Хитринки за всякакъв случай-тема 12

• 118 495
  • 751
  •   1
Отговори
# 75
Е, хайде сега, да не бъдем мнителни...Може нищо да не им се е случвало на плочките. Момичето сподели, че за много неща ползва сода каустик. Просто си прави рутинното почистване с нея. Със сигурност съветите й са полезни за тези, които не се боят от силни препарати и/или имат нужда от солидно почистване на нещо. Аз също не бих ползвала сода каустик, страх ме е, но знам, че има много хора, които я ползват.

# 76
Аз използвам сода каустик за позахабени съдове, защото става много лесно почистването и без търкане, а след това са наистина като нови, но аз съм химик и знам как и какво да правя. Не съветвам никого да го прави същото. Опасно е. Използвам и концентриран амоняк за почистване на сребро и злато. Става перфектно. Чистила съм и ръжда от тоалетна чиния с оксалова киселина, ама това въпреки блестящия резултат изобщо не го препоръчвам на никой, който не знае как се борави с подобни химикали. В къщи е трудно да се спазват правила за безопасност. Винаги слагайте очила.

# 77
  • София
Чудя се тези плочки какво толкова им се е случило, че чак да имат нужда от сода каустик  ooooh!

Ами на лично моите плочки нищо особено не им се случва, но когато ходех отвреме-навреме в къщата на свекърва ми да изчистя, уверявам те, че каустика си беше напълно основателен. По плочките се натрупваше стара мазнина, изсъхнала, и ако подхождах по стандартния начин, трябваше да търкам поне половин ден, докато ми побелее косата ( баш ми идва да кажа една друга част от тялото). Тя си беше много стара жена, не виждаше добре, и като пържеше нещо, причиняваше пръски мазнина чак на тавана. Съответно плочките виждаха миене само когато отивах аз да го направя. Та така, надявам се, задоволих интереса ти по този така екзистенциален въпрос.

Аз също не смея да ползвам сода каустик за съдове, но за каналите вече със сигурност й ставам фен /става въпрос за тази на люспи/. Дори снощи профилактично смачках една шепа люспи и ги изсипах в канала, залях ги с топла вода, след това изчаках 10-15 мин. и изсипах 2 л. гореща вода. Че като се сетя какво запушване беше станало.  ooooh!

Да, по този начин отпушването става бързо, но е рисково за самите тръби на канализацията. Нали са от PVC, а и със сигурност не са на по една година от монтирането, мисля, че екстремната температура може да ги отслаби още повече, и после да са лесни за чупене. Какъв ти е сифона? Ако е от бяла пластмаса, може да се стопи, содата каустик развива извънредно висока температура, още повече ако е залята с гореща вода.Аз по-скоро бих се опитала да отпуша с телове, и други подобни начини, а каустика бих оставила за накрая, ако нищо друго не помогне. 

Момичета, някоя от вас ползвала ли е препарати на Амуей? Толкова ми ги хвали една приятелка, която ги продава, а на мен някак си не ми се вярва, че са чак пък толкова универсални. Ще ми се да чуя мнение на човек, ползвал препаратите, но не дистрибутор. Не мога да им имам вяра, при положение, че хваленето на продуктите им е част от продаването. Така де, и да има отрицателни страни, няма да седнат да те отварят, нали така?

# 78
  • Пловдив
Ето нещо надявам се интересно и от мен Simple Smile, за да почистите сребърни бижута много лесно става със стара четка за зъби и паста за зъби. Слагате малко количество на четката и търкате и така няколко пъти взависимост от замърсяването и накрая плакнете. Изключително лесно и добро почистване

# 79

Момичета, някоя от вас ползвала ли е препарати на Амуей? Толкова ми ги хвали една приятелка, която ги продава, а на мен някак си не ми се вярва, че са чак пък толкова универсални. Ще ми се да чуя мнение на човек, ползвал препаратите, но не дистрибутор. Не мога да им имам вяра, при положение, че хваленето на продуктите им е част от продаването. Така де, и да има отрицателни страни, няма да седнат да те отварят, нали така?

Така, така. Ако само ги ползваше и да хвали ОК, ама като има печалба. Отговора сама си го знаеш.  Peace

# 80
  • София
Драго ми е да те СКИВАМ и тук, Adelinda! Права си, така е, но все пак би ми се искало да чуя мнение от човек, ползвал нещата. Но понеже и аз като теб съм си БЪЛГАРЧЕ, не съм склонна да лапна кукичката просто ей-така. Трябва да има и такива, които са ползвали все нещо. И да имат обосновано мнение по въпроса.

И аз мия бижутата си с паста за съби и стара четка с мек косъм. Измиват се идеално! Особено камъните, направо започват да сияят след такова едно миене. Все едно излъчват пламъчета отвътре.

Момичета, с какво си миете косите? Въпроса ми е риторичен, понеже аз от една година насам си я мия само със сода за хляб и нищо друго, никакъв шампоан.Тъй като имах ужасен косопад, заради заболяване на щитовидната жлеза, търсех нещо, с което да го спра. Тогава ми попадна една статия на една рускиня, която разказваше как нейните майка, баба, прабаба си миели косата със сода. Показваше и снимки, на дами от едно време, със старовремски рокли, пуснали косите си и снимани така. Косите на двете седнали на стол жени бяха до пода, а на стоящите някъде до над колената. Бяха като водопади покрай тях. Съвета на тази рускиня беше да се избегне разрушителното влияние на Повърхностно Активните Вещества (ПАВ) във всички шампоани, както и това на консервантите в тях. Говоря за Лаурил Сулфат, Парабени и подобни гадости.Казах си, к'во пък толкова, щом содата се пие, значи няма да навреди и на косата ми. Първия път се измих с белтък от яйце, в който разбих две чаени лъжички сода, но ми се видя някак не съвсем баш. Седнах, мислих, и реших да пробвам с пектин като разтворител на содата. Самият пектин се съмнявам да има действие върху косъма, но гела, в който се превръща след накисване, е удобен. Да, обаче ми се видя скъпо да хабя пектина за такива цели, и го замених с натурално нишесте, сварено и охладено. 200 гр. вода, кипва, махаш от огъня и бавно изсипваш в две суп. лъжици нишесте, разбито в 50 гр. вода.  Няма нужда от повече варене. Оставя се да изстине, защото ако е горещо содата започва да шипи и губи силата си. След измиване с нея, плакна косата с една лъжица оцет или лимонов сок, разтворена в една кофичка от кисело мляко, с няколко капки етерични масла за аромат.  Какъв е резултата след  една година ползване само на сода? Първо, измива косата идеално, все едно е мита с шампоан. Второ, косата ми израсна с около 18 сантиметра за рази година. Това при положение, че преди това беше до плещите и не беше рязана от около 10 години. Просто падаше толкова много, че си стоеше на една и съща дължина. Сега ми е малко над кръста. Трето, като разгледаш косъма, има една рязка граница на около 18 см. над луковицата, откъдето нагоре косъма изглежда абсолютно различно - по-гладък, лъскав и жив. Надолу е сякаш смачкан един такъв, стои като безжизнен. И определено му трябва балсам за коса, иначе е като стоманено телче за миене на чинии. Аз обаче слагам балсама само на краищата, в никакъв случай не допускам да отиде на кожата. Всъщност, аз си боядосвам косата, но определено това не ми пречи вече. Та, химията - един път на месец, през останалото време само натурално!Четвърто, няма и следа от пърхот по косата ми! А преди, като разрошех бретона си, се сипеше като сняг. Бога ми, какво ли не съм ползвала за този пърхот, постигах само временни резултати, и после пак. И на мен не ми се вярваше, но содата ме спаси от тази напаст. Пето: косата ми не се омазнява, както преди. Винаги съм я миела на третия ден, но преди за  това време ставаше на клечки от мазнина. Сега имам чувството, че и пет дена да не я мия, няма да си проличи.
Карах и сина ми да започне да се мие със сода. Той ме послуша, но не се е плакнал после с оцет, съкратил е процедурата, понеже го домързяло. В резултат получил силен сърбеж по скалпа, и се отказа. Просто не му се занимава, а пък и не е суетен. Аз обаче, за себе си, намерих своя, както се казва, лек за две пари Grinning Grinning Grinning и не бих се отказала за нищо на света. Сега се чувствам длъжна да споделя и с други дами за откритието си, от благодарност, че и мен някой ме е светнал за това чудо. А пък оттам нататък всеки си решава за себе си. Ще се радвам много, ако помогна на някой да се оттърве от куп гадости както мен.

# 81
аз ползвам изветрялата бира която остане, като вляза сси мокря косата с нея и преди да изляза се измивам с малко бебешки шампоан - косата ми е като коприна . /понякога,когато не ме домързи, и сода слагам и оцет/

# 82
  • оттам, откъдето започва България
Много интересни идеи.   bouquet

# 83
Това за миенето на косата със сода го прочетох в един американски сайт.
Рецептата е: 1 с.л. сода за хляб, разтварена в 250 лм. вода (аз слагам хладка). Косата се намокря, след това се мие с тази смес. Изплаква се с вода и след това се изплаква с 1 с.л. оцет, разтворен в 250 лм. вода.  За удобство двата разтвора ги правя в 2 малки бутилки от минерална вода, преди да влезна в банята.
Това е дозата за къса коса. За дълга се удвоява.
Наистина косата се измива много добре и се заздравява.

# 84
  • София
Това за миенето на косата със сода го прочетох в един американски сайт.
Рецептата е: 1 с.л. сода за хляб, разтварена в 250 лм. вода (аз слагам хладка). Косата се намокря, след това се мие с тази смес. Изплаква се с вода и след това се изплаква с 1 с.л. оцет, разтворен в 250 лм. вода.  За удобство двата разтвора ги правя в 2 малки бутилки от минерална вода, преди да влезна в банята.
Това е дозата за къса коса. За дълга се удвоява.
Наистина косата се измива много добре и се заздравява.

Абсолютно вярно! Видях и се убедих по резултатите от собствената ми коса! Момичета, в последно време се увличам не на шега от екологичното чистене. Ако ви интересува, мога да ви дам рецепти за домашно приготвени паста за миене на съдове, прах за пране, ароматизатор за пералнята и какво ли още не. Всички изпробвани от мен, с поставена оценка 6+! Понеже не ми се иска да се натрапвам, ще пиша само ако ви интересува.

# 85
Четирилинке, мен доста ме интересува. Simple Smile

# 86
Аз се интересувам от ароматизатора за пералня,ако може да споделиш

# 87
  • оттам, откъдето започва България
Щом е пробвано - пиши!  Simple Smile

# 88
Как се измива косата само с вода и сода, без шампоан? И всеки път ли така, без друго миещо?
Питам, защото съм чела за сода в шампоана. Пробвах го, доволна съм от косата - гъста и хубава.
Но пък не съм постоянна.

# 89
  • София
Сутринта прочетох за содата и оцета и се възползвах от рецептата. Доволна съм. косата става малко по-твърда и тежка. Трябва й малко повече време за сушене и оформяне на прическата. Но изглежда прекрасно като блясък.
Благодаря ви!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт