Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 66 045
  • 762
  •   1
Отговори
# 345
И аз съм уау! Това е много шантаво прекрасно!

# 346
  • Sofia
И аз съм уау! Това е много шантаво прекрасно!
Много точно казано  Hug

# 347
  • Ænima/Albuquerque
Да ви питам, на една приятелка кейкито едва се държи на един изсъхнал цветонос - да отделя ли, какво да го прави?

Освен това, на снимката се вижда, че държи орхидеята в пластмасовата, купешка саксия. Аз я посъветвах да пресади. Вие какво ще кажете? Не е ли прекалено тясно там?

Снимков материал:

Скрит текст:

# 348
Да ви питам, на една приятелка кейкито едва се държи на един изсъхнал цветонос - да отделя ли, какво да го прави?

Освен това, на снимката се вижда, че държи орхидеята в пластмасовата, купешка саксия. Аз я посъветвах да пресади. Вие какво ще кажете? Не е ли прекалено тясно там?

Снимков материал:

Скрит текст:

Първо за кейкито.
Изсъхнал цветонос означава че вече нищо не го храни и си живее само от въздушна влажност. Така че цветоноса се реже а с кейкито се решава какво да се прави. Това е точно онзи гаден случай когато майката не се инетресува от кейкито и си засушава цветоноса. Така че той вече може да се отреже. На кейкито трябва да се стимулират коренчетата. Щом досега е добре на въздух, бих препоръчала да е НАД вода .( няма как да стане коренчето да докосва водата но няма нищо ) за време докато не избият и пораснат поне 3 коренчета по 4-5 см.

За пресаждане не само не виждам смисъл ( на три листа харатерната 12-ка саксия е повече от достатъчна) , но бих я посъветвала и добре да я огледа. Орхата няма въздушни корени, което за мен е доста особен показател. Или всичко пораснали въздушни корени са били бучкани в субстрата което е неправилно, или орхата няма нови корени Бих искала да я поглеаме по отблизо - снимки на това което е важно за фалката- кака са корените ВЪВ саксията - и защо има толкова сухи неща във саксията отгоре на повърхността. Освен това ми се струва че стъблото й е доста дълбоко закопано и това може да стане проблем в последствие.

Между другото купешките саксии обикновените визирам, колкото  и да ви изглеждат непригледни са най-удобните и подходящите за тези орхидеи - хубави са по размер, имат доста възможност за разпробиване на допълнителни отвори което е полезно за начинаещи, Еластични са могат да се спесква, режат и огъват което е добре при пресаждане, подпълване на субстрата или вадене на корени излезли отдолу и пр.

# 349
  • Ænima/Albuquerque
Благодаря, предадох отговора нататък.  Mr. Green

# 350
Познайте какво видях на единия фал вчера сутринта  Party . Едвам не си изпуснах чашата с кафе от изненада. Направих една снимка за сравнение между цветонос и корен за начинаещи като мен, на които е трудно да различат двете едно от друго. Отляво, това, което видях вчера - цветонос, отдясно - коренче. Мога ли да слагам някаква тор, в частност бял кристалон сега или да си търся жълт?

Иначе съм пробвала кислородна вода за обработка на корени с мухъл и поне на мен не ми помогна. Но в борбата срещу загниване ми е помагало - почиствам загнилото, пръскам с кислородна вода и държа без субстрат. Предпочитам го пред алкохол или медицински спирт, защото не мирише.

# 351
  • Ænima/Albuquerque
Хехееее, честито! Мале, все едно моята си снимала - от едната страна корен, от другата цветонос.  hahaha

# 352
Привет и от мен, момичета  Hug Hug Hug

Първо започвам с новината, че малайзийската орха, за която Реге помага да пресадя, не само се развива прекрасно, ами и май ще цъфти. Вижте и вие, но ми се струва, че са цветоноси. Това листенце е пречупено от дългия път, не го пипам, то само ще си падне, да не ви залъгва, че е наполовина покафеняло.:

Едно фалче, наскоро го взех в малко опърпано състояние, то тук от 2-3 седмици изкара ново перпендикулярно разклонение на цветоноса. Притеснява ме, че орхата е доста висока и как ще го закрепям това ново разклонение, няма ли да наклони или прекърши основния цветонос  newsm78

Едно малко фалче си взех съвсем наскоро гледам го, че и то май вади ново разклонение:

И последната придобивка една бледожълта прекрасница, не е мини, но е мъничка на фона на останалите:

Гледам ги на голям западен еркерен прозорец в кухнята и явно им е добре, защото от готвенето поддържам висока влага, повечето са натежали от цветове по това време на годината, не знам дали е нормално. Много ме притеснява, че под прозореца имам парно и да не ги изсуша, това ще им е първото презимуване у нас Simple Smile Хич не искам да ги уморя  Wink

Скрит текст:
Един дендробиум не ми върви добре и май гние. Навряла съм се в 10 групи във фб за орхидеи и обърках къде пускам снимките, пишман станах, че питах. Направо ми се отщя да пускам нов пост за това цвете, минах го в калиев перманганат и един дезинфектант, ако оцелее - оцелее, ако не, живи и здрави. Сега се самоизтрих отвсякъде и съм само в нашата група, да не правя такива недоразумения повече.

Това е от мен! Може да ви се виждат смешни тези мънички разклонения и пъпчици, но за мен са голяма радост все още  Grinning Grinning Grinning

# 353
Леле колко са ти прекраснииии! Пу-пу-пу!

# 354
Здрасти, моите фалчета всички до едно са на первазите на южни прозорци. Обаче и аз съм на парно. Затова, мисля да ги кача по секцията в хола като запускат парното. По-далеч ще бъдат от светлината, ама не бих рискувала да пресъхнат. Да не говорим, че няма да съм в апартамента няколко месеца и половинката ще трябва да ги полива. Ако ги умори, ще има бой  #2gunfire

# 355
Здрасти, моите фалчета всички до едно са на первазите на южни прозорци. Обаче и аз съм на парно. Затова, мисля да ги кача по секцията в хола като запускат парното. По-далеч ще бъдат от светлината, ама не бих рискувала да пресъхнат. Да не говорим, че няма да съм в апартамента няколко месеца и половинката ще трябва да ги полива. Ако ги умори, ще има бой  #2gunfire

Проблемът при мен е, че къщата ни е с източно-западно изложение, това ми е най-светлият прозорец и дори като пусна завесите на первазите пада предостатъчно светлина. От това място по-подходящо нямам, а и в Ирландия декември е такова мракобесие, че се стъмва в 4, във вътрешността на стаята ще измрат със сигурност, защото е тъмно. Парно имам под всеки прозорец, тераса нямам...мъка. Ще видим как ще презимуват...

# 356
  • Ænima/Albuquerque
Притеснява ме, че орхата е доста висока и как ще го закрепям това ново разклонение, няма ли да наклони или прекърши основния цветонос  newsm78

Сложи друга пръчка и го закрепи отделно, за да не стане белята.

# 357
Лораине07

Аз торя еднократно с оранжев като видя цветоноса. Белия/черния са за покой.

Как се изразих само. Имам в предвид че подготвяли растението за период на покой а вие ще цъфтите значи повече К. Аз поне така осеверих океана от инфо в нета.

И да добавя осторожно с Торенето, разреждане до 4 пъти на описанието което е нормално. Да кажем Зеления кристалон е 18-18-18.  А орхите се торят в единици.  За да,стигнем до единици делим на 4 че и повече. Освен това еднократно. После отбиване отложенията по корите с английска сол.

Аз съм много подозрителна към Торенето, знам.

Последна редакция: пн, 12 окт 2015, 17:46 от _re_ge

# 358

Прекрасна идея но само за тези които няма да цъфтят. И аз моите в покой ги мятам на библиотеката. Не забравяйте че е период на цветоносене и ако едно фалче иска тъмно нетъмно ще пусне цветонос.А за да ги изхрани на височина иска светлина,  а като почне да наливат пъпки и спокойствие.

# 359
Poppi Fairy
Дай да го видя гниещия дендробиум.
Не съм виждала такова нещо и си мисля че не е възможно освен ако не говорим за заболяване.Нека се пробвам и аз да дам съвет.

Общи условия

Активация на акаунт