Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 66 025
  • 762
  •   1
Отговори
# 360
Притеснява ме, че орхата е доста висока и как ще го закрепям това ново разклонение, няма ли да наклони или прекърши основния цветонос  newsm78

Сложи друга пръчка и го закрепи отделно, за да не стане белята.

Това за мен е най неприятния начин за развитие на нещата.  Този тип разклонения са често под неясен ъгъл към цветоноса и освен това в местото където израстват са доста деликатни и могат да се счупят или защото стърчат и пречат, или от тежест.с пръчка закрепване няма как да стане освен ако не е набучена под ъгъл. Мисля си че а тел или бамбук огънати за каскаден-фал с височина до отклонението или малко по високо може да стане.  Сложно го обясних. Ако не е разбираемо ще го нарисувам.

# 361
Реге, така се подразних, че и снимките на дендрата изтрих. Тези групи половината са някакви продавалници, което няма лошо, но като има щипка заяждане и ми идва в повече. Отвикнала съм от такива неща. Утре ще снимам пак и ще кача във фейса.
Ако ти се занимава, направи рисунка и я качи във фб на закрепяне на перпендикулярния цветонос.  Аз май разбрах лакво имаш предвид, ако искаш да го закрепя, да снимам и да си кажеш мнението?

# 362
Здрасти, моите фалчета всички до едно са на первазите на южни прозорци. Обаче и аз съм на парно. Затова, мисля да ги кача по секцията в хола като запускат парното. По-далеч ще бъдат от светлината, ама не бих рискувала да пресъхнат. Да не говорим, че няма да съм в апартамента няколко месеца и половинката ще трябва да ги полива. Ако ги умори, ще има бой  #2gunfire

Прекрасна идея но само за тези които няма да цъфтят. И аз моите в покой ги мятам на библиотеката. Не забравяйте че е период на цветоносене и ако едно фалче иска тъмно нетъмно ще пусне цветонос.А за да ги изхрани на височина иска светлина,  а като почне да наливат пъпки и спокойствие.

Трудно ми е да преценя кои ще цъфтят и кои не Sad

Имам 10-ина подарени/спасени от умирачка преди 2 месеца - те само листа са ми пуснали засега и не знам нито кога, нито как ще цъфтят. 4 ми прецъфтяха през последния 1 месец - тях предполагам да не ги чакам да цъфтят следващите няколко месеца. Имам и още 3 цъфнали в момента - там същото - като прецъфтят ще трябва да минат няколко месеца до следващото цъфтене. При тия обстоятелства, мисля да изрискувам с холовата секция. Да не говорим, че просто няма къде другаде да ги сложа Sad След около месец раждам и са ми малко по-различни приоритетите в момента, не мога да им мисля специални поставки и цветарници по-близо до светлината.  Tired

# 363
Охайо, малко извън темата, но мисли за подходящо място освен первазите, защото след година и половина, живот и здраве, ще е абсолютно невъзможно орхите да са там.  Grinning. Дъщеря ми е на 3 и се осмелих да докарам цвете у нас едва тази година, преди месец откъсна два цвята на един фал доволна и дойде да ми ги подарява. Сега вече разбра, че са важни и не пипа, та замисли се сериозно  Joy Joy Joy Чакат те прекрасни моменти!

# 364
  • Ænima/Albuquerque
Притеснява ме, че орхата е доста висока и как ще го закрепям това ново разклонение, няма ли да наклони или прекърши основния цветонос  newsm78

Сложи друга пръчка и го закрепи отделно, за да не стане белята.

Това за мен е най неприятния начин за развитие на нещата.  Този тип разклонения са често под неясен ъгъл към цветоноса и освен това в местото където израстват са доста деликатни и могат да се счупят или защото стърчат и пречат, или от тежест.с пръчка закрепване няма как да стане освен ако не е набучена под ъгъл. Мисля си че а тел или бамбук огънати за каскаден-фал с височина до отклонението или малко по високо може да стане.  Сложно го обясних. Ако не е разбираемо ще го нарисувам.

Не е съвсем така. Мога да снимам моя как го закрепих и как му показвам посоката. Цветноса е страшно нежен и съм наясно с това.

# 365
Сарказъм, покажи да видя, моля те. Моят расте в посока, външна на саксията. Мисля си да, че може с някой интересен подходящ клон да пробвам. Ще го дезинфекцирам, разбира се.

# 366
  • Ænima/Albuquerque
Сарказъм, покажи да видя, моля те. Моят расте в посока, външна на саксията. Мисля си да, че може с някой интересен подходящ клон да пробвам. Ще го дезинфекцирам, разбира се.

Разбира се. Ето:

Скрит текст:

Както се вижда на снимките, има една пръчка, която подпира цветоноса отзад, а е вързан за другата.
Преди да сложа втората пръчка (тази, за която в момента е хванат), цветоноса беше вързан за задната. Много е важно да отбележа, че не съм насилвала изобщо цветоноса с пръчките. Също така, съм го хванала без да стягам, без да стискам, с гумирано... там както се казва.
Така успях да променя посоката от изцяло направо и навън, към завой успореден с ръба на саксията.

Не знам дали се изразявам така, че да стане ясно какво имам предвид. hahaha

# 367
Ще ти отговоря с математическо понятие - еднта равнина лежи на три точки. Две са  права или греда подлежаща на различни моменти ( това вече е от механиката), а това дава въможност за пречупване в отсечката между двете пръчки когато натежи края на цветоноса . аз мисля нещо такова такова, извинете за лошаста рисунка.

Една тел за каскад да се деформира така че участъка за крепеж да се издължи максимално. Т.е да стане от черното-  както е червено, и в удебеления участък да има побе 3-4 крепежа.

# 368
Охио

Прецъфтелите могат да отидат там директно. Само два пъти съм имала случай цветоноса да прецъфтява и едновременно да расте нов. Не го намирам за здравословно защото цветето има нужда от почивка в случая до пролетта.

Тези които са реанимирани на всяко поливане просто оглеждай внимателно, разбрала съм че ако едно фалче иска да цъфти то пуска цветонос но на тъмно става хилав и изкривен.

# 369
Реге, така се подразних, че и снимките на дендрата изтрих. Тези групи половината са някакви продавалници, което няма лошо, но като има щипка заяждане и ми идва в повече. Отвикнала съм от такива неща. Утре ще снимам пак и ще кача във фейса.

Мен ме дразни само че всяка група има някакв скрито предназначение. Примерно кръстена Продавалник но там продава само една дама, и всяко друго съобщение за покупко продажба се трие, или В света на орхидеите  но с малки думи тегли отзад - моля пейте  дитирамби на борсата в обеля. Дружеството на орхидеистие пък ме комплицира, те там са ЕХЕ пък аз любител нек,ъв. Искам нещо простичко и практично.

Ще чакам снимки на дендра.  Любопитно ми е какво се случва с него защото гниене по дендр както писах не мога да си представя. Пък и да е неспасяемо...освен ако е само една булба разбира се.

# 370
Здравейте и от мен!
Очакването на цветоноси тушира (временно Mr. Green ) желанието ми за нови покупки, така че се радвам на вашите придобивки.
Иначе при моите, онцидиумът прецъфтява. Цъфна втората половина на юли и смятам, че продължителността като за първи домашен цъфтеж е добра.

Мен ме дразни само че всяка група има някакв скрито предназначение. Примерно кръстена Продавалник но там продава само една дама, и всяко друго съобщение за покупко продажба се трие, или В света на орхидеите  но с малки думи тегли отзад - моля пейте  дитирамби на борсата в обеля. Дружеството на орхидеистие пък ме комплицира, те там са ЕХЕ пък аз любител нек,ъв. Искам нещо простичко и практично.
Затова харесвам нашата тема тук. И благодаря, че я има  bouquet . Четох доста дълго преди да пиша и съм научила много и ценни неща, и то именно практически, от конкретиката на отглеждането на тези прекрасни цветя. То не че сега допринасям с нещо, ама ми е приятно да участвам Laughing .

# 371
Аз чак сега зацепих защо сте кръстили нашата група във фб "свободна"  Grinning Импала, то и аз нямам принос, но една жена, особено пък заета, има нужда някъде да си приказва за неща, които я вълнуват и да изпуска напрежението и тези форуми и групи освен за обмяна на опит, са и именно такова място.
Реге, въпросната дендра я оставям в едно ъгълче и няма да я пипна много дълго време. В този ред на мисли четох за обтриване на листа с памук с лимон - вие какво мислите или да не тормозя цветето и да го оставя на мира?
За снимките за този проблемен цветонос много благодаря. Ще трябва обяче да експериментирам, защото той расте навън от саксията и няма как да вкарам пръчка, ще трябва да е тел с някаква много особена неправилна форма, за да му обере хубаво тежестта. Ще снимам да видите какво имам предвид, защото аз на снимката от вчера съм снимала само как излиза разклонението, но не и положението спрямо основния и саксията.  

# 372
Аз чак сега зацепих защо сте кръстили нашата група във фб "свободна"  Grinning Импала, то и аз нямам принос, но една жена, особено пък заета, има нужда някъде да си приказва за неща, които я вълнуват и да изпуска напрежението и тези форуми и групи освен за обмяна на опит, са и именно такова място.
Реге, въпросната дендра я оставям в едно ъгълче и няма да я пипна много дълго време. В този ред на мисли четох за обтриване на листа с памук с лимон - вие какво мислите или да не тормозя цветето и да го оставя на мира?
За снимките за този проблемен цветонос много благодаря. Ще трябва обяче да експериментирам, защото той расте навън от саксията и няма как да вкарам пръчка, ще трябва да е тел с някаква много особена неправилна форма, за да му обере хубаво тежестта. Ще снимам да видите какво имам предвид, защото аз на снимката от вчера съм снимала само как излиза разклонението, но не и положението спрямо основния и саксията.  

Щом расте навън от саксията ще трябва да се прави тел по мярка, с бъбрековидна форма или на буква Р, основата забучена в саксията а пък подпиращата част извън нея като горницата на Р то. Горе долу на око ми се струва че крепеж в рамките на 15-20 см ( това се пада извън саксията - ще е достатъчен.Пак сложно го обясних, но ако не се стряскате от моите рисунки мога да го нарисувам. Мога и да го направя но си доста надалеч.

Обтриване на листа с лимон това за какво е ? Ще ми е интересно да науча нещо ново. Той е киселина и се чудя какео точно прави.

Импала почваш да ме караш да се замисля че онцидиума всъщност не цъфти чак толкова кратко  Joy Пък и е красив, нещо почвам да се заглеждам по орхита които бях зачеркнала в списъка си за придобивки.

# 373
Реге, за обтриването с лимон - една жена от другата група с много прилични дендробиуми ми го каза. Сега като се разтърсих, ето едно видео на една мадама. Най-общо е добре да се почиства горната част на листото с лимонов сок, защото е слаба киселина и премахва разни мазни петна и прахоляци, долната част на листото не трябва да се чисти с лимон. Чух и за обтриване с обелка от банан във видеото  newsm78

Е да, ама видеото нещо не успях да го копирам от телефона. После.

Редактирам се - ето две видеа за употреба на лимонов сок:
https://www.youtube.com/watch?v=WnP34G25MOk
https://www.youtube.com/watch?v=1cLn01fdkk0

Относно почистването с обелка от банан - да действително много орхидеисти почистват /разручках се из чужди форуми/. Обелката от банан съдържа калий, фосфор, азот и магнезий в малки количества и е било много полезно. Мисля, че ще пробвам, нищо не ми коства.

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 12:34 от poppy-fairy

# 374

Малко грозно стана ама дано е понятно.

За лимона благодаря, аз мислех да не е някоя тънкост от която да цъфти 5 пъти в годината Joy
У
Аз обтривам с мокри кърпички обикновени, една кърпичка за едно растение. Доволна съм. Опитвала съм и с мляко но то е сладко и се страхувам да не привлича вредители.

А за обтриването с обелка на банан много интересно обаче за 100 орхита колко банана трябва да се обелят... Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт