Бихте ли се възползвали?

• 18 156
  • 354
  •   1
Отговори
# 60
Хм, е то в момента до 3 месец не се води човек и можеш да абортираш, а след 6 месец може да оцелее в кувьоз...какво остава, едни 3 месеца непокрит прозорец само...
Не знам, чисто технически бих предпочела стерилен контейнер за няколко месеца, от който да излезе живо и здраво бебе, вместо нормално износено, голямо бебе, осакатено и намачкано от някой некадърен гинеколог, смазано от форцепс или доживот с ДЦП.

# 61
Според мен това ще бъде факт съвсем скоро. Неизбежно е, науката и технологиите прогресират доста бързо.

# 62

"а не от самата утроба като технология"

О, да, от технологията ще има много, много проблеми.

...

Тя технологията още я няма, но ти вече знаеш, каква  е, така ли да го разбираме?

И естествената променливост на средата би могла да се имитира, и живи и здрави деца без бъгове се раждат при проблемна бременност при която жената лежи от първия месец, така че  едва ли точно това ще е проблем.

# 63
Според мен това ще бъде факт съвсем скоро. Неизбежно е, науката и технологиите прогресират доста бързо.

Абсолюто. За сега само законът е пречка. Мишките и козите, родени по този начин са си напълно нормални. Същото ще е и при хората.

# 64

...

Тя технологията още я няма, но ти вече знаеш, каква  е, така ли да го разбираме?

И естествената променливост на средата би могла да се имитира, и живи и здрави деца без бъгове се раждат при проблемна бременност при която жената лежи от първия месец, така че  едва ли точно това ще е проблем.

Е, да кажем, че предвиждам някои проблеми в ранните версии.

Никоя жена не е 100% неподвижна, даже и да лежи. Нали диша, говори, движи се по малко, детето усеща промени на хормони в 24-часов ритъм. Това е много фина система и няма да се имитира лесно.

По същия принцип в момента се опитват да направят адаптираното мляко с прогресивна/вариабилна формула, за да имитира промените, които има при естествено хранене. За човека промяната на средата е ключова, без нея се поболява.

А иначе до това, което знаем със сигурност...колкото аз мога да предполагам, че ще има проблеми, толкова и ти може да предполагаш, че всичко ще е ОК. Но аз съм с малко повече доводи, защото досега опитът е доказал, че всяка технология има проблеми и бъгове, както и забавени негативни ефекти.

Нали знаеш, глупаците се втурват там, където ангелите не смеят да пристъпят. Така че по-добре да се мисли консервативно.

"напълно нормални"

Сори, но все още няма дефиниция за такова нещо като "напълно нормален". Има клинично здрав и без видими проблеми (към момента).

# 65
Аз не бих. Не ми харесва идеята и не я възприемам. Връзката, която детето има с майката в утробата, не може да бъде заменена с нищо. Тъжно ми е, че всичко става изкуствено.   Cry Cry

# 66
  • В заешката дупка
Не, защото човешката технология едва ли ще е толкова фина, колкото природата.

Какво се случва, когато аз износвам бебе? Движа се, храня се с различни неща, изобщо - модифицирам генната експресия. Какво се случва, ако бебета се износват в неподвижна изкуствена утроба, снабдена с научно изчислена "формула" за хранене? Ами не се знае какво ще се случи. Човешкото тяло е създадено за човешки преживявания, всичко извън тях рано или късно води до проблеми.

Моето мнение клони към нещо подобно. Човешко познание не е на ниво, което да ни даде сигурност, че един такъв експеримент не носи рискове. Твърде много неща не знаем за света, за себе си и защо нещата се случват така както се случват. И едва ли ще достигнем подобно познание скоро. А рисовете могат да станат очевидни не след ден, не след два, не след месец, не и след години. На физиологично, психологично, неврологично, всякакво ниво. Дори по-незначителни експерименти имат трайъл периоди, пък после дори и да ги минат, може да се окаже, че нещо не е както трябва. Със сигурност не искам да съм опитно зайче, нито искам децата ми да бъдат. Така че моят отговор е не. Като преживеят две-три поколения деца, родени по този начин - може и да размисля, ама тогава няма да съм жива.

# 67

Е, да кажем, че предвиждам някои проблеми в ранните версии.

Ще изчакаме една-две годинки да се усъвършенстват ранните версии, едва ли ще отнеме много време.

# 68
  • n/a
Всяка технология има бъгове. Спрямо всяко
въздействие отвън има негативни реакции.
И с ваксинирането е така. И секциото има
своите усложнения. Както, впрочем, и ори-
гиналната природна технология - естестве-
ното износване и раждане. Абсолютни тех-
нологии няма.
Ах, да, медицинската етика (каквато се на-
лага в момента), чини ми се, че прави не-
възможно навлизането на тази технология
за хората или ще е толкова проблемно, та
чак невъзможно.

# 69
Всяка технология има бъгове. Спрямо всяко
въздействие отвън има негативни реакции.
И с ваксинирането е така. И секциото има
своите усложнения. Както, впрочем, и ори-
гиналната природна технология - естестве-
ното износване и раждане. Абсолютни тех-
нологии няма.
Ах, да, медицинската етика (каквато се на-
лага в момента), чини ми се, че прави не-
възможно навлизането на тази технология
за хората или ще е толкова проблемно, та
чак невъзможно.

Естествено. То природата има бъгове, особено при копирането на информацията. Не знам от къде тази заблуда, че природата била съвършена. То ако беше така нямаше да ни е надарила с разум, който  да поправя нейните бъгове.

# 70
Опа, освен споменатия Brave New World, се сетих и за Fringe, където жените бяха изчезнали в бъдещето, защото ембрионите се развиваха в изкуствени утроби. Воала равенство на половете  Crazy Sunglasses

# 71
Природата има една-единствена техника срещу бъгове. Създава различни по бъгавост варианти и кара на принципа "ако мине". В повечето случаи минава. Няма заблуда, че е съвършена, макар в дългосрочен план да изглежда така. Тоест съвършена е, защото е предвидена доста фира.

Една-две години...помните ли технологиите на 80-те? Сравнете с днешните дори посредствени електронни информационни устройства. Минаха 30 години, за да станат толкова фини и пак не са баш фини, всичко е компромис. И това за зона като електрониката, където може да бърничкаш и тестваш общо взето безнаказано, защото работиш с части, не с биологични единици.

# 72
Опа, освен споменатия Brave New World, се сетих и за Fringe, където жените бяха изчезнали в бъдещето, защото ембрионите се развиваха в изкуствени утроби. Воала равенство на половете  Crazy Sunglasses

За сега няма такава опасност, защото първо за възпроизводство трябва и яйцеклетка, не само утроба. Въпреки че в момента правят опити и то успешни с изкуствена яйцеклетка от мъжката Х хромозома, но преди това пък направиха изкуствен сперматозоид от женски клетки, та се роди първата мишка без баща. Второ няма как половината генетичен материал да изчезне. По скоро бъдещето и на двата пола е да се превърнат в един. Ще са безполови, щом единият пол го няма, другият е немислим без него.

# 73
  • София
Те и в "сегашното"  изчезват: https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/08/19/see … he-world-and-why/  - виж Катар и OAE...

# 74
Природата има една-единствена техника срещу бъгове. Създава различни по бъгавост варианти и кара на принципа "ако мине". В повечето случаи минава. Няма заблуда, че е съвършена, макар в дългосрочен план да изглежда така. Тоест съвършена е, защото е предвидена доста фира.

Една-две години...помните ли технологиите на 80-те? Сравнете с днешните дори посредствени електронни информационни устройства. Минаха 30 години, за да станат толкова фини и пак не са баш фини, всичко е компромис. И това за зона като електрониката, където може да бърничкаш и тестваш общо взето безнаказано, защото работиш с части, не с биологични единици.

Това, което описваш е естествен подбор, стимулира едни и премахва други. Грешки обаче се случват независимо от него.

Общи условия

Активация на акаунт