На море в Гърция 2015 - VII

• 68 313
  • 757
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте,
Някой по-назад в темата беше писал, че фериботите от Глифа за Евия са доста съкратени и не съответстват на обявените в сайта на компанията. Има ли възможност някой, който скоро се е върнал или сега ще пътува, след като се върне да пише по-подробно?

Точно същия няко после пусна и снимка на разписанието.
Блис, благодаря много за отговора - както винаги бърза, доброжелателно и точна.  bouquet   Heart Eyes
За съжаление часовете за септември не се четат добре на снимката.

# 211
ок,от предложените наистина някой ни идват далечко,все пак ще ни е първо по-хард туристическо пътуване Wink Харесва ми идеята за Скиатос,Лефкада,Корфу...Кое според вас е най-близо до критериите ми-ситен пясък,хубави плажове с две малки деца.И в кои населени места да се оглеждам за настаняване.А ако някой има и конкретни предложения за натаняване-прекрасно!
И тази пуста Евия,не ми излиза от главата,а и тук постоянно се споменава и посещава,та толкова ли са каменисти плажовете?Ще ми се да отидем там по първоначалния план....

Здравей. изпращам ти мнението ми за Корфу от миналата година. Бях го поствал назад в темата на няколко места:

Миналата седмица се завърнахме от Корфу…За 7 нощувки ( 8 дни) навъртяхме точно 1 860 км… Впечатленията са ми добри ( не останах разочарован от острова), въпреки че мнението ми като цяло е, че Лефкада, където бяхме миналата година ми допадна много повече от Корфу.

Та да започна с пътуването:
До Солун ясно (все още се минава през Петрич, от там пътя за Серес и надолу за Солун) – от там се хваща магистралата за Атина за около 20 км. След това има отбивка за пресичащата я магистрала за Игуменица . Всички табели са за град Veoria. Хваща се магистралата за Игуменица, минава се през над 60 тунела до Игуменица, няма почти никакво движение. Спазвайте органиченията, има камери. Трябва да се има в предвид че на самата магистрала няма бензиностанции – има една в началото, където има е голям комплекс, където може да се направи кратка почивка, след това чак в Игуменица. В градчетата покрай магистралата има места за зареждане, но трябва да се отбивате. Тол таксите са общо около 8.5 евро в посока. В Игуменица, пристанището е още в самото начало на града, след като се слезне от магистралата. Има табели навсякъде. В началото на порта са международните линии и веднага след кръговото е пристана за вътрешни линии – има си табели.
 От Игуменица има две опции за фери до Корфу – единият е до столицата Крекира, другият до другият по-голям град Лефкими. Билетите се продават на отделни гишета.
 *До Керкира – феритата са на много по-малки интервали – на всеки час, в зависимост от сезона. Пътя е по-дълъг – около час и петдесет минути. Цената е доста по-висока – 40 евро за кола и 10 евро/пътник.
 *До Лефкими (на около 40 км от столицата) – феритата на около 2 часа ( може да проверите предварително тук: http://www.lefkimmilines.gr/). Пътуването е около 50мин., цената е 26 евро кола и 6.2 евро/пътник. Ние позлвахме тази линия, тъй като хотела ни беше в югоизточната част на острова.
 На острова, бензиностанции има доста, цените са малко по-високи от тези в Игуменица. Дизела беше 1.42 ( аз заредих на 1.35) Имаше и пропан-бутан но не обърнах внимание на цената. Купете си задължително карта на острова – струва 1.6 евро ( има във всяка бензиностанция и маркет). Като цяло пътищата са тесни по острова, като изключим главният път за към столицата, който е и доста наотварен. В сезона има доста хора с ATW които карат с по-ниска скорост по главният път и се образуват колони. В по-млаките населени места пък гърците спират където си поискат, защото „им се налага“ независимо дали пречат на движението или не – може да му се е наложило на човека да спре до магазина за хляб или да срещне познат на улицата, но не е нещо бог знае какво. Важното е,ч че никой не се изнерва и не позлва клаксоните, изключае БГ и румънци
 
Относно настаняването:
Бяхме си резервирали в хотел Santa Barbara, Previoli, в югозападната част на острова. Хотелчето не е лошо като обстановка, на плажа е, но имахме проблем с топлата вода – при облачно време не достигаше топлата вода, защото е със слъчеви колектори. След няколко разговора с управителя, проблема беше решен с включване и на ел. бойлера. Иначе хотелчето е точно на плажа, много спокойно ( даже малко дразнещо спокойно) място. В района има само 3-4 таверни и няколко хотелчета от семеен тип. Като цяло района е много спокоен и перфектен за хора с деца. Ако се настаните в района, задължително посетете таверна Barbados – собственика е Kostas – страхотен човек, а храната е много добра. Неудобството е ,че сте все пак далеч от столицата, Палеокастрица и другите забележителности – от района до столицата е около 45 мин. С кола.
 В никакъв случай не гледайте места за настаняване в Кавос ( дори според мен не е нужно да ходите до там). Градчето е в най-южната част на острова, тип Сл. Бряг е , пълно е с барове, силна музика, и много, ама много пияни западноевропейски тийнеджъри. Има една централна улица със заведения, парове и магазинчета, където след 20 ч, се разхождат голи и полу голи тийнове къде пияни, къде надрусани – един господ знае…абе гледката е покъртителна и не си струва.
 Хотелчетата са с различни цени – ние бяхме на 25 евро/ стая на вечер, повечето бяха около тези цени до 30 евро/вечер за този район – това тип семейни хотелчета.
 Относно плажовете:
Всички хубави плажове са от западната част на острова, като всички са с хубав фин пясък ( за разлика от каменистите плажове на Лефкада). Повечето хубави плажове са от Глифада на юг от западната част. Исос бийч който е един от известните плажове е т.н. сърфистки плаж и доста духа. Около Палеокатрица са повече тип скалисти плажове, но има и красиви заливчета с пясък. Навсякъде има достаъчно широки свободни зони за собствени чадъри. Иначе цените за чадър +шезлонги 2+масичка са около 6-8евро до 10 евро. На мен много ми допадна плажа Глифада и Липадес. Ако сте настанени в южната част на острова, ползвайте главният път до столицата и от там за Палеокастрица, инач е минава през много тесен планински път с множество завой и рискувате да имате мазоли на ръката от превключване на скоростите.
 От източната част плажната ивица е гадна, тясна и с почти без пясък – дори на няколко места пред големите хотели, бяха с платформи.

Относно забележителностите на острова:
-Задължително трябва да посетите старият град на Керкира и да се качите на стара крепост – гледките са уникални. Входа е 4 евро, има голям паркинг точно пред крепостта – цената беше 3 евро.цял ден.
 -разходка из старият град – уникално местенце с тесни улички.
-разходка с корабчето Калипсо – цената е 14 евро/човек. Корабчето се хваща от старото пристанище. Хубаво е да имате предварително запазен час. Корабчето е с прозрачно дъно и се вижда морското дъно. Цялата разходка е около час.
 - посещение на двореца на Сиси ( Ахелион) – билета е 7 евро/възрастен, като ако искате аудио гид се доплаща 3 евро. Това е дна от най-големите и красиви забележителности на острова – заплужава си посещението.
 - Палеокастрица- страхотно градче разположено на етажи ( тип Велико Търново, но доста по-малко). Задължително се качете до основната му забележителност – манастира…забравих как се казваше.
 - Разходка ( еднодневен круиз до Паксос, Антипаксос и сините пещери). Ние взехме корабче от Лефкими, но разбрах че има такива и от Керкира. Цената беше обявена на 32 евро/човек. Ние обаче отидохме до място на офиса на Britaniкa cruises в Кавос, и там едни млади девойки ни продадоха билети за разходката на цена 20 евро/човек, след като има обяснихме че сме 4 човека и ще отидем със собствен транспорт до пристанището на Лефкими. Определено круиза си заслужава – ходи се до пещерите, спра се на уникален плаж за плуване, където водата е кристална светло синя, след това Паксос със свободно време и Антипаксос ( по-млкият остров).

Последна редакция: вт, 01 сеп 2015, 08:52 от salex_n2

# 212
  • София
Не мога да съм много точна с инфо за ферибота Глифа - Евия, макар да пътувахме преди 2 дни. Само добавям, че според каченото разписание гонихме този в 11 сутринта, но пристигнахме по - рано и се оказа, че има и в 10 часа. Та късмет, и на него се качихме. Има разлика за кои дни става въпрос, но така или иначе е през час, най много два (около обяд има по - голяма дупка). Не го снимах, което знам че беше грешка, но децата ме дърпаха в няколко посоки...

# 213
  • София
Здравейте, ние заминаваме за Неос Мармарас.
Някакви съвети, идеи? Grinning
Ще се храним основно навън, малкото дете е на 2г. и малко се притеснявам как ще се оправим.

Когато запазвах къщата, пишеше, че Вурвуру е много близо, сега гледам, че всъщност е на около половин час с кола.
Целта ни е плаж с пясък и да е плитко.
Плажовете платени ли са?

Ние се върнахме преди три дни от Неос Мармарас.Доволна съм,а специално с храната не сме имали никакви проблеми.Храненехме се навън.
От плажовете,които посетихме единствено Лагомандра е платен.Останалите сме ползвали срещу консумация.Най-често ходихме на плажа на Торони.
Вурвуру ми се струва,че е на повече от половин час с кола от Мармарис.
Ако нещо друго те интересува питай.

# 214
Здравейте,
В момента сме в Неа Флогита, открихме страхотни апартаменти, но пък не сме толкова доволни от плажа. Имате ли идея дали наблизо има нещо по-тихо и евентуално с по-малко камъни, до което да си идем с кола?
Ще съм благодарна за идеи.

# 215
Здравейте,
Някой по-назад в темата беше писал, че фериботите от Глифа за Евия са доста съкратени и не съответстват на обявените в сайта на компанията. Има ли възможност някой, който скоро се е върнал или сега ще пътува, след като се върне да пише по-подробно?

Точно същия няко после пусна и снимка на разписанието.
Блис, благодаря много за отговора - както винаги бърза, доброжелателно и точна.  bouquet   Heart Eyes
За съжаление часовете за септември не се четат добре на снимката.

Ще видим какво може да се направи по въпроса. Проверявай в темата  Grinning

# 216
  • Варна
Ами къде да търся настаняване? Ей все ги правя такива едни недомаслени,да организирам всичко в последния момент.Писна ми от себе си Simple Smile

Ми то в това е чара на приключението Simple Smile
Сега септември места много , просто няма да има хотел или къща за гости без свободни места.

# 217
  • Пловдив
Параход   bouquet - със закъснение, че в Южен Пелион нетът е кът  Simple Smile Бях се заблудила, че пътищата на Западен и Южен Пелион не са така завоести като тези по източния бряг, обаче "да, ама не" - 70 км за повече от 2 часа.

В сравнение не са чак толкова зле наистина, източните водят  Mr. Green
Времето за придвижване зависи и от зора - един и същ маршрут го взехме първия път за час и 15 мин, а втория за 45 мин, поради съществен риск да изпуснем кораба за Скиатос  Grinning 
Нещо, на което аз лично бях пропуснала да обърна внимание - задължително да се търси хотел/място с възможност за паркиране. За наш късмет ние бяхме в такова. Но иначе си е сериозен проблем, особено поради големите денивелации и липса на пространство.

# 218
  • Русе
Здравейте, върнахме се от първата ни почивка в Гърция. Бяхме в Ставрос. Хареса ни, нямаше комари. Хотел "Мария Лукс", който ми беше препоръчан от момичетата във форума много ни допадна. Искам обаче да споделя нещо друго, относно медицинската застраховка. Добре, че си направихме, защото ни се наложи да я използваме. Мъжът ми се набоде на морски таралежи. Реши да се катери по едни скали на едно малко закътано плажче, което открихме между Олимпиада и Ситония. Кой да се сети, че може да има морски таралежи. Набоде си и двата крака, на следващия ден местата на набожданията се зачервиха и подуха. Обадихме се на телефона от застраховката. Разказахме, какво се е случило, жената от агенцията ни разпита подробно в кой хотел и в кой град сме. След около 5 мин. звънна, за да ни обясни, къде да отидем на доктор, къде точно се намира лекарския кабинет, беше на около 10 мин.пеша от хотелчето. Когато отидохме докторът ни очакваше, явно бяха говорили с него по телефона. Той се оказа грък, учил в София. Разбрахме се на български, извади бодлите от таралежите, изписа антибиотик. Не сме плащали абсолютно нищо, попълнихме само един формуляр.

# 219
От телефона съм и не мога да търся в темата, та, да ми кажете вкусна таверна в Олимпиада и живописен плаж наоколо. Praynig

# 220
vesssrusss, в коя застрахователна фирма си правихте застраховката?

# 221
Привет!Миналата година бяхме в Толо -Нафплио Пелопонес,сега се двоумя между него и Корфу за края на септември началото на октомври.Идеи и съвети?

# 222
  • Русе
kremm, нарочно не написах в коя застрахователна компания си направихме застраховката, за да не ме обвини някой, че правя реклама. Някъде преди 2 или 3 теми няколко човека писаха, че препоръчват "Алианц" или "Армеец", не помня точно коя от двете компании, защото имената им звучат почти еднакво. Отидох в най-близката застрахователва агенция и помолих за застраховка към "Алианц" или "Армеец" обаче те ми отговориха, че могат да ми направят само във "Виктория" или "Булинс. Доста се чудих, дали да правя или да търся офис на горните две фирми, така или иначе мислих, че няма да ми се наложи да я използвам. Обаче не носех личната карта на съпруга, само си бях преписала данните от картата. Казаха ми, че задължително трябвало копие на личната карта, така че не успях да сключа застраховката. На следващия ден мъжът ми отишъл в "Алианц", цената беше малко по-висока от колкото цената във "Виктория", но въпреки всичко решихме след като препоръчват "Алианц" да я сключим там и там я направихме. Забравих да кажа, че когато се обадихме да кажем, че е набоден от морски таралежи, жената от компанията каза, че ако не може да отиде сам до доктора, докторът може да дойде в хотела. Застраховката беше с асистанс, отново по препоръка на момичетата от форума.

# 223
 vesssrusss мерси за подробния отговор. Децата имат извадени европейски здравни карти, но ние нямаме такива...та се чудя?

# 224
  • Русе
Ние също си извадихме европейски здравни карти, те нали са безплатни, но си направихме и застраховка. Момичетата тук във форума обясняваха, че европейската здравна карта служи за големите спешни медицински центрове, а не за малките докторски кабинети в по-малките населени места. Предполагам, че европейската здравна карта нямаше да ни свърши работа. Най-малкото на нея не зная, дали има телефон, на който да се обадиш в случай като нашия. Не зная, но по-запознатите от мене могат да кажат. Аз мога да кажа, че здравната застраховка ни струваше по лев и нещо на ден на човек.

Общи условия

Активация на акаунт