БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 59 191
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
  • München, Deutschland
 *papaya* ,

по мое лично мнение:

- без сода, содените питки не са високи и не бухват толк
- бяло брашно, не типово, пълнозърнесто и пр., типовите хлебчета са по-тежки, хвани един типов и един бял в магазина - типовият е с мн по-висока плътност
- ако по краищата е с твърда коричка, да не го печеш с вентилатор, който у(о?)бира влажността и кара коричката да изсъхне?

Отделно от това:

- двойно втасване задължително
- по-"мокро" тесто
- маята (сухата) да шупне преди месене

Лично аз слагам само брашно и вода (топла), другото е ясно, там мая, сол, захар. По време на втасването си мажа купата с олио, да се изважда по-лесно после и да не залепва.

Конците и шуплите са съвсем различни неща, по различен начин се постигат, ама много дълго ще стане вече... Във форума доста майки са писали за конците обаче.

# 481
  • Русе
Здравейте отново, имам малко въпроси относно приготвянето на домашния хляб.

Започнах всяка седмица да меся по един хляб, но въпреки бройката, която натрупах не мога да кажа че съм доволна от резултата. Искам да се доближа до домашния ръчен хляб, който отвътре е на конци и с шупли (надявам се така се казва). Но моят става плътен, тежък хляб, който на всичкото отгоре в краищата винаги е с много твърда коричка. Къде бъркам не мога да разбера - при месенето, при съставките, при печене ли....

Слагам 1 пакетче суха мая, яйце, кисело мляко с малко сода за хляб (защото обичаме аромата на соден хляб), олио, по малко захар, сол и оцет. Меся го продължително. Правя го в повечето случаи с типово брашно, но и с бялото става все така. Как да постигна този ефект на селския хляб на конци?

Здравейте!

Погледнете тази рецепта. Може да Вие от помощ.
При печенето на хляба във фурната е добре да сложите малък огнеопорен съд - чаша, малка каничка с вода. За да стане хрупкава коричката му.

# 482
  • София
Здравейте отново, имам малко въпроси относно приготвянето на домашния хляб.

Започнах всяка седмица да меся по един хляб, но въпреки бройката, която натрупах не мога да кажа че съм доволна от резултата. Искам да се доближа до домашния ръчен хляб, който отвътре е на конци и с шупли (надявам се така се казва). Но моят става плътен, тежък хляб, който на всичкото отгоре в краищата винаги е с много твърда коричка. Къде бъркам не мога да разбера - при месенето, при съставките, при печене ли....

Слагам 1 пакетче суха мая, яйце, кисело мляко с малко сода за хляб (защото обичаме аромата на соден хляб), олио, по малко захар, сол и оцет. Меся го продължително. Правя го в повечето случаи с типово брашно, но и с бялото става все така. Как да постигна този ефект на селския хляб на конци?

Плътния и тежък хляб идва или от много твърдото тесто или от некачествена мая.  Затова опитайте се следващия път да направите меко и еластично тесто. Конците се получават при самото омесване с мазнина, за да се раздели тестото на слоеве. Обаче ако решете хляба с нож, конци няма да имате.

# 483
Много Ви благодаря за отговорите   bouquet Доста грешки и пропуски си открих, пък уж постоянно ровя в някакви блогове и рецепти. През уикенда ще опитам, според съветите Ви, а и с рецептата от линка.

ПП. Чудя се да се смея ли и или да плача на невежеството си.... как може да очаквам конци (не че и иначе ги постигам, де), при положение че режа хляба на филийки и никога не го чупя  ooooh!

# 484
А от личен опит да споделя - преди време прочетох, че печенето на хляб в йенска купа с капак прави коричката тънка, така е.  Peace Доста време пекох така във фурната, сега пак минах на пекарната и то от нямане на време, все пак пекарната почти всичко сама прави + това да изключи печенето, а не да се налага да чакаш да стоиш до фурната и да не можеш да излезеш.
Иначе във фурната в йената става много вкусен хляб, но аз никога не слагам бяло брашно. Мешам всякакво друго, може и това да има значение, но определено коричката е много тънка. Опитай.  Peace

# 485
........вариш да остане на половина.Готовия кекс заливаш и оставяш да поеме(това при нас не се случва)

kabo6ar, заливката върху топъл или охладен кекс се слага? Или няма значение.  bouquet
LEGE ARTIS заливка гореща ,кекс изтинал,но по често  както дойде

# 486
kabo6ar, заливката върху топъл или охладен кекс се слага? Или няма значение.  bouquet
LEGE ARTIS заливка гореща ,кекс изтинал,но по често  както дойде

kabo6ar, направих кексчето, хареса ни, добавих бакпулвер и още малко брашно, много рядко ми се стори тестото, вкусно е наистина. Залях с карамелова глазура. bouquet

Скрит текст:

# 487
Здравейте, правих баклава с готови кори. За първи път я правя и според рецептата, която използвах е необходимо да я оставя 6 дни завита с памучна кърпа да съхне. След това чак се залива със сиропа.
Чудя се обаче възможно ли е през това време да й стане нещо, маслото да граняса или нещо подобно? Все пак навън не е летни температури, но вкъщи сме поне на 20-25 градуса.  Whistling

# 488
завивай смело, нищо няма да му се случи на печивото и ще се бъде чудесна баклавицата

# 489
  • в две хубави очи; - музика - лъчи
Някой да е сушил чушки във фурната
Прехвърлих набързо гугъла - пишеше 50 градуса с вентилатор - но ще ми е интересно дали някой е пробвал от вас - и не разбрах колко часа ще са ми нужни
/а иначе купила съм си люти чушлета и исках да си ги смеля на прах за супички  Blush/
благодаря

# 490
Здравейте, купих си малко агнешки тънки чревца, шкембе и шарден с идеята, че ще си направя агнешка чорба, която много обичам, но никога не съм готвила.
Та се питам - какво е шарден  Grinning и почистени ли са купените от месарница дреболии или е нужно да обръщам червата? Колко време горе долу да ги варя?   chef
Ако споделите и вкусна рецепта за агнешка дроб чорба, ще съм много благодарна.

# 491
Това за планетите е уау  Shocked
Направо си го копирам, защото съм правила проект, но от картон и други материали, но ядлив ще е много по-добре и с малкия ще го пробваме догодина или по-догодина  Hug chrissy, благодаря  Hug

# 492
  • София-Младост
Здравейте, купих си малко агнешки тънки чревца, шкембе и шарден с идеята, че ще си направя агнешка чорба, която много обичам, но никога не съм готвила.
Та се питам - какво е шарден  Grinning и почистени ли са купените от месарница дреболии или е нужно да обръщам червата? Колко време горе долу да ги варя?   chef
Обърни ги веднъж червата, за да си сигурна, че са почистени. Може всичко да накиснеш в малко вода с оцет. Варят се до готовност. Червата може да ги сплетеш и след това вариш, после по-лесно ще ги нарежеш. Шардена е някоя от вътрешностите, ама коя точно не съм сигурна.
Рецепти за супа:
http://pep-4o.blogspot.bg/2009/11/500.html
http://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=101409-chorba-ot-agneshki-drebolii

# 493
  • Русе

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/02/blog-post_2360.html

# 494
Chrissy,благодаря много за изчерпателната идея ! Още не съм се изяснила какво ще е,но ще го избистря скоро  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт