Домакини 51 / Плаж, коктейли и море

  • 60 516
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 2 169
Ще ме зарибите с тая лютеница значи  Simple Smile Толкова ли е лесна?
Аз съм сама с четирите деца (отново), и леко издивявам  Crazy Пълна къща, и всичките ядааааааааааааат  Joy Ох да са ми живи и здрави, ама ще ми изядат ушите някой ден  Heart Eyes Поне не са капризни - за вечеря им правя едни милинки, ще направя и айранче и това е. Нещо не ми се готвят манджорляци тия дни, не знам що така.

# 631
  • при късмета
  • Мнения: 25 592
Светли, точно тази лютеница правих. Валето беше пуснала рецептата във фейса. Всъщност запомних начина, рецепта не съм спазвала.
На около 3 кг. чушки (взех повече, но останаха няколко и с чистенето, да кажем изчистени 3 кг.), един голям патлаждан (около 800гр.), около килограм моркови и един буркан доматено пюре. Не ми се занимаваше с домати. Нарязах чушките и патладжана(че повече нямаше да ми побере тавата) и ги сложих във фурната на най-силната степен, покрити с фолио, само с малко олио и сол. Патлаждана го оставих малко да се отцеди. За първи път слагам в лютеница, преди я правех без него. Морковите сварих отделно. Смесих ги и пасирах всичко. Сложих още малко олио, доматеното пюре, сол, захар, черен пипер и върнах всичко пак във фурната и пак покрито.
Съотношението на всички съставки е въпрос на вкус и търпи промени. И магданоз обикновенно слагам, но нямах.
Правих всичко на 2 пъти, защото преди да слегнат чушките и патлажданите са доста обемни. А тавата ми уж е голяма и дълбока.
Бурканчета после стерилизирах и то малко примитивно, че нямам съд в който да са покрити с вода. Важното е да се загреят и после при изстиването да се вакумира капачката.
Цялата работа (двойна) отне около 3-4 часа. Излязоха 13 бурканчета от малките, за лютеница. Поне едно съм изяла опитвайки на сол и вкус  hahaha
Мими, севтоса викаш новата фурна

Обаче се доразболях  ooooh! Хапнах 2 филии с лютеница, изпих един парацетамол и една лъжица сироп от бъз, сега ще стана да си направя нещо топло за пиене и вдигам краката

# 632
  • София
  • Мнения: 12 252
=====================

Люси - ще ми дадеш ли рецептата за кекса на Марчето? Че Марчето не знам дали ще се появи скоро...
.............................
Ей ме, на влизам да ви видя. Рецептата може и Людка да ти е пусне, мога и аз. Днес този кейк го завъртях, стана превъзходен. Защо не ти се е получило тестото на еклерите, не ми е ясно, та това е най-лесното и обикновено тесто което съществува....мога и него да ти пусна с точните пропорции и обяснения.
Записах си шахматните бисквити на Калинка, че много ми хареса, нали си знаете всичко което е с много масло все си е моя рецепта.
Рецепта за лютеница имам и е жестоко вкусна,  и не е много работа. Няма да я правя, че после ще трябва да боядисвам, а благодаря от тоз разкош, ама наистина е много вкусна, ако някоя я поиска я пускам веднага.
Вале , много хубав хляб, ама си е много сръткаво. Няма да се прави, нямам нерви, а и време.
Пия кафе и похапвам си кейк, мммм ... мда.

# 633
  • София
  • Мнения: 2 275
Марче, давай рецептата на лютеницата. Аз обичам лютеница и мога да я ям всеки ден - ползвам я като кетчуп дори Mr. Green Mr. Green Mr. Green а и от твоите рецепти - няма несполучлива Hug Peace

# 634
  • София
  • Мнения: 12 252
Пускам на Смърфи "Царски кейк"
Скрит текст:
300 брашно, 300 пудра захар - може и нормална ако е ситна, 300 масло , 5 яйца , 2 с.л. ром 60 г стафиди - или две големи шепи, кора лимон, ванилия. Работи се с миксер. Маслото се разбива със захарта до побеляване, прибавят се 2 цели яйца едно по едно и 3 жълтъка., брашното, стафидите, лим кора, ром  и белтъците прибавени на твърд сняг. Объркват се с шпатула , внимателно да не се смачка много тестото. Излива се в кейкова форма добре намаслена с масло и се пече на 160-170 градуса, не повече около час, може и + 10 мин.

ЕКЛЕРИ най-обикновени
400 мл вода, 250 брашно 125 г масло, 4 яйца. Спокойно може да се работи с миксер.
Водата завира с маслото и се прибавя малко по малко брашното при непрекъснато бъркане. Сваля се от огъня, малко се охлажда и се прибавят яйцата . Бъркаш с миксер на бавни обороти. От тази смес се правят топчета, каквато големи си искаш , но с постоянно намаслени ръце. Намасляваш добре и си късаш топче и оформяш. Пече се , може и в/у хартия, може и  - не на 180 градуса до хубаво златисто. За да познаеш дали са готови се почукват с пръсти и ако кънтят на кухо са ОК. Печенето е около 20 до 30 мин. Не ги вади веднага от фурната , а нека да поизстинат вътре. После ги пълниш с ванилов крем, който е елементарен.
Мога да ти дам и френската рецепта от Златната колекция. Днес работитм по желание на клиента.  Heart Eyes

Лютеница
5 кг черв. чушки, 180 г мед, 400 г дом. пюре , 300 олио, 1/2 п. червен пипер, 1/2 п кимион, магдданоз
Чушките се изпичат, обелват, смилат, + пюрето + кимион + магданоз. Всичко това се залива с горещо олио, ама наистина горещо. Разбърква се и се стерилизира за 20 мив в бурканчета.
.
Това е което имам и гарантирам за вкуса. Вчиско е правено и пробвано. Не зная къде са ми очилата да бъркам букви. Mr. Green

# 635
  • Мнения: 2 169
Оу, тая лютеница наистина звучи лесно....Колко излиза от една доза, Марче?

# 636
  • София
  • Мнения: 12 252
Оу, тая лютеница наистина звучи лесно....Колко излиза от една доза, Марче?
Нямам спомен за бройката на бурканчетата, но не бяха и много.
Пропуснах да ви кажа, че се прави в доста дълбока тенджера, постилам всичко наоколо във хартии, защото от горещото олио много пръска, ами както и при пърженето, дето тук го избягвам за по здравословно. Убиец е! Честно!

# 637
  • София
  • Мнения: 2 275
Марче, а олиото зехтин или слънчогледово? Защото при мен или много зехтин или много масло.... Laughing

# 638
  • Мнения: 1 826
Добър вечер и от мен.Обаче само една забележка към рецептата за лютеница на Марчева-няма нужда от червен пипер.Той се прави от чушки,така ,че лютеницата си става и без него червена. Wink
Тук цял ден е облачно и ту вал,ти слънце се покаже,но си е хладно.Днес съм на мързел и плетки само,обяд ми готвиха мм и щерката,скара и понеже беше повече остана и за вечеря+ гарнитура от готовите салати имах дето правих.
От утре почва студентския живот за моята щерка,да видим как ще се справи, и  с това пътуване и дъжд ,който дават..... ooooh!
Гледам едно филмче по нова и ровя по нета.
Хайде да сложа едно питие за сгряване ,че като гледам какви температури дават ,рано ще хване студа май.

# 639
  • София
  • Мнения: 12 252
Марче, а олиото зехтин или слънчогледово? Защото при мен или много зехтин или много масло.... Laughing
Слънчогледово е.  Зехтин У други манджи ще ползваме. Simple Smile
Писе, такава ми е рецептата, дословно я преписах. Както казах, правила съм я и я зная.  За мен той дава по-наситен аромат.  Peace

# 640
  • София
  • Мнения: 2 275
 smile3508
Ще се прави лютеница, само да няма никой вкъщи, че ме изнервят Laughing

# 641
  • София
  • Мнения: 12 252
smile3508
Ще се прави лютеница, само да няма никой вкъщи, че ме изнервят Laughing
И мен, душа, сега съм сама и си се вихря много успешно.  Mr. Green

# 642
  • София
  • Мнения: 2 275
smile3508
Ще се прави лютеница, само да няма никой вкъщи, че ме изнервят Laughing
И мен, душа, сега съм сама и си се вихря много успешно.  Mr. Green

Блазе ти...

# 643
  • Великобритания
  • Мнения: 2 014
Ма ко - мани , така я сефтосах , че още ме е яд  Rolling Eyes
нареждам се за по питие , че да разпусна и аз

# 644
  • Мнения: 2 169
И аз идвам с чаша червено винце с канела. Чин - чин!

Общи условия

Активация на акаунт