Работа, CV-та, HR-и, съвети - 46-та тема

• 59 395
  • 726
  •   1
Отговори
# 570
Те човека (познатия) даже и на интервю не го викат. Просто той заема работата, това е. Тъжно е, да, но се практикува често. Вътрешно между тях си обикновено си казват "Абе няма ли някое наше момче/момиче?".

Към Adelinda. Не искаш ли да пробваш в Sensata когато го открият?

За какво иде реч?

Ами завод, който вероятно ще има нужда и от съответния обслужващ административен персонал. Не че ще позлатят някой, а и те вече са в България и централата си им е в София, но все някакъв административен персонал ще има и тук.
Не зная какви условия точно предлагат, но мисля, че поне ще осигуряват на светло и ще се спалзват основните правила на трудовото законодателство.

Просто предложение. Не зная какво образование имаш, дано не те засегна нещо. Но обикновено и икономисти, и инженери работят на такива места

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 17:48 от Защо ме търсиш?

# 571
От моята практика да препоръчаш човек означава - той да отговаря на изискванията за позицията, да е със съответния опит и да е съгласен да се видим за интервю. После - както се рязвият нещата, така. Може да е подходящ и да го наемат, може да не е и да не го наемат.
Но тук разбирам, че има и др практика. Което  е малоумно. После се чудим защо сме на този хал, защо някои не си вършат работата, както трябва. Ами защото не са подходящи за длъжността си, но са наместени там да работят нещо.... Sad

# 572
Да, това е да препоръчаш човек. Другото е "връзкарство".

# 573
Точно така. При нас вървят препоръки, но ако някой не става, просто не го наемаме.
Никога не са ми били понятни другия вид "връзки", на които се наема някой, който нищо не върши, но го държат.

# 574
Че то може да е компетентен и нищо да не върши, може да не е, и да се научи. Общо взето като започнат да искат стаж, едва ли не искат някой да влезне и да започне наравно с другите да работи. И 10 години да го е работил същото, но в друга фирма, навсякъде реда е различен, и трябва време да навлезе в реда на фирмата. Звъняла съм преди години за продавачка, казаха ми че трябва да съм работила, едва ли не влизаш в магазина и да познаваш всяка стока и къде седи, какви размери има, все едно поне една година си бил там. Как са взели някаква, която лъжела, че била работила, но не можела да се оправя. Ако не става въпрос за малоумни собственици и малоумен персонал, винаги може да се разберат. И като почнат едни конкурси кой по-по-най  и то за прости длъжности...

# 575
  • Другата България
Точно така. При нас вървят препоръки, но ако някой не става, просто не го наемаме.
Никога не са ми били понятни другия вид "връзки", на които се наема някой, който нищо не върши, но го държат.
Нали пак се връщаме на това "не става".
Как ще го прецениш, че не става? Само по СВ и документи?
Защото той може да отговаря перфектно и като образование, и като някакъв стаж /което не винаги означава опит, много се бърка стаж и опит, някой може да си седи с години на една длъжност и да не знае за какво е там/, но всъщност да няма никаква полза от него като работник.
А не се наема именно защото не отговаря по документи.
За това е изпитателния срок, като мине и едва тогава видиш, че не става, аут.

# 576
Не става...... Ами то понякога в тези случаи и няма нужда да става. Тук в ТЕЦ2 се говори, че се откриват работни места, за "връзкарите"

Последна редакция: нд, 13 сеп 2015, 19:33 от celika

# 577
Тоест да наемаме всички, и после да видим кой става или не.
Забавни сте.  Joy

Ако искам високо ниво на английски и немски, а в автобиографията не пише,че говори немски, дори няма да се обадя. И това е само един пример.

# 578
  • Другата България
Щом казваш.
Аз не предлагам нищо, просто си разсъждавам. Мъча се да се поставя на мястото на работодателя.
Най - малко пък да наемаТЕ Sunglasses Wink, тя селекцията наистина е трудна работа, и явно малко хора могат да вършат качествена такава.
Затова едни и същи фирми си въртят едни и същи обяви.

Ако искам високо ниво на английски и немски, а в автобиографията не пише,че говори немски, дори няма да се обадя. И това е само един пример.

Ако работодателят ти иска високо ниво на английски и немски, нали правилно разбирам? Laughing
Е, друго си е да напишеш, че можеш нещо, нали за това говорех и аз, всеки може да напише каквото си поиска, друг е въпросът какво може в действителност. Това казвам - че не само написаното е важно.
П.П. Сетих се за Дадос. Не е писала скоро, дано си е намерила нещо подходящо най - накрая.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2015, 15:29 от Merri_An

# 579
Тоест да наемаме всички, и после да видим кой става или не.
Очевидно.

# 580
Хахахах хора ами ако ти удари някой едно рамо,за някоя работа.Да те уреди то пак може да мине за препоръка!!

Например обаждаш се на бившия си шеф да ти удари при друг работодател едно рамо,то това е пак един вид препоръка! Simple Smile

Така кандидатствах за Аромата,търговски представител!Управителката ме познаваше по физиономия,но бяха приятели с моя управител,и тя ми каза че щяла да говори с него,как се справям и т.н. после му се обадих на него и му казах как стоят нещата,тя после ми се обади и ми каза за друга позиция която не ме устройваше и отказах!Ами това пак е удряне на рамо! Simple Smile

# 581
Досега се бистри в темата, че уреждането и препоръката са две различни неща.

# 582
То и друг път сме го бистрили. Аз затУЙ не чета подробно...

# 583

И какво? За какво е показател това не разбирам. Не виждам общото с препоръчаните кадри.

# 584
Това се обсъждаше по-нагоре...  във връзка със "става" и "не става" е.

Общи условия

Активация на акаунт