ми обратно като се запознахме почти не близваше, а сега той слага масата и салатата Laughing
Децата как ще са, не знам. Росен проявява интерес отскоро и  опитва различни питиета на вкус, позволяваме му от тази ниско безалкохолната бира с лимон и грейпфрут. За цигарите засега не проявява интерес  и вярвам, че трудно ще го изкушат. Говорим доста и съм спокойна на този етап.
Виж дребното е друга бира  Crazy Там не мога да кажа със сигурност нищо, че е и доста по-потаен и хич не обича да си признава  ooooh!
Вече сме с лична карта. Фук- фук  Mr. Green Laughing

# 595
  • София
Да, и аз така го разбрах, различни проблеми, но всички водят до повтаряне на един и същ ролеви модел на следване от всеки член на семейството. Т.е. всеки си играе ролята в семейството, казва си репликите и няма никаква възможност да се излезе от сценария и да се дискутира нещо наистина различно и ново. И в такава обстановка нещо ново просто бива отхвърлено и не се разглежда изобщо. "Те такова животно нЕма" и край. Нещата са зациклили и няма възможност за пластична промяна в нова обстановка.
И на едно друго място пък намерих, че почти няма не дисфункционални семейства, в едно или друго отношение, което ме порази и възмути.
Не мога да свържа битовият алкохолик или зависимите хора с модела със зациклянето. По скоро свързвам ниско интелигентните хора, простаци и парвенюта.

liani, поздравления за личната карта Simple Smile Аз също съм дала половин чаша бира или малко вино, сангрия. Не е кой знае какво, а e по-добре е интересът да задоволи под контрол Simple Smile

# 596
http:///news-4240-liubitelite-na-alkohola-triabva-da-se-vuzdurzhat-pone-2-dni-sedmitchno.html
Препоръчителното седмично количество за жените е не повече от 14 алкохолни единици, а за мъжете – не повече от 21.

Една алкохолна единица (АЕ) = (милилитрите х % алкохолно съдържание)/1000. Ако пиете вино с 12,5% алкохолно съдържание, прилагайки горната формула, лесно можете да пресметнете, че:
1 АЕ = (80 мл вино x 12.5%)/1000

Елл, ще потърся къде го четох. Семейството, за което говорех, когато се отвори темата е нито слабо интелигентно, нито парвенюшко, нито алкохолишко. Факт е обаче, че диалог няма.  Алкохоликът как стига до алкохолизма- нали с повтарянето на пиенето, т.е зацикля в навика
Намерих това:
https://psihoblogger.wordpress.com/tag/%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%84% … 1%82%D0%B2%D0%BE/
Същинският цитат:
Главното, което трябва да се разбере, е, че всички нездрави семейства са неспособни да обсъждат основните си проблеми, да достигат до корените на явленията. Обсъждат се всякакви въпроси, често до втръсване, за да не се достигне до съществени семейни тайни, от което семействата стават дисфункционални (с нарушени или силно разстроени семейни функции). Доколко дисфункционално е едно семейство и доколко тежко са увредени членовете му се определя от степента на потайност – бягството от обсъждане на проблемите. Дисфункционално е онова семейство, в което всеки изпълнява точно определена семейна роля и общуването е сведено до изразяването на тази роля. Членовете му не са свободни да разкриват пълната гама от чувства, преживявания, нужди и желания, а по-скоро са ограничени до изпълнението на онази роля, която най-добре съответства на останалите роли в семейството. Всяко семейство е изградено върху изпълнението на определени роли, но смяната на условията трябва да води и до промени и приспособяване на неговите членове, за да се запази здравината на семейството.

# 597
Много искам да се оплача от моето дете днес! Когато се прибрах в къщи заварих малката гола с гаджето си в тяхната стая и бях направо изумена. Изгоних момчето с ритници от къщата ми, а дъщеря ми почнах да и крещя, че сигурно отсрещния блок ме чу. Кажете ми какво да правя с нея? На 14 години е нормално в днешната младеж да се правят такива неща, но да го видиш това от собствената си дъщеря е повече от ужасно! Моля ви за помощ!!  #Crazy

# 598
  • Sofia
Obichammecho,

Само затова ли се регистрира - да пускаш фитили и да гледаш как ти се вързваме?
На колко години си всъщност?

# 599
  • Варна
мда Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт