Канене на гости у дома

• 25 873
  • 157
  •   1
Отговори
# 135
Темата не е за това дали и кой обича гости, а какво се прави при натрапени такива, в случая- от член на семейството и когато актът става традиция.
А това е ВИНАГИ неприятно.

# 136
Аз обичам събирам хора у нас, но не и прекалено често. Събиранията са приятни, но понякога ме мързи да привеждам къщата в ред. Това е  голям проблем , когато имаш високи очаквания от себе си и представянето ти пред хората, които са дошли в  дома ти.  В днешно  време всички  сме прекалено заети, за да можем да се подготвим за посрещането. Не виждам нищо лошо в събирането навън, а и  винаги идва  въпроса защо приятелите на съпруга ти  идват у вас, а не канят в домовете си него самия? Никой не иска  да се превръща в роб на хората около себе си.

# 137
Естествено, че когато те канят редовно, е редно и ти да каниш! Иначе излиза, че домакините са някакъв вид безплатно заведение - ходиш, черпят те и си заминаваш. Е да, ама не.
Аз не мога да си представя да ходя на гости редовно и да не каня тези хора вкъщи. От друга страна, не мога да си представя как ще ходя на гости на хора, с които нямам какво да си кажа. Или не са ми добри приятели. Решението (лично за мен) - почти не ходя на гости и ако се случи, е с точно определени хора, които се броят на пръстите на едната ми ръка.
А ходенето на гости пък само за да намажеш авантата - това съвсем не го разбирам. "Канят ме, значи ще ида" - ама в какви отношения сте, ама защо те канят, ама това, ама онова - няма значение, важното е, че има безплатно ядене и пиене, няма да се спираме, я.

# 138
И аз не обичам гости с малки изключения. Но, ако хората са приятни, дори уморен ще ги приемеш. В случая на авторката явно хората не са и по вкуса.
Не съм отказвала гости на мъжа ми, но са били неофициални и само по 1 приятел. Не цялата фамилия до 9то коляно.
Мине наблизо, звънне да се качи. Ок. Сипвам каквото имам, но компания правя само, ако съм на кеф. Оставям ги да се занимават и аз съм в другата стая. За непоканените - толкова.
Имаше един, който опита да си води децата на изхранване и забавления у нас. Звънне на обяд в събота, "Аз съм долу с децата"  Shocked Яли ли сте? "Не сме, ама как хубаво мирише, много обичаме такова". И няма да ги оставя гладни, сипвам и за тях. За щастие този индивид не минава често. Иначе заради и пред децата му пак бих замълчала. Но така се случи, че последния път дойде сам, а аз бях забравила да си купя кафе. Сутринта изтръсках последните прашинки за моето. А той дойде в ранен час, изненадващо и чака да му направя кафенце, закусчица. Казах му, че нямам нищо, тикнах едни прости бисквити в чинийка, пожелах приятно изкарване на мъжете и влязох да се къпя. Мъжът ми пък имаше спешна работа за 20 мин и също излязал и го зарязал в хола (аз не знаех). Та оттогава не  е идвал Simple Smile
Семейни приятели имаме само една двойка, на хапване се каним рядко. Обикновено се виждаме съботно-неделно, през деня на чашка безалкохолно, кафенце и десертче. И да, случвало се е да ги каня спонтанно, без да сме го обсъдили с ММ. По-скоро изключение, не практика, а камо ли всяка седмица.
На мястото на авторката без проблем бих се опънала някъде в друга стая, а канещия да поеме както обслужването така и забавлението на дошлите.

# 139
На мястото на авторката без проблем бих се опънала някъде в друга стая, а канещия да поеме както обслужването така и забавлението на дошлите.
Като чета какъв е половинът на авторката, представям си какъв скандал ще ѝ извърти, ако тя последва съвета ти. Той, съветът е добър, ама ако насреща си има мъж с малко мозък, а не гьонсурат. Peace

# 140
  • София
И аз не приемам покани за гости, защото после трябва да връщам визитата, а не искам.

НЕ СЪМ СЪГЛАСНА С ПО-ГОРЕ ПОСОЧЕНОТО МНЕНИЕ. НАПРИМЕР ДЕЦАТА МИ ГИ КАНЯТ НА РОЖДЕН ДЕН. НЕ МИСЛЯ ЧЕ СЪМ ДЛЪЖНА ДА КАНЯ СЪЩИТЕ ДЕЦА ДЕТО СА НИ КАНИЛИ.

не си съгласна, защото не си добре възпитана.

при възпитаните хора е прието да се върне поканата. може да е еднократно, но трябва да има реципрочност.

# 141
И аз не приемам покани за гости, защото после трябва да връщам визитата, а не искам.

НЕ СЪМ СЪГЛАСНА С ПО-ГОРЕ ПОСОЧЕНОТО МНЕНИЕ. НАПРИМЕР ДЕЦАТА МИ ГИ КАНЯТ НА РОЖДЕН ДЕН. НЕ МИСЛЯ ЧЕ СЪМ ДЛЪЖНА ДА КАНЯ СЪЩИТЕ ДЕЦА ДЕТО СА НИ КАНИЛИ.

при възпитаните хора е прието да се върне поканата. може да е еднократно, но трябва да има реципрочност.

И аз така съм възпитана - поканата трябва да се върне. Може да е само веднъж и оттам нататък да не се развият отношенията, но ако мен са поканили, то и аз трябва да поканя. Един вид да се върне жеста. Ако не искам да каня гости вкъщи, съответно и аз не ходя. По темата, на мен никога не ми се е случвало мъжът ми да покани гости без да го съгласува с мен. Но ние и двамата сме много заети и гостуванията трябва да се планират със седмици напред. Намирам ходенето и каненето на гости за натоварващо, за мен е един вид задължение и ако някой, било то и съпруг ми го натрапва непрекъснато, отношенията в семейството ни ще пострадат значително. Влизам в положението на авторката и й съчувствам. Ако бях на нейно място бих поговорила сериозно с мъжа ми, бих му обяснила моята позиция и двамата бихме намерили някаква златна среда.

# 142
изключително ми е неприятно да идва някой у дома. каня веднъж годишно и това ми е много дори. вариант да стане вкъщи хан е напълно невъзможен. децата ми и мъжът ми също са такива.
с приятели се срещам в заведения. чиста работа -сервират ми, плащам си и си заминавам, не чистя, не мия и не се занимавам с готвене.

честно казано, не знам как се живее така, вечно с някакви хора у дома.  newsm78 това би ме докарало до психически колапс.

# 143
И аз не знам.
За мен е супер досадно и напрягащо да има някой външен човек, като под външен вече смятам и семейството на сестра ми.

# 144
  • out of space

Зависи за колко годишни деца става въпрос. На рождените дни на моите деца те сами си канят приятелите. Все пак това е специален повод и няма нужда да се разваля, заради някой неприятен гост.

# 145
  • София

Зависи за колко годишни деца става въпрос. На рождените дни на моите деца те сами си канят приятелите. Все пак това е специален повод и няма нужда да се разваля, заради някой неприятен гост.

ако децата ти са приели поканата да отидат на рождения ден на някое дете - едва ли го намират за неприятно, нали? и тогава е редно и ти/те да поканите детето на рождения ден на твоите деца. това е нормално, редно и би трябвало децата да бъдат възпитани на това.

# 146
Моя мъж почти всяка вечер кани гости.В началото посрещах всички,седях на масата докато не си тръгнат,но с времето взех да практикувам по други начин.Ако гостите са ми приятни стоя с тях ако ли не/в повечето случаи са само мъже/ отивам и си гушвам детенцето и си гледам тв.

# 147
оф, отвреме-навреме канене на гости, става. И то става от скоро - от както се преместихме в по-голямо жилище. В къща сме, и на двора сложихме маса, и гостите, на масата на двора. Ако не са планирани, де. Ако са планирани - това е друг въпрос. Докато живяхме в апартамента, гости не сме си канили, освен родителите и братята/сестрите си. Все пак, леглото ни си стоеше в хола, и реално си каниш гости в спалнята, което не ми е комфортно.
Против съм само да кани или да води свекървата у нас - без значение дали с предварително знание или без, защото тя и аз не се тачим особено. Но и ММ не го прави, така че сме добре.

# 148
И аз мисля, тези канения на гости са минало...
Не е като едно време по комунистическо време, да дойдат да седнат на буркани и домашна ракия...малко като от филма "Топло" Laughing
Тежко си е да посрещаш всяка седмица външни хора. Тежко е пазарене, готвене, слагане, вдигане, миене прибиране, и ако са роднини пак си е тежко. И едни и същи хора да ти се мъкнат, и веднъж да не върнат поканата  Stop Stop Stop
Не ходя/им, по къщите на хората...Срещаме се на заведение. Peace

# 149
  • Бургас
Всичко трябва да е с мярка. Иначе за пазаруването, готвенето и слагането - аз това го правя почти всеки ден, така че не ми представлява трудност просто да сготвя повече.

Общи условия

Активация на акаунт