Наказвате ли порасналите си деца?

• 34 500
  • 960
  •   1
Отговори
# 870
Мен пък ме потриса следното: дете около годинка, което вече трябва да се учи да ходи, но се е сраснало с количката, защото мама предпочита да пуши и пие кафе на пейката, или да клюкари и люпи семки, вместо да се погрижи да тренира краката на това дете, та да не стане кюфте някой ден.

# 871
  • София
Моите деца вече не са в количка или с кукли. А аз съм с малко кенче, от което даже не мога да се замая. Както е да е, няма да се лиша от единственото ми удоволствие за деня заради форума я.

Когато е трябвало, съм търчала след тях и съм била нащрек.

# 872
Няма нужда да се замаеш, за да ти е вече неадекватна реакцията, дори без да го осъзнаваш.

И пак не казваш нищо за личния пример "мама с кенче на улицата". Мен и да ме видят с бира, ще е на маса, в чаша, с компания.

Не се учудвам какви тийнки ще растат...и после ще ми обясняват как всички били така.

# 873
  • София
Може пък и да имам и масичка и компания.

Нищо не казвам, защото просто нямам намерение да се оправдавам пред форумното правосъдие.

# 874
  • София
да, бе, още малко и ще бдя! Бдях, когато бяха съвсем малки бебета, дори съм ги проверявала в началото дали дишат, а после гледах докато спях да свърша някаква работа в кухнята.
Признавам, че така и не разбрах как и защо майките/бащите си мислят, че са на детската площадка, за да си починат, да пийнат, да хапнат, да поклюкарят. А кой гледа децата, докато майките са на раздумка и песен? После защо ставали конфликти между децата! Ми, как няма да стават, като родителите са оставили децата на самотек, мислейки, че им е време за почивка! Ходенето на площадката е работа за родителя, това явно никой не иска да го проумее, а после пищене каква джунгла било, как стават злополуки!

# 875
  • София
Аз теми да пищя колко е зле на площадката не пускам.

О, между другото, тази тема беше за наказанията при порасналите деца...

# 876
  • най-шареното място
на площадката и забит в телефона/таблета не е добре. На площадката родителят продължава да е отговорен за безопасността на детето, трябва да го наблюдава, а не да си клюкари на бира, на форум или във ФБ.

Ползвам мнението само защото маркира две съвсем различни неща.
По-горе писахме за игра сами. Сега се оказва, че родители наблизо на по бира не е ОК, пък било и таблет вместо бира, заради притъпено внимание.

За игра сaми, или за игра с придружител става дума?
Nещо много объркано стана...

ПС Седнали на пейка с бира е по-добре от седнали с цигара или въвящи с цигара.

ППС Алколизирането включва ли по 200-300 мл на ден, 4-5 пъти в седмицата... от любопитсво, че аз не пия, ама ми се вижда прекалено етикитирането.

# 877
"Маса" по подразбиране с покривка.

Аз гледам да не ескалират игрите до прекалена буйност, да няма конфликти и да не се стигне до насилие. Ще има още доста да гледам, преди да мога да се отпусна съвсем.

А да си на басейн с деца и да пиеш бира, това вече си е още по-опасно.

Колкото до самостоятелната игра- колко му е да краднеш това-онова от темите за монтесорито, да сложиш шаренийки в кутийки на достъпни места и бебето да рови, пренася, вади и слага в кутии. Не може да глътне или отхапе нещо, нито пък има нужда от говорене в 100% от времето, докато се учи как да използва ръцете си.

Ми добре де, L'Argent, кажи ми твоята пораснала дъщеря как я виждаш, след като от малка знае, че на улицата се пият бири, че бирата не е нищо особено и е ей така лимонада за големи...

Има връзка с това, че бъдещият тийн е видял доста неща от родителите си, не са го развалили другите деца. Просто вече е бил податлив на разваляне. Що някои не се развалят?

# 878
  • София
Единствено казвам, че за родителя детската площадка е работно място, а работата на родителя е да гледа къде е детето и какво прави. Вярно, инцидент може да стане и да си на метър от детето, но вероятността да не успееш  да реагираш е много по-голяма, ако си разсеян в други "по-важни" дейности като пиене, ядене, четене, приказване. Иначе се получава присъствие-отсъствие - хем си там, хем те няма.

# 879
Ми добре де, L'Argent, кажи ми твоята пораснала дъщеря как я виждаш, след като от малка знае, че на улицата се пият бири, че бирата не е нищо особено и е ей така лимонада за големи...

Има връзка с това, че бъдещият тийн е видял доста неща от родителите си, не са го развалили другите деца. Просто вече е бил податлив на разваляне. Що някои не се развалят?

Знам, че обичаш да философстваш по принцип, но темата не е за порасналите деца изобщо, нито за това какво са видели от родителите си, нито за това дали са " развалени" или не.

# 880
А, моля ви се, не може да има детско поведение, без да обсъдим какво са видели от родителите.

Щото накрая може да се окаже, че детето не е чак толкова виновно, някой друг е поставил основите на това поведение.

Ако родителят е поставил основите, по-скоро няма морално право да наказва, или трябва сериозно да се замисли и за собствената си вина. Иначе е лесно да обявиш детето за виновно за всичко, да накажеш и да приключиш въпроса, без да се замислиш каква е била и твоята роля.

# 881
  • София
Ще ти се отчета след пет години, обещавам, живи и здрави.
Не мога да виждам в бъдещето, нещо днес ми се е повредила кристалната топка.

# 882
Маса с покривка  hahaha

За да скандализирам съвсем темата ще кажа, че аз без книга на площадката не излизам  Simple Smile Направо умирам от тъпотия, ако трябва да стоя и гледам нон-стоп какво правят децата.
Е, разбира се като беше тъкмо проходила не съм го правила и непрекъснато вървях след нея. След това вече много зависеше каква е площадката, колко деца са, какви темпераменти са. Общо взето не помня някога да съм ставала свидетел на конфликт.

# 883
Да, и чаша със столче:)

А може ли да четеш книга на смартфон или таблет?

# 884
  • София
Абе площадката и за мен си е работно място, както каза Анди, поне на този етап. Не влизам в пясъка и не се катеря, но очите ми са все в нея и така ще е още няколко години поне (след това се надявам да няма вече нужда от площадки, защото се изприщвам от досада там).

Но и няма да си губя времето у дома във форума, докато детето е наоколо и иска и може да научи толкова неща, че е срамота да го зарежа само. Самостоятелна игра на 1 годинка няма как да се случва в рамките на поне 8-те часа, които ТСТ прекарва във форума. Пък и не е редно, щото се получава малко нещо като в детските домове, но това е друга тема. Не виждам ползата да прекарваш деня си, образовайки цял форум майки на неща, от които нямаш представа; пред това да седнеш на земята с детето си и да наредиш един конструктор, да преливаш чашки с вода и да се гониш из хола. Също и да му отделиш само 2ч навън в това прекрасно време е тотална срамота.

Хубавото на порасналите деца, за които все пак е темата  Laughing, е, че не трябва да ги водиш по детски площадки  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт