Перилни препарати и омекотители - 32

• 67 051
  • 731
  •   1
Отговори
# 435
  • София
wdv, а на теб да ти прави впечатление, че т.нар. "почистване" на пералнята поне в половината от запитванията в темата не е помогнало?

Лично аз съм писала поне 10 пъти какво помага, когато пералнята вече не мирише, почистена е, но въпреки това прането продължава да смърди.

Предлагам да се сложи допълнение към написаното на първата страница, за да бъде максимално полезно и за новите потребители. И да не се налага някой като мен през три страници в темата да обяснява надълго и нашироко от сътворението на света.

# 436
  • София
Ох, голяма одисея с тези оцветени дрехи. След като безрезултатно опитах избелване с прахче Сноу, взех Entfaerber. Взех такова за студена вода, чак в къщи прочетох, че е за коприна и фини тъкани, а моите са предимно памук, но нищо. Накиснах ги както пише в упътването, мярнах, че пише нещо да се тестват металните копчета и ципове, но пак от бързане не се задълбочих. Пишеше да се киснат 24 часа, прибрах се вечерта и реших да погледна какво е станало.... Майко мила! Всичките ми метални копчета на белите къси панталонки пуснали и по тъканта имаше огромни кафяви петна. Веднага ги извадих и изплакнах, но файда никаква. Някъде след половин час петната избледняха значително. Бялата ми синтетична блуза се беше избелила добре, единствено дантелата, която има на гърба все още синееше от боята... Накрая реших, че ще действам с белина, за да направя последен опит да спася белите панталонки. Резултат: кафявите петна избледняха и изчезнаха напълно. Но дрехата все още има лек син оттенък. Бялата блуза си е с все така леко синя дантела, не можа да се избели. Имаше и няколко чифта бикини, Ластиците и дантелите са синьо-сивеещи, памукът се поизбели, но стои като захабен.  Все още ми е жал да ги хвърля, но май ще трябва.

Последна редакция: пн, 17 авг 2015, 14:38 от РРР

# 437
аз да попитам, препарата на Лидъл за петна може ли да махне нацапано от фреш от ябълка и морков? става въпрос за памучен бял чаршаф. или да си действам направо с белия Вениш?

# 438
Не знам какъв е този препарат, но цветни петна се премахват най-лесно с избелител на кислородна основа. Препоръчвам да се използва прахообразен препарат, който да се разтвори в малко топла вода непосредствено преди нанасянето, да се остави да подейства около 45 минути и да се изпере с качествен препарат.

# 439
В момента пера с прахове от лидл. За цветно е течен с лилава капачка, а за бяло е прах мисля, че е някаква марка която само там съм виждала.

Преди време поапднах на някакви страшн ментета на персил в кауфланд, и изхвърлих две кашончета (за цветно и за бяло) пълни. Просто прането го вадех вмирисано и засечено. Дадох ги на майка ми, която беше с чисто нова пералня и след едно пране и тя ги изхвърли. Тогава доста се разочаровах и започнах да се лутам между различни прахове.

Относно поносимостта ми към вмерисани дрехи, повярвайте ми имам много нисък праг. Мъжа ми понякога не ги надушва, но аз реално надушвам, че меришат на вкиснато и почва да ми се гади, но немога да намеря решение, няма как да изпера червени и зелени например суичъри на 60 градуса.

Все се надявам, че ако попадна на добра комбинация прах-омекотител и правилните количества ще успея да се оттърва от миризмата и дрехите ми ще меришат свежо.

Кофтито е че и сушенето вътре оказва влиание на миризмата. У нас въздуха е доста влажен постоянно, защото постоянно има пране.

За гладенето на ризите без омекотител пробвала съм без него и наистина гладенето става много по трудно, но имам наблюдения, че омекотителя има общо с вмерисването.

# 440
За съжаление е така и това се усеща в много затворени пространства по неприятната миризма идваща от един или повече хора. Честно казано, не ми е понятно как някой би търпял това вкъщи и не би се усетил още при първите му проявления.

Така е, пълна зараза е градския транспорт в София през летните месеци 80% от пътниците лъхат на мърша и кофа.

По балконите само погледнете какви неща се простират, рядко да видиш тераса с хубаво изпрани дрехи със свежи цветове или искрящо бяло като на Гес.

# 441
В момента пера с прахове от лидл. За цветно е течен с лилава капачка, а за бяло е прах мисля, че е някаква марка която само там съм виждала.
Ако е MaxiTrat или Lel - директно на боклука, за да не трябва да си хвърляш дрехите и да си купуваш нови. Съжалявам, но тези прахове не стават за нищо. Ако е Formil, не е толкова зле.
Вземи си хубав прах: Ариел, ОМО, Персил. Вземи си някоя добавка за избелване.
Ако има DM в твоя град, можеш да си вземеш Ариел на промоция на 7,45 лв. Също така можеш да си вземеш тяхната марка прах - струва 6 лева и избелва много, много добре.
Има и добавки, в които да си върнеш белотата на дрехите - тази или тази. Също са изпробвани с добри резултати.

За лошата миризма вече са ти казали. Може да е от сушенето вътре, от пералнята и самите дрехи. Почисти пералнята. Ако има дрехи, които продължават да вонят, изпери ги на висока температура - от един път нищо няма да им стане освен ако не става дума за вълна или коприна, или някаква много деликатни материи.

По балконите само погледнете какви неща се простират, рядко да видиш тераса с хубаво изпрани дрехи със свежи цветове или искрящо бяло като на Гес.
Че ти къде си виждал моето пране? Я бързо кажи! Laughing

Последна редакция: пн, 17 авг 2015, 21:48 от Guess Who

# 442
  • гр.Пловдив

Моля ви дайте съвет за прах за цветно и за бяло и възможно ли е да се вмерисват заради омекотителя?
За съжаление не мога да махна омекотителя, защото ризите на мъжа ми нямат изглаждане Sad

Колко лесно се глади една материя зависи предимно от самата нея, не толкова от това с какво се пере. Зависи и от ютията предполагам.

За почистване на пералнята препоръчвам качествен прах за бяло (марки няма да препоръчвам защото госпожите са чувствителни на темата) и възможно най-дългата програма на 90 градуса, с предпране и допълнително изплакване. Отделението за препарати трябва да се извади и почисти много добре, както и дюзите над него в самата пералня. Чак след това може да се използват препаратите за почистване на пералня.

Цитат
(марки няма да препоръчвам защото госпожите са чувствителни на темата)

Това беше готино newsm47 Peace

# 443
Да, просто безценно. Confused

# 444
Че ти къде си виждал моето пране? Я бързо кажи! Laughing

Не съм, не знам къде живееш но от всички приказки за белота и хигена вече почвам да си го представям как заслепяваш съседите с прахта на DM.

Бургас ми харесва лятото е много оживено и приятно в центъра и по-чисто от Варна, София е много гнусно лятото особено по кварталите е гето.

# 445
Заслепявам ги, не е лъжа. bowuu
Пробва ли новия Ариел? Как е?

# 446
От едно пране ми е трудно да кажа, пък и не съм го пускал с кой знае колко замърсени дрехи. По натам ще пиша. Поне го преместих за съхранение както ти ми каза.  Stop

# 447
По отношение на вонята от заразена с микроорганизми пералня (тя се причинява именно от това) е изписано толкова много, че не знам защо трябва нещата да се повтарят почти всяка седмица. Запомнете го: ДОКАТО УПОТРЕБЯВАТЕ ПРЕДИМНО ТЕЧНИ ПЕРИЛНИ ПРЕПАРАТИ И ОМЕКОТИТЕЛИ, РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ СБЛЪСКАТЕ С ТОЗИ ПРОБЛЕМ. НЕ МУ ЛИ ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НАВРЕМЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ТОЛКОВА ЗЛЕ, ЧЕ ДА СЕ НАЛОЖИ ДА ХВЪРЛЯТЕ ДРЕХИ, А В НАИСТИНА ЕКСТРЕМНИ СЛУЧАИ И ПЕРАЛНЯТА!
Останалото е поддръжка на що-годе добро хигиенно качество на прането (писал съм нееднократно как се постига) и проветряване на пералнята, не се изисква нищо повече.

Няма нищо по-добро от превенцията и нищо по-добро като съвет не може да се даде. Написах ви го на два пъти, от омекотителите е по-вероятно дрехите ви да се вмиришат на гадно, отколкото да постигнете траен, свеж аромат.
По темата за смърдящи дрехи и перални няма да пиша повече, мисля че всичко вече е написано и би трябвало да е ясно.

# 448
Ако е MaxiTrat или Lel - директно на боклука, за да не трябва да си хвърляш дрехите и да си купуваш нови. Съжалявам, но тези прахове не стават за нищо. Ако е Formil, не е толкова зле. ....
за другите не знам, но и този Формил с бялата и лилавата капачки не струва. След като се отказах да използвам този за бялото реших да си изпера едни малки пътеки в къщи с него - пълен провал. Това никога не ми се е случвало - оставих ги вчера сутринта на терасата да съхнат и снощи като се прибрах всичко вонеше на лошо ужасно  Sick сега пак трябва да ги пера...

# 449
  • София
Купих си Ариел за бяло, малка кутийка, наложи ми се да пера малко дрехи на ръка. Е, няма изплакване това чудо. 5 води смених и пак имаше пяна.

Взех на промоция My Forest течен за цветно, с доста колебания, предвид че не бях доволна от прахообразния, не се разтваряше в чекмеджето.
Течният се справи добре, прането е много свежо, цветовете са си ок, много приятен аромат на сапун след това. Нямам представа как се справя с петна, нямаме такива. Но като цяло ми харесва доста повече от течния Ариел за цветно и тъмно пране, който се чудя как да изразходя и определено повече няма да купя. Ужасно натрапчив аромат и цветовете стоят потъмнени...

Как са омекотителите на My Forest, добри ли са? Помня, че ги коментирахме, но съм забравила какво беше...

Общи условия

Активация на акаунт