Осло…Норвегия

• 22 213
  • 77
  •   1
Отговори
# 30
Малко подробности за моето пътуване:

За влака от Осло до Берген и круиза през фиорда , резервирахме отсечката Осло -Мyrdal от норвежките жп линии https://www.nsb.no/  , в съчетание с Мyrdal -Flam с Flamsbana. https://www.visitflam.com/globalassets/dok-2015/flamsbana-fares- … 2015-en-01-bh.pdf

За круиза има различни предложение,ние избрахми този  https://www.norled.no/

Осло не представлява голям интерес и според мен един ден е предостатъчен за там.

Влакът тръгна към 7 сутринта  през гори,планини и езера,  качвайки се на 1000 мт,спирайки из малки селца и изобщо пейзажът е страхотен.
На гарата в Мyrdal около обяд се качихме на влакът за Flam ,този влак е считан за връхта в инженерството и един от най-панорамните в света,за около 20 км се изкачи с почти 1000 мт през тунели и невероятни завои,едвам се отлепих от стъклото,голямо зяпане падна.
Стигнахме във Flam  около 13 часа а круизът тръгваше в 15.30 за Берген.Голяма красота през този фиорд -един от най-големите и дълбоки там,има спирки тук там из разни селца, и там голямо пулене и зяпане беше, всички гледаха и дума не се чуваше сред туристите.Мислех си колко добре направихме да не отидем на някой препълнен с хора,хаосен и шумен плажен остров.
около 20.30 пристигнахме в Берген,дълго но много красиво пътешествие което без съмнение препоръчвам ,има и полет от Осло до Берген но не бих го заменила с този ден.

Берген е много хубав град,на дълго и на широко се разходихме из центъра и пристанището,много туристи,най-вече италианци ,обяснението ми е че имаше два круиза ,Дървените цветни постройки на пристанището ,рибния пазар където продавачите са от цяла европа и на най-различен език подканват да се опита какво ли не,, цените са приемливи,сандвич с различни риби около 6 евро
Центъра не е голям и зад привидно студените норвежци открих много приятни и сърдечни хора,които те канят на маса без да те познават,

Фуниколяра ни заведе на около 300 мт височина с много красиви гледки,подскачащи катерички наоколо и много туристи от круизите

От Берген си направихме екскурзии наоколо,като Алесун или как там точно го произнасят много ме впечетли,разходка из центъра е най-приятното забавление там,няма туристи,спокойствие и тишина,400 стъпъла свързват центъра и високата част а гледката е осигурена,особено ако е с някой вкусен сандвич със сьомга.

Името Лофотен винаги ми е звучало магическо
Скрит текст:
,.Докато пътувах натам прочетох  че.
90 % от  мерлузата е предназначена за Италия и че някои от островите работят само за  този пазар,което доста ме изненада.Историята е че един венециански мореплавател,горе долу по времето на Колумб ,Пиетро Куерини,по време на мореплаване минавайки през Гибралтар случил на голяма морска буря и бил принуден с екипажа си да напусне кораба понеже бил разрушен от морската стихия,течението ги завлякло до островите Лофотен където ги спасили местните рибари,много дружелюбни и гостоприемни.Куерини наблюдавал внимателно как местните ловели мерлуза ,изсушавали я в къщите си и я продавали на пазара в Берген и мислел каk да извлече полза от това,а екипажът мислел единствено за местните моми и решили да останат там.Куерини обаче  като всеки уважаващ себе си  венециански аристократ мислел само за бизнес и се върнал в родната Венеция натоварен с изсушената риба,факт е че днес това е най-типичното ястие по венецианските зони -баккала или стоккафиссо се казва.

Имат си  и Венеция там,но името е непроизносимо ,най-лесно беше градчето А,но се произнася И,там свършва архипелага и може би там ми хареса най-много.

От Берген,както и Осло има полети до Bodo.  www.wideroe.no,и оттам за 20тина минути се лети до Svolvaer,откъдето наехме кола

има и вариант по море от Bodo,има и автобуси из архипелага,но да се кара из пътя  който свързва островите си е истинско удоволствие .Зад всеки завой се показва различна картичка ,голяма красота !

Спахме тук:

Svolver presso Svolvaer Sjohuscamp ( info su www.svolvaer-sjohuscamp.no

Reine rorbuer http://www.classicnorway.com/hotels/reine-rorbuer/

Има големи красоти из архипелага,бели плажове,високи планини,всякакви цветове на морето,червени къщички ,мирис на риба и невероятно спокойствие,

Норвегия е много красива страна,но не заради градовете а необятната природа която действа много релаксиращо за разлика от морето което стресира,поне в моя случай.
Цените са по-високи,но те могат да си ги позволят,при техните доходи и при положение че петрола им извира и от чешмата а са пет човека накръст като население.

Oтносно норвежците,не ми е за пръв път там и и обичам да наблюдавам хората когато пътувам,имат някои странни привички,непонятни за мен,но като цяло са много възпитани,уважават другите,спазват правилата и пазят градовете си чисти,неща които липсват в много други страни които познавам.

# 31
  • София
азиа_asia
Прекрасен разказ, благодаря   bouquet

# 32
ето и няколко снимки, но друго си е на живо.

Относно цените ,  да кажем че ако човек предвиди за някакъв период примерно 1000 евро за Германия,Италия или Франция,то за Норвегия би трябвало да предвиди 1500-1600.

Лофотен

Алесун

Берген

Европа не спира да ме изненадва,извън големите градове има толкова много и различни неща ,за които човек дори не подозира,не мисля че има друг континент с толкова красива природа,красоти създадени от човек,култура,история,традиции и т.н.

# 33
  • Sofia
азиа,

каква красота, наистина!
то затова са полезни тези теми, големите градове всички ги знаем, извън тях обикновено се усеща истински една култура и страна  Peace

# 34
Азия супер снимки   bouquet

# 35
Норвегия ми е мечта. Засега само запис.

# 36
  • София
Записвам се в очакване на разкази ,след първите полети на Уиз.Аз планирам да видя Норвегия през лятото и много се надявам да е тази година😄

# 37
Днес в главата ми лекичко се промушва Норвегия.  Laughing
Започвам да търся време.  Joy
Bled, за темата  bouquet

# 38
Здравейте,
записвам се да следя темата, тъй като планираме едно семейно пътуване до Норвегия в началото на юли.
Програмата ни е малко амбициозна, та ще ми е полезно да почерпя от вашия опит и да се възползвам от вашите съвети.
А като гледам какво красота е ми се струва че и месец там няма да ми стигне за всичко.

# 39
Планирам семейно пътуване, не сме решили дестинацията, но ми се иска да се ръководя от удобно местоположение на летище и добри цени на билетите, като първа точка.

# 40
Нагоре прочетох, че до Норвегия се пътувало с паспорт. Това категорично не е вярно. Лична карта е достатъчно, те се ползват от всички облаги на ЕС.

За ползване на градски транспорт най - изгодни са Oslo Pass, купуват се от Info центровете. 

Бих помолила и да се добави Fiskesuppe, една от най - традиционните норвежки храни.

Азия, правилно е споменала, в Норвегия е ужасно скъпо, бих казала странно и неизмеримо скъпо с останалите страни, в които съм била. Въпросната супа в непретенциозно заведение, тип 2в1 рибен ресторант и рибен магазин е от порядъка на 30лв. Толкова долу-горе струва и среден до малко по - висок клас бира.
Стандартен билет за градски транспорт около 10лв., кафе от автомат - около 4лв.

Освен това като задължителни храни, които трябва да се опитат са мариновата херинга, във всичките и разновидности и сушената сьомга. Както и треската.

Осло е вълшебен град, там бих се връщала всяка година. Влюбих се, а съм била почти навсякъде в Скандинавието, остана ми само Стокхолм.

Норвежците са, хм, интересни хора.

За Берген, както и Фьордите, ах, Фьордите...  Heart Eyes най - удобно е да се ползва http://www.norwaynutshell.com/. Осло - Берген летяхме с Норвегиан, така че не успрях да видя един от най - красивите жп-маршрути в света  Heart Eyes, но пък след това имахме интересно приключение.
Берген - Вос (с влак), Вос - Гудванген (с автобус), Гудванген - Флем (круиз по Nærøyfjord), Флем - Мирдал - Берген.
Берген е красив, всъщност цялата Норвегия е едно магическо място.

Гледахме и Miss Aurora с Гунар. Свръх готин човек.  Heart Eyes За наш късмет танцът й онази нощ беше 7/10.  #Shocked

Скрит текст:

# 41
азиа_asia, страхотни снимки!  bouquet
Suede - сиянието е неземно!  bouquet

И страхотно изостряне на желанието за по-скорошно посещение на Норвегия  Simple Smile

Благодаря на всички, които споделят впечатленията си от тази страна тук! bouquet

Но повечето от вас определят Осло като скучен и едва ли не безинтересен град.

Поради ред причини няма да имаме време за обиколки из Норвегия и ще имаме само 2 дни за Осло.

Имам няколко въпроса(за сега Simple Smile) във връзка с това:

1. Далече ли е за пешеходна разходка ако тръгнем от ж.п.гарата до парка Вигеланд.
2. Ползването на обществен транспорт позволява ли прекъснато пътуване? Т.е. има ли определена продължителност или билетите са еднократни. Съжалявам, не успях да разбера от видяното в мрежата.
3. "Викът" на Мунк в Националната галерия ли е или в Музея Мунк? Ту чета, че е на едното място, ту- на другото.
4. Не смятаме да се храним в ресторанти по обясними причини  Simple Smile, но пък ще сме в Осло в събота и неделя. Та какви хранителни магазини работят по това време? Локация - около ж.п.гарата.
5. Виждам каква "хубава" бира има в Осло. Ама няма ли къде човек да пийне една малка биричка без да го заболи сърцето?Simple Smile) Поне за 15-тина лв.  Grinning

Станаха много въпросите Simple Smile

Ще се радвам на всякаква информация, която споделяте!

# 42
Здравей, отговорих ти на въпросите директно долу в цитата.  Hug
Имам няколко въпроса(за сега Simple Smile) във връзка с това:

1. Далече ли е за пешеходна разходка ако тръгнем от ж.п.гарата до парка Вигеланд. - Вигеланд е доста далече за пешеходно разстояние. Ние ползвахме обществен транспорт. При все, че имаше дни, в които изминавахме по 18км, пак си е далече. Опция отново е OsloPass. Ползването на обществен транспорт с нея е безплатно, както и почти всички входове на музеи.
2. Ползването на обществен транспорт позволява ли прекъснато пътуване? Т.е. има ли определена продължителност или билетите са еднократни. Съжалявам, не успях да разбера от видяното в мрежата. - Билетът е с продължителност 1 час, можеш да се трансферираш по различни линии. Еднократният е 6.60, ако си го купиш през мобилно приложение или автомат. Иначе е 10.30лв. от шофьора.  Laughing
3. "Викът" на Мунк в Националната галерия ли е или в Музея Мунк? Ту чета, че е на едното място, ту- на другото. - Правилно, тя е на 2-те места. Simple Smile Има общо 4 копия - 2 в музея Мунк, едно в Националната галерия и едно в Ню Йорк.  Laughing
4. Не смятаме да се храним в ресторанти по обясними причини  Simple Smile, но пък ще сме в Осло в събота и неделя. Та какви хранителни магазини работят по това време? Локация - около ж.п.гарата. - Някои магазини работят в неделя, други не. Около гарата има много малки магазинчета, от които можеш да си вземеш сандвичи, хот-дог и разни закуски. Seven Eleven се казват. Имат оферти и за закуска.
5. Виждам каква "хубава" бира има в Осло. Ама няма ли къде човек да пийне една малка биричка без да го заболи сърцето?Simple Smile) Поне за 15-тина лв.  Grinning - С въпросната OsloPass има намаление в различни видове заведения, също. Иначе от магазин цената може да е "прилична".  Mr. Green

Станаха много въпросите Simple Smile

Ще се радвам на всякаква информация, която споделяте!

Пускам и сайта за картата http://www.visitoslo.com/en/, това е едно от удобните неща, които човек може да си закупи в подобен град. Особено ако посещава музеи. Повечето от тях са много отдалечени от центъра. Градския транспорт е неограничено безплатен с нея.
Препоръчвам като други музеи, в извънградската част, които могат да се видят: Vikings Museum, Fram museum. Ние посетихме всички, които успяхме в Събота с Oslo Pass (входът за повечето е безплатен с нея), ползвайки градски транспорт. Само като идея може да се валидира за начало 24часова карта около 10 сутринта в събота, посещават се всички музеи, и в неделя сутринта около 9 си хващате автобус или трамвай Н30 или 31 беше от гарата за Вигеланд. Малко след това картата изтича и на връщане можете да се върнете пеша през жилищните квартали. Архутектурата е доста интересна.

# 43
Suede, Благодаря много за споделеното!  bouquet

Обикновено при първо посещение някъде ползваме Пас-карта, но за Осло с тези 2 дни ако се втурнем да видим повечето музеи - ще изгубим време за самия град. То хем тъй, хем не. Защото пък Пас-а ще даде неограничена възможност да се ползва транспорта, а това е чудесно за обиколка по покрайнините на града, ски-шанцата(нали почти до нея стига линията на метрото?) и изобщо несъобразяване с разстоянията. Ще го решим на място вероятно, защото всичко зависи и от времето. В един дъждовен ден по-добре да сме с Пас, а при безоблачно - да отделим повече време на открито.
Силно се надявам Норвегия да ни хареса, та след време да направим разходка по на север към Берген.

В процес на подготовка сме и вероятно ще имам още въпроси.

Отново Благодаря!

# 44
  • In the jungle out there..
Да, необходим е задграничен паспорт, а също и местната валута. Еврото много не го уважават.

Това къде е потвърдено  newsm78

"Мога ли да пътувам до Норвегия с българска лична карта?
Български граждани могат да пътуват до Норвегия както с лична карта, така и със задграничен паспорт."

Това го пише тук: http://www.norvegia.bg/travel/FAQ/#.VugG6Zx96Ul

Общи условия

Активация на акаунт