Шевна машина PFAFF на Лидъл

 • 108 631
 • 198
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 1 887
Да Dessy_tka, може да шие с двойна игла. Какво можеш да шиеш с двойната игла? Много често се разшива покривният шев на тениски и трикотажни дрехи. Ако шиеш нещо трикотажно и нямаш оверлог, можеш да направиш разтеглив подгъв по следния начин. Избираш S1-J и зашиваш края на ръкава или долната част на около 3 мм. от края. Изрязваш до шева. Правиш подгъв с ютията. Купуваш двойна игла 4 мм. и с нея зашиваш подгъва, но на лице. Не е много лесно, защото не виждаш къде да шиеш, но става. Така шевът е изключително разтеглив. Добре е да отпуснеш конците на иглите за да не е свит двойния тегел.

# 16
 • Мнения: 182
И аз си купих машината, но не мога един прав шев да направя, долната страна /конеца от калерчето/ не става съвсем прав, като на леки вълнички е. До колкото прочетох в упътването, има връзка с "натиск на конеца" и това винтче на калерчето го затягах, разхлабвах, но не става право и това е.
Ако някой има идея, как да го изправя този шев, моля да ми каже /аз съм начинаеща, нищо не разбирам/.

За това става въпрос:# 17
 • Мнения: 1 887
Здравей, V_N_G! В момента, както виждаш, жълтия конец на иглата е нанизан (така се казва). Не е трябвало да пипаш совалката. Основен закон при всички машини: когато не е добре наопаки-пипаш горе, когато не е добре налице-пипаш долу. Трябвало е само да стегнеш конеца на иглата, като завъртиш горната лява врътка на по-голяма стойност. Конецът минава през две метални шайби с форма на чинийки. Като дадеш по-голяма стойност, пружина натиска тези шайби и конеца се стяга. Трябва обаче да върнеш настройката на совалката. Как да стане това? Навий едно пълно калерче! Вдени го в совалката! Хвани конеца и пусни совалката да виси! Дръпни конеца леко, но рязко нагоре! Совалката трябва от тежестта си да освободи конец 2-5 см. Ако е много отпуснато болчето, тя ще се смъкне много. Настройката на совалката почти не се налага да се пипа. Направи тези неща и пиши какво е станало!

# 18
 • Мнения: 182
elektrichar, благодаря ти за съветите!   bouquet Аз, като не разбирам, мислех, че след като конеца от калерчето не е добре, значи там трябва да пипам. Но преди да пипам калерчето, местих лявата горна врътка на различни стойности, че в началото не бях сигурна и кой от конците става на вълни, но нямаше резултат и след това установих, че това е конеца от калерчето и затова там се насочих. Единствено, че пробвах стойности от 1 до 5, защото не знаех, че има и още /до 9/, след това разбрах. Дали може да става така, защото конеца е по плътен, ще пробвам скоро време с по- тънък конец, да видим, какво ще се получи.
А това с дърпането на конеца от калерчето го пробвах /пише го в инструкциите/, но и там пълен провал... като дръпнех по силно конеца, калерчето падаше от совалката и се размотаваше, та трябваше да го гоня и това няколко пъти, в същото време края на конеца си седеше закачен на совалката, не знам как става този номер, та калерчето да си остане вътре при дърпане и залюляване на конеца. Явно съм много зле  Embarassed Ще пробвам тези дни пак, този път с по тънък конец, дано се справя по добре.
Имам и друг въпрос, знаеш ли за какво се използват тези крачета и другите джажи и дали стават за тази машина?

Те са от една стара машина Науман, беше на баба ми.

# 19
 • Мнения: 1 887
Здравей! Аз така и не разбрах сега машината шие ли добре или не? За пробата със совалката трябва да си вдигнеш ръката само на 10-15 см. нагоре. За да не пада калерчето, го развий, така, че конецът да е в средата му. Конците ти не са ли за машина? Развий цялото краче от болчето и сложи някое краче. Ако съвпадат и иглата не удря в крачето, значи стават. Ето, че имаш добре настроена совалка. Сложи я и пробвай с нея. Първото и четвъртото краче са за подгъв, по-широк и по-тесен. Докато свикнеш как се работи с тях, ще е необходимо време и много нерви. Петото не знам за какво е. Шестото е за копчета. Седмото е за  Quilting куилтинг. Ето тук: https://www.youtube.com/watch?v=yGNOS5JQHYQ   Осмото е някакъв ограничител. Последното е за цип. Работа ще свършат второто и третото. Сложи плат на два ката! Конци за шевна машина. На иглата в един цвят, а за калера в друг. Направи няколко шева. Снимай налице и наопаки и пиши кой цвят е отгоре! Аз ще ти кажа какво да направиш.

# 20
 • Мнения: 182
elektrichar, благодаря ти отново за отговора!
При прав тегел, винаги става леко на вълни от долната страна, най-вероятно аз нещо не правя както трябва. Ще следвам съветите ти и ще се пробвам пак тези дни и ще пиша какъв е резултата.
Черният конец със сигурност е машинен, но за белия, не съм сигурна какъв е. До сега пробвах само на един кат плат. Както казах, хич не съм в час с нещата...

# 21
 • Мнения: 182
elektrichar, направих няколко проби с други конци и платове, отново долният шев /с конеца от калерчето/ е леко на вълни, не е съвсем прав, различава се от горния шев, който си е прав. Единствено при по тънкия плат /на цветята/ се получи обратното - горния конец /червения/ не стана прав и е леко на вълни, а долния е по прав.
Скрит текст:
Пробвах с двете совалки - новата и старата, като новата я настроих така, че се отпусна около 3 см. конеца при дърпане.
Загледах се в други, производствени шевове на дрехи, то и там го има това - при някои не е съвсем прав шева, а е на вълни.
Аз искам и от двете страни шевовете да са съвсем прави, но явно очакванията са ми прекалено високи и не се получава.

# 22
 • Мнения: 1 887
Здравей отново! Совалката вече ти е добре. Стягай само конеца на иглата докато ти хареса! Трябва да знаеш, че тънките платове, никога няма да изглеждат като дънковите или вълнените. Винаги когато шиеш каквото и да е, трябва да правиш затяжка. 3-4 бода напред, назад и пак напред. В края на шева също. Задължително. Ако си шила дебел плат и тегелът е бил наред, а след това шиеш тънък плат, може да е много стегнат. Разбира се, че трябва да отпуснеш малко конеца на иглата. Не пипай повече совалката!  Много малко ти остава да направиш добър тегел. Шевът на тънкия плат е добре. Наистина очакванията ти явно са прекалено големи. Можеш да започваш да шиеш вече нещо по-сериозно. Успех!

# 23
 • Мнения: 182
elektrichar, благодаря ти за съветите! Дано в бъдеще постигна по голям успех в шиенето от досегашния.

# 24
 • София
 • Мнения: 708
Как се води модела на тази машина?

# 25
 • Мнения: 1 887
PFAFF Element 1070s

# 26
 • Мнения: 14
Машината е Pfaff Element 1050s   Simple Smile

# 27
 • София
 • Мнения: 708
Благодаря   bouquet
А има ли си приставка за шиене на ципове?

# 28
 • Мнения: 1 887
Моделът на новата промоция е PFAFF Element 1070s и е с повече операции. Предишният модел беше Pfaff Element 1050s, който е с по-малко операции. Да, има краче за ципове. Ето тук: https://www.youtube.com/watch?v=R1zjhUX-qD0 можеш да видиш как изглежда. Крачето за ципове е първото което посочва с пръст.

# 29
 • София
 • Мнения: 708
Имам още един въпрос. Пуснах тема, но никой не ме отрази Sad Тази машина на Пфафф по-добра ли е от този Лучник на Метро? Гледам го, че той има повече функции:  http://catalogues.metro-group.com/metro-blghariia/18-2/page/12-13

Общи условия

Активация на акаунт