Майчинството счетоводно-66

• 47 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, имам дете на 4 години и в момента съм по майчинство с второто ми дете (на 1 г. и 8 м.). Въпросът ми е за неплатеното майчинство - полагат ли ми се два пъти по 6 месеца или само веднъж? С голямото ми дете не съм ползвала до сега неплатен отпуск.

Да,два пъти по 6 м неплатен за гл на дете до 8 г.Отделно имаш 10 м неплатен от бащата,ако той ти го прехвърли
Много благодаря!  bouquet

# 466
Момичета от утре съм в болничен 30 дена но февруари съм ползвала  7 дена до април месец трябва ли да се върна да работя за да си ползвам отпуската защото май няма да ми стигнат дните за болничен

# 467
Здравейте! Искам да попитам срокът за подаване на документите за майчинство първата година в НОИ от работодателя същият ли е като за болничните- 15то число? Оправихме всички документи в работата на 30 септември, но все още в сайта не ми излиза, че са представени. Благодаря!

# 468
  • Пловдив
Здравейте! Искам да попитам срокът за подаване на документите за майчинство първата година в НОИ от работодателя същият ли е като за болничните- 15то число? Оправихме всички документи в работата на 30 септември, но все още в сайта не ми излиза, че са представени. Благодаря!

Да,същият е срока

Момичета от утре съм в болничен 30 дена но февруари съм ползвала  7 дена до април месец трябва ли да се върна да работя за да си ползвам отпуската защото май няма да ми стигнат дните за болничен

Три реда,нито един препинателен знак.Не се разбира какво питаш

# 469
Здравейте,

Ще Ви помоля за малко помощ:

1.Бих искала детето ми  да започне да посещава  ясла от началото на ноември. Ще бъде на 1,7 месеца. От същата дата ще пусна платената си отпуска за 4 год.(застъпено майчинство). Имам ли право да я ползвам цялата?

2.Колко време предварително трябва да подам молба за  този отпуск?

3.На каква база ще ми бъде изчислен (тъй като преди да изляза в майчинство бях  в болнични)?

4. Ще мога ли да ползвам 50% майчинство до 2 год. възраст на детето?

5.Кои са документите които трябва да подготвя и подам?

Много благодаря!

# 470
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Ще Ви помоля за малко помощ:

1.Бих искала детето ми  да започне да посещава  ясла от началото на ноември. Ще бъде на 1,7 месеца. От същата дата ще пусна платената си отпуска за 4 год.(застъпено майчинство). Имам ли право да я ползвам цялата? - Да, може да се ползва цялата

2.Колко време предварително трябва да подам молба за  този отпуск? - няма законов срок, но говори с работодателя си

3.На каква база ще ми бъде изчислен (тъй като преди да изляза в майчинство бях  в болнични)? - на база месец, в който имаш отработени поне 10 дни - някога преди болничните и майчинствата

4. Ще мога ли да ползвам 50% майчинство до 2 год. възраст на детето? - да

5.Кои са документите които трябва да подготвя и подам? - Приложение 12 за промяна на обстоятелствата и Приложение 4 - за 1/2 от майчинството

Много благодаря!

# 471
Благодаря Ви, Lady Brinne !

# 472
Здравейте, детето ходи на ясла, аз и мъжа ми работим на тр.договори. Работодателят иска да ме махне, като си подам молбата за напускане.Въпросът ми е, задължително ли двамата  трябва да сме на трудови договори, или има вероятност детето да го махнат от яслата, като остана без работа?То е все още в процес на адаптация, а от яслата казват, че те решават кога е готово да посещава яслата цял ден. И още нещо вече сме подали сл.бележки че работим, има ли вероятност да ни искат по нататък във времето отново сл. бележки. Благодаря  newsm78   

# 473
  • Пловдив
има ли вероятност да ни искат по нататък във времето отново сл. бележки. Благодаря  newsm78   

Не,и детето не могат да го махнат от яслата.Вече е прието и ще си ходи.Може да си пуснеш неплатен отпуск за гл на дете 6 м.5 м неплатен имаш и от бащата.Работадателя няма право да отказва този вид отпуск.Така ще ти върви стаж.Също така защо сама да си подаваш молбата за напускане?Нека работодателят да те съкрати като иска.Майка с дете под 3 г се съкращава само с разрешение на Инспекцията по труда.Не подписвай молба за напускане по взаимно съгласие.Неизгодно ти е и за борсата

# 474
има ли вероятност да ни искат по нататък във времето отново сл. бележки. Благодаря  newsm78   

Не,и детето не могат да го махнат от яслата.Вече е прието и ще си ходи.Може да си пуснеш неплатен отпуск за гл на дете 6 м.5 м неплатен имаш и от бащата.Работадателя няма право да отказва този вид отпуск.Така ще ти върви стаж.Също така защо сама да си подаваш молбата за напускане?Нека работодателят да те съкрати като иска.Майка с дете под 3 г се съкращава само с разрешение на Инспекцията по труда.Не подписвай молба за напускане по взаимно съгласие.Неизгодно ти е и за борсата

Благодаря ти Simple Smile

# 475
Здравейте,

Бременна съм с първо дете. С бащата нямаме брак, но живеем заедно /разбрах че от януари 2016 това щяло да има значение/. Осигурена съм на 650лв. а той на 510лв. Четох в сайта на НОИ, че за отглеждане на дете до 2г. се полагат финансови помощи, дори не разбрах сумата. Въпроса ми е дали ние ще имаме право на такива с тези доходи и в какъв размер са те?

# 476
  • Пловдив
Здравейте,

Бременна съм с първо дете. С бащата нямаме брак, но живеем заедно /разбрах че от януари 2016 това щяло да има значение/. Осигурена съм на 650лв. а той на 510лв. Четох в сайта на НОИ, че за отглеждане на дете до 2г. се полагат финансови помощи, дори не разбрах сумата. Въпроса ми е дали ние ще имаме право на такива с тези доходи и в какъв размер са те?

Нямате право на детски надбавки,които са 35 лв месечно.Ти работиш ли?Ако да,имаш право на майчинство 2 години.Без значение на дохода и дали работиш имаш право на 250 лв помощ за раждане

# 477
Здравейте,

Нямате право на детски надбавки,които са 35 лв месечно.Ти работиш ли?Ако да,имаш право на майчинство 2 години.Без значение на дохода и дали работиш имаш право на 250 лв помощ за раждане

Благодаря за бързия отговор. Да работя, грешно съм разбрала и на мен "парични обещетения за отглеждане на дете до 2год." и "получаване на майчинство" от сайта на НОИ звучат като две различни неща, а явно са едно и също.

# 478
  • Пловдив
"парични обещетения за отглеждане на дете до 2год." и "получаване на майчинство" от сайта на НОИ звучат като две различни неща, а явно са едно и също.

Да,едно и също са

# 479
  • София-Младост
Здравейте,

От догодина ще имат, нали ще вдигнат прага от 350 на 420лв. Ако предположим, че осиг.доход им е равен на брутния.

Общи условия

Активация на акаунт