В момента чета...41

• 59 549
  • 721
  •   1
Отговори
# 600
...освен чисто информативните постове кой какво чете,прочел е или започва.  Peace

... или се чуди какво и дали да го започва  Crazy

# 601
  • Пловдив
Е и друг път се е случвало диалог и то точно пак за Алиенде /на кой, какво и защо му е допаднало/ И разни други неща извън В момета какво чета... , глупаво е да се трие избирателно в една тема, където уж са събрани хора, които обичат да четат и всяка информация малко или много би била полезна  newsm78 В края на краищата не са се коментирали кюфтета и шкембе чорба.

# 602
  • София
Прочетох "Празникът на козела". Марио Варгас Льоса  го открих преди около две години и си го чета през определени периоди от време защото много ги преживявам книгите му, някак ми е твърде интензивен и емоционален.

Тази книга май е най-тежката от тези, които съм чела. Бях гледала филма по нея (много добър) и от там основно запомних главната героиня заради чисто женската емпатия към тежкото предателство, което я прекършва и белязва безвъзвратно. А в историята всъщност по-голяма тежест имат другите две сюжетни линии - съзаклятието за убийството на доминиканския диктатор Трухильо и разказът за последните му дни. Та в тези три нишки се преплитат минало и настояще, спомените на Урания, личните истории на убийците, но над всичко доминира яркият, плътен, смазващ образ на диктатора. От малките детайли в личните навици, външността и най-интимните тревоги до погледа през очите на приближените му. Това е истински страховит образ на диктатор и диктатура - с брутално погазване на човешките права, репресии и нечовешки изтезания. Култ към личността, върхове, градове и улици, кръстени на един човек и членовете на семейството му. И парадокса в отношението към диктаторите - огромен ужас и респект от човека приживе и километрична опашка и сълзи пред ковчега му.

Льоса е брилянтен разказвач, с типичната за латиноамериканските автори сладкодумност и словоохотливост и внимание към детайла. Това на места не ми беше от полза - разказите за изтезанията във втората половина направо ми преобърнаха стомаха.

Ще ми се историята да беше измислена, но не е. Повечето от наследниците на Трухильо и режима му са доживели живота с в спокойствие и лукс в Европа с откраднатите от страната пари. Толкова ненаказано зло оставя горчив вкус в устата.

Е, не мога да повярвам, че са забърсали постингите за Алиенде  Sick
Може би трябва да уточним какво може и не може да се пише  Thinking

# 603
Не съм чела нищо от Марио Варгас Льоса  ,но определено ми събуди любопитството.
Какво предлагаш за първа среща с него?

# 604
  • София
Ами дотук съм прочела четири и другата, която много харесах беше "Лудориите на лошото момиче". Ама и нея я преживявах и ми беше драматична, вече се чудя нормално ли е  Simple Smile

# 605
И аз съм изумена, че са трити постове по темата  Confused

Едва ли идеята е само да даваме отчет - чета едикаквоси, точка.

# 606
Ами дотук съм прочела четири и другата, която много харесах беше "Лудориите на лошото момиче". Ама и нея я преживявах и ми беше драматична, вече се чудя нормално ли е  Simple Smile
Благодаря!  Simple Smile  Ще я пробвам. Обичам книги ,които те карат да ги преживяваш!  Peace

# 607
  • Варна
Аз съм чела "Леля Хулия и писачът", "Пантелеон и посетителките", "Раят зад другия ъгъл", "Разказвачът", "Празникът на козела", "Лудориите на лошото момиче", "Герой по неволя" и съм си приготвила "Градът и кучетата" за най-скоро време.
Според мен няма значение последователността, в която се чете Льоса, все си е цветен, все си е впечатляващ.

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 12:22 от Тайга

# 608
Льоса отдавна съм си го планувала с "Лудориите на лошото момиче", май ще мине по-напред в листата...

По темата, все още тътря чехли из лудницата в Курило заедно с Калин Терзийски. "Лудост" е първата ми среща с него, но няма да е последната, забавлява ме по някакъв много извратен начин.

За Алинеде, странна работа, точно щях да пиша, че и аз я обичам...

# 609
Чета "Къпиново вино" точка  Mr. Green

# 610
  • Belgium
Чета "Къпиново вино" точка  Mr. Green

Благодарим за изчерпателната информация, много е полезна  Mr. Green

Като я приключиш можеш да напишеш: "Прочетох "Къпиново вино".

# 611
Преполових "Заточен". Продължава да ме държи в състояние УАУ. Точка.
Прочее, запетая  Mr. Green  Laughing Вярно, както Бъблито каза, това е книга,  задължителна за всички фенове на "Пътят", "Метро 2033" и т.н.
Но не и за феновете на кафезите  Naughty На тях дълги и добре структурирани изречения може и да не им понесат  Rolling Eyes
Уф, днес не съм "бяла и добра"  Laughing , но книжката си я бива  Peace

# 612
  • София
Преполових "Заточен". Продължава да ме държи в състояние УАУ. Точка.
Прочее, запетая  Mr. Green  Laughing Вярно, както Бъблито каза, това е книга,  задължителна за всички фенове на "Пътят", "Метро 2033" и т.н.
Но не и за феновете на кафезите  Naughty На тях дълги и добре структурирани изречения може и да не им понесат  Rolling Eyes
Ми много си лоша! Да не ги ли чета сега? Crossing Arms

Аз май забравих да пиша за "Месалина" на изд. Емас (забравих името на автора). Дадох и 2,5 звездички  Confused. То не бяха принцове, то не бяха принцеси в тоя роман, посветен на част от историята на Древен Рим. Ако не бяха тия глупави титли, книгата можеше и да ми хареса повече.

# 613
Това не го разбрах. Simple Smile Кои са кафези?
Аз много книги прочетох напоследък, но нещо не ми се пише.

# 614
  • Belgium
Мижик, аз съм огромен фен на "Пътят".

Викаш да слагам "Заточен" в to read списъка?  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт