Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 957
  • 762
  •   1
Отговори
# 225
Тиффани.
Вредителите са много голяма гадост защото снасят яйца.пръскането помага срещуиндивидите но рядко срещу яйцата.затова за вредители се пръска последователно поне в три а даже четири серии. Освен това е хубаво да ги идентифицжираме за да разберем какъв им есрока на люпене.общо взето дълга задача защото може сега дса не виждаш защото си изтрепала излюпените но след седмица десет или 14 дена колкото име там сток се навъждат отново. И да имаш цветонос ако не пръскаш може да загубиш растението. Провери на вредители орхидеи в гугъл и ги идентифицирай какви са.

# 226
Има засегнати само два цвята на цветоноса. Листата са супер, нямат дори точица.

Реге, това с подпирането на клечки - можеш ли да ми пуснеш линк как трябва да изглежда, че не ми е много ясно. Аз също ще потърся из нета.

Редакция. Пръчката, която поддържа цветоноса е леко мухлива. Да я дезинфекцирам със силен спирт?

# 227
Има засегнати само два цвята на цветоноса. Листата са супер, нямат дори точица.

Реге, това с подпирането на клечки - можеш ли да ми пуснеш линк как трябва да изглежда, че не ми е много ясно. Аз също ще потърся из нета.

Редакция. Пръчката, която поддържа цветоноса е леко мухлива. Да я дезинфекцирам със силен спирт?

махни ги тези цветове с точки. Може да съм параноик но аз на моята така ги оставих и тя си замина.
поначало ботритиса е болест на многото влага и студения въздух казват че може да остане само по цветовете но може и да се разпростанява и по листата при поослабено растение.
Общо взето както Всяка болест няма точна и еднозначна информация затова - съветвам да ги махнеш тези цветове- не е голяма работа нали ако ще обезопасиш цялото цвете.

пръчката. протриваш със спирт- задължително
снимки на подпирките след секунда

Последна редакция: пт, 18 сеп 2015, 01:23 от _re_ge

# 228
  • Вестерос
Тиффани.
Вредителите са много голяма гадост защото снасят яйца.пръскането помага срещуиндивидите но рядко срещу яйцата.затова за вредители се пръска последователно поне в три а даже четири серии. Освен това е хубаво да ги идентифицжираме за да разберем какъв им есрока на люпене.общо взето дълга задача защото може сега дса не виждаш защото си изтрепала излюпените но след седмица десет или 14 дена колкото име там сток се навъждат отново. И да имаш цветонос ако не пръскаш може да загубиш растението. Провери на вредители орхидеи в гугъл и ги идентифицирай какви са.
Беше ми казала , че са мокрици предния път. Едни малки черни точки са. Ще го "напръскам" тогава. Но не знам дали това действа въобще, остана ми още малко. Бях писала за него- уарънт нещо си беше. Разтваря се във водата  и се напояват корите с него, така пише , че се прилага.

# 229
Тифани

Научното им име е Калембола,търси в гугъл кой препарат им действа и на какъв срок се препръсква.

# 230
Реге, много ти благодаря! Клъцнах цветовете, дезинфекцирах пръчката. Малайзийската орха няма нищо общо с онова кафяво, изсъхнало цвете, което получих. Ще видя как ще я закрепя така бе клечка, защото е доста голяма и не знам колко ще е стабилно. Би ли ми обяснила защо булбата не трябва да е в субстрата, а само коренчетата?

Намерих един единствен субстрат за орхидеи в магазините около. Много прилича на този микс, който си публикувала във фб от борсата в Обеля, съдържа кори, фибри и нещо като мъх. После ще кача снимки да го погледнеш. Нямаше кори. Явно трябва да поръчвам он лайн, много влажен ми се струва, четох разни мнения, казват, че е хубав. Ще видим...

Последна редакция: пт, 18 сеп 2015, 14:11 от poppy-fairy

# 231
  • Вестерос
Пише, че са бели, аз не виждам из моите бели

Сега чета в един форум и са писали това "При моите орхидеи имаше вилоскачки/колембола/. Ако е такова трябва да измиеш и да смениш корите.По принцип не нанасят никакви щети, хранят се с изгнили части от растението. Може да имаш и в другите цветя."

Намерих това, но нямам идея как да ги определя моите, не ги разпознавам. Ще препоръчате ли във Варна от къде да закупя препарат. Искам продавачите да са адекватни.
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=1455

Последна редакция: пт, 18 сеп 2015, 13:18 от Tiffany Aching

# 232
Точките подскачат ли като искаш да ги смачкаш?

Пише изрично във всички материали че са различни цветове бели кафяви,ръждиви,до черни като графит.името им е много сложно да го запомня и съм ги кръстили мокрици.  Но не са, а мокриците им викам силверфишки.Терминологията ми е прецакана защото не помня имена а съм по аналогии, тези скачащите са често в
мокрите помещения по первазите и от там мокрици в моя мозък,  а другите
истинските мокрици имат сребристо вретеновидно тяло и на английския името им е силверфиш.

ooooh!

не е вярно че не нанасят вреда нараняват младите новопоникнали корени.завъждат се постоянно и трябва да се трепят постоянно. За да се ограничава популацията. Сега може да не се виждат ни след месец пак са там. Аз на всяко поливане т.е. един път месечно пръскам кори измивам кашпите с вряла вода и пръскам вътре после поставям орхата. Има ги навсякъде и не само в цветята по принцип.

И аз съм от Варна но обикновено купувам каквото намеря в мрежата, приготвено. Имам деца и предпочитам да не са силноагресивни препаратите. Четох че Моспилан бил добър но се продавал по аптеки и се разреждал...и си бил токсичен. Последното което купувам вече трето е екопрепарат от хоуммакс, пише ековъшка ли беше, ще проверя като се върна, бил за вредители, не мирише и ми върши същата работа като другите.  Добър щанд за агро препарати имат в бриколаж но служителите им са некомпетентни. Добър агроном работи в цветарски магазин за изхода на Шипка подлеза,той е собственик и ми помогна за едни упорити мухъли,ако имаш път консултирай се с него. Бях впечатлена че ако искаше можеше да ми продаде препарат който няма да ми помогне но не го направи,  посъветва ме да обработвам с подръчно средство.

Сорри че стана дълго...

Последна редакция: пт, 18 сеп 2015, 16:39 от _re_ge

# 233
Poppy Fairy

Лаик съм но орхидеите принципно са Епифитни растат по дърветата и не знаят какво е субстрат.  Целите са навън и климатичните условия са им ок. Ние ги слагаме в субстрат защото не можем да им осигурим естествени условия. Целта на субстрата е да изпарява бавно влагата и така да имитира условията. Открито е че има няколко вида подходящи кори за отглеждане - боровите са едни от тях- защото просъхват подходящо и се разлагат бавно. От там за добавките няма да се повтарям има го на стр 1- забавят Изсъхването.Но дори със субстрат за да се имитират макс условията орхидеите стоят върху субстрата а на във него. Така комуникират само корените на които трябва влага а не и стъблото на орхите което може лесно да нагние.  От всички познати ми орхидеи май само лудезиите го виждам с закопано част от стъблото. Но те затова си имат проблеми с нагниването.

Извинете че пак стана дълго...

За подпирането правя и бандаж като на счупено,слагам пръчките и на Х.

Ще покажа вечерта още снимки

# 234
  • Вестерос
Въобще не е дълго. Много съм ти благодарна. Не скачат. Преспокойно мога да си ги смачкам с пръстта. Видях 2,3 по едното листо да се разхождат, и една на един от въздушните корени. Предният път пак бяха такива, но бях видяла и една бяла по-различна. Ще ида на Шипка.

От написаното разбирам, че вадиш орхито, слагаш го настрана. Вадиш корите, които поливаш с препарата , а самата саксия миеш и пръскаш също и после слагаш орхито в саксията и връщаш корите. Правилно ли съм разбрала как е самата процедура?

Още нещо- да куп ли направо нови кори? четох , че ги преварявали  newsm78 . Имам чувството, че й трябва и по-голяма кашпа, че се е наклонила настрани.

# 235
Реге, ако искаш качи снимки със закрепване на клечки във фб, когато имаш време, че там е по-лесно. Следя ви и там.

# 236
  • Den Haag
_re_ge  благодаря  Grinning. Много бих искала да видя твоята нежно розова орхидея. Имаш ли нейна снимка от скоро? Предполагам, че с годините цъфтят с повече цветове или бъркам?

Двете нови фалчета, за сега са отделени от другите, защото на едното имаше паяжина с паяче, а другата нещо ме притесняват корените. Мисля, че има 2-3 корена, които са черни. Мислех да снимам, но саксиите са с конденс и не се виждат добре. При първа възможност ще снимам и ще искам съвет  Peace

# 237
_re_ge  благодаря  Grinning. Много бих искала да видя твоята нежно розова орхидея. Имаш ли нейна снимка от скоро? Предполагам, че с годините цъфтят с повече цветове или бъркам?

Това е от тази година,ако искаш ще потърся още

Реге, ако искаш качи снимки със закрепване на клечки във фб, когато имаш време, че там е по-лесно. Следя ви и там.

Както и ще пиша за субстрата
Още утре сутринта че не мога да докопам компа оот щерката

Тиффани

При мен всяка орха е саксия а саксията поставям в кашпа.
След като натопя саксията за няколко часа отцеждам и опъсквам с препарат дирекно корите отгоре,после измивам кашпатра с гореща вода и директно пръскам вътре в нея и накрая поставям саксията вътре. Въобразявам си че препарата между кашпата и саксията действа по ефективно.  Ако вредителите са от тези които казвам смяна нито преваряване нямат смисъл мине не мине месец и пак са там.затова се трепят директно с опръскване

Последна редакция: сб, 19 сеп 2015, 00:36 от _re_ge

# 238
Двете нови фалчета, за сега са отделени от другите, защото на едното имаше паяжина с паяче, а другата нещо ме притесняват корените. Мисля, че има 2-3 корена, които са черни. Мислех да снимам, но саксиите са с конденс и не се виждат добре. При първа възможност ще снимам и ще искам съвет  Peace

Това не е опасно - случва се при някой не знам от какво зависи. Обсъждахме го тук в темата преди н яколко месеца даже и снимки правих. трябва да ги потърся

намерих

в orchid educativе  последните три снимки

https://plus.google.com/u/0/112755161844152358349/photos/photo/6 … 55161844152358349

на този линк

ето примерно

аз казах че го заблеязвам основно на места където корените са между възхуда и почвата. Не изцяло въздушни но не и изцяло в сусбтсрата.

готово е , сложих го, дано еполезно

# 239
  • Вестерос
Мерси, сега разбрах. Моята е само с кашпата си и има чинийка отдолу. Ще ида да гупя нещо от където каза  Hug Ще измия тогава и чинийката с гореща вода и ще я напръскам и нея.

Общи условия

Активация на акаунт