Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 982
  • 762
  •   1
Отговори
# 390
О, това е мини! С огромни цветове, браво!

Това, което виждаш, е мъх (сфагнум). Махай всичко от орхито, изрежи изгнилите корен и пресади.
Моето мини го пресадих в чаша за вино, доста тумбеста, нещо такова обмисли, като големина. Без снимка на саксията, не мога да се ориентирам какво имаш налично.

Ето снимка на моето мини в чашата:
Скрит текст:

И ето клип как става пресаждането, тук се вижда и какво е редно да изрежеш:

https://www.youtube.com/watch?v=iqiPkUOIUxw

Орхито ми се вижда здраво, не се притеснявай, успех!   Hug
Ама защо такива радикални мерки, освен това минитата най добре виреят в сфагнум. Явно има престараване в поливането но като се коригира нещата ще си дойдат на място. Има достатъчно място в саксията същи така. Освен това едно прЕсажданв би довело до ненужно нарастване на размера на листната маса и от мини ще стане "куцо" миди. Това не е фикус който след 10 г ще бъде два метра. Позволява да се гледа в тази саксия с години без да променя генерално вида си. А сфагнума ще ви дава огромната свобода да поливате и забравяте за нея следните 3-5 седмици.

Щом може да е просто и удобно защо да го правите сложно?

А това което виждам в клипа е неправилно от гледна точка на моя опит от всякъде.
Мога да приведа конструктивна критика поне по 5-6 точки.

Последна редакция: пт, 16 окт 2015, 01:48 от _re_ge

# 391
  • София
Този ме преби. Ако това са про-та, то аз трябва да съм факир  Joy

Не само че безумно й подряза корените, ами накрая я загърли като царевица  ooooh!

Предлагам да сложим на 1-ва страница снимков материал: що е то загнил корен и как се почиства. Който има загнила орха да вади фотото  Mr. Green

# 392
Еееее, предизвикахте ме и аз го изгледах  Joy Joy Joy
Аз много чета из нета и макар да гледам основно фалчета от има-няма 10 месеца, някакви фрапантни грешки не съм допускала. Обаче съм изчела всичко на първа страница на темата, ровя и из другите форуми /не за друго,ами имам доста свободно време понякога/. Голям фен съм и на Miss Orchid Girl канала в тубата, много интересни експерименти прави тази девойка. И няма какво да си говорим, колкото и да четеш, каквото и да разглеждаш из интернет, докато не дойде момент да си приложиш всичко на практика и да видиш какъв ще е ефектът, все едно нищо не знаеш.

# 393
Хех, и аз го гледах Simple Smile тия пръчки са готини, не съм виждала такива. Много по-стилно изглеждат от обикновените. Иначе абсолютно безсмислено упражнение, много опасно с тия сухи корени, аз гаранция ще ги изпотроша както ми треперят ръцете.

За гледането на мини в сфагнум - наистина е най-добрият вариант, но при мене тотално гният без никакво поливане. Така че аз си ги слагам в нормални кори и само ги пръскам по-честичко. Даже едното ми мини има пъпчица, която ми изглежда като цветонос, но още е доста миниатюрна за да съм сигурна. Вчера я видях и я чакам с нетърпение да видя какво ще се окаже.

# 394
  • София
Изгледах видеото  ooooh! Що за изтезание и зверско рязане на здрави корени  #Crazy От самото начало вместо да среже пластмасовата "оригинална" саксия, той сряза корените  #Crazy За по нантъчните безмислени изтезания над орхидеята да не говорим, барабр със закрепването на цветоноса, за който не ми се мисли като цъфне повече и натежи какво ще стане Stop Не че съм специалист по отглеждане на орхидеи, ама това направо ме остави без думи. Може да го сложите на първа странца с надпис: как да не пресаждаме орхидя или как да си изтезаваме орхидеите Mr. Green

# 395
  • Ænima/Albuquerque
Хванах първия клип в тубата, не виждам кое е толкова възмутително. Жената има загнил корен, и това е видно. Питаше дали да реже загнилите корени. Не съм казала - отрежи здрав или сух корен.

Нямам нужда да защитавам всичко, което съм написала, понеже всичките ми орхидеи са пресаждани на такъв принцип. Не е, като да съм му следвала "инструкциите" 1:1, понеже тая работа с пресаждането не е атомна физика. Като е сложно пресаждането на минито, не значи че е толкова грешно. Моето е пресадено, пък не е умряло.

Или личния опит не може да се споделя? Само определени експерти ли могат да се изказват в темата?

Как се полива като не се оттича?

Поливам отгоре и после изливам водата, като правя решетка с пръсти, за да не изпада субстрата.

# 396
  • София
Sarcasm™ Не го приемай лично, не исках да те обидя понеже ти пусна видеото. Споделих възмущението си към клипа, не към теб. Има обаче огромна разлика между подрязване на изгнили корени /което е редно да се направи/ и рязане на здрави корени, защото на някой му пречат да извади цветето от саксията или да му раздели корените, както беше показано на клипа. За никога не пресаждалите е важно да го знаят.

# 397
  • Ænima/Albuquerque
Разбира се, разбира се. Това и съм написала:

изрежи изгнилите корени

# 398
Аз ще ви напиша кои са основните тегави моменти и то не в самото пресаждане а в факторите около пресаждането защото иначе то не е нищо особено.

Но на клипа е мъж, Сарказъм да не би да си сложила грешен линк.

Почвам по точки.

1. Избор на субстрат. Тук този е крайно неподходящ за начинаещ защото има примеси.
2 Избор на саксия ( оставяме на страна неподходящия материал и малкото отвори. Това е урок за начинаещи а не за напреднали. По напреднал може повече, на начинаещ е хубаво да се предлага подходящ вариант тук птосъхването ще става бавно а от там евентуално загниване.)  Та избора на размер е основната грешка която правят много начинаещи. Фалчето не е зокум. В развитието си то запазва с малко промени първоначалния си вид. Тук саксията е просто огромна  да не кажа че пресаждането на цветето въобще не е необходимо. В тази огромна саксия субстратра ще просъхва бавно, фалчето може да спред да цъфти защото ще нараства вегетативно. А да нараства на листа и корени е излишно, това не се отразява по-добре нито на цъфтежа, нито на обилието му, нито на дължината на цветоноса нито на размера на цветовете. Така че ако все пак много искате да пресаждате по един см по широка и по висока саксия.минитата въобще не бива да се пресаждат в по- голяма саксия, иначе стават миди.
3 слагане на кори на дъното , това не го препоръчвам хубаво е корените да стигат до дъното, така няма да са вътре и нама да гният, ще можете и да ги наблюдавате.
4 загърлянето е доста срещана основна грешка.

Този клип е добър за пресаждане на зокум или на фикус. Но много от действията са неподходящи за пресаждане на фалаенопсис.

Предполагам че подмятането за експерт е  към мен. Неприятно ми е но какво да направя като имам опит , минала съм през много ситуации и знам какво става или какво ще стане. Ако това което си посъветвала е разумно няма да се намеся но ако е експеримент и с въпросен успех ще си кажа мнението. А какво ще направи дамата си е неин избор. Навремето аз бях кибика тук а другите бяха експерти. След 5-7 години вероятно и  теб някой ще те заяжда на тема "експерт", какво да се прави  - приемственост.

Последна редакция: пт, 16 окт 2015, 15:49 от _re_ge

# 399
  • Ænima/Albuquerque
Абсолютно никъде не съм съветвала момичето да пресажда в такава саксия. Огромна е за мини, не съм идиот. Ако бях, вероятно нямаше да пресадя в чаша за вино.

Подмятането е към това, че не мога да коментирам собствения си опит. Ако си се разпознала - ти си знаеш. Когато смятам, че нещо не знам - идвам и ви питам, после преценявам какво да направя.

Стига толкова глупости, момичето нека си прецени какво иска да прави.

Вчера купих английска сол, чакам да стане време да поливам.  Flutter
Да ви питам, в кухнята, където досега държах орхидеите, вече е много студено. Днес ги преместих в стаята, където отоплявам по-често. Тази смяна на "климата", дали няма да се отрази негативно?

# 400
Изгоряха му ушите на младежа днес Mr. Green .
Аз пък имам няколко подранили цветоносчета Party . Кеф!

# 401
Хубаво де, аз гледам фалки от няма и година. Кажете ми какъв е цикълът, кога да чакам да цъфтят, кога почиват. Те моите повечето са в цъфтеж в момента.
Сарказъм, ще се приспособят китките. Може би ще им се отрази смяната на мястото, но щом на мен орха от другия край на света ми се адаптира и ще цъфти, твоите от съседната стая и те ще трябва да свикнат  Grinning
Мен ме притеснява че примерно не отопляме помещенията постоянно и парното се включва основно като сме си у нас. Това криволичене не температурите най-вероятно също ще се отрази...
А между другото, в горния си пост, където коментирам, че човек трябва да приложи прочетеното на практика визирам себе си Peace

Последна редакция: пт, 16 окт 2015, 17:03 от poppy-fairy

# 402
  • София
Sarcasm, що се палиш бе, момиче  Mr. Green

Коментирахме клипа, а не твоите коментари или опит. Между другото, съвсем на същия принцип си мисля, че така, както ти си свободна да споделяш мнение, можем и останалите да го правим, нали  Wink
Не е нужно да е лично насочено.

# 403
Привет-мривет. Утре е големият ден. Ще пресадя 4 орхидеи. Двете, за които ви говорех(едната май има пъпчица цветоносче!юпииии). Ще използвам саксии за орхидеи, като тези от клипа на Сарказм. Но моите двете са с много листа и корени и мисля, че няма да им е зле. Ще пробвам да кача малко снимки.

Не мога от телефона Sad

# 404

Да ви питам, в кухнята, където досега държах орхидеите, вече е много студено. Днес ги преместих в стаята, където отоплявам по-често. Тази смяна на "климата", дали няма да се отрази негативно?

Сарказм  Hug

Погрешно е мнението че орхитата не трябва са се местят. Могат да се местят постоянно според усета и желанието на собственика с едно НО, не се местят само о единствено когато започнат да наливат пъпките на цветоноса. Когато това наливане започне е хубаво да се установи на светло далеч от прозорци и течения и така докато не цъфнат всички налични пъпки на цветоноса. Тогава може са се сложо някъде където да й се любувате постоянно.

Хубаво де, аз гледам фалки от няма и година. Кажете ми какъв е цикълът, кога да чакам да цъфтят, кога почиват. Те моите повечето са в цъфтеж в момента.

Мен ме притеснява че примерно не отопляме помещенията постоянно и парното се включва основно като сме си у нас. Това криволичене не температурите най-вероятно също ще се отрази...

Много ще ми е трудно защото има много но-та. Но ако обобщим - в оранжериите цъфтят по всяко време. Домашния цъфтеж се залага есента и пролетта. Като прецъфти почива и ако е лято вегетира а ако е зима нищо не се случва.

Торта която спомненаваш погледнах в интернет за състава е за млади орхита и бебета или за след цъфтеж за подпомагане на вегетацията.

Общи условия

Активация на акаунт