Кога дойде при Вас желанието за дете?

• 34 769
  • 791
  •   1
Отговори
# 210
Имам позната, която има две-три висши образования, изчела е света, бизнес си има. От материална гледна точка нищо не й липсва. Не е грозна, обожатели бол. Години 40+ . Не иска деца, смята че това не е за нея, радва се на чуждите, няма някаква антипатия. Но понякога ме убива с разсъждения. Светът бил станал прекалено извратен, тези които го управлявали си имали бункери, да му мисли обикновения човек. Не виждала смисъл да дава на света дете.
И говорим за дълбоки разсъждения, след които всеки път въздишам с огорчение. Но това е нейният избор, не мога да я съдя, може би защото ми е близка.
Бивша колежка имам - на 41. Тя пък смята, че и да иска и е минало времето да ражда и така щяла да си умре.
Странно е като го погледнем отстрани, но знам ли ги тези хора какво им е наистина отвътре, в главата и душата.

# 211
  • София
Да де, ама тогава си го кажи, а не се изкарвай някакъв ултра гений, който е открил топлата вода.

Че те масово си го казват, аз поне не съм чула някой да обяснява нежеланието си за дете с това, че е гений.

# 212

Абсолютно сериозно!
Когато интелигентните не желая да се възпроизведат, за да осигурят наследници, мястото им се заема от следващите по веригата.
Природата не търпи празно.
Утре, като клекнеш, няма значение колко данъци си платила, щом не си била достатъчно далновидна да оставиш свой заместник на твоето ниво.

Съгласна съм, че природата не търпи празно. Но хората, нежелаещи да се размножат, винаги са били, са и ще бъдат пренебрежимо малко, за да повлияят по някакъв начин на хода на историята. И не знам защо си въобразяваш, че старческите домове са пълни с хора без деца. Аз съм готова да се обзаложа, че повече от живущите там всъщност имат деца. Всеки кляка рано или късно.

# 213
  • София
Плюс това имането или нямането на деца не е свързано с оставянето на следа по никакъв начин. Човек оставя следа с делата си, добри или лоши, с постиженията си, а не с децата си.

Бетовен кой щеше да го знае векове по-късно, ако просто беше направил 20 деца, голяма част умрели от глад и мизерия, ако не беше композирал музика? Ами Шекспир? Ами Хитлер да не би да не е оставил следа, след като е нямал деца? Вярно, лоша следа, но е оставил.
Е, ако си един от изброените, става.
Но, те са само по един, останалите над 6 милиарда не са гении, предполагам че и тук във форума не сме.
Никой няма да те помни в момента, в който напуснеш работа или се пенсионираш.
Никой няма и да се сети коя си, седмица след като си отидеш от този свят.
Само в сърцата на децата оставаш, в гените им и тези- на внуците.
По- важното е друго- пътя, който извървяваш ден след ден с децата, които си създал.
Не че е лесен, на моменти е много тежък, но щастието от това, че ги има, не може да се сравни с никакъв комфорт, нито с най- вълнуващото пътешествие или каквото развлечение там се сетиш.
Само който има деца, може да разбере за какво говоря.

# 214
"Но хората, нежелаещи да се размножат, винаги са били, са и ще бъдат пренебрежимо малко, за да повлияят по някакъв начин на хода на историята. "

Всъщност по време на упадъка на Римската империя доста философи са се изредили да се оплакват, че жените и мъжете решили вече да не раждат. Имало е И спад на раждаемостта, което да кажем е ускорило упадъка.

Да не говорим, че за три поколения в България от семейства с много деца се мина на модела семейство с едно мамино-златно, което няма как да не повлияе на историята. И в Европа пък ниската раждаемост доведе до отваряне на границите, а оттам историята я знаеш, всеки ден се вижда по новините.

Факт: ако останеш без деца, никой няма да ти помни кариерата, нито каква мацка си била, къде си пътувала и колко яко е било.

# 215
Да, но ако двама души не успяват да си родят дете, а не искат да си осиновят, трябва ли да се разделят задължително да търсят друг, с когото детето може и да се получи? Сложен е живота.

# 216

Факт: ако останеш без деца, никой няма да ти помни кариерата, нито каква мацка си била, къде си пътувала и колко яко е било.

И да имаш деца, пак е много вероятно да не ти запомнят кариерата, мацка ли си била и пр. Да не би децата ти да помнят къде си пътувала, ако не си била с тях? Всъщност, освен спътниците при пътешествията, кой друг трябва да запомни, че си била до Малдивите? Все пак повечето хора не са Руал Амундсен или Тур Хейердал.  Изобщо, това са някакви неща, които нямат никаква корелация с имането на деца.

# 217
Така е. Просто наистина има хора, които искрено не искат да имат деца. Аз не се напъвам да ги разбера, но приемам, че е така.

Аз ги разбирам, има една порода млади, които са уверени, че имат Велики Идеи и нищо не трябва да ги ограничава. Дори да нямат Велики Идеи, някак си се самоубеждават, че имат Велик и Уникален Живот, какъвто никой не е имал, няма и да има.

Обикновено грешат и се надценяват или прикриват малодушие и липса на някакви сили в тялото и душата, но отстрани поне изглежда лъскаво. Сигурна съм, че са искрени обаче...
Току-що описа младостта, каквато е, откакто свят светува. Дали грешат или не, винаги е ценно да те вълнуват неща, които стоят по-високо и по-надалече от личния ти г*з.
Децата си идват по реда, който когато узрее за идеята. Който не узрее, най-добре да няма деца, щото е гадно за всички после по безброй начини.

Ама много злобно звучиш, Мамасита, точно като бабите от блока.  Laughing Млади били, хубави били, идеи имали. Дай да им понатиснем главичките, да им кръцнем крилцата, за какви се имат?
"Лъскаво" може да е за теб отстрани, докато някои хора просто си живеят живота, без да се замислят какво е лъскаво за бабите от блока.

Факт, в който ти страстно желаш да се самоубедиш - хем да си напомпаш самочувствието, хем да наплюеш някакви там абстрактни хора, които те дразнят.

# 218

И да имаш деца, пак е много вероятно да не ти запомнят кариерата, мацка ли си била и пр. Да не би децата ти да помнят къде си пътувала, ако не си била с тях? Всъщност, освен спътниците при пътешествията, кой друг трябва да запомни, че си била до Малдивите? Все пак повечето хора не са Руал Амундсен или Тур Хейердал.  Изобщо, това са някакви неща, които нямат никаква корелация с имането на деца.

Не, но ще помнят други неща. Ще те помнят цялостно, ще ти помнят настроението, духа, излъчването. Майките не се борим да се представяме като мацки или кариеристки, шъ знайш. We have a bigger fish to fry.

Ми да, трябва да ги натиснем, да ги реализират тия идеи. Нали знаеш- идеите имат малък срок на годност, ако не се вплетат в реалността.

# 219
Какво значение има за умрелия дали някой го помни или не?

# 220
Какво значение има за умрелия дали някой го помни или не?
Питай врачките. Те се свързват с умрелите.

# 221
Има значение за живите. Някак си помага да не се чувстваш толкова сам и атомизиран.

# 222
Майките не се борим да се представяме като мацки или кариеристки, шъ знайш. We have a bigger fish to fry.

Лично аз познавам майки, за които е много важно да са мацки и/или кариеристки и имат даденостите и желанието да са мацки и/или кариеристки. Познавам и такива, които колкото и да се пънат, никога не биха могли да станат такива, и използват имането на деца като оправдание за неспособността им да постигнат нещо.

# 223
Колко елементарно противопоставяне. Повечето жени с кариера имат и деца.
Проблемът тук е, че ти (TST) нямаш кариера и от това по вълшебен начин става дискусия.
Нали виждам как почти всички в postdoc позиция са бременни. Мацки и кариеристки... Не, банална завист.

# 224
  • София
Да, но ако двама души не успяват да си родят дете, а не искат да си осиновят, трябва ли да се разделят задължително да търсят друг, с когото детето може и да се получи? Сложен е живота.
Никой не може да накара никого насила за нищо!
Имах една баба близо до мен- почина миналата година.
Преди нея, десетина години има вече, си отиде мъжа й.
Нямаха деца, следствие на спонтанен аборт, били почти осиновили, но тя се отказала и мъжът й се съгласил.
Все повтаряше, че от самота ще умре и че най- тъжното нещо е да нямаш кого да обичаш и кой теб да обича.

Общи условия

Активация на акаунт