Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 963
  • 762
  •   1
Отговори
# 405
  • Ænima/Albuquerque

Да ви питам, в кухнята, където досега държах орхидеите, вече е много студено. Днес ги преместих в стаята, където отоплявам по-често. Тази смяна на "климата", дали няма да се отрази негативно?

Сарказм  Hug

Погрешно е мнението че орхитата не трябва са се местят. Могат да се местят постоянно според усета и желанието на собственика с едно НО, не се местят само о единствено когато започнат да наливат пъпките на цветоноса. Когато това наливане започне е хубаво да се установи на светло далеч от прозорци и течения и така докато не цъфнат всички налични пъпки на цветоноса. Тогава може са се сложо някъде където да й се любувате постоянно.

Реге, вкъщи няма никакво течение. Просто не отварям в стаята, но в кухнята, където бяха орхите, провтрявах по няколко пъти на ден. Затова, в този студ, реших да ги преместя.
Проблем е също, че съм в изцяло северен апартамент и не отоплявам всички стаи. През зимата, стаята в която се спи, се отоплява най-често. От известно време, две от орхидеите ми пребивават в стаята, но днес установих, че на останалите в кухнята им е студено през нощта и ги преместих. Изложението за четири от орхидеите е същото, но за останалите три е друго. Но всички са на перваз на прозорец, на място където ги достига светлина.

Последна редакция: сб, 17 окт 2015, 12:52 от Sarcasm™

# 406
Пресадих си орхидеите, наръсих с канела отрязаните коренчета, изглеждат много добре, дано така се и чувстват. Едната има пъпчица, която прилича на бъдещ цветонос! Пресадих и едно мини- странното е, че като го извадих се оказа, че не е в кори, а в нещо като мъх и водорасли... сложих го в субстрат от кори. Дано се чувства добре. До сега изглеждаше като по книга- плътни ярко зелени листа, здрави коренчета (просто бяха твъъърде многоо корените и за това го пресадих). Дано и с корите да се разбират...

# 407
Честно ви казвам - колкото по-малко грижи полагам за тия цветя, толкова са по-добре. На път съм да уморя две от "любов и грижа"  Rolling Eyes . Фалът с мухъл, пусна слуз като от охлюв в корите и ще го гледам без никакъв субстрат, защото знам какво ще стане - ще остане без корени след още едно засаждане. Може да го закрепя на някое парче кора, може и да не е точно борова. А дендробиума с кейкитата, в основата стъблата му са покафенели и гният. Не вярвам да има начин да го спася, но ако се сещате, моля споделете  bouquet
Махнах кейкитата от него.  И се чудя нормално ли е да остават без листа. Те са мънички от по 7- 10-тина см. Предвид, че е време за почивка, това и очаквам, но чак всички. Имате ли някакви съвети за гледането им? Да поливам ли или да ги оставя и да си почиват? Все ми е едно ще видя ли цвят от тях, искам само да оцелее някое.
И за майка им, ще нарежа стъблата и с кори или мъх ще ги сложа в един плик от тия с циповете, и на слънце, за да видя ще пуснат ли бебета. Поне да не ме е яд, че ги хвърлям и ще си имам 2 експеримента, за да могат другите ми орхита да си отпочинат от пагубното ми внимание и любов.

# 408
На мен много ми хареса идеята на Сарказъм за пресаждане в чаша и сега си търся някакъв малка стъклена ваза и ще пробвам ето този начин на пресаждане. 
https://www.youtube.com/watch?v=iz2nbJw5T0s
Има резон в този начин на отглеждане, защото този пласт от малки камъчета на дъното е дренаж и няма да оплескам положението. Панделите ще ги пропусна Simple Smile Скоро ще се похваля.

# 409
  • Ænima/Albuquerque
Вчера преместих бебето (не минито, то остава в чашата) от чаша в саксия, понеже ме е страх за коренчетата, вече едно потроших, макар че продължава да зленее надолу. Докато местех, видях, че му е тръгнало четвърто коренче - йей.  Mr. Green

Снощи поливах за първи път с английската сол. Да видим дали ще има ефект при мен.

# 410
Сарказъм, ти камъчета имаш ли на дъното на чашата или просто оттичаш водата между пръстите?

# 411
  • Ænima/Albuquerque
Нямам камъчета, между пръстите оттичам. Ама ако кажете и камъчета ще сложа.  hahaha

# 412
Аз без дренаж може сериозно да преполея. Утре ще ходя да събирам на морето с детето, поне да си имам оправдание, че са за малката  Grinning

# 413
Poppi fairy

А защо не опиташ полухидропонно с топчета перлит. Ще стане по безопасно защото там няма да има мокра влага

Последна редакция: чт, 22 окт 2015, 01:55 от _re_ge

# 414

Реге, вкъщи няма никакво течение. Просто не отварям в стаята, но в кухнята, където бяха орхите, провтрявах по няколко пъти на ден. Затова, в този студ, реших да ги преместя.
Проблем е също, че съм в изцяло северен апартамент и не отоплявам всички стаи. През зимата, стаята в която се спи, се отоплява най-често. От известно време, две от орхидеите ми пребивават в стаята, но днес установих, че на останалите в кухнята им е студено през нощта и ги преместих. Изложението за четири от орхидеите е същото, но за останалите три е друго. Но всички са на перваз на прозорец, на място където ги достига светлина.

Миналата година ми се наложи да изритам един цветарник на най- студеното място в апартамента- остъклен избит балкон. Пролетта цъфнаха. Но темп не е падала под 18 градуса. Ако  представлява интерес имам снимка.

# 415
Poppi fairy

А защо не опиташ полухидропонно с топчета перлит. Ще стане по безопасно защото там няма да има мокра влага

Реге, гледах ги тези топчета, гледах и много хора гледат в тях, обаче тук при мен абсурд да ги намеря и трябва да поръчвам по ибей, а честно казано грам не ми се занимава. Април месец има Панаир на орхидеите към Ботаническата градина и пристигат разни развъдници /хм... nursery не знам как да го нарека/ на орхидеи от Холандия и Англия. Тогава виждам, че предлагат разни консумативи, освен цветя.

# 416
Моите красавици мигрират два пъти годишно: напролет излизат на балкона, наесен се връщат да се бутаме вътре Laughing . Добре им е там на въздух и светло.
Тази година за пръв път ме зарадваха с пролетно-летен цъфтеж. Хареса ми - изобщо не им треперих духа ли им, студено ли им е, топло ли им е и т.н. Отвориха се всички пъпки и цветовете сякаш бяха още по-красиви (вероятно в моите очи Grinning ). Но пък зимният цъфтеж е винаги чудесен, защото е доза красота в иначе сивия, 'мъртъв' сезон.

# 417

Реге, гледах ги тези топчета, гледах и много хора гледат в тях, обаче тук при мен абсурд да ги намеря и трябва да поръчвам по ибей, а честно казано грам не ми се занимава. Април месец има Панаир на орхидеите към Ботаническата градина и пристигат разни развъдници /хм... nursery не знам как да го нарека/ на орхидеи от Холандия и Англия. Тогава виждам, че предлагат разни консумативи, освен цветя.

Ох все забравям че не си от нашия регион. добре де , това като бъдеща идея ти го подхврълям.

Тази година за пръв път ме зарадваха с пролетно-летен цъфтеж. Хареса ми - изобщо не им треперих духа ли им, студено ли им е, топло ли им е и т.н. Отвориха се всички пъпки и цветовете сякаш бяха още по-красиви (вероятно в моите очи Grinning ). Но пък зимният цъфтеж е винаги чудесен, защото е доза красота в иначе сивия, 'мъртъв' сезон.

Аз почти нямам летен цъфтеж, каквото е заложено до началото на юни просто замира като дойдат горещините.

Таз година май няма да имам зимен. тук във Вн времето тази есен ни разсипа. за да има цветоноси трябва поне седмица или 10 дена  да има топло през деня и даже слънчево и студено през нощта. а тук един ден топло три дена дъжд, мъгла и сивота.

# 418
Дам, климатът е от голямо значение при домашното отглеждане без екстри. При мен е ужасно мек, плавен.
Пролетните цветоносчета забелязах през април (преди изгонването на балкона), цъфтяха от юни до август-септември.
Есенните цветоноси обаче обикновено чакам чак до ноември. Едва тази година имам няколко подранили.
Едното фалче е това от този ми пост.
Цитат
И при мен падат една-две годишно, сами или с помощ. Обикновено нищо им няма, тази пролет обаче счупих така един нов цветонос. Докато пощех коричките от килима ги обогатявах с два реда сълзи, един сополи, та наесен окачвам чудеса от цъфтене Sunglasses .
Явно това е разковничето Joy .

# 419
  • Ænima/Albuquerque
Аз се радвам на три цветоноса, от две орхидеи, засега. Да видим другите докога ще дремят, все пак са общо седем.  Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт