Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 66 002
  • 762
  •   1
Отговори
# 255
Рени, аз също нямам никакъв опит. Имам една орха отскоро, която е с аналогични корени като твоята. Признавам си, аз моята я присадих в мааааалко по-голяма саксия. Това е онази бяла орха, която имаше точици по цветовете. На дъното корените и изглеждаха постоянно сухи и между тях нямаше никакви кори, които да задържат влага. Корите започваха от средата на саксията. Още повече, че след като я изкарах да проверя какво е положението и дали тези белеещи корени са живи, в последствие не можах да набутам всички коренища обратно в саксията и да засипя със субстрат. Ще я видя.сега как ще расте.
Реге, въобще няма място за сръдни, аз наистина съм боса по чорапи, както се казва  Hug

# 256
  • Sofia
Здравейте! Много ми се иска да се похваля с орхата с централен цветонос - НЕЩО започва да расте  Grinning, но нещото е още само точица...
Гледам го и му се радвам по 3 пъти на ден. Още мъничко да порасне и веднага ще го фотна, за да ви го покажа! Дай Боже кейки!  Praynig

# 257
Имам такива доста понараснали дълголетнички а и няколко гигантки коитоса са си в саксии дванайсетка. Корените се полагат на спирала и след това се подпълва с кори, шепичка е достатъчно.полагането на спирала уплътнява доста пространство. Не съм го измислила аз. А и  Няма нужда от много кори в саксиите . Функцията им е по скоро симулираща, иначе колкото повече субстрат толкова повече проблеми. Аз с моята шепичка кори поливам на 21-25 дена лятото и 35-45 дена зимата. Когато поливам с потапяне оставям потопено за не п- малко от 4-8 чадса, след което зимата отцеждам по дълго, а лятото дори не въртя и не чукам саксията да се отцеди макс веднага бутамв кашпата . не слагам на кърпа - тя буквално изпива водата. Освен това големите екземпляри държа в керамични кашпи- те забавят изпаряването.

Обмислям да извадя една гигантка и да я върна в дванайсетка с нагледно полагане. Това е касто да сгъваш парашут предполагам, поема повече отколкото очакваш.

Нощна птица - къде?

# 258
Пускай го това нагледно полагане! Аз не знаех, че се навиват на спирала корените, опитах се да ги набутам както мога  Grinning

# 259
  • Sofia
Re_ge, а корените не излизат ли през дупките на саксиите? Аз имам такива и ако някога реша да пресаждам, идея си нямам как ще стане?

# 260

Акоп е щипалка, няма страшно те са единични екземпляри, бих попръскала с нещо профилактично, сигурна ли си че беше щипалка, аз така обърках с щипалка един трипс. Оле като разбрах каскво е ми щръкна косата.

Фалката е прелестна точно такива обожавам. А в бриколаж има хубави предложения, честито!!!

Благодаря, _re_ge  Hug Да, мисля, че е щипалка, макар че много срамежлива излезе, не ми се показа повече.  Laughing

# 261
Здравейте момичета Simple Smile искам да ви се похваля, че мойта изтрадала орхидейка започна да се съживява от миналата седмица  Flowers Bouquet  Sunglasses Добавям снимки от преди 2 месеца, когато ви писах в старата тема и все още имаше едно оцеляло листо, което после изсъхна и снимка от сегашното и състояние с новороденото бебе Wink Благодарение на вашите съвети момичета: danny_p и _re_ge, вече има истински живот в нея  Hug

# 262
Роси честит !!! ето това наистина е повод за голяма радост. Орхидеята иска да се бори! Отрежи цветоноса- от него вече няма нужда, той е изсухнал.

# 263
Здравейте! Много ми се иска да се похваля с орхата с централен цветонос - НЕЩО започва да расте  Grinning, но нещото е още само точица...
Гледам го и му се радвам по 3 пъти на ден. Още мъничко да порасне и веднага ще го фотна, за да ви го покажа! Дай Боже кейки!  Praynig
Прочетох поста ти и отидох да видя моята. Намерих това!
Скрит текст:
Не го бях забелязала, хем вчера поливах. Много, ама много се радвам и за двете ни Party ! Стискаме палци на бебетата.

Другите неща, за които имах намерение да пиша, ми излетяха от главата. Ще сложа само снимки на зигопеталума и онцидиума:
Скрит текст:

за една седмица

все още цъфти, но и пуска нови растежи
Макар да не им разбирам още много, усещането ми е, че се развиват добре.

# 264
  • Sofia
Impala, честито!  Hug Точно теб имах предвид, че е време да се включиш с добра новина!  Simple Smile
Моето НЕЩО е вътре в пазвата на малкото листенце  Simple Smile
Зигито ти е чудесно! Аз имам зиги, камбрия и милтония - оцеляха, но и трите са с надиплени листенца от жегата и сушата. Сега съм ги извадила на терасата "да дишат озон". Дано се оправят през есента!

# 265
  • отсреща.
Здравейте,имам въпрос ако някой ми отговори ще съм много благодарна.От известно време виждам как израства ново листо на моя фалчо и нови корени светло зелени и много свежи сякаш продължение на старите корени (и аз не  знам дали  ще ме разберете  Tired ).Цветоносите си стоят все така здрави нито съхнат нито им избиват нови пъпки,не знам какво да очаквам,ще цъфти,ли няма ли ... какво се случва.Това ми е първата орхидея и просто съм в пълен мрак.  newsm78
  bouquet

# 266
Пускай го това нагледно полагане! Аз не знаех, че се навиват на спирала корените, опитах се да ги набутам както мога  Grinning

Напреавих го като избрах старо фалче непресаждано със счупена саксия. Обаче корените си легнаха без проблем защото бяха задържали порфектно формата на саксията. За съжаление такова се получи. На снимки е не на филм зсащото нямах оператор наоколо. За сметка а това показвам как правя бандаж за изправяне. На мен полегналите фалчета не ми пречат но много хора се дреазнят. Ще го кача на ФБ.

Ще направя и ново пресаждане търсейки коя ще е с по-разплетени корени.ако пак не успея ще обесня спиралата с думи- фасулска работа е само трябва някъде да си чел\чул за този трик.

Re_ge, а корените не излизат ли през дупките на саксиите? Аз имам такива и ако някога реша да пресаждам, идея си нямам как ще стане?

Имам такива но не им обръщам внимание. Ако пресаждам обаче ще преценя според състоянието на фалчето и корените. Ако има многодобри корени няма да се главоболя ще ги подкастря и обработя, но ако фалчетоне е добре ще жертвам саксията.

Благодаря, _re_ge  Hug Да, мисля, че е щипалка, макар че много срамежлива излезе, не ми се показа повече.  Laughing

Ако е щипалка можеида не е в саксията вече. Joy

Импала зигитата залагат булби задругата година в момента - честито, касто правя аналогия по сходство с енциклията може леко да се намали поливането...разреди инам в предвид.

# 267
Здравейте,имам въпрос ако някой ми отговори ще съм много благодарна.От известно време виждам как израства ново листо на моя фалчо и нови корени светло зелени и много свежи сякаш продължение на старите корени (и аз не  знам дали  ще ме разберете  Tired ).Цветоносите си стоят все така здрави нито съхнат нито им избиват нови пъпки,не знам какво да очаквам,ще цъфти,ли няма ли ... какво се случва.Това ми е първата орхидея и просто съм в пълен мрак.  newsm78
  bouquet

Лятото и въобще топлите месеци  са т.н. период на вегетация, пускат се по едно-две листа и по едно две коренчета. От тук есенни те разлики в темпертурите водят до нов цъфтеж. По думите всичко с фалчето е ок. Сега просто трябва плавно да се поразрежда или понамаля поливането.

# 268
  • София
Какъв цвят трябва да са корените на онцидиума ? Имам едни бели и едни зеленикави, но за съжаление и с черно по тях  Sad

# 269
noshtna_ptica,
Почти съм сигурна, че и двете имаме бебета. Ще пусна снимка като стане ясно, ще чакам и ти Hug .
И моите онцидиуми са на балкона, но още от април. Зигопеталумът е на витрината на стълбището, за да е на по-хладно. Поливам ги и двете на две седмици: зигито ми се струва по-добре (ето го как се е загладило след поливането вчера Laughing ), развива се, докато на онцидиумите явно им идва малко и имат няколко листа на хармоника. Иначе се развиват и даже цъфтят, така че другото лято ще трябва внимателно да преценя дали да коригирам нещо. Сега, както е писала и Ренка   bouquet , с есенните по-ниски температури и по-висока влага, мисля, че ще е достатъчен този режим.

Общи условия

Активация на акаунт