Хитринки за всякакъв случай-тема 12

  • 118 445
  • 751
  •   1
Отговори
# 180
  • София
  • Мнения: 18 487
rozibozi, благодаря за амоняка. Ще прочета на Скъпия и дано се съгласи да пробваме. Че ми писна от мърляви клиенти.
Детелинка, разбира се, че ни интересуват хитринки при готвене.
И да не съм само потребител - да напиша и моята хитринка. Каза ми го жена от Турция, по селата така почиствали.
Всякакви петна по дрехи почиствам с тест - гел. Просто със стара четка за зъби намазвам петното и около него и мятам в пералнята.
Излиза чисто като ново.

# 181
  • оттам, откъдето започва България
  • Мнения: 12 663
Това за Тест-гел аз също съм го чувала, но не съм го пробвала. Може би е време да закупя една малка кутийка и да пробвам.  Peace

# 182
  • Мнения: 10 628

Всякакви петна по дрехи почиствам с тест - гел. Просто със стара четка за зъби намазвам петното и около него и мятам в пералнята.
Излиза чисто като ново.
Този гел е едно голямо удобство във всяко домакинство - било за упорити петна или доста мазни съдове.
Не го употребявам редовно, защото е доста агресивен, но понякога се налага.
Имайте предвид, че на бяла материя трябва малко да се размие с вода при нанасяне, за да не остане зеленикаво петно.

# 183
  • оттам, откъдето започва България
  • Мнения: 12 663
Аз съм го ползвала преди години за миене на съдове, но спрях, тъй като направо ми се лющеше кожата на ръцете. Но пък как не съм се сетила да го пробвам на по-упорити петна.

# 184
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 670
Дидка,
Наистина сваля боята, но пък да си призная, че имам косопад и пърхот, който се маха само докато ползвам едни шампоан на Виши, който си е скъпичък. Спра ли да го ползвам, пърхота се появява с нова сила и главата ми става на рани. Снощи ми беше четвърти опит /предните бяха неуспешни Confused/ и съм доволна, че се изми чудесно, вероятно заради повишеното количество оцет.  newsm78 Още от предното миене обаче, нищо, че косата ми не беше измита хубаво, пърхота изчезна и косопад почти няма, та затова бях упорита да опитвам и не се отказах. 

# 185
  • Мнения: 6 217
Правилно ли разбирам, че си миете косата с Тест гел за съдове?

# 186
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 670
Не REAL,
Мием косата със сода за хляб, по напред е описано. Теста го коментират за петна по дрехите и за много мазни съдове. Grinning
Последните няколко страници има доста хитринки със сода, евтино и полезно.

# 187
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 8 197
rozibozi, благодаря за амоняка. Ще прочета на Скъпия и дано се съгласи да пробваме. Че ми писна от мърляви клиенти.
Детелинка, разбира се, че ни интересуват хитринки при готвене.
И да не съм само потребител - да напиша и моята хитринка. Каза ми го жена от Турция, по селата така почиствали.
Всякакви петна по дрехи почиствам с тест - гел. Просто със стара четка за зъби намазвам петното и около него и мятам в пералнята.
Излиза чисто като ново.
Подкрепям  Peace
А мръсни бели чорапи излизат като сняг/предварително натъркани с тест гела/
Абе като от рекламата на Ариел само ,че с друга марка..... Laughing

# 188
  • оттам, откъдето започва България
  • Мнения: 12 663
Правилно ли разбирам, че си миете косата с Тест гел за съдове?
Joy
Благодаря, Бобулина, ще пробвам.

# 189
  • София
  • Мнения: 2 092
Добро утро на мамите, сегашни и бъдещи! Щом имате интерес, тогава да почвам.

Забелязали ли сте, чеманджа, в която лука и доматите не са запържени, не е така вкусна? Е, аз й намерих цаката на тая запръжка, без да я пържа. Какво правя: ами всеки път, когато пека нещо на фурната, слагам вътре покрай тавата и няколко обелени цели глави лук, да се изпекат. Като ги извадя, нарязвам като за готвене и прибирам в подходящ пластмасов съд, т.е. да не изпуска миризма, и в камерата на хладилника. Когато тръгна да правя ''запръжката'', аз си нарязвам доматите на ситно, но не слагам мазнина в тигана. Доматите се варят, омекват, изпарява се водата от тях, и когато реша, че им е достатъчно, сипвам вътре колкото лук ми трябва, слагам нарязани чушки, махам от котлона и чак тогава добавям олиото, да се нагрее, но да не се пържи. Уверявам ви, че така приготвената ''запръжка'' е същата на вкус, като традиционната.

Как приготвяте доматен сос? Аз не беля доматите. Мия, режа на 4 парчета и пускам пасатора. Слагам в тенджерка, без мазнината, да ври на среден огън (котлона на 2, ако може да ви послужи за ориентир) и да се изпарява водата. Отвреме-навреме помешвам, да не би пък да загори. Когато ми изглежда достатъчно сгъстено, махам от огъня, добавям колкото олио ми трябва, и пускам пасатора още веднъж. Това е с цел да се наситнят още повече люспите, които са станали по-меки от варенето, и освен това олиото да се съедини със соса. Но вие можете да си отстраните люспите на доматите, ако желаете. Така приготвеното дом. пюре няма да ви изпръска с мазнина плочките около печката, както прави, когато ври заедно с мазнината. Освен това няма да прегори, остава с прекрасен светъл цвят и идеална консистенция. След като го приготвите по този начин, можете да слагате счукан чесън или такъв на прах, както и магданоз.

Когато се налага да се прави запръжка с брашно, аз и тогава съм си измислила хитринки. Слагам един килограм брашно в подходяща тава и слагам във фурната да се изпече на 170 градуса. Но трябва да сте постоянно наоколо, и да бъркате постоянно, понеже ако не се прави, брашното загаря отгоре, но остава бяло в средата. И така, щом видите, че отгоре е порозовяло, вадите и избърквате.И така, докато цялото брашно стане сипкаво и добие кремав цвят. Тогава се оставя да изстине, прибира се в буркан с херметична капачка и е готово. Когато ви потрябва за бешамел например, гребвате колкото ви е нужно, разтваряте в малко вода, както се разтваря нишесте, и слагате в тигана основното количество вода (или бульон) да заври. Щом заври, изсипвате разтвореното брашно и варите, докато се сгъсти до необходимата консистенция. И по познатия начин: сваляте от огъня и добавяте мазнината. Да се нагрее, за да не е сурова, но да не се пържи. Няма да можете да различите така направения бешамел от пържения.

Ох, писна ми от писане. В следващия ''брой'' мога да ви кажа как да си правите пържени тиквички без да пържите, пържени картофки без да пържите, при това със само 170 калории в една порция,както и пържени патладжани без да пържите. Диетично, лесно, сто пъти по-вкусно от реално пържените.

# 190
  • Мнения: 5 466
Момичета, поизпуснах ви, но отново влизам с молба за съвет - купих си нови тигани и този път съм твърдо решена да не ги оставя да почернеят. След всяко ползване пръскам с обезмаслител и изтърквам добре, НО отвътре е добре, няма нужда от търкане и всичко пада лесно, лошото е отвън, там където е потекла мазнина и се е запечатала от топлината - с какво да го изтъркам, за да не свалям покритието. С телчето се надрасква, а само с гъба и обезмаслител не става и това си е  Rolling Eyes

И още нещо - знаете ли с какво се чистят алуминиеви съдове от мазнина? Имаме едно тиганче за пържене, но го ползваме като излизаме с караваната, където няма топла вода и като си приберем, колкото и да го търкам си стои мазнината, чак от алуминия изстъргвам и пак не ще Sad

# 191
  • Мнения: 600
Момичета, поизпуснах ви, но отново влизам с молба за съвет - купих си нови тигани и този път съм твърдо решена да не ги оставя да почернеят. След всяко ползване пръскам с обезмаслител и изтърквам добре, НО отвътре е добре, няма нужда от търкане и всичко пада лесно, лошото е отвън, там където е потекла мазнина и се е запечатала от топлината - с какво да го изтъркам, за да не свалям покритието. С телчето се надрасква, а само с гъба и обезмаслител не става и това си е  Rolling Eyes

И още нещо - знаете ли с какво се чистят алуминиеви съдове от мазнина? Имаме едно тиганче за пържене, но го ползваме като излизаме с караваната, където няма топла вода и като си приберем, колкото и да го търкам си стои мазнината, чак от алуминия изстъргвам и пак не ще Sad


За алуминиеви съдове Forte на Sano,работи безотказно напръскваш и оставаш да поседи няколко минутии след това измиваш, стават като нови.

# 192
  • Мнения: 1 124
Като говорите за петна по дрехите - един светъл панталон на ММ има петна от ръжда.
Пробвах с тест гел, търках, накисвах, не стана.
Пробвах със Спот за петна - пак не стана.
Някоя от вас да се е преборила с такива петна?
Благодаря предварително  Hug

# 193
  • Русе
  • Мнения: 3 710
Може ли малко по-подробно за амоняка и тапицерията.
Скъпия има такси и ми писна през 3 -4 месеца да купуваме нови калъфи. Какви са тия чисти и спретнати клиенти не мога да разбера.

Шишенце амоняк от аптеката изсипвам в 3-4 л. вода. С една гъба за баня, тип мрежа топя и търкам. С чиста кърпа обирам мръсната вода. За цялата кола използвах две шишенца. Сега е топло и за един ден изсъхна. Амоняка не мирише след като го разредих с водата.

Има ли значение цвета и материята?
Имам диван светлобежов елефант материя, една леко мъхеста, искам да го изчистя някак, че много зле вече.

# 194
  • Мнения: X
Много полезна тема!За петна от ръжда върху бяла тениска - изстисква се лимон върху петното,поставя се памучна кърпа отгоре и се глади,няколко пъти ,докато изчезне,пробвала съм на старо петно от ръжда ,но само върху бяла материя.
А за мазни петна ,независимж от цвета на дрехата и колко е старо  - на сухо натърквам с тест гела и посипвам оцет,размачквам и слагам в пералния.
А като се измие косата с оцетена вода не мерише ли косата на оцет newsm78

Общи условия

Активация на акаунт