Перилни препарати и омекотители - 32

• 67 051
  • 731
  •   1
Отговори
# 480
Лошо. Знам, че мразя да купувам в днешно време, ама прекаляват  Cry
Не съм ги гледала. Поне има ли как да им зададеш предварително да плакнат?
Зависи от машината. Прочети книгата с инструкциите как да активираш допълнително изплакване, ако искаш да ползваш такова.

# 481
  • София
Допускам, че причината да остава неразтворен прах по дрехите е неправилно използване на програмите на пералнята - например на програма за деликатни тъкани, която е за 2-2,5 кг и съответно използва малко количество вода, се пуска пране 3,5-4 кг.
Не съм имала проблем с неразтворен Ариел, но ми се е случвало с Май Форест и причината определено не беше в моя Тв  Grinning
Програмата за деликатни тъкани е за 2,5 кг, но използва повече вода, отколкото програма памук за 5 кг пране.
Пропуснах да напиша, че се базирам на последните две машини, които ползвам. Програмата за деликатни тъкани при тях е една и пере с малко вода, програмата за вълна е друга (може на някои машини да е една обща) и тя използва повече вода от деликатната, а аристонката ми имаше дори отделна програма за пердета - тя наистина пълнеше барабана почти догоре с вода и със сигурност ползваше повече вода от програмата за памук.
Така че обобщенията наистина могат да са подвеждащи.

# 482
Мерси, Гес. А капсулите предполагам, че са същия шит като течните откъм замърсяване и вмирисване?

Ще си позволя да отговоря вместо госпожата. Капсулите са общо взето по-балансирани като състав. Първо, защото не съдържат голямо количество вода (няма как) и второ защото не съдържат сгъстители, по простата причина, че не можете да видите как течноста изтича, т.е. няма смисъл, а и илипсата на много вода във формулата би ги направила слабоефективни.  

# 483
Guess Who, мерси. Дано не ми се наложи скоро да избирам по инструкциите ...

# 484
  • София - Рим и обратно
Благодаря, ТАЕD. Значи ще си взема капсулите на Даш за цветно и от време на време ще ги въртя с някой универсален прахообразен.

# 485
  • София
Според мен включването на бутон допълнително изплакване при новите перални е задължителноPeace Не го пропускам никога.

Това верно ли за новите перални?!  Rolling Eyes По каква логика? и в упътванията ли го пише. Ще има да си пера така до довечера и да наблюдавам докъде го е докарала.
Стара ми е, никога не пускам  повторно плакнене.
Една Конелиано ме караше да пускам повторно плакнене след като свърши. Но тя просто не переше. И имаше прах по тъмното пране Simple Smile
Това е опция, която избираш още при нагласяне на програмата в  началото, после си действа автоматично. Ако желаеш после може и отново да пуснеш след като свърши, защото при някои перални допълнителните плакнения към програма са 1-2, някой ако иска 4 ще трябва после пак да пуска.
И ест програма с повече плакнения  по-дълга.
Аз и преди писах, на мен любимата ми програма на моята машина е скин кеър, която по принцип е с повече  включени в нея плакнения.
Но и със и без допълнителни и при старата и при новата не съм имала бели петна по дрехи от зле изплакнат препарат.

# 486
  • София
И аз вече задължително ползвам допълнително изплакване. Задавам го от начало на цикъла, пък ако не е достатъчно накрая пускам още едно. Обаче от омекотителите ми е трудно да се откажа. Ще опитам и то на хавлиените кърпи за да вида ще има ли разлика в бързината на вмирисване.

# 487
Пералнята ми е около 9 годишна,но такова чудо като допълнително плакнене няма.Има си отделна програма плакнене,която трае около 40 минути и плакне,мисля, 3 пъти,което все пак е излишно. Но пък преди време констатирах,че на дисплея показва оставащи, например, 10 минути, след малко показва 15. Казаха ми,че може би пералнята сама си включва допълнително плакнене,ако някакъв датчик показва замърсеност на водата. Никъде в упътването не е описано наличие на такава опция.
И въобще съществува ли в някои модели перални?
Въпросът ми не е за тук май,но не виждам къде другаде да то задам.

# 488
Моята пералня има индикаторче за прекалено количество пяна на дисплея и удължава времето за пране и съответно изплакване автоматично. Не всеки път, но когато съм прекалила с количеството препарат явно.

# 489
  • София
milittana, каква е пералнята ти? Питам, защото моята Сименс също има индикация за повече пяна на дисплея, но не съм я наблюдавала дали удължава автоматично времето за пране/плакнене. Като видя, че мига това индикаторче, направо след приключването на цикъла пускам едно допълнително плакнене.

# 490
milittana, каква е пералнята ти? Питам, защото моята Сименс също има индикация за повече пяна на дисплея, но не съм я наблюдавала дали удължава автоматично времето за пране/плакнене. Като видя, че мига това индикаторче, направо след приключването на цикъла пускам едно допълнително плакнене.
http://siemens.expo2000.bg/index.php?route=product/product&p … mp;product_id=581
Май беше този модел , но я имам от няколко месеца и не помня със сигурност

# 491
Всички качествени машини, които съм виждал на днешния пазар имат опция за допълнително изплакване. При някои това повишава и количеството на водата, както при пране, така и при плакнене. Качеството на изплакване на зависи само от това. Зависи и как и откъде се дозира водата, колко и как се разбърква прането, дали и колко се центрофугира между отделните плакнения... По-качествените машини се справят по-добре. Наскоро решихме да пенсионираме старата Miele и се наложи да избирам нова машина. Логичният избор щеше да бъде отново Miele, но след обстоен преглед на програми и възможности за управление се спрях на Bosch Serie 8. Направих го именно заради по-гъвкавото управление. Друго ценно е дозирането на част от водата отгоре в барабана. Така прането се насища много по-бързо.

Мисълта ми е, че при избор на пералня трябва да се отчитат не само вместимост на барабана и оборотите на центрофугата, както масово се практикува. При машините от по-висок клас имате възможност за почти пълна промяна на параметрите на една програма, което ви позволява да избирате оптималните условия при всяко зареждане. Резултатите си заслужават.

По въпроса за плакненето, мисля че съм го коментирал и друг път. За мен допълнителното плакненене е задължително. Много рядко вкъщи се пере без тази опция. Ако ви притеснява сметката за вода, допълнителният и разход при средностатистическо домакинство е около 2 куб. м. годишно или към 2 лв. Това прави 17 ст. месечно, нека всеки сам прецени дали и колко това му обърква бюджета.

Последна редакция: ср, 19 авг 2015, 12:45 от TAED

# 492
  • София, Младост
Аз съм със Siemens на 7 години и нямам опция допълнително плакнене към програмите. Имам си отделна програма плакнене и напоследък я ползвам редовно. Тя е 40 минути, понякога я съкращавам на 20 (има такава опция).  Определено има разлика във вида на прането, когато го изплакна допълнително.

# 493
И не само във вида, но и в хигиенното качество, да не говорим че едно добре изплакнато пране е по-меко след сушене дори и без използване на омекотител (особено ако се използва прахообразен препарат), а белите дрехи запазват цвета си по-дълго.

# 494
  • София - Рим и обратно
TAED, склонна съм да не ползвам омекотител, обаче ако имах сушилня (явно с нея няма нужда от такъв). Ама при нормалното сушене, дрехите излизат на шкурка без омекотител. Дали едното допълнително плакнене би премахнало тоя проблем?

Общи условия

Активация на акаунт