Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Шевна машина PFAFF на Лидъл

 • 84 042
 • 192
 •   1
Отговори
# 135
 • Мнения: 1 256
Здравей, izoma! Дори старите Лучници имаха различни модели. Лучник клас 188; 415; 431; 432; 451; 466. Този на снимката е клас 438, доколкото мога да видя. Предполагам твоята е без електрическо задвижване, а с крачно. Това не е такъв проблем, ако си свикнала. Не, нямаш всички функции, както е на Пфафф. Това което ти трябва е кадърно зачистване, а не само прост зиг заг. Ще ти кажа как бих постъпил аз на твое място. Както съм писал вече, за да ушиеш една дреха, ти трябва кадърен четириконечен оверлог, здрава многооперационна машина и покривна машина. Дори последната не е напълно задължителна. В твоят случай, бих предпочел да дам около 320-350 лева за четириконечен оверлог. Ако шиеш  трикотаж, ушиваш всички съединителни шевове с оверлога, а с двойна игла, подгъва на ръкавите и долната част. Със сигурност твоята машина се справя доста по-добре с дебелите материи, отколкото съвременните машини. Е, разбира се, че е по-лесно да ушиеш илик само като натиснеш педала. Добре.  Да приемем, че си купиш тази машина. В такъв случай ще имаш две многооперационни, но без оверлог. Да, новата машина има оверлочни шевове, но те далеч не могат да се сравняват с ушитото на оверлог. Просто оверлогът е стъпало нагоре в шивачеството.

# 136
 • Мнения: 2 226
Много благодаря за подробното описание! Simple Smile

# 137
 • София
 • Мнения: 1 605
Здравей, elektrichar! Благодаря ти за съветите! Моята машина е точно като тази на снимката - с комбинирано захранване, и крачна, и с двигател и педал. Имам си и двойна игла, и много крачета в комплекта. Имам и оверлог, но той е триконечен. Много ми се късат конците на него. Може ли причината да е в това, че макарите са ми доста старички, направо ме е срам да ти кажа, че са ми наследени от мама от края на 80-те години. Joy Та като четях тук за Pfaff, реших че тя може да ми замести евентуално зачистващите функции на оверлога. Но яд ти имам пълно доверие, и затова ще постъпя както би направил ти на мое място. Сега обаче ще те моля за още един съвет - какъв да бъде четириконечният оверлог? Навита съм и на втора употреба, ако ти ми припоръчаш подходящ. Благодаря ти още веднъж, ти си ни изключително ценен на всички тук във форума!

# 138
 • Мнения: 1 256
Благодаря! Аз също като теб имах триконечен оверлог, но си купих четириконечен. Разликата е такава, както ако си карал ,,Трабант'', да се качиш на скъп ,,Мерцедес''. Имам като теб всякакви по цвят макари, но и те са на толкова години като твоите. След първото пране на дрехата след зашиването на оверлога, конците се скъсаха на доста места, сякаш след 20 пранета. Жал ми е да ги изхвърля, но ги ползвам само в краен случай и то ако нямам подходящ цвят. Вземи макарата и се опитай да скъсаш конеца! Къса се след съвсем слабо усилие. Конците на бобините №120 с които шия и на оверлога и на покривната, се късат чак след като започна да усещам болка в ръцете. Поне са три пъти по-здрави. Щом си се намъчила с оверлога, мога да предложа ето това:   https://www.olx.bg/ad/overlog-singer-CID1012-ID7w37z.html#ff8705394e;promoted
https://www.olx.bg/ad/nova-nemska-overlog-shevna-mashina-medion- … 1.html#39e3e4fcd6
https://www.olx.bg/ad/tec-star-overlog-4-konechen-CID632-ID7yDcb.html#ff8705394e
Ако ,,Сингерът'' е ползван малко, горещо го препоръчвам. Шие от тънък и разтеглив трикотаж, до двоен плътен плат за суичъри. Изключително лесно вдяване, професионално изглеждаш тегел, много добре и умно направен, лесно превключване на пико, няма пластмасови зъбни колела, не е капризен за конци и платове. Разбира се има и диференциален транспорт, който се ползва за трикотаж. С една дума - рядко добра машина. За ,,Медионът'' нищо не знам, освен, че съм гледал клипове как работи. Предполагам, че също е много добра машина, макар и по-сложно устроена. Класацията ми е както са поред. Съветът ми е, ако си купиш четириконечен оверлог, да си купиш 4 светло сиви бобини. Този цвят е неутрален и ако шиеш с тях например светло синьо, сиво, кафяво и т. п., изглежда добре. Ясно е, че едва ли можеш да имаш всички цветове. А най-ползваните бобини са бели и черни. Скъпо, евтино, но трябва да имаш по 4 от тези два цвята. Съветвам те да не ползваш старите макари, защото дори да не се скъсат докато шиеш, много скоро ще се скъсат след пране. Трябва да знаеш, че транспортните фирми за доставка, ще ти вземат толкова пари, колкото ако отидеш до там и се върнеш с автобус.

# 139
 • София
 • Мнения: 1 605
elektrichar, пак съм аз  Grinning дано не ти досаждам прекалено! Трябва да избера между първите две машини, които си ми препоръчал. Във вторник пътуваме за морето, така че ще минем и през Кричим, за да видя на живо Singer-a. Днес ще мина и през човека, който продава Medion-а. Въпросът ми е на какво да обърна специално внимание при прегледа на машините?  

# 140
 • Мнения: 1 256
Разбира се, че първо ще гледаш външният вид! Задължително искай да я пробваш! Приказки от рода на ,, - Ами аз не й разбирам'' - от страна на собственика, не трябва да минават. Ако трябва, ти я вдени! Вземи си за всеки случай пинсета! Към машината има малка отвертка, пинсета и 4 игли, но може и да ги няма. Намират се в левият капак до плочката. Натиска се бутон отдолу и се вади наляво. Звукът й трябва да е мек, макар, че като шие с втората игла се чува леко чукане. Като шие само с три конеца, това чукане го няма. Отвори капакът на грайферите и натисни двата грайфера наляво, надясно, за да видиш дали има някакви луфтове! Не трябва да мърдат въобще нито наляво, нито надясно. Вземи си задължително трикотажен и дънков плат, за да пробваш машината! Желателно е платът да е дълъг и като натиснеш педала, да може да шие няколко секунди на пълна газ. Тегелът трябва да е напълно перфектен, ако е вдянат правилно. Не трябва да има вариране на тегела. Това значи да не върви ту стегнато, ту хлабаво. Ако къса - не е добре. Друг е въпросът, че трябват 4 бобини, или макари №120 (НОВИ), а на снимката няма такива. Купи си 4 нови макари, за да я пробваш! Ще се забавите известно време, но е добре да я пробваш. Ето ти клипове за този оверлог, как се вдява, как се работи, какъв звук има и т. н.
https://www.youtube.com/results?search_query=Singer+14hd+854
Вече не си новобранец и имаш представа как се държи един оверлог. Защо съм поставил на първо място ,,Сингера''? Защото на нашият пазар има резервни грайфери и ножове. Не са много евтини, но ги има. Станаха три години, откакто шия с него и ножовете са ми добре. Дори и да се изтъпят ще си ги наточа сам. Ако си спомняш, наскоро на една съфорумничка, й се беше счупил големият грайфер. Купи си, сама си го постави и центрова по мои указания. ,,Медионът'' е нов и много евтин, но едва ли ще се намерят части за него. Да, цената му е твърде съблазнителна, но не е познат у нас. Твърдо съм за ,,Сингера'' и е вярна цената 360 евро. Продава се от доста време този ,,Сингер'', но ми се струва, че информацията за него е истина и е без сериозни забележки. Е, ще си затвориш очите за някоя драскотина например! Точно този модел се продава с ръкав за събиране на изрезките. Поставя се под оверлога. Дори да го няма, не е такъв проблем.
   Като го купиш, ако искаш, ще ти съдействам да направиш триконечния да не къса и да го обявиш за продан на разумна цена, ако не ти трябва. Дали някой ще го купи, е друг въпрос.

# 141
 • София
 • Мнения: 1 605
Благодаря ти, elektrichar! Успях да се свържа с продавача на Сингера само и той ми обясни, че имах15 машини, които не са ползвани. Били купени от някакъв интернет магазин, и били върнати от интернет търговия. Каза ми, че ако има дефект тази, която си избера, ще ми я замени. Каза ми, че имат всичко е комплекта, което си върви в комплект при продажбата. Какво мислиш за това?

# 142
 • Мнения: 1 256
Мисля, че предложението е повече от чудесно. Е, остава неудобството с транспорта, ако има дефект (не дай Боже). Ако е нещо дребно, с моя помощ ще го оправим. Преди не много време, моят модел, който е почти същия, в нашите магазини се продаваше за 720 лева, но с всички крачета. Виж всички крачета, шевове и настройки ето тук: https://www.youtube.com/watch?v=h9t5UlT4ypA&t=191s
Ако пък има всички тези крачета, ще е шестица от тотото, защото всяко едно е много скъпо. Но дори да е само с основното краче и машината да е добре, за тази цена си е истинска находка. Какво решихте, ще минете през Кричим и ще я вземете, или с доставка?

# 143
 • София
 • Мнения: 1 605
Ще минем на място в Кричим и ще си я водим машинката на море Wink с нас

# 144
 • Мнения: 1 256
Добре, пиши след изпробването, какви са ти впечатленията от оверлога!

# 145
 • София
 • Мнения: 1 605
Еlektrichar, ето го оверлога, снощи пристигнахме от морето. Купих си и 4 конуса сиви, както ме посъветва. Simple Smile

# 146
 • Мнения: 1 256
Честита нова машина! Дано да те слуша и да не те ядосва много! А пробва ли я? Не може да не си минала поне един тегел. Има ли други крачета, или е само с основното? Има ли инструкция? Предполагам е само на западняшки езици. Явно не си се оправила още с багажът от морето.

# 147
 • София
 • Мнения: 1 605
Ето ме отново. Извинявам се за забавянето, но от морето - веднага на работа, и едва днес имах време да се занимая с оверлога. През седмицата обаче изгледах десетки клипчета в мрежата, за да съм подготвена. Вдянах го, и честно казано се опасявах, че нещо не съм успяла да направя правилно, но всичко се оказа о.к.  newsm44  Изминах един тегел, и мно-о-о-го ми хареса, благодаря още веднъж на elektrichar за препоръката  newsm10 ! Няма допълнителни крачета, има само вдевачка, четири резервни игли и пинцети. Упътване нямаше, но аз си свалих от Iternet на английски, но това не е проблем за мен. Признавам си, че не съм го прочела още  newsm03 . Сега искам да попитам, трябва ли да го омасля или е още рано? Струва ми се и малко по-шумничък от стария ми. Това нормално ли е?

# 148
 • Мнения: 1 256
Много се радвам, че ти е харесал! Както вече бях споменал, има метален звук като шие с двете игли. Като му махна дясната игла, просто не се чува. Почти винаги шия с 4 конеца. Капни масло засега, само на означените места. Ето инструкция на руски:  http://manualbase.ru/files/77737_singer-14sh744-14sh754.html
Цъкаш на ,,загрузить'' и те прехвърля на друг сайт. На него пак цъкаш на ,,загруьить'' и вече го теглиш. Инструкцията е за моят оверлог, но съм проверил и са напълно идентични. Не виждам никакви разлики и вътрешни и външни между двата. Съветът ми е да си изтеглиш рекламният клип на английски от Ютюб. Ето този:  https://www.youtube.com/watch?v=WQYH22ITs30
Постави го в папка ,,Оверлог'' и като се наложи да правиш пико например, отваряш и настройваш машината. Когато много ти трябва, е трудно да търсиш някакъв клип, а този върши много работа. Преди да си купя покривната машина, мислех да използвам флатлок шев за ръкавите и подгъва на трикотаж, така, че да се вижда оверлогът, а не другата страна. Ето как го прави Сара: https://www.youtube.com/watch?v=8OIwoMqWOIE
Напоследък доста неща се шият с двойнопокривна машина и налице се вижда този шев като украсителен. А за по-лесно вдяване, ще завързваш конците и ще издърпаш новият, за да не се налага да вдяваш всичко отначало, докрай. Само възелчето не влиза в иглите, но за тях ползвай вдевачката! Но ти тези неща трябва да ги знаеш от предният оверлог. Ако възникнат други въпроси или проблеми, ще помагам. А за пълно смазване, трябва да пошиеш няколко месеца. Тогава, ако не знаеш как, ще ти дам указания.

# 149
 • София
 • Мнения: 1 605
Благодаря ти отново, elektrichar ! За смяната на конците зная, аз така и на машината си ги сменям Simple Smile . А Сара я гледах с други клипчета, и е много полезно, наистина. Сега свалям другото клипче, което ми препоръча, имам вече и инструкцията на руски език. Веднага ще омасля на указаните места.

Общи условия

Активация на акаунт