Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 38

• 81 015
  • 761
  •   1
Отговори
# 345
Здравей те, Момичета Simple Smile От известен период от време с приятеля ми правим опити за бебе. Но нещо не се получава.  Видях, че сте споменали витамините  ПРЕГНАКЕЪР ЗАЧЕВАНЕ. При положение, че в тях има има йод -140 μг, а аз имам тиреоидит на Хашимото  дали ще доведат до влошаване на състоянието ми. За момента всички хормони са ми в норма, пия само селен и магнезий, но пък жлезата си ми е видоизменена.

# 346
Delena кръвните показатели говорят за анемия. Не си цитирала червени кръвни телца и хемоглобин но сигурно и те са ниски. Пусни си изследване на феритин за да видиш колко е голяма липсата.
Относно хормоналните изследвания чела съм че има връзка между високо ТСХ и нисък прогестерон т.е трябва да се гледа ТСХ на фона на прогестерона. Трябва да коригираш прогестерона може оттам да се нормализира ТСХ.

Mihaela по колко селен приемаш. В тези витамини май има селен и ти приемаш допълнително ли? По принцип съм чела че приема на йод не се отразява зле ако се приема със селен т.е не би трябвало да е проблем обаче аз все пак предпочитам да не пия.

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 08:18 от Niss

# 347
  • София
Йод при хипофункция не е противопоказен  ама оставете синтетиката. Яжте плодове..сериозно.

# 348
Делена MCV ако не се лъжа беше средният обем на еритроцитите и е нисък при таласемията, която е вид анемия. Може да е характерно и при други видове, не зная. Но е добре да се видиш с хематолог.

# 349
Делена MCV ако не се лъжа беше средният обем на еритроцитите и е нисък при таласемията, която е вид анемия. Може да е характерно и при други видове, не зная. Но е добре да се видиш с хематолог.

Резултатите не могат да се интерпретират само от един показател. Делена трябва да пусне цялата ПКК а не само това което е извън норми. Таласемията е когато е нисък MCV и няма дефицит на желязо а при нея серумното желязо е на долна граница и хематокрит под долна граница, което си говори точно за анемия. От феритина се вижда много добре за какво става въпрос. Ако е занижен на фона на останалите показатели говорим за анемия ако пък е доста повишен тогава най-вероятно е таласемия.

# 350
  • Варна
Момичета, задължително ли е да са на гладно изследванията -за ТСХ и ФТ4 , при положение ,че не пия хормони, или като всички кръвни изследвания , и те се правят на гладно ...?

И още нещо да питам, досега нямах проблеми с жлезата, сега ме наболява в дясно, и понеже все става така, тъкмо се засиля да пускам хормони и се случва нещо с децата, разбирайте -болести/стрес/недоспиване и оставям за по-нататък ..
И сега ми е едно притеснено, да чакам до утре сутрин, а днес имам ходене до лаборатория по друг въпрос, и да си пусна едни хормони, или няма да излязат адекватни ...?

При възпаление на жлезата, как се усеща болката? И боли ли изобщо, или само се проявя в ТСХ?

# 351
Нис, аз не казвам, че има точно таласемия а ,че този факт говори за някакъв проблем. Какъв е той и какви изследвания да си пусне, ще и каже хематолога.
Между другото, има и таласемици с ниско желязо.

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 11:17 от Lemy

# 352
Здравейте момичета, благодаря ви че се отзовахте. Сега ще ви напиша всички показатели.
WBC              6.9  10^9/l  (3.5 - 10.5)
LYM               3.3              (0.6 - 4.1)
MID               0.6              (0.0 - 1.8 )
GRAN             3                (2.0-7.8 )
LYM %          48.6           (10.0-58.5)
MID %            7.1           (0.1-24.0)
GRAN %         44.3        (37.0 -92.0)
RBC            4.7 10^12/L (3.7-5.3)
HGB            122 g/L        (120-160)
HCT            0.357 L/L      (0.36-0.48)
MCV             76.1 fl         (82-95)
MCH             26.1 pg      (27.0 - 33.0)
MCHC            343 g/L      (320-360)
RDW              13.9 %       (11.5-16)
PLT               233 10^9/L (130-360)
MPV               8.5

През декември си пуснах изследвания и хормони и тогава разбрах, че имам увеличена щитовидна жлеза TSH 7.69, A-TPO-MAT 64.28 (do 34 e normata), FT4 1.28 ng/dl (0.71-1.85) ; ATG /TAT 78.37 IU/ml (do 115 e normtata)
Тогава докторката ми прегледа жлезата на ехограф и каза, че няма изменения. Засега нямало нужда от лекарства.

Май месец отново пуснах изследвания - резултатите бяха TSH 4.200 uIU (0.300-4.000); FT4 1.52 ng/dl (0.71-1.85) A-TPO/MAT 295.3 IUM/ml (do 34.00).

Докторката ми препоръча да започна да пия селен.
От юни месец, след като прочетох доста информация за алтернативно лечение на Хипотеоридизъм и Хашимото на своя глава преминах на безглутеново хранене. Изключих млечните, сладкото, газираното, кафето и алкохола. Спрях да ям соеви продукти, маруля, зеле, спанак и броколи. Хапвам предимно плодове и зеленчуци, риба, пилешко, телешко и свинско месо (рядко)
Последните ми изследвания, показват намаляне на анти-телата. Започнах да пия Магнезий, Цинк, Вит. Д, масло от вечерна иглика, Вит. С и естествено Селен. Въпреки режима, кг не са мръднали и грам. Започнах да ходя и на йога, тъй като прочетох, че помага за активиране на жлезата. Докторката отново ме гледа на ехограф и каза, че няма изменения на щитовидната жлеза.  Казах и на какъв режим съм и тя реши да изчакаме още месец на този режим и след този месец да видим дали ще има някаква промяна в резултатите. След това каза , че вероятно ще ми изпише Еутирокс.

# 353
Г-ца Димитрова, на гладно и без кафе.

Delena XS, бих сменила веднага ендокриноложката и бих започнала лечение. Нямам идея как с TSH 7.69 и антитела е решила, че нищо ти няма... Rolling Eyes

# 354
Delena кръвните показатели говорят за анемия. Не си цитирала червени кръвни телца и хемоглобин но сигурно и те са ниски. Пусни си изследване на феритин за да видиш колко е голяма липсата.
Относно хормоналните изследвания чела съм че има връзка между високо ТСХ и нисък прогестерон т.е трябва да се гледа ТСХ на фона на прогестерона. Трябва да коригираш прогестерона може оттам да се нормализира ТСХ.

Mihaela по колко селен приемаш. В тези витамини май има селен и ти приемаш допълнително ли? По принцип съм чела че приема на йод не се отразява зле ако се приема със селен т.е не би трябвало да е проблем обаче аз все пак предпочитам да не пия.

Niss, аз също си помислих, че ако направя нещо за коригиране нивата на прогестерона това ще се отрази добре и на TSH. За съжаление не знам по какъв начин мога да го коригирам  newsm78

# 355
Здравейте,
да споделя и моите не толкова добри резултати при вас Confused:
TSH-1.195   Реф.ст: 0,300-4,500;
FТ4-14.221  Реф.ст: 8,900-17,200;
ТАТ-273.804  Реф.ст: 0,000-30,000;
МАТ-220.034 Реф.ст: 0,000-30,000;
GLU-5.36       Реф.ст: 3,5-6,1;
HGB-128        Реф.ст: 110-180;

Бих била благодарна, на всеки минал по пътя да сподели мнение и опит.
Благодаря предварително!

# 356
ranimi, ехография правена ли е?
Завишени са антителата Confused

# 357
Защо няма фт3, той е много важен за метаболизъм и много други функции на организма! Така като ги няма всички хормони,  не може да се направи правилна преценка за моментното състояние, в което си. :/ Ех, тези "лекари"!
Колкото до резултатите ти не са лоши,  въпреки,  че тсх може да падне още малко, антителата трябва да се вкарат в норма,  фт4 трябва да е по средата, което при теб е ок.
Въпреки кръвните резултати как се чувстваш чисто физически?

Здравейте,
да споделя и моите не толкова добри резултати при вас Confused:
TSH-1.195   Реф.ст: 0,300-4,500;
FТ4-14.221  Реф.ст: 8,900-17,200;
ТАТ-273.804  Реф.ст: 0,000-30,000;
МАТ-220.034 Реф.ст: 0,000-30,000;
GLU-5.36       Реф.ст: 3,5-6,1;
HGB-128        Реф.ст: 110-180;

Бих била благодарна, на всеки минал по пътя да сподели мнение и опит.
Благодаря предварително!

# 358
ranimi, ехография правена ли е?
Завишени са антителата Confused

Да, правена ми е включително и мануален преглед и двата установиха леко увеличение на ЩЗ Sad

# 359
Niss, аз също си помислих, че ако направя нещо за коригиране нивата на прогестерона това ще се отрази добре и на TSH. За съжаление не знам по какъв начин мога да го коригирам  newsm78

За прогестерона знам че използват някаква билка див ямс която повлиява другото е хормонални препарати но трябва гинеколког да ти ги определи. Потърси за този ямс имаше доволни момичета и се консултирай с гинеколког.
Иначе се вижда че антителата са се повишили ако искаш виж с този режим който си избрала дали ще се подобриш ако не ще трябва да почнеш с хормоните.

Общи условия

Активация на акаунт