Отговори
# 105
Здравейте, преди малко станах и туко що си поръчах гел за подути и уморени крака, че от 2 дни пак са ми се подули и е страаашно, чак ме болят  Close само хладка вода ми помага за кратко, ама то трябва само в банята да стоя!
Дано да дойде по - бързо!
За епидуралната и аз се интересувам, ще е полезно ако някой сподели опит, защото хем ми се иска да ползвам, хем ме е страх от усложненията, които могат да се получат вследствие на нея  Confused

# 106
  • ВАРНА
Добро утро! Да се запиша и аз днес като ранобудна Grinning
Чудим се на къде да потегляме за плаж, че голяма жега, не се търпи.
Аз относно нормалното раждане не мога да говоря, ама за секциото се чудя дали с пълна или спинална упойка е по-добре? Първият път бях с пълна, никой не ме попита каква искам. Сега обаче ми се иска сякаш да съм в съзнание. Какво мислите по въпроса?

# 107
Добро утро ,маминки
Чета ви редовно ,но вече от вкъщи имам възможност спокойно да пиша.
След 35 дни ремонтът приключиииии Laughing толкова съм хепи ,имам си нова кухня ,детска стая ,изобщо толкова ми е хубаво вкъщи ,че не ми се и излиза ,то и по тези жеги къде да ходим.Сутрин излизаме с малката и после цял ден на климатик.
Всички теми ,които сте обсъждали са ми интересни .....имам и аз какво да споделя от опит.
Вчера ми излезнаха резултатите от изследванията -хемоглобинът ми е 104 ,паднал е ,но моя приятелка ми каза не бързай с желязото .....изследвай го и виж дали е в норма ....ако е няма смисъл ,защото Аг-тата като видят нисък хемоглобин автоматично изписват желязо.Вие какво мислите по въпроса ,иначе се чувствам ок ,в смисъл с оглед на бременността и жегата умората е ясна ,но не съм чак парцал ,ако е свързано с хемоглобина.
Относно раждането -раждах нормално с окситоцин и епизотомия....според мен толкова ти изтръпва всичко ,че тя ти е най-малкият проблем ....може би е била лека ,защото имах само 2 вътрешни козметични шева ....относно окситоцина това е най-кофти частта от раждането ,но и аз вече исках всичко да приключва по -бързо......
Да споделя още нещичко ,имам приятелка ,която приемаше хомеопатия от средата на 8ми месец Arnica 5 ch по 5гранули за по -леко раждане и по-бързо възстановяване иии при нея имаше ефект ,аз също я приемах може би наистина помогна поне за възстановяването.
За шишета и помпи .....ммммм имам на Авент ,но я кърмих ииии изобщо не съм наясно ....имах си едно шишенце за този чай на Хип  с анасон и копър против  коликите ииии това ми беше опита с шише....
Коликите й бяха 2 седмици от 7 вечерта до 11 ......никакви капки не помогнаха ....сега ММ донесе Лефакс от Германия ....дано не ни и трябват Praynig
За матраците сега се чудя от къде и какъв за леглото й....за кошарата взехме от Тед матрак Блян ,супер доволна съм...онзи ден когато чистиха с Рейнбоу ....момчетата бяха възхитени ,че е като нов  Laughing
не пиша ,а като започна.....ха ха ,после пак ,хубав ден  Hug

# 108
Добро утро момичета желая ви един прекрасен ден изпьлнен с много ритничета   bouquet И аз така не можах да спя мятах се цяла вечер като риба на сухо,че и малкия помагаше с подскоци Simple Smile Днес казват,че бил най-лошия ден в годината..аз не вярвам в такива неща Simple Smile Според мен какьвто си го направим,такьв ще е   bouquet

# 109
Добро утро! Да се запиша и аз днес като ранобудна Grinning
Чудим се на къде да потегляме за плаж, че голяма жега, не се търпи.
Аз относно нормалното раждане не мога да говоря, ама за секциото се чудя дали с пълна или спинална упойка е по-добре? Първият път бях с пълна, никой не ме попита каква искам. Сега обаче ми се иска сякаш да съм в съзнание. Какво мислите по въпроса?

Добро утро Simple Smile И аз сьм в твоята ситуация но сьм категорична сьс спинална Simple Smile Искам да сьм в сьзнание и да видя бебчо веднага   bouquet

# 110
aniLenev, съгласна съм за изследването на желязо, писах и по - напред, че ако то е ок, няма смисъл да се тъпчем с него, въпреки ниския хемоглобин. Аз също мисля скоро да си го изследвам

За секцио - не знам  Confused
В нашето АГ казаха, че много рядко слагат пълна упойка, нямало смисъл. Ама мен мисълта да съм будна на операционната маса доста ме плаши. Иначе и двете упойки си имат своите рискове, аз под пълна още не съм била и не знам как би ми понесла...но ако се наложи сигурно ще послушам докторите каквато препоръчат такава  Peace

# 111
Сьс спинална раждах нормално пьрвия пьт и вече седма година да чукна на дьрво проблеми с грьб или крьст не сьм имала Simple Smile

# 112
И аз се замислям за упойките. Първо да питам нали има разлика между епидуралната при естествено раждане и спиналната при секцио? Една приятелка наскоро си роди нормално с упойка, но каза, че въпреки това си я е боляло.
Аз ще изчакам да говоря с АГ и с анестезиолога какво ще ми препоръчат. Знам, че при ниско кръвно препоръчват пълна упойка. Абе каквото кажат такова, аз предварително няма да се настройвам за нищо.

# 113
Добро утрооо  Laughing
Аз нито съм купувала още нещо, нито съм мислила за раждането ... нищо, че от днес влизам в 8-ми месец  Rolling Eyes
Ама ми е едно спокойноооооо и все си мисля, че има време Wink
За раждането ще го мисля, след като се видя с доктора, който съм избрала а това ще е към 10-15 август сигурно. Тогава мисля да се срещна с него  Peace
За упойка, с първото раждане, беше секцио и с пълна упойка, но аз май не бих понесла да съм в съзнание, не знам....
Колики дребен си имаше до 3-ти месец, почнаха ни още в болницата. Рев и гушкане, ни чайове нищо не помагаше ....
Другата седмица може вече да се разходя да видя някоя друга покупка да направя Wink и така.
Хубава съботаааа от мен Simple Smile
Вчера бяхме на плаж, ама днес май ще пропусна, хич не ме свърта вече....не си намирам удобно място и не знам....не ми се плажува определено  Peace

# 114
Ето какво намерих за спиналната и епидуралната упойка. Моето секцио беше с епидурална. Усещах какво правят, но не болеше. Чак като започнаха да ми шият вече нямах никакво усещане от кръста надолу. Но воето беше спешно секцио.

Раждането на вашето бебе наближава… Изпълнена сте с непознато радостно вълнение. Не можете да скриете обаче напиращото напрежение и страхът… Слушали сте какви ли не истории за раждането, за болката …Искате да зададете на специалистите толкова много въпроси. Имате нужда от точна и ясна информация.

Какво представлява болката? 
Всички органи в човешкия организъм са снабдени с чувствителни нервни влакна (рецептори). Когато дразненето на рецепторите на някой орган е много силно, в резултат на сложни биохимични и нервни процеси в организма, то се “осмисля” от главния мозък и се усеща като болка. Това означава, че усещането за болка зависи от силата на дразненето на нервните влакна на съответния орган.
Болката като такава всъщност е проява на защитна реакция на организма към различни външни влияния. Поради унифицирания тип на защитните реакции различните силни (надпрагови) дразнения могат да се усетят по един и същ начин. Ето защо изгаряне от огън или химикали, силно притискане, свиване, разтягане или удар се възприемат като едно и също усещане, а именно като болка.
За възприемането на болката, освен силата на дразненето, значение има и състоянието на кората на главния мозък. При висок праг на възбудимост на мозъчната кора определено дразнене не се усеща като болезнено. Ако прагът на възбудимост е понижен, същото дразнене се усеща като болезнено. Това означава, че при еднакви дразнения върху нервните окончания на половите органи по време на раждането възприятието за болка е различно при различните жени в зависимост от прага им на възбудимост.

От какво е породено усещането за болка при раждането? 
От медицинска гледна точка раждането е процес, който преминава през три етапа.
Първи етап - започва от началото на редовните контракции и завършва с пълното разширение на маточната шийка.
Втори етап - от пълното разширение на маточната шийката до раждането на детето.
Трети етап - раждане на плацентата.
Болката през първия етап е резултат на маточните контракции и разширяването на маточната шийка. В края на първия и ранната фаза на втория етап болката се дължи на перинеалното разтягане (разтягане на родилния канал).

По какъв начин се взема решението за обезболяване на раждането? 
Решението за обезболяване на раждането взима водещият раждането, базирайки се на медицински аргументи, след предварително запознаване на раждащата жена с вида на аналгезията и нейното съгласие тя да бъде направена. Изключение правят усложнените или спешни състояния, когато решението се взема от анестезиолога. 

Съвременни възможности на медицината за овладяване на болката 
По своя характер и продължителност болката може да бъде остра и хронична. Родилната болка е остра болка. Съвременната медицина предлага различни възможности за нейното повлияване.
Медикаментите за обезболяване на раждането трябва да отговарят на следните условия: да имат продължително обезболяващо действие; да са безвредни за майката и бебето; да нямат неблагоприятен ефект върху хода на родилната дейност; да са лесно приложими; да няма противопоказания за прилагането им.

1. Анестетици. Това са както средства за венозно приложение, така и инхалационни медикаменти чрез специални дозатори. Те могат да се използват през различните етапи на раждането за овладяване на силните болки. Недостатъците им са следните: имат висока мастна разтворимост и лесно преминават през плацентата; това може да доведе до различно по степен страдание за плода. Освен това могат в различна степен да забавят и самия процес на раждането.
2. Епидурална аналгезия. Това е съвременен метод на обезболяване на раждането, който намира все по-широко приложение по света. Без да изпитва болка, жената е будна и вижда как се ражда нейното дете. 
Методът осигурява обезболяване (аналгезия) както при нормално раждане, така и при цезарово сечение и в следродилния период.
Същността на метода е прекъсване провеждането на нервните импулси по гръбначния мозък от подлежащите зони на инервация на тялото към главния мозък. Резултатът е прекъсване на импулсите за болка, за топло и студено, както и на тези, отговорни за движението на крайниците. Промените изчезват с отзвучаване на аналгезията. 
Медикаментите, които се използват при епидуралната аналгезия, се наричат локални аналгетици.
Епидуралното обезболяване се провежда при вече започнала родилна дейност, през първия период на раждането.
Прилагането на този метод може да доведе до известно забавяне на раждането и да наложи използването на стимулиращи родилната дейност медикаменти, които се въвеждат чрез венозна система.
Техниката на епидуралната аналгезия изисква убождане (пункция) в междупрешленното (епидурално) пространство на гръбначния стълб с поставяне на специален, много тънък катетър в близост до гръбначния мозък за въвеждане на локалните аналгетици. Поставянето на катетъра прави техниката практически неограничена във времето, т.е. за да се поддържа обезболяването, през същия катетър могат да се приложат следващи дози от лекарството. Процедурата изглежда стряскаща, но при правилно изпълнение е безвредна. При убождането се усеща само слаба болка, подобна на тази при мускулна инжекция.
Обезболяването настъпва 15-20 минути след инжектирането на лекарството.

Предимства на епидуралната аналгезия: 
не въздейства на плода 
намалява се вътрешната продукция от организма на катехоламини, което подобрява маточно-плацентарното кръвоснабдяване, така необходимо за плода
премахването на болката забавя иначе учестеното дишане при раждането, с краен ефект подобряване на маточно-плацентарното кръвоснабдяване
майката е будна, не изпитва болка и контактът с нея е лесен
може да осигури при необходимост и обезболяване при цезарово сечение

Недостатъците са: 
макар и рядко и при правилна техника може да настъпи понижаване на артериалното налягане, което от своя страна може да доведе до нарушение на маточно-плацентарното кръвоснабдяване и страдание на плода
може да забави хода на раждането
може да е налице главоболие при изправяне, отзвучаващо в последващите дни

Противопоказанията са: 
отказ от страна на раждащата жена след запознаването й със същността на метода
медицински показания като нарушения в съсирването на кръвта, инфекции на мястото на убождане и др., които са в правото на преценка на анестезиолога.

3. Спинална анестезия. Методът е подобен на епидуралната аналгезия. Използва се еднократна пункция в областта на кръста с еднократно въвеждане на локален анестетик. За разлика от епидуралната аналгезия, тук се постига пълно обезчувствяване на анатомичните структури под нивото на пункцията. Обикновено се използва в края на раждането, при хирургическото възстановяване на целостта на тазовото дъно. Показанията и противопоказанията са сходни с тези на епидуралната аналгезия. 
Времето от началото на манипулацията до настъпването на обезболяването е около 5-7 минути.

4. Обща анестезия. Това е метод, чрез който се постига пълно обезчувствяване (анестезия). Общата анестезия води до тотално отслабване на мускулния тонус и забавяне на родилната дейност. Не се прилага за нормално раждане. Това е техника на избор при спешни състояния: спешно цезарово сечение с противопоказания за епидурална/спинална анестезия; когато се очаква голяма кръвозагуба; когато е необходима релаксация на предната коремна стена. на вашето бебе наближава… Изпълнена сте с непознато радостно вълнение. Не можете да скриете обаче напиращото напрежение и страхът… Слушали сте какви ли не истории за раждането, за болката …Искате да зададете на специалистите толкова много въпроси. Имате нужда от точна и ясна информация.

Какво представлява болката? 
Всички органи в човешкия организъм са снабдени с чувствителни нервни влакна (рецептори). Когато дразненето на рецепторите на някой орган е много силно, в резултат на сложни биохимични и нервни процеси в организма, то се “осмисля” от главния мозък и се усеща като болка. Това означава, че усещането за болка зависи от силата на дразненето на нервните влакна на съответния орган.
Болката като такава всъщност е проява на защитна реакция на организма към различни външни влияния. Поради унифицирания тип на защитните реакции различните силни (надпрагови) дразнения могат да се усетят по един и същ начин. Ето защо изгаряне от огън или химикали, силно притискане, свиване, разтягане или удар се възприемат като едно и също усещане, а именно като болка.
За възприемането на болката, освен силата на дразненето, значение има и състоянието на кората на главния мозък. При висок праг на възбудимост на мозъчната кора определено дразнене не се усеща като болезнено. Ако прагът на възбудимост е понижен, същото дразнене се усеща като болезнено. Това означава, че при еднакви дразнения върху нервните окончания на половите органи по време на раждането възприятието за болка е различно при различните жени в зависимост от прага им на възбудимост.

От какво е породено усещането за болка при раждането? 
От медицинска гледна точка раждането е процес, който преминава през три етапа.
Първи етап - започва от началото на редовните контракции и завършва с пълното разширение на маточната шийка.
Втори етап - от пълното разширение на маточната шийката до раждането на детето.
Трети етап - раждане на плацентата.
Болката през първия етап е резултат на маточните контракции и разширяването на маточната шийка. В края на първия и ранната фаза на втория етап болката се дължи на перинеалното разтягане (разтягане на родилния канал).

По какъв начин се взема решението за обезболяване на раждането? 
Решението за обезболяване на раждането взима водещият раждането, базирайки се на медицински аргументи, след предварително запознаване на раждащата жена с вида на аналгезията и нейното съгласие тя да бъде направена. Изключение правят усложнените или спешни състояния, когато решението се взема от анестезиолога. 

Съвременни възможности на медицината за овладяване на болката 
По своя характер и продължителност болката може да бъде остра и хронична. Родилната болка е остра болка. Съвременната медицина предлага различни възможности за нейното повлияване.
Медикаментите за обезболяване на раждането трябва да отговарят на следните условия: да имат продължително обезболяващо действие; да са безвредни за майката и бебето; да нямат неблагоприятен ефект върху хода на родилната дейност; да са лесно приложими; да няма противопоказания за прилагането им.

1. Анестетици. Това са както средства за венозно приложение, така и инхалационни медикаменти чрез специални дозатори. Те могат да се използват през различните етапи на раждането за овладяване на силните болки. Недостатъците им са следните: имат висока мастна разтворимост и лесно преминават през плацентата; това може да доведе до различно по степен страдание за плода. Освен това могат в различна степен да забавят и самия процес на раждането.
2. Епидурална аналгезия. Това е съвременен метод на обезболяване на раждането, който намира все по-широко приложение по света. Без да изпитва болка, жената е будна и вижда как се ражда нейното дете. 
Методът осигурява обезболяване (аналгезия) както при нормално раждане, така и при цезарово сечение и в следродилния период.
Същността на метода е прекъсване провеждането на нервните импулси по гръбначния мозък от подлежащите зони на инервация на тялото към главния мозък. Резултатът е прекъсване на импулсите за болка, за топло и студено, както и на тези, отговорни за движението на крайниците. Промените изчезват с отзвучаване на аналгезията. 
Медикаментите, които се използват при епидуралната аналгезия, се наричат локални аналгетици.
Епидуралното обезболяване се провежда при вече започнала родилна дейност, през първия период на раждането.
Прилагането на този метод може да доведе до известно забавяне на раждането и да наложи използването на стимулиращи родилната дейност медикаменти, които се въвеждат чрез венозна система.
Техниката на епидуралната аналгезия изисква убождане (пункция) в междупрешленното (епидурално) пространство на гръбначния стълб с поставяне на специален, много тънък катетър в близост до гръбначния мозък за въвеждане на локалните аналгетици. Поставянето на катетъра прави техниката практически неограничена във времето, т.е. за да се поддържа обезболяването, през същия катетър могат да се приложат следващи дози от лекарството. Процедурата изглежда стряскаща, но при правилно изпълнение е безвредна. При убождането се усеща само слаба болка, подобна на тази при мускулна инжекция.
Обезболяването настъпва 15-20 минути след инжектирането на лекарството.

Предимства на епидуралната аналгезия: 
не въздейства на плода 
намалява се вътрешната продукция от организма на катехоламини, което подобрява маточно-плацентарното кръвоснабдяване, така необходимо за плода
премахването на болката забавя иначе учестеното дишане при раждането, с краен ефект подобряване на маточно-плацентарното кръвоснабдяване
майката е будна, не изпитва болка и контактът с нея е лесен
може да осигури при необходимост и обезболяване при цезарово сечение

Недостатъците са: 
макар и рядко и при правилна техника може да настъпи понижаване на артериалното налягане, което от своя страна може да доведе до нарушение на маточно-плацентарното кръвоснабдяване и страдание на плода
може да забави хода на раждането
може да е налице главоболие при изправяне, отзвучаващо в последващите дни

Противопоказанията са: 
отказ от страна на раждащата жена след запознаването й със същността на метода
медицински показания като нарушения в съсирването на кръвта, инфекции на мястото на убождане и др., които са в правото на преценка на анестезиолога.

3. Спинална анестезия. Методът е подобен на епидуралната аналгезия. Използва се еднократна пункция в областта на кръста с еднократно въвеждане на локален анестетик. За разлика от епидуралната аналгезия, тук се постига пълно обезчувствяване на анатомичните структури под нивото на пункцията. Обикновено се използва в края на раждането, при хирургическото възстановяване на целостта на тазовото дъно. Показанията и противопоказанията са сходни с тези на епидуралната аналгезия. 
Времето от началото на манипулацията до настъпването на обезболяването е около 5-7 минути.

4. Обща анестезия. Това е метод, чрез който се постига пълно обезчувствяване (анестезия). Общата анестезия води до тотално отслабване на мускулния тонус и забавяне на родилната дейност. Не се прилага за нормално раждане. Това е техника на избор при спешни състояния: спешно цезарово сечение с противопоказания за епидурална/спинална анестезия; когато се очаква голяма кръвозагуба; когато е необходима релаксация на предната коремна стена.

# 115
Оф нещо се бъгва тоя бг мама.... Голям зор да пусна нещо и накрая два пъти пуснато.

Последна редакция: сб, 25 юли 2015, 12:07 от denise78

# 116
Здравейте и от мен, сега съм на плажа под една лозница и е супер приятно. За подуването на краката засега намерих решение, нощем спя с една голяма възглавница под тях и вече четвърти ден нямам проблеми.
За раждането вече взе да ме хваща страх, затова гледам да не го мисля много. Проблема е че при нас на нормалното раждане не слагат упойка.

# 117
Дени, прочетох го!

# 118
Много полезна информация, благодаря! А пък на лекция в Майчин дом говориха, че понякога епидуралната е необходима не толкова, за да се облекчи болката на родилката, колкото да се отпусне шийката. Защото от напрежение, страх и болка се стяга и бебчето изобщо не може да премиине, така че казаха - да съветваме, ако има нужда от епидурална ще ви кажем. До колко е истина не знам... Аз лично имам доверие на МД.
Краката почнаха и мен да ме мъчат. Изтръпване + тежест. На високо и няколко пъти студена вода и е по-добре  Peace Стойте на хладничко, мамчета

# 119
Абе аз исках да пусна само линка към статията ама все ми даваше грешка. Накрая просто го копирах, 6 пъти го пусках и все се бъгваше нещо. Дълго е ... Mr. Green
Аз след вчерашният разговор с АГ накланям в момента към нормално раждане, но не съм решила дали ще искам епидурална. От една страна ми се иска, от друга предния път 4 опита имаше да ми я сложат и аз през цялото време д глава към коленете, с контракции... Обаче проблема е, че прешлините ми са много близо и анестизиолога видя зор. Другото ,че в момента в който я сложиха и усетих как кръвното ми падна и ми писнаха ушите. Аз по принцип съм с ниско. После ми попремина.

Общи условия

Активация на акаунт