Наказвате ли порасналите си деца?

• 34 538
  • 960
  •   1
Отговори
# 825
  • София
Всъщност бих наказала за нещо голямо и сериозно за втори път. Но дъщеря ми някак усеща кога е сгазила лука сериозно, само и се скарвам и тя след това не го повтаря. Наскоро беше излязла извън карето в квартала, говорих аз, очертах и границите, говори баща и и мисля, че няма да се повтори. Тогава даже ме излъга по телефона къде е, но после си каза. Скарах и се и затова.

Преди 1-2 години имахме и случка с пари, говорихме и оттогава всичко е ок.

# 826
  • София
не съм казала нищо за шамари, а за това да не се дава мълчалива благословия на такива опасни и деструктивни поведения, които много лесно могат да се превърнат в навици.

# 827
Кафе, а нима си очаквала да ти каже "Да, пушихме, и аз запалих", след като явно добре знае какво е отношението ти.
Очаквала е детето да сведе глава, да каже "пробвах, но много съжалявам и повече никога няма да пробвам, моля те прости ми" и да се разплаче... Stop

Което никога няма да се случи с никое дете, а случи ли се, показва, че детето не е добре с психиката. Сто пъти по-добре в случая е да каже "не, никой не е пушил" или "да, пуших, защото така искам", но второто изисква смелост, на която са способни само психопати. Така че какъв избор има детето? Да не пуши? Ами тя иска да опита. Шанс. Друго дете на нейно място не би поискало, но това е поискало. Deal with it.

И пак не знам защо е драмата с пушенето. Образовайте децата си, информирайте ги максимално и те ще вземат своето решение. Не можеш да очакваш, че ще ти казват истината, когато реагираш истерично на нея.

Наскоро беше излязла извън карето в квартала, говорих аз, очертах и границите, говори баща и и мисля, че няма да се повтори. Тогава даже ме излъга по телефона къде е, но после си каза. Скарах и се и затова.
На колко години е, че хем има телефон, хем не може да напуска каре в квартала? Shocked За мен човек, който има телефон, е на достатъчна възраст да ползва градския транспорт, и да отиде където е решил с приятели.

Не забравяй... както си сложила забраната, така и да я вдигнеш, като прецениш, че е станало време. Защото има шанс да забравиш, и дъщеря ти на 16 да си мисли, че ще й се скараш, ако се отдалечи от квартала, и този елемент от психиката й да даде леко отклонение заради това.

# 828
Ти ме изкара психопат? Аз дори в моята стая си пушех.

# 829
  • София
На 10 е. Малка е още да ходи далеч с приятелки, още повече без да ми казва. Аз така съм преценила засега. До 16 има много време.

# 830
  • София
информираността и образоваността не означава нищо, особео пък да вземат решение да не пушат, да не пият и т.н., когато се вземат решения за алкохол, цигари, секс, дрога, хазарт и пр. Те затова са тезинеща в по-особена категория, защото там се действа въпреки информацията, въпреки образованието, въпреки, въпреки...

# 831
Ти ме изкара психопат? Аз дори в моята стая си пушех.
Ако на 10-12 години (не 16, а 10-12!) си пушила спокойно в стаята си, докато вашите те овикват за пушенето и те наказват и какво ли не, да, това е признак на психопатия. Или много лошо (никакво) възпитание всъщност.

# 832
На 10 е. Малка е още да ходи далеч с приятелки, още повече без да ми казва. Аз така съм преценила засега.
Моята на 10 ходеше сама (с градския транспорт) до приятелки, до спортната зала, до молове дори. Синът ми е на 9, ползва градския сам. Е, не ходи до другия край на София, все пак. Но и не е закован в каре в квартала. Да кажем, че квартала и околните 2-3 квартала са позволени (уведомява ме къде е, разбира се, и с кого, и защо, все пак е на 9, не му давам пълна свобода, най вече защото физически още не би могъл да се защити, ако му се случи нещо с по-големи момчета, примерно), има телефон... какво друго... общо взето не го ограничавам много, но държа да съм информирана.

# 833
  • София
Леле, пак ми звучиш като баща ми!
"Аз на 4 ходех с тролея до Руски паметник"... Joy
Вече даже не мога да ти се вържа на приказките!

# 834
И пак не знам защо е драмата с пушенето. Образовайте децата си, информирайте ги максимално и те ще вземат своето решение.

Но няма да го вземат на базата на чувство за отговорност, каквото все още нямат развито. На тази възраст действат повече емоционално и импулсивно, но не и отговорно. Информираността и образованието не помагат.

Не можеш да очакваш, че ще ти казват истината, когато реагираш истерично на нея.

Тук съм напълно съгласна.

# 835
  • където ми харесва
Леле, пак ми звучиш като баща ми!
"Аз на 4 ходех с тролея до Руски паметник"... Joy
Вече даже не мога да ти се вържа на приказките!
Ами, аз от трети клас започнах да ходя сама на училище. През три квартала, с градския транспорт.
Ама, доста е важно какъв е квартала ви, както и съседните. Ясно ми е,че всяка майка има различен поглед върху границите, в които да е детето й.

# 836
А и сега не е като през 80-те, нека не забравяме  Wink

# 837
  • където ми харесва
О, със сигурност. Само че, аз бях ученичка 90те... гръмнаха Илия Павлов, близо до дома ми, тамън се бях прибрала (всеки ден минавах покрай Мултигруп). Андрей Луканов го думнаха близо до училището ми, помня че същия ден ни го обявиха за неучебен, поради убийството. Бяха си най-мутренските години, точно тогава. Ама  нямаше кой да с занимава да ни води, после да ни прибира...сега масово се гледат децата под похлупаци. И да, все по-рядко виждам пред блока да си играят. Масово стоят скупчени около мамите на пейката, с таблет в ръцете... сори за отклонението.

# 838
  • София
хич не ми дреме дали някой си е мислел, че гледам децата под похлупак. По-важна беше безопасността им, а не после да си чукам главата за беля, която е можело да бъде предотвратена, ако не съм се правела на много велика. Като гледам в маршрутката колко фъстъци пътуват, къде слизат по тъмно, как пресичат и т.н., съвсем несъзнателно в главата ми се иска да можеше да ги видят родителите им като със скрита камера какво точно се случва с децата им. Сигурна съм, че косите им щяха да се изправят.

# 839
О, със сигурност. Само че, аз бях ученичка 90те...
Тръгнала си на училище през 90-те и имаш дъщеря на 15+? Уау!

Общи условия

Активация на акаунт