Бихте ли се възползвали?

• 18 100
  • 354
  •   1
Отговори
Чета разни неща и едно от тях е за ектогенезата или развитието на организъм извън майчината среда. С една дума изкуствена утроба. За сега с хора не е експериментирано, защото законодателството не позволява ембрион повече от 14 дни да стои извън утробата. Успешни опити има с мишки и кози. Футуролозите предвиждат, че до 30 години уж минимум 1/3 от ражданията щели да бъдат чрез изкуствена утроба. Та вие бихте ли се сдобили с дете по този начин, при положение, че нямате никакви репродуктивни проблеми? Ако не, защо не?

# 1
Тъй като имам деца, от собствен опит твърдя, че моето (подчертавам, моето) усещане за майчинство включва и бременността именно заради любовта и грижата за малкото същество, което е част от моето тяло. Усещането е твърде лично и много трудно бих го формулирала с рационални изречения, затова съм наясно, че моето усещане с нищо не задължава останалите хора в техните избори, решения и т.н. Но точно заради него не бих използвала изкуствена утроба, не бих осиновила дете и т.н. Но, това  го пиша от позицията на човек, който има деца. Ако нямах и се борех за забременяване, много вероятно мнението ми би било различно.

# 2
 Бих.

Като в любимата ми серия на Бюджолд. Никога не съм се съмнявала, че някога и дотам ще стигне нАуката. Laughing

# 3
Бих.
Ще си спестя болка и риск за живота.
Така и не се престраших да забременя втори път...

# 4
Моят отговор е "не знам". В първия момент ми идва да отрека, защото се касае за нещо изкуствено, за вмешателство в самото тайнство на оформянето на живота.... От друга страна медицината и технологиите напредват стремглаво. Няма да се учудя, ако в бъдеще подобно износване се превърне в нещо рутинно и напълно нормално. Жените ще бъдат невероятно облекчени!

# 5
Само и единствено , ако имам проблем това да се случи в моята утроба .

# 6
Не,звучи ми мега неестествено.Как ще го нарека свое дете,ако не съм го родила?Безумно е.
Но аз имам едно дете и чакам второ.Може би,ако нямаше как да имам лично мои деца...бих осиновила.Бебе от "изкуствена утроба" или сурогатна майка-абсурд.

# 7
Защо не!Нали това са твоите гени и тези на мъжа ти. Няма да се мъчиш 9 месеца, няма да ти се гади, няма да пълнееш и да ти се деформира тялото и накрая да се мъчиш в родилното.
Освен това няма да се налага да се излизаш по майчинство, да спираш спорта .
Освен това, би било отлично да може още в най-ранен стадии да установят, ако има някакви малформации за да не страдаш после цял живот.

# 8
Защо не!Нали това са твоите гени и тези на мъжа ти. Няма да се мъчиш 9 месеца, няма да ти се гади, няма да пълнееш и да ти се деформира тялото и накрая да се мъчиш в родилното.
Освен това няма да се налага да се излизаш по майчинство, да спираш спорта .
Освен това, би било отлично да може още в най-ранен стадии да установят, ако има някакви малформации за да не страдаш после цял живот.

Така си е. Само по майчинство ще се наложи да излезе, за да си го гледа детето. Още не е измислено изкуствено отглеждане!!!

# 9
  • София
Не бих, но аз имам вече две деца. Ако имах проблем да износя дете, щях да се замисля обаче. Бременността за мен е прекрасно време на промени и емоции. Не бих се отказала от това. Раждането е леко неприятен момент, нищо че и двете са секцио, и както казват във форума - все едно не си рАждала.  Mr. Green Това, че нямало да се налага прекъсването на работа и спорт е меко казано смешно.

# 10
  • София
Не,звучи ми мега неестествено.Как ще го нарека свое дете,ако не съм го родила?Безумно е.
Но аз имам едно дете и чакам второ.Може би,ако нямаше как да имам лично мои деца...бих осиновила.Бебе от "изкуствена утроба" или сурогатна майка-абсурд.
Имам три деца и така и не можах да родя четвърто, а много, много искам вече 9 години. Бих и със СМ, ако беше позволено, и с изкуствена матка, ако е възможно, с донорски яйцеклетки и материал от съпруга ми. След отгледани три деца мога спокойно да кажа, че не бременността те прави майка, а всеки един ден грижа и възпитание след раждането. От тази гледна точка осиновителите са  родители.

# 11
...Още не е измислено изкуствено отглеждане!!!

Не мисля, че двете неща могат да се сравняват. Отглеждането си е удоволствие и не може да се сравняват с това да те пребъркват и бодат по 100 пъти, нито да те режат, кълцат или да раждаш и да се бориш после със смъквания и други последици.

# 12
  • Телиш/Плевен
Само и единствено , ако имам проблем това да се случи в моята утроба .
На същото мнение съм. Peace
Бременността и раждането са едни от най-щастливите моменти в живота ми дотук и се радвам, че имах възможността да ми се случат. Не знам дали ще имам още деца (в моите представи винаги е било само едно, но мъжът ми има мераци за още и ще видим), но бих се радвала, ако ми се случи, да си ги износя и родя пак аз. Ако има проблем вече е друго, но не знам дали бих предпочела това пред осиновяването.

# 13
  • София
Вместо теоретично да пишете "ако имам проблеми", защо не се разходите до най-близката клиника за асистирани репродуктивни технологии и поседите един час в чакалнята сред тези, които имат проблеми? Или поне да почетете малко изписаното във подфорум "Проблемно забременяване" на бг-мама?

# 14
Ако има възможност за т.нар "изкуствена утроба" се обзалагам, че доста жени ще се възползват и не само тези с проблеми.
Не виждам нищо романтично в това да станеш слон, да ти се деформира тялото и да те мъчат в родилното, да ходиш през 5 мин до тоалетната и да не можеш да спиш.... да не говорим за останалите екстри от бремеността....

Общи условия

Активация на акаунт