Нараства ли социопатията сред българската младеж ?

• 75 225
  • 1 926
  •   1
Отговори
# 1 050
Въпросното дете ходи на градина от поне една година, именно по точките на самотна майка. Особено пък, за държавна градина се плащат символични такси и може да се каже, че й го гледат направо безплатно. На нея таксито й излиза на седмица доста повече от таксата. А и аз си мислех, че  самотните майки нямат пари за такси, а ползват градски транспорт. Нали я ожалихте колко била зле! Коя от вас като няма кола и пари си води детето с такси всекии ден по два пъти на ден?

Ами ако ходи по-рядко в чужбина, няма да има пари и за таксита, а само за храна и сметки. Сега, може пък да иска да си позволяват повече неща с детето, а не да са на екзистенц минимума. И до там ли стигнахме, да я упрекваме защо иска да изкарва повече пари? Май-май ако я бяха дали по телевизията да реве за помощи, щяхте да сте по-милостиви. Ама щом се блъска сама с живота, хиляда кусура й намериха и сто варианта как по-добре да го прави.

# 1 051
Състрадателни със сигурност не са, нормални - също. Никое нормално момче няма да се хване да обгрижва денонощно бебе, месеци наред...

Когато с наложи ще се хване и ще го свърши, както трябва. Т.е. когато познат е в нужда ще му помогне и няма да се прави на капризна мома. Когато не е нормален дали ще е лекар, акушер, учител или безработен, пак ще си е такъв.

Разбрах вашата позиция, моята също написах, няма смисъл от повече празни приказки.

# 1 052
Въпросното дете ходи на градина от поне една година, именно по точките на самотна майка. Особено пък, за държавна градина се плащат символични такси и може да се каже, че й го гледат направо безплатно. На нея таксито й излиза на седмица доста повече от таксата. А и аз си мислех, че  самотните майки нямат пари за такси, а ползват градски транспорт. Нали я ожалихте колко била зле! Коя от вас като няма кола и пари си води детето с такси всекии ден по два пъти на ден?

лично ли познаваш майката ? че знаеш и твърдиш такива подробности  Rolling Eyes
или се оповаваш на вестници и си нижеш сериала тук ? че няма нищо интересно по тв-то в събота вечер  Laughing

Въпреки това мисля, че за София 1000 лв е нормално заплащане.
продължавай да мислиш  Laughing

Дай ми пример на реална заплата в София, която да е много под тази сума. 99% от познатите ми живеят в София и изкарват доста повече.

# 1 053
Даун, по-горе са ти дали обяви, виж в колко от тях заплатата е около 600 лв.

# 1 054
  • София
Не е  така, Нина! Всеки човек си прави сметката дали е готов да плати цената за това, което иска да получи. В случая явно парите са били по-важни от това да си спи при детето всяка вечер и да го знае дали е яло, дали е спало, дали е паднало. Била е готова да плати цената за "имането повече пари" с това да  отсътва, пък било то с дни, седмици или месеци, в случая явно става въпрос за доста повече от месец. На теб как ти изглежда, заслужава ли си таксито и заплата от 1200 за бавачка? Плащаш ли цената? Но наистина отговорИ на въпросите, иначе само си балалайкаме коолко сме широкоскроени, бели, добри и не смеем да казваме нищо, защото не сме й в положението. Така като гледам вече не става реване за хляба и сметките, а за таксито и неработтенето за хляба и сметките. Нали, ужким, ако не работела по корабите щели да умрат от глад, нямало да може да се изхрани? Как сега стана така да има за такси до градината и обратно, и за "да не са на екзистенц-минимума"?

# 1 055
Дай ми пример на реална заплата в София, която да е много под тази сума. 99% от познатите ми живеят в София и изкарват доста повече.

А моите роднини и познати на държавна работа едвам преживяват и дължат пари - за парно  ooooh! Rolling Eyes
Една единствена роднина имам на държавна работа с голяма заплата, но работата и е по партийна линия  Rolling Eyes
Естествено имам роднини и приятели (не са цигулари), които са в частни фирми с големи заплати, но те се прибират доста често в 10-11 през нощта.

# 1 056
А ако не беше заминала, за колко време щяха да изхарчат и тези 1200 лв и после какво? Ако не си намери скоро работа, на кого да разчита? Хайде, тези, дето твърдят, че подходяща работа за нея под път и над път, да й помогнат, да я насочат, да й предложат нещо! И щом е била заминала за 3 месеца, това не значи, че си позволява 1200 лв на месец за бавачка. И това за такситата кой знае колко е вярно, видели я веднъж с такси - и айде - води го и го прибира само с такси.

Това, че аз не бих направила като нея, не е причина да не я разбера и да не й вляза в положението й. Лесно е от удобната ни позиция да упрекваме другите за погрешните им решения. Нито я хваля, нито я давам за пример. Жена с нелека съдба.

# 1 057
  • София
Хубавото е, че детенцето е добре, а в групата много хора предлагат реална помощ на майката. Вкл. помощ за жилище и намиране на работа тук и в чужбина.

Стига сме дъвкали едно и също, става скучно вече.

# 1 058
Ами аз съм работила 15 години в държавна организация, не по партийна линия и нито аз, нито колегите ми сме мизерствали. Съмнявам се за 7 години да са се променили драстично нещата, а и въпросът беше дали може да се намери работа, макар и по-ниско платена, но осигуряваща живот до детето ти в град като София. Съжалявам, но само с парите за такси до и от градината някои семейства се изхранват.

Няма как да "вляза в положението" на майката и да оправдая избора и, защото не го разбирам. Не разбирам желанието и да го вози с такси, вместо да ползва градски транспорт, да му купува скъпи играчки, но да го остави на друго дете, което е и нестабилно.

# 1 059
Да говорим за децата. Не само за битото дете, но и за децата-биячи.
Агресията не е ново и непознато за човека състояние. Ужасяващи неща са се случвали откакто свят светува и всяко едно е имало своето обяснение, ако и за масата хора да се струва нелогично.
Нищо зло не идва само. Поведението на А и П не е родено в деня преди да пребият от бой Еци. Агресията им зародена когато те самите са били сладки дечица. Въпросът е ние, като родители осъзнаваме ли към какво водим децата си? "На мен не може да ми се случи!", нали?

# 1 060
  • София
А ако не беше заминала, за колко време щяха да изхарчат и тези 1200 лв и после какво? Ако не си намери скоро работа, на кого да разчита? Хайде, тези, дето твърдят, че подходяща работа за нея под път и над път, да й помогнат, да я насочат, да й предложат нещо! И щом е била заминала за 3 месеца, това не значи, че си позволява 1200 лв на месец за бавачка. И това за такситата кой знае колко е вярно, видели я веднъж с такси - и айде - води го и го прибира само с такси.

Това, че аз не бих направила като нея, не е причина да не я разбера и да не й вляза в положението й. Лесно е от удобната ни позиция да упрекваме другите за погрешните им решения. Нито я хваля, нито я давам за пример. Жена с нелека съдба.

От едната страна на везната са стояли трите месеца и парите, а от другата липсата й при детето и даването му да го гледат чужди хора с всички негативи, произтичащи от това за детето (не става въпрос за пребиване, достатъчно е, че майката не е при детето си седмици наред, голям праз, че има скайп). Преди пак е имала отсъствия, даали за седмици или месец не знаем, но съседите казват, че са свикнали различни хора да гледат детето. Имала е договор, явно не за пръв и единствен път за това лято, а през другото време да си е спяла само вкъщи. Тя е избрала първото и е  решила, че си заслужава да плати цената за второто като последствия. Кое точно не е ясно? Това не е импулсивно решение да замине, нещо като сега или никога, тя е знаела, че ще заминава, не е искала да разваля договора, просто е трябвало да намери кой да гледа детето толкова  дълго време.

# 1 061
  • София
Аз вече писах - двамата са като по учебник - при единия липсваща майка през почти цялото детство, конфликти с бащата, а при другия неспособност за вписване, жертва на тормоз. Обичайнитя изход е вливане в паравоенни и всякакви пара-момчешки организации, най-често с девиантни прояви с цел самоутвърждаване сред групата и чрез групата сред неприемащото общество. Трудно може да се очаква от тези  младежи да се получат отличници на принципа "аз съм късоглед и пея в хора" и участващи по разни състезания като участници, а не като част от кибиците.

# 1 062
Доста често от едната страна на везната е мизерията и гладът, а от другата работата и рискът детето ти да пострада ти докато работиш.  Confused

# 1 063
Доста често от едната страна на везната е мизерията и гладът, а от другата работата и рискът детето ти да пострада ти докато работиш.  Confused

Аз съм градско момиче, столично. Боря се с образование, работа, две деца и често отсъстващ съпруг повече от десетилетие. Не е лесно. Не се и сравнявам със самотна майка. Около мен по стечение на обстоятелствата, къде за радост, къде за жалост, изобилства от самотни майки, някои и без родители, наличие на бащи на децата си пр. Оправят се. Част от тях завидно добре. Но винаги са разчитали на нас, техните приятели, не на случайни и непроверени.
Дадох и пример с двама отсъстващи родители на две подрастващи деца- мои роднини, които са вероятно в пъти по-недалновидни родители от Невена, но са намерили Жената, която да бъде до децата им.
Начини има. През цялото време това се опитвам да кажа. Не виня Невена. Тя, и за секунда не съм си помислила, че е искала някой да нарани детето й. Какво е довело до този неин избор на гледач- ето, лично мен това ми е безкрайно любопитно, признавам си.

# 1 064
  • София
както става ясно, не е ато да е на ръба на мизерията, особено ако е вярно това, че жилището е нейно. Извинявай, ама в собствено жилище все някак ще се изхраниш и без да си нейде по корабите!  Риск да пострада детето винаги има - разликата е в степента на риска. Детето ти цял ден е на градина и може да пострада, но вечер като си е с теб вкъщи ти следиш за него и рискът при теб обичайно е по-малък, най-маллкото, защото приемаме, че си отговорна майка, а не си го оставила на трето лице и да разчиташ на неговата добросъвестност. В детските заведения все пак хората са с по-високо доверие от което и да е свободно наето трето лице, което да отговаря за детето ти денонощно. Дори в седмичнитее градини родителите си вземат децата през почивните дни и имат представа какво е състоянието на детето, но ако те няма седмици наред какво можеш да направиш през скайп? Дори една жалба не можеш да пуснеш, не можеш да говориш с учителките, нито нищо.

Общи условия

Активация на акаунт