Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 38

• 81 012
  • 761
  •   1
Отговори
# 405
Мила   Чоколата, така ме отсвири докторката яко преди малко, нито теглото, нито умората,нищо не било от щитовидната. Сега ще ги изчета. Благодаря ти   bouquet  bouquet

# 406
yummymummy, напълно те разбирам. Причината е, че на Т3 (единственият проблемен показател при теб) не се обръща никакво внимание. Така ги учат явно... Но е факт, че при нисък Т3 човек не може да се чувства оптимално, защото Т3 е хормонът, който реално се усвоява от клетките. За да имаш хубав Т4 и лош Т3, значи нещо се случва при превръщането на Т4 в Т3 - така си го обяснявам. Възможен проблем може да е недостиг на селен, но Крис Кресър дава и други обяснения - едното май беше повишен кортизол (заради повишен стрес например). Ако можеш да намериш начин да си помогнеш, ще бъде най-добре за теб самата. Аз бих пробвала селена.

# 407
да, ДХЕАС съм пускала веднъж, и излезе много малко над горна граница, но Начев  ми каза има ли 8 менструации на година - има, бягай.. И така Simple Smile

# 408
  • София
Здравейте момичета, моля за мнение по моя TSH. Изследвах го днес, за съжаление след кафе и цигара ( час по- късно е взета кръвта) и резултатът ми е 0,089 при граници 0,27-4,2 . С диагноза хашимото съм, пия Еутирокс 37,5 микрограма....
Според вас може ли кафето да е повлияло толкова много ?!

Също така преди малко повече от два месеца имам стимулация с Летрозол ( мисля така се казваше), може ли това да е повлияло ?

Вече не знам какво да мисля и правя... 2008г. бях с такива стойности ( под нормата) и ме диагностицираха Базед, пих доста лекарства за Базед, при което хормона скочи до 4.5... Диагностицираха ме Хашимото преди две години и от тогава пък пия Еутирокс. Хормона обиновено ми е около 2 и малко под 2 Sad

Предварително благодаря !

# 409
Ямимами, исках да допълня за Т3: той е препоръчително да е към горната граница или поне на 2/3 от диапазона. При твоите реф. стойности (3,95 - 6,8) това означава да е 5,85 или нагоре. А твоята стойност е 3,99 - съвсем малко над долната граница.

А как ти е храненето, на какви храни наблягаш? И още нещо - имаш ли силен глад за сладко или тестено?

# 410
Здравейте момичета,

В началото на миналия месец ме диагностицираха с Хашимото - изпаднах в шок, нямах симптоми уж никакви, вече бях бременна, а ми обясниха че стойностите ми са далеч от оптималните. Тогава бях бременна в 10 г.с. Започнахме терапия веднага. За сега нещата изглеждат ок. Вече съм в 16 г.с. и се чувствам отлично. Ходя на консултации при др. Начев в МД.  В момента редувам 100 и 75 л-тироксин.

В началото стойностите ми бяха:
TSH=4.98, ref 0.35-4.94
FT4=12.83, ref.9.01-19.05
Anti TPO (MAT)>1000, ref. 0-5.61
Anti Tg (TAT)=27,58, ref. 0-4.11

В после ТСХ падна до 3,44. След 2 седмици съм пак на контрола, да видим...Жлезата ми уж не  била много увредена. Вече минах една контрола, предстои ми следваща.

Сега тепърва се уча как се живее с Хашимото....

Много ме е яд, защото два пъти за последната година и нещо можеше да хванем проблема, но за съжаление, заради заложените реф. стойности на ТСХ в лаб. изследвания и един кардиолог и ЛЛ прецениха, че всичко ми е наред.  #2gunfire

От години избягвам сладко, глутен и соеви продукти, пия вит.Д, рибено масло, магнезий и доста други добавки. Опитно уставих, че така се чувствам добре. А то имало сериозна причина.

Тепърва чета как се живее с Хашимото. Информацията, която намерих тук, ми беше от полза.

# 411
Невена, консултирай се с ендокринолог за преценка на терапията. Може да се наложи да спреш хормона. ТРАК изследвала ли си скоро? Имаш ли стойности на МАТ и ТАТ през последните година-две? Базедът не си е отишъл, явно си била в ремисия с по-високи стойности на хормоните.
Относно кафето и цигарата, не могат да повлияят дотолкова стойностите, че от нормална стойност да покаже хиперфункция. Някакви единици са колебанията, но за всеки случай докторите настояват да се правят изследванията на гладно и жадно, за да имат уж по-точен резултат и да няма съмнения, че нещо му е повлияло. Системна тревожност и стрес влияят в пъти повече на стойностите, отколкото всичко друго. Ако едно кафе влияе на хормоните, значи всекидневно се лутаме от хипофункция в хиперфункция  Wink

Няма да е лошо да имаш изследвани Фт4, Фт3 и ТРАК. Или поне първите две, а по преценка на доктора и ако промени лечението от хормонално на тиреостатично, 2 месеца след започване на нова терапия да изследваш ТРАК.
Ако ФТ4 и ФТ3 са в нормата или близо до горна граница - изследваш ТРАК. Ако той е в норма, вероятно се касае за временно струпване на хормони, което с кратко лечение (не е изключено и от само себе си) ще се оправи. Просто се спира хормона (тироксина) и се следиш. Може да си в ремисия.
Ако ТРАК е извън норма - висок, касае се за рецидив на Базедова болест.
Разбира се, не е изключена и грешка в лабораторията, затова когато се касае за такава рязка промяна в хормона няма да е лошо да повториш изследването на ТСХ.

Аз съм повтаряла изследвания, за да затвърдя рецидивите на Базед, правила съм в поредни дни изследвания след прием на кафе, след хранене и на гладно - промени досега не е имало. Или правя рецидив, или са си в норма хормоните. Колебанията в стойностите са минимални, каквито са и по принцип, когато се правят на гладно и жадно.

Последна редакция: пт, 14 авг 2015, 17:10 от Merelenda

# 412
nevena, скоро се наложи спешно да си пусна тсх и фт4 след закуска и кафе, ендото каза, че няма проблем. Така, че едва ли нещо е повлияло чак толкова на изследванията ти.

# 413
И според мен няма значение дали си гладна и жадна, когато се изследват хормони. Било то женските или ТСХ. Няколко мед. лица са ми го казвали.

# 414
Здравейте,
да споделя и моите не толкова добри резултати при вас Confused:
TSH-1.195   Реф.ст: 0,300-4,500;
FТ4-14.221  Реф.ст: 8,900-17,200;
ТАТ-273.804  Реф.ст: 0,000-30,000;
МАТ-220.034 Реф.ст: 0,000-30,000;
GLU-5.36       Реф.ст: 3,5-6,1;
HGB-128        Реф.ст: 110-180;

Бих била благодарна, на всеки минал по пътя да сподели мнение и опит.
Благодаря предварително!

При горецитираните резултати ендото ми назначи Селен от 100 веднъж дневно. Да го пия три месеца и след 6 месеца контрола. Според вас тази терапия достотъчна ли е или да търся второ мнение?

# 415
  • Варна
На мен, когато ми назначиха за 8 месеца да пия селен, думите на ендото бяха : в моята практика около 40% от пациентите ми се повлияват от селена, дано и вие сте една от тях .
 Е, не съм. Но пък си го пих даже повече от 8месеца, не пречи така или иначе, но явно моите АТ не паднаха.

П.П. ...само първия месец ми назначи по 200мг на ден, т.е. 2 таблетки, а останалите 7 по 100. Но аз почти всички месеци пих по 200мг

# 416
Според мен е достатъчно само селен, защото ТСХ е добре. ТАТ и МАт трудно се повлияват с лекарства и дори почти невъзможно. Също омега 3 е мнго добре да се пие, защото е противовъзпалително, а ТАт и МАТ показват изменение на структурата на ЩЖ и че в момента е в активна форма на възпаление. Тоест самата тя се актакува.
Нека кажат и другите момичета!

# 417
 При положение ,че антителата са наред само ТСХ е  завишено само селен помага ли за понижението?

# 418
Благодаря ви Г-ца Димитрова и smile_86, какво бих могла да направя, за да си помогна, освен, че се опитвам да изключа от менюто си глутена и сладкото. Да очаквам ли покачване на килограмите ..и въобще..какво да очаквам Confused :cry Sad

# 419
  • Варна
Благодаря ви Г-ца Димитрова и smile_86, какво бих могла да направя, за да си помогна, освен, че се опитвам да изключа от менюто си глутена и сладкото. Да очаквам ли покачване на килограмите ..и въобще..какво да очаквам Confused :cry Sad
Първо да не се притесняваш и приемеш нещата , като нещо нормално. Аз имам зад гърба си едва 1 година с тази диагноза, но също си изживях стреса от новината, притесненията, неспането, въпросите и тн. В темата момичетата много помагат, и силно им благодаря   bouquet, защото тук първо получих отговори на хилядите въпроси, които доктора ми спести ...

После, взависимост от състоянието ти, можеш да започнеш да приемаш някои от  хранителните добавки, които повечето пием, и благодарение на тях компенсираме някои от лошите симптоми...
Но преди всичко, радвай се на живота, избягвай стресовите ситуации, чуждите проблеми и по-спокойно.

Не е задължително да надебелееш.
Аз си имам също излишни килограми, но те не са от заболяването, а от бременостите, но само за 3 месеца това лято, съм свалила 11кг, от бясното препускане през деня.

Ежедневието ми е доста физически активно, при все че децата ми попораснаха и не бутам с километри количка.
Което пък потвърждава моята теория,че аз дебелея , когато не се движа, но разбутам ли кълки и килограмите падат ... Laughing

Общи условия

Активация на акаунт