Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 996
  • 762
  •   1
Отговори
# 375
Импала почваш да ме караш да се замисля че онцидиума всъщност не цъфти чак толкова кратко  Joy Пък и е красив, нещо почвам да се заглеждам по орхита които бях зачеркнала в списъка си за придобивки.
И аз се учудих на дълготрайността, още повече, че растението изобщо не беше в добро състояние.
Далеч не съм експерт в отглеждането на онцидиуми, но поне мога да кажа какво различно съм установила в сравнение с фалчетата. Гледани при същите условия (място, саксии, субстрат), онцидиумите изискват по-често поливане. Затова, когато се убедя, че са в добра форма, ще променя някой от факторите. Иначе засега се развиват добре, пускат коренчета, нови растежи, но има какво още да се желае.

# 376
Гледани при същите условия (място, саксии, субстрат), онцидиумите изискват по-често поливане. Затова, когато се убедя, че са в добра форма, ще променя някой от факторите. Иначе засега се развиват добре, пускат коренчета, нови растежи, но има какво още да се желае.

За съжаление това в което не успях с оцидиума да го  доведа до засушаване. Аз и затова погубих моята Танцуваща дама. Беше лято , имах период в който се грижих за нещо много по-важно и нямах време за цветята и тя не издържа на рядкото поливане. докато фалчетата, лудезиите, епидендрума, дендробоума преживяха без проблем поливане на 30 дена в големите горещини. Даже единият път и на 45 с частично опръскване на тези които съвсем изглеждаха дехидратирани.

# 377
Здравейте  Hug Hug Hug

Нов цветонос ли си е подал нослето тук?

Ако е така, това ще и е третият на тази госпожица  Grinning В момента има два цветоноса с по три разклонения и макар и повечето от цветовете да са окапали, все още излизат нови, но много странно набръчкани от външната страна. На някой ставали ли са му така? Не беше така като я купих. На какво може да се дължи  newsm78  Ето и снимка

Заредих си от Бг английска сол и ще слагам през 3-4 седмици при поливане. Някой използвал ли е, че не помня къде бях чела за нея.

# 378
Аз им слагам от английската сол,но скоро не съм мерси че ми напомни днес ще им сложа Simple Smile

# 379
  • София
Как се слага тази сол - колко грама в колко мл. вода? За първи път чувам за това и каква е целта?

# 380
Аз знам, че на литър вода е щипка английска сол. Това е реално магнезиев сулфат. Бе аз веднъж вече торих с нея, не знам дали на по-влажният климат при мен или на нея се дължи това образуване на пъпчици при мен. Може и да е късметът на начинаещия Simple Smile

# 381
  • Ænima/Albuquerque
Определено е цветонос това на първата снимка.

Сега ще ме карате английска сол да търся.

# 382
Определено е цветонос това на първата снимка.

Сега ще ме карате английска сол да търся.

Ураааааа! Много ми е кеф!

Така и ето къде съм чела за английската сол - http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=47&t=13883& … d8a06f20e16deadd4

Магнезиевият сулфат е от съществено значение за произвеждането на хлорофил, и използването му прави растението по-силно.

http://www.orchidboard.com/community/beginner-discussion/4055-ep … salt-orchids.html  Това е информация, която съм чела в англисйкия форум за орхидеи. Да, английската сол има отношение към цъфтежа, но трябва много да се внимава, особено ако торите и с нещо друго, защото и в другите торове се съдържа магнезий. Веднъж на 4-5 седмици мисля, че е разумно, не повече.

Последна редакция: чт, 15 окт 2015, 14:52 от poppy-fairy

# 383
  • Ænima/Albuquerque
Отивам да купувам.  animal037

Уау:  Shocked

Цитат
И в подкрепа на моя опит ще кажа,че с 2 цветоноса орхидеята ми направи 35 цвята.

# 384
  • София
Хм, имам някакъв спомен, че ре ге използваше английската сол да почиства корите и корените от отлаганията получени от торенето.  Thinking Но тя ще каже...

Аз да докладвам за борбата с мухъла - нищо не направих. Отделих корите и понеже имах още малко останали от разни пресаждания ги събрах на куп. После ги сварих в една тенджера, след което ги опекох във фурната. И реших, че съм приключила с мухъла. Докато не използвах корите да си пресадя една орхидея и тя брадяса  Crossing Arms Днес отидох и си купих фунгицид - сега киснат и двете проблемни.

Нооо докато си купувах препарат:

Скрит текст:
Това полумини някак се озова в кошницата ми.

Сега съм доволна  Mr. Green

# 385
това което на мен са ми казавали за английската сол ( но то е било преди поне 5-6 години, тук в тази тема от хора които пишат в флауърсинфо)  е точно това- почиства корите от отложения от торене и варовитата вода. знам че съдържа магнезий и че магнезия подкрепя цътфтежа, но как се усовява. Нали сте виждали на лекарствата описанието - да кажем еди си какво под формата на еди си какво (нещо химично като съединение) за да се усвоява. Дали магнезия от английската сол се уусвоява правилно не мога да кажа - приемрнопри нас  води до проблеми  Wink  . Освен това съм чела че отмиването ставало спроточна вода , което аз лично съм го опитвалано  не се получава качествено.

Затова лично без да налагам мнението си на никого смятам че да накисвам 4 пъти годишно в р-р на англисйка сол- щипка на два листра ми помага на фалчетата за отложенията ( торя също толков апъти ) , пък дали спомага цъфтежа не знам.

Светланка, точно говорихме с някой тук в темата за това, колко трябва да е преваряването. чудих защо толкова много по спомен около 30 минути -  а то ето защо.
А новичката е голяма хубавица

Поппи Фери- да цветонос е!

за това как изглеждат цветчетат отзад, това са от този тип орхита който аз наричам кожести но другите изпозлват термин восъчни. Често за такива леко релефни отзад. Фактурата на цветовете е различна и начина по който стои цветето. трудно го обеснявам но ако го сравниш с друго фалче с копринени цветове ще направиш разликата.

Последна редакция: чт, 15 окт 2015, 18:57 от _re_ge

# 386
Реге, аз точно, защото сравнявам с останалите и ми се вижда доста нетипично този велурен цвят, та си помислих, че може да е признак на някаква болест. Е, значи ми няма нищо на фалката.
Аз използвам baby bio orhid food, но не според указанията на етикета, където пише да торя с 10 капки на литър, а слагам максимум 3-4. Досега съм торила 2-3 пъти. В точно тази течна тор няма магнезий, така че ще пробвам да слагам английската сол, но сега зимния период доста рядко. Страх ме е да не ги изгоря.

# 387
Здравейте, съвсем случайно, но навреме ви открих.
Преди малко повече от седмица се сдобих с малка орхидея. Не съм гледала такова растение, защото съм чувала, че не е лесно и са капризни. А толкова много ги харесвам, че не искам да ги погубя.
Та сега имам въпроси и ви моля да ми отговорите, защото съм с малко бебе и в момента нямам много време да чета назад, а може би тази красавица не е съвсем наред.
Направих няколко снимки:

Скрит текст:

Нормално ли е да има това което го оприличавам на плесен? Когато я взех беше много суха.
Загнили корени ли има?
Трябва ли да я присадя и как? Имам субстрат за орхидеи и прозрачна саксия с диаметър поне 2пъти по-голям от сегашната.
Вида ли е такова малко или това е бебе?
На първо четене това е. Извинявам се ако имам правописни грешки, но пиша от телефона.

Последна редакция: пт, 16 окт 2015, 00:33 от ganbg

# 388
  • Ænima/Albuquerque
О, това е мини! С огромни цветове, браво!

Това, което виждаш, е мъх (сфагнум). Махай всичко от орхито, изрежи изгнилите корен и пресади.
Моето мини го пресадих в чаша за вино, доста тумбеста, нещо такова обмисли, като големина. Без снимка на саксията, не мога да се ориентирам какво имаш налично.

Ето снимка на моето мини в чашата:
Скрит текст:

И ето клип как става пресаждането, тук се вижда и какво е редно да изрежеш:

https://www.youtube.com/watch?v=iqiPkUOIUxw

Орхито ми се вижда здраво, не се притеснявай, успех!   Hug

# 389
Благодаря за бързия отговор. Това с чашата за вино ми хареса. Може да го пробвам. Как се полива като не се оттича? А саксията ми е почти като тази от клипчето.

Общи условия

Активация на акаунт