Колко извънкласни занимания в 1-4 клас?

• 4 792
  • 27
  •   1
Отговори
  • Sofia
Здравейте. Имам двама младежи, които тази година тръгват в първи клас. Седнала съм да мисля на какви извънкласни занимания да ги запиша тази година и се затруднявам да преценя каква е човешката бройка, така че хем да не ги претоварвам, хем да има полза. Миналата година ходеха двамата на английски и футбол и единият на пиано. Към ноември се отказаха от футбола (твърдяха, че баткото не им харесва), малко след това и от пианото. Пианистът твърдеше, че му идва много английски и пиано и се изморява. Не съм убедена, че това е причината, но не съм го натискала да продължи, не ми беше толкова важно пианото, за разлика от английския.
Сега се чудя за тази година. Английският е ясен. 2 пъти седмично, обикновено вторник и четвъртък. Искам да ги запиша и на математика, която е веднъж седмично, в събота сутрин. Освен това единият иска на пеене (което е веднъж или два пъти седмично), другият иска рисуване (което е събота, веднага след математиката). Задължително искам и да спортуват, защото знам колко малко се движат днешните деца. Това вероятно ще става в училище, веднага след занималнята, още два или три пъти седмично. И се получава нещо такова:
п - спорт
в - английски
с - спорт
ч - английски
п - спорт
с - математика
   - рисуване за единия и пеене за другия   ooooh! ooooh! ooooh!
Това освен училището и занималнята. Смятате ли, че е много?  newsm78 Аз се чудя и не мога да преценя. От една страна им остава само един изцяло почивен ден. От друга спортът е повече забавление, отколкото някакво кой знае какво натоварване. А и не знам кое от нещата мога да съкратя, всичките ми се виждат еднакво важни...  newsm78 А си мислех, че не съм от лудо амбициозните майки, които си побъркват деца...  Joy
Та споделете как е при вас, за да се ориентирам. Колко и какви занимания посещават децата ви в тази възраст? Как издържат те и как се справяте вие с пренос-превоза?

# 1
Здравей Савина. Можеш ли да споделиш къде ще ходят децата на математика за първи клас? В СМГ виждам, че заниманията започват от 2ри клас.

# 2
  • Sofia
Още не знам - не са готови графиците и за това не мога да преценя къде ще ми е най-удобно. Ще споделя като реша.

# 3
  • София
Моята първокласничка няма да има нито един почивен ден май... още не съм направила програмата. Мисля да пробваме така, пък като не става, ще режем от заниманията...

ПП Последният й хит е, че искала да ходи и на готварство  ooooh!

# 4
  • Sofia
А на какво ще ходи? Защото от занимание до занимание има разлика. Не е все едно дали ще са английски, немски и цигулка или рисуване, футбол и плуване.  Laughing

# 5
  • София
Ами плахият ми опит до момента показва, че заниманията са си занимания и натоварват детето, независимо дали е английски, немски, цигулка и т.н.

Тази година ходеше на логопед два пъти седмично и противно на моите очаквания, там не се изморяваше толкова, колкото след гимнастиката.

Иначе е планирано да ходи на гимнастика, пеене, актьорско и рисуване, но ще видим.

# 6
Миналата година сина ми беше първи клас. Тренираше футбол в училище. След занималня, в къщи - предпочитах да му видя уроците и да се упражняваме по писане или математика, отколкото да го водя още някъде на нещо.
Мисля, че когато станат по-самотоятелни с уроците, ще е по-подходящо по-голямо натоварване.
Тази година ще сме с две извънкласни занимания.

# 7
Моята първокласничка миналата година следобяд имаше нужда да си полегне и да почете или да поспи.
Беше на училище сутрин .На обяд я прибирах хапваше и си пишеше домашните (сама но беше посещавала ПДГ предната година) за около 20 ми максимум 40 мин .После сама си приготвяше чантата за следващия ден и после сама определяше какво ще правим.В повечето дни беше уморена и имаше нужда да полегне.
Освен това ходихме доста по зъболекари и ортодонти, което пак си е време и умора за нея.
Когато е била добре и не е много  уморена сме ходили на езда ,в зоопарка, по музеи, магазини , пицарии, книжарници. Любимо място и бе третия етаж на парадайс център и джъмбо.
Така написано изглежда да е много, но реално е било веднъж седмично или най-много два пъти и то само когато не е болна или уморена.
От тази година я гледам, че има повече енергия. Включихме и уроци по английски два дни в седмицата .Продължаваме посещенията при ортодонт и зъболекар и се оглеждам за чист и топъл столичен басейн за индивидуални посещения (не в група)  за да упражнява плуването си без да има ангажимент а  когато го пожелае.

# 8
  • На черешата
 Децата ми са вече големи, по-малката тази година ще е 5 клас. Миналата година извън училище ходеше на йога, английски, балет и пеене. Много беше за мен, не за нея. Тази година програмата е същата, само по нейно желание сменяме йогата с рисуване. 1-3 клас ходеше на английски, спортна гимнастика и рисуване. Никога не се е оплакала, че нещо и е в повече.  Peace

# 9
  • София/Варна
savina_33, много амбициозна програма Simple Smile
Рано е да разграфявате седмицата, преди да видите как ще се справят децата с учебния материал. Има училища, в които освен домашните за занималня, се дават и за вкъщи.
Синът ми в първи клас ходеше на шах и рисуване (в училище след занималня), а във втори на плуване, шах и математика (събота в СМГ). Тази година към последните иска да добави и роботика, но тя е в неделя и ми се струва, че аз няма да издържа да 3 месеца без да излезем дори за ден от града. Обмислям да го пусна и на айкидо, но първо ще трябва да видя програмата и другите занимания как ще се разпределят през седмицата.
Ходенето в зоопарк, музеи, библиотека, на кино, театър и т.н, не ги броя за извънкласни занимания, а за забавление и почивка (защото и аз релаксирам в това време Simple Smile)

# 10
Моят син вероятно ще си продължи с народните танци от миналата година; ходеше с желание и там си има приятелчета, а и учителката им е готина; базата им също претърпя основен ремонт, условията са чудесни.
За английски не съм сигурна, вероятно ще изчакам втория срок, да посвикне с предучилищната. Но това за мен не е проблем, защото, специално за английски, винаги има възможности. А той е само на 5, не бързам.

# 11
[Ходенето в зоопарк, музеи, библиотека, на кино, театър и т.н, не ги броя за извънкласни занимания, а за забавление и почивка (защото и аз релаксирам в това време Simple Smile)
Ездата, плуването, уроците по готварство, уроците по пазаруване, по природни науки всичко е забавление и отмора, но и начин да се усвоят нови знания и умения. Живота е пълен с уроци на всяка крачка стига да си отворен за тях. Hug
Просто на тази възраст а и по мое убеждение индивидуалните извън класни занимания дават по-добри резултати от груповите. Намирам графиците за до някъде ограничаващи и отегчаващи и се опитвам да го избегна докато има такава възможност.
Ще им дойде момента и на уроците в група и на маса.Няма как без тях ,но за сега ги отлагаме и гледам под ф-мата на забавление да придобие не по-малко  полезни опит и умения.
Амбицията е хубаво и  изключително полезно качество, което аз високо ценя но  много искам да я науча да го съчетава с умението да изживява всеки един ден пълноценно и наслаждавайки  му се.

# 12
  • София/Варна
На практика всеки един момент, който прекарвам с децата си за тях е вид урок - в планината, на морето, в кухнята, в градския транспорт. Но питането на авторката е свързано с извънкласните дейности за деца 1-4 клас. Та нека не разводняваме темата Simple Smile

# 13
Планувала съм футбол, плуване, математика, евентуално английски. Миналата година ходи и на компютри по негов избор.

# 14
  • София
А случайно някой да може да препоръча учител по гръцки за второкласник. Изведнъж като се върнахме от Гърция заяви, че задължително иска да научи гръцки...

Общи условия

Активация на акаунт